בשיתוף אחוזות רובינשטיין, סנו ודקסל פארמה
אין כמו האוכל של סבתא – יש בו קסם נוסטלגי וניחוחות של פעם, מנות שעברו מדור לדור ומספרות על המקום ממנו באו הסבתות שלנו. בימים אלו ynet בשיתוף ערוץ האוכל ובהובלת הבשלנית והבלוגרית תמרה אהרוני, יוצאים למסע ברחבי ישראל בעקבות המאכלים האותנטיים והאהובים של הסבתות הישראליות.
במהלך "פרויקט סבתא" אנחנו פוגשים דמויות צבעוניות ומרתקות, נחשפים למאכלים מסורתיים וייחודיים ולמטבחים מגוונים שבין מזרח למערב. והפעם: תכירו את סבתא מרסל, שגדלה על המטבח התוניסאי ועד היום מקפידה לבשל את המאכלים המסורתיים בדיוק כמו שהכינו האימהות והסבתות. צפו במתכון המצולם בראש העמוד.
לביבות תוניסאיות מושלמות לפסח
מרסל כהן (76), נולדה בג'רבה, אי קטן בדרום תוניס "שבו כולם מכירים את כולם. היינו הולכים לבית הכנסת הגדול ועושים שבתות ביחד. גרנו עם הערבים והיינו חברים טובים", היא מספרת.
בגיל 21 התחתנה מרסל וכמה חודשים אחרי החתונה עלה הזוג לישראל והשתקע באשדוד. "היה מאוד קשה. אבא שלי היה אחד מעשירי ג'רבה וכשבאנו לישראל לא היה לנו כלום. לא היה כסף לקנות עוף בשבת".
מרסל גדלה על המטבח התוניסאי העשיר ועד היום היא מקפידה לבשל את המאכלים המסורתיים שלמדה להכין מאמא שלה כבר בגיל 12. "את האוכל של אמא שלי הייתי מריחה מהפתח של הבית. הריח של הקוסקוס, הטביחה והפקיילה. היא הייתה אופה גם לחם בטאבון. למדתי ממנה הרבה. לנו התוניסאים יש מאכלים מאוד טעימים, כל אחד יכול להכין קוסקוס אבל זה לא אותו טעם כמו שלנו".
אנחנו מבקרים את מרסל בביתה שבאשדוד והיא מלמדת אותנו להכין קציצות בנטז', מאכל חגיגי שיהודי תוניס נוהגים לבשל בחגי ישראל. הקציצות מתאימות בייחוד לחג הפסח, בגלל שהוא עשוי מבצק תפוחי אדמה. מרסל מוסיפה 3 כפות קמח מצה לבצק וממלאת אותו בבשר עוף מתובל ובביצה קשה. "כולם אוהבים בנטז'. אם הנכדים ישמעו שעשיתי עכשיו בנטז' הם יבואו ויתנפלו על הכל, לא ישאירו כלום". צפו במתכון המצולם בראש העמוד
קציצות בנטז' של מרסל כהן
מרכיבים לבישול העוף:
5 חזה עוף מבושל
¼ כפית מלח
¼ כפית כורכום
¼ כפית פלפל שחור
¼ כפית מרק עוף
¼ כפית ראס אל חנות
לתיבול העוף הטחון:
¼ כפית כורכום
½ כפית ראס אל חנות
¼ כפית פלפל שחור
½ כפית מלח
מצרכים לבלילה:
2 חלמונים
2 חלבונים לטיגון
7-10 תפוחי אדמה
4-6 ביצים קשות
3 כפות קמח מצה
½ כפית מלח
¼ כפית כורכום
¼ כפית פלפל שחור
¼ כפית ראס אל חנות
1 כפית מרק עוף
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
מבשלים את תפוחי האדמה עם הקליפה והביצים בסיר עם מים.
כשתפוחי האדמה רכים מקלפים אותם, מועכים במזלג ולאחר מיכן במועך פירה על מנת לוודא שאין גושים.
מתבלים במלח, כורכום, פלפל שחור, ראס אל חנות ומרק עוף. מוסיפים חלמונים וקמח מצה.
לשים היטב את הבלילה.
מבשלים את חזה העוף במים מתובלים בכורכום, פלפל שחור, ראס אל חנות ומלח.
אחרי שחזה העוף מתבשל, טוחנים אותו היטב ומתבלים שוב.
את הביצים הקשות פורסים לרבעים.
מרכיבים את הקציצות: יוצרים כדורים מהפירה שהתגבש, פותחים את הכדור, ממלאים במעט חזה עוף טחון ומתובל ורבע ביצה קשה. סוגרים היטב.
טובלים את הקציצה בחלבוני הביצה, מגלגלים בקמח מצה ומטגנים בשמן עמוק.
- "פרויקט סבתא" בחסות אחוזת רובינשטיין, סנו, רסטרטו ודקסל/אומפרדקס יוצאים בימים אלו למסע בעקבות המטבח של הסבתות הישראליות. עקבו אחרינו במתחם ב-ynet ובאתר ערוץ האוכל
בשיתוף אחוזות רובינשטיין, סנו ודקסל פארמה