נעה ביסטרו
המסעדה המדוברת החדשה של השף אלדד שמואלי (הרברט סמואל, צפון אברקסס, אלחנן תרבות לחם), שמתפקדת בשעות היום כמאפייה משגעת, ועכשיו גם בערבים – בתור ביסטרו. שמואלי עבד בעבר עם השף איל שני, וחדי העין יוכלו לזהות אלמנטים מהאוכל של שני המופיעים גם כאן. המקום נמצא במרכז מסחרי שומם, שבו נעה זוהרת בבדידותה. הרעיון כאן הוא אש כמוטיב מרכזי, מה שאומר בשר על גריל פחמים ובטאבון. בין המנות בתפריט יש רוסטביף טלה, דג שלם בטאבון, פיצות מהבצק המשגע של המאפייה, ירקות צלויים בטאבון עם קרעי לחם, עוף על פוקאצ'ה, סטייק על הגריל ודג פורל מעושן. בקרוב, בתום תקופת ההרצה, תיפתח גם המרפסת הגדולה בחוץ. נעה היא ללא ספק הדבר הגדול שקורה ממש עכשיו באזור.
קריית ענבים, 02-5655390 (כדאי לברר שעות פתיחה לפני ההגעה)
דרך הגפן
מסעדה כשרה חלבית בסגנון איטלקי שממוקמת בתוך גינה משגעת שבה גדלים גם צמחי תבלין. השבילים מטופחים ועטופים בצמחייה, והאווירה פסטורלית מאוד וכוללת גם גשר קטן וצליל פכפוך מים. יש כאן תפריט צהריים וערב מגוון מאוד, הבנוי על פסטות, סלט ודגים. בין המנות: קבב בורי בגריל, פילה סלמון בגריל, רביולי מנגולד ופיצה טרטופו עם כמהין וגבינת מסקרפונה. בבעלותם של מקימי המסעדה גם עסקי אוכל כשרים נוספים באזור.
דרך הגפן 1 בית זית, 6502044 -02
נאיה
התפריט אסייתי כשר, הז'אנר פיוז'ן והנוף הרי ירושלים: אחת המסעדות העסוקות באזור, שנמצאת במבנה חד קומתי יפה בסמוך למחלף חמד. האווירה רומנטית ונעימה, אבל למקום בהחלט מגיעות גם משפחות והאוכל מתאים גם לילדים. יש בר, שולחנות ופינות ישיבה חמודות. בתפריט: סלט ברווז, לחמניות באן, ראמן, פאד קפאו, קארי מסמאן ועוד מנות מרחבי אסיה. זה מקום מושלם לארוחת צהריים ביום כיף באזור.
בית נקופה, 02-9900070
מומה
המקום שייך לתום חובב ומשפחתו, משפחה ענפה עם ייחוס מכובד מאוד - תום הוא הנין של איתמר בן אב"י ולאה אבושדיד, ממשפחתו של אליעזר בין יהודה. אבל הקסם האמיתי הוא דווקא בעיצוב ובהיסטוריה של המקום - המסעדה ממוקמת במבנה ישן לשימור עשוי אבן ירושלמית, שהיה המבנה של הרפת בקיבוץ קריית ענבים. אל תצאו משם מבלי להזמין את המאפה התימני הממכר - קובנה גורמה אייקונית, רכה מבפנים וקריספית מבחוץ, ביס שיד אלוהי הפחמימות נגעה בו. והמתכון של סבתא.
קריית ענבים 02-6459727
הרים
בייקרי שווה שבו מכינים הכול בעבודת יד. החלל כולל גם מעדנייה ואפשר להצטייד שם ביינות, בגבינות וגם בכלי בית ובפרחים. יש ימים שהתור במקום ארוך, אבל הוא שווה את ההמתנה - וגם יש חנייה ומקומות ישיבה מוצלים וירוקים, כך שאפשר בקלות לשכוח מהצפיפות. בתפריט יש קרואסון שוקולד, עוגת גבינה באסקית וגם טוסטים, מאפים וסלטים.
קריית ענבים, 02-6330646
משב
פודטראק מגניב עם אווירה טובה, נוף יפה, אוויר מושלם, שקיעות יפהפיות, מקומות ישיבה בתוך היער, מלא מקום לילדים שאוהבים להתרוצץ וקוקטיילים להורים שלהם. בתפריט יש המבורגר, קריספי צ'יקן, צ'יפס, נקניקיות בלחמנייה, בריוש ממולא אסאדו וגם מנות טבעוניות.
שואבה, 054-6083698
ברבהר
מול הנוף המשגע של הרי יהודה - זה המקום האולטימטיבי לארוחות בוקר רגועות בתוך הטבע. חוץ מקפה יש שם סלטים עם גבינות טובות וגם שקשוקה מוצלחת. השירות עצמי והאווירה נהדרת.
צומת נס הרים חניון נחל קטלב, 02-5333889
נעורה
מסעדה ערבית שנמצאת באבו גוש, עם תפריט של שיפודים ושפע סלטים, כמקובל בז'אנר. בתפריט עלי גפן, חומוס, מג'דרה, סלט טאבולה ומנות גריל כמו קבב וצלעות כבש. לא המציאו כאן את הגלגל ובסופו של דבר זאת מסעדה עממית עם תפריט גנרי, אבל עשוי היטב. אל תוותרו על הכנאפה לקינוח וקחו איתכם גם בקלאווה לדרך.
אבו גוש, 02-5341175
המטבח של רמה
אחת המסעדות הוותיקות והמפורסמות באזור, השייכת לאלה בן צבי, בתה של רמה בן צבי, מייסדת המקום והרוח החיה שבו. המסעדה נמצאת ביישוב הפסטורלי נטף, וביקור שם זו חוויה ולא קפיצה על הדרך. התפריט הוא אישי ומחוברים בו הרבה ירקות, שאת חלקם מגדלים במקום, וגם חומרי גלם ומוצרים מקומיים כמו לחם וגבינות. בין המנות בתפריט יש שיפוד לוקוס על הגריל, סטייק פיקנייה עם דלעת, אספרגוס עם קרם תפוחי אדמה ועוד. הכי כיף למצוא שולחן קרוב לנוף, לנשום את השקט ולהתמסר לתפריט המיוחד של המקום ולאווירה הקסומה.
נטף, 050-3700954
שנקליש
מסעדה ערבית משפחתית עם הרבה חמימות לנשמה. המסעדה נקראת על שם גבינה סורית שהפכה לפופולרית מאוד במטבחים של השפים בשנים האחרונות. מגישים כאן ארוחות בוקר לצד תפריט עשיר בסלטים טריים וטובים ובמאפים ממכרים המזכירים פיצה. בעיקריות תמצאו כל מה שיש במטבח ערבי אותנטי - מעראייס קבב ועד טלה על פחמים. הכול באווירה נעימה וצנועה.
עין רפא, 072-2811738
רשטא
מסעדה מופלאה בעין רפא, שהיא תחנת חובה לכל פודי, בעיקר בזכות האג'נדה שלה: רום ברהום, השף והבעלים, מגדל בעצמו את רוב הירקות במסעדה, והוא שם לו למטרה להחזיר את החקלאות המסורתית לכפר ילדותו, חקלאות שהלכה ונעלמה עם השנים. ברהום נותן ביטוי לאוכל המקומי, ובחצר שלו הוא מגדל עשרות עצי פרי. זה המקום המושלם להבין, הלכה למעשה, מה זה פארם טו טייבל.
עין רפא, 02-9948520
איכר הארץ
מעדנייה כפרית עם מוצרים איכותיים ושווים, המלאה בכל טוב כשר חלבי, ומשמשת גם כבית קפה עם מנות של ארוחות בוקר, סלטים מפתים (כמו סלט סלק), כריכים, פסטות ומנות דגים. האווירה במקום רומנטית אבל המקום לא מוגבל לזוגות - גם קבוצות יכולות למצוא שם עניין. מפה אתם בטוח לא תצאו בלי קינוח מהקונדיטוריה.
שביל הלולים 3 בית נקופה, 02-5453397
חממת הסחלבים
מקום מקסים שנמצא על הר, ושימש בעבר כחממת סחלבים שהוסבה לבית קפה. עד עכשיו המקום מלא בצמחים ירוקים ובסחלבים, זכר לשימוש הקודם של החלל. בתפריט מנות כמו פסטה אספרגוס, רביולי ערמונים, פיצה פטריות, פסטה סלמון מעושן, סלט קפרזה וקרפצ'יו קישואים. יש גם פיצות ללא גלוטן ואפשר לקנות כאן גם סחלבים הביתה.
מעלה החמישה, 02-5347500
הבית של סלווה
מסעדה ערבית בעין נקובא השייכת לסלווה עוודאללה, שמבשלת שם יחד עם האחיות שלה והדודות, והכול באווירה פשוטה ואותנטית. אין פאר והדר, אבל יש אוכל ערבי עשוי כהלכה. תמצאו כאן ממולאים, מאפים ערביים, סינייה, קובה בורגול, מרק פריקה, מרק מלוחיה, מקלובה, מנסף, מסאחו, סלט פאתוש וקדירת אורז עם חומוס.
עין נקובא 22, 073-7825912
יקבים מומלצים
בסביבות ירושלים תמצאו יקבים וכרמים לרוב. למעשה, אזור נפת יהודה הוא האזור היחידי בארץ שמוכר כאפליסיון – כאזור יין רשמי (בדומה לאזורי יין בצרפת, בספרד ובאיטליה). לאורך ההיסטוריה היו הכרמים והיקבים האלה חלק בלתי נפרד מהנוף, ואזורי גידול הגפנים שם הם מהאיכותיים בארץ. לפני כמה שנים משרד המשפטים בישראל אישר סימן מסחר לאזור "יקבי יהודה", וכך הפכו הכורמים ויצרני היין באזור לחלוצי איכות בתחום היין.
בין היקבים באזור ששווים ביקור מיוחד תמצאו את יקב קטלב, יקב קסטל, יקב סוסון ים, יקב כרם ברק ויקב פלאם. כל אחד מהם הוא עולם שלם של טעמים וניחוחות. ההמלצה שלנו היא לבחור יעד לפיקניק (למשל, יער הקדושים בכניסה ליקב פלאם, יער אשתאול או יער נווה אילן בסמוך ליקב קסטל) ולפי זה למצוא במפה את היקב שהכי מתאים למסלול שלכם.