אם היה לי ספק הוא התפוגג - החורף כאן ונראה שהגיע במלוא הדרו. מתכוני מרקים יש ברשת בשפע ואמנם תמיד יש מקום לעוד, אבל תבשיל מנחם שמחמם את הבית ואת הלב, ישמח לא פחות. החורף התחלתי שאני שומרת על הגזרה אז הצמדתי לתבשיל הגיבץ' מג'דרה פנטסטית מחיטת כוסמין ואורז מלא. מה למרוקאית כמוני ולגיבץ' ירקות אתם שואלים? השאלה לגמרי במקום.
מתכונים נוספים של נופר זוהר שיכולים לעניין אותך:
בילדותי למדתי בבית ספר כנרת שנמצא בקיבוץ בצפון, וגדלתי על שירי רחל המשוררת ועל שירים נוסטלגים. ביקרתי ברפת, בלול, בכלבו, בכל אירועי הקיבוץ והכי חשוב - את ארוחות הצהריים שלי אכלתי כל יום בחדר האוכל הענקי מתוך גסטרונומים עמוסים בשפע של אוכל טוב, וביניהם הגיבץ'.
אז כך יצא שהפעם קיבלתם מתכון שכולו זיכרונות ילדות מהקיבוץ, אבל עם טוויסט של מרוקאית.
מג'דרה כוסמין ואורז מלא
המצרכים:
2 בצלים בגודל בינוני
1 כוס עדשים שחורות, מושרות במים קרים למשך 4 שעות
1כוס אורז מלא עגול, מושרה לשעה שטוף היטב ומסונן
1 כוס חיטת כוסמין אורגנית, מושרית לשעה
4 שיני שום, כתושות
1/2 כפית כמון
1 כף מלח ים
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
4 כפות שמן זית
3 כוס מים רותחים
אופן ההכנה:
- חותכים את הבצלים לפרוסות ירח דקיקות.
- שמים בסיר רחב שמן זית ומטגנים את הבצל עד שהוא נהיה שחום ומקורמל. שומרים 4 כפות בצל מקורמל בצד להגשה.
- מבשלים את העדשים בסיר נפרד במשך 25 דקות, כך שיהיו מבושלות אך גם קריספיות.
- מוסיפים לבצל את השום ומטגנים כ-15 שניות. מוסיפים מלח, פלפל וכמון.
- בסיר נפרד מבשלים את חיטת הכוסמין בשפע של מים למשך כשעה עד שהיא מבושלת ונגיסה.
- בסיר נפרד מבשלים את האורז מלא בשפע של מים (כמו פסטה) למשך 30 דקות על להבה גבוהה. בסיום הבישול מסננים את המים.
- מעבירים את האורז המסונן והמבושל לכלי רחב, מוסיפים את העדשים, הבצל את המלח ואת הכמון.
- מתקנים תיבול במידת הצורך ומפזרים מעל את הבצל המטוגן ששמנו בצד.
גיבץ'
המצרכים:
3 יח' פלפל שושקה אדומים
2 יח' בטטה בינונית
3 יח' בצל לבן בינוני
2 יח' פלפל צ'ילי ירוק (חריף)
4 שיני שום
1/4 ק"ג שעועית ירוקה
2 יח' זוקיני
1 חציל בלאדי בינוני קל משקל
3 תפוחי אדמה (מסוג דוד משה)
4 עגבניות מגי או שרי
1 ו-1/2 כפות מלח ים
1 כף סוכר
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1 כף רסק עגבניות איכותי
1 וחצי כוס מים רותחים
אופן ההכנה :
- חותכים את הירקות בסגנון גס כפרי, בגודל אחיד, ואת השעועית משאירים שלמה.
- מחממים תנור מראש ל-200 מעלות טורבו עליון תחתון.
- בסיר סוטאג' רחב בגודל 30 ס"מ, מוסיפים 4 כפות שמן זית וצורבים את הירקות עד לקבלת צבע זהוב, כך שכל ירק בתורו יקבל צריבה ומוציאים בעזרת מלקחיים.
- מוסיפים את הירקות הצרובים חזרה לסיר, מוסיפים רסק עגבניות ואת יתר התבלינים, מוסיפים את המים הרותחים, מביאים את התבשיל לרתיחה ומבשלים על אש נמוכה עם מכסה למשך 30 דקות.
- טועמים את הרוטב ומתקנים תיבול לפי צורך, מעבירים את התבשיל לתבנית רחבה או אם הסיר מתאים לתנור משאירים בסיר, מכניסים לתנור למשך 35-40 דקות עד שהירקות משחימים.