המטבח האיטלקי הוא כנראה האהוב ביותר בעולם, מהצפון שלו עמוס החמאה והפקורינו, תבשילי הבשר ותפוחי האדמה והפיצות הדקיקות - ועד הדרום החמים עם שמן הזית המעולה, פסטה בעבודת יד, המון עגבניות ופירות ים. הישראלים אוהבים במיוחד אוכל איטלקי: הוא מתאים למזג האוויר הים תיכוני, לתבלינים ולירקות המקומיים, ולחיבה המוגזמת שלנו לטאבונים. עם השנים המטבח האיטלקי בישראל הלך והשתבח. אף על פי שהמסעדות האיטלקיות בארץ לא תמיד יהיו לגמרי איטלקיות והרבה פעמים יגלשו לאזורים נוספים בים התיכון, האוכל תמיד יהיה מנחם, משפחתי וחמים. קבלו את מצעד המסעדות האיטלקיות הטובות שלנו מצפון ועד דרום, בתקווה שנוכל ליהנות מכולן במהרה.
1910, דגניה א׳
מסעדה במבנה היסטורי יפהפה במתחם חצר הראשונים של קיבוץ דגניה. אפשר לשתות כאן יין איטלקי מעולה ולאכול פיצה לוהטת מטאבון אבן איטלקי, או שרימפס מהפלאנצ'ה. מאחורי המקום עומדים בני הזוג עודד ובשמת שוורצברד, היא קונדיטורית מוכשרת והוא שף מנוסה שמגיש תפריט איטלקי עם טאץ' של הגליל: אניולוטי גבינת עיזים, ניוקי עם פלפל צ'ומה, סלק וכרובית, או פילה לברק על קרם לאבנה. אל תוותרו על הקינוחים של בשמת. יש כאן אווירה פסטורלית כפרית שיכולה להזכיר כמה מקומות באיטליה. על אף המצב הביטחוני, המסעדה פתוחה כל יום החל ב-18:00, כולל שישי ושבת.
חצר הראשונים, דגניה א׳.
שאטו דה רואה, מעיליא
סלמה עסאף, תושבת הכפר מעיליא, התחילה לפני כשני עשורים את מפעל החיים הזה עם בעלה לביב עסאף ז"ל. יחד הקימו בר, מסעדה ומקום אירוח בתוך בניין היסטורי המחובר למבצר צלבני מהמאה ה-12. שף המסעדה איליאן ליוס, בעל 30 שנות ניסיון בעבודה באיטליה, מתמקד במטבח איטלקי מסורתי עם חיבור לאדמת הגליל. במסעדה מכינים השף וצוותו מנות קלאסיות עם בשר טרי, ירקות עונתיים, פסטה טרייה בעבודת יד וקינוחים תוצרת הבית. בגלל המצב הביטחוני, המסעדה כרגע סגורה אבל בקרוב תיפתח מחדש. שווה לעקוב.
רחוב אלכניסה, מעיליא.
מרקטו, לוחמי הגטאות
המסעדה האיטלקית המופלאה של השף עמרי שחר, ששבה לחיינו לסיבוב שני בקיבוץ לוחמי הגטאות אחרי שהוצתה ונשרפה במיקום המיוחד שהיה לה בבזאר הטורקי בעכו העתיקה. יש כאן מנות איטלקיות שכבר הפכו לאייקוניות, כמו ארטישוק רומאי, פסטה אל פאנה עם חמאה ופירורי לחם, קפלטי במילוי משגע של תפוחי אדמה ומסקרפונה, פיצת ברזואלה עם גבינת סטרצ'טלה ועוד. על אף המצב הביטחוני, המסעדה פועלת, מלבד בימי ראשון.
קיבוץ לוחמי הגטאות.
קרודו, חיפה
אחרי ההצלחה של מסעדת לוקס בעיר התחתית בחיפה, שף עלאא מוסא ושותפו אחמד אסדי פתחו את מסעדת קרוּדוֹ, בר אוכל איטלקי ים תיכוני עם אנרגיות גבוהות. המטבח של קרוּדוֹ, "נא" באיטלקית, מתמקד באוכל צפון-איטלקי בצלחות קטנות שמאפשרות חלוקה. מהטאבון יוצאות פוקאצ'ות ופיצות מעולות, לצד מגוון דגים נאים, מנות קלאסיות כמו קרפצ'יו או סינטה על פטוצ'יני, אנלוטי סרטנים, סלט קפרזה ועוד הרבה מנות שייקחו אתכם לאיטליה.
הנמל 15, חיפה.
איטליאנו דה לה קוסטה, חיפה
השף חמודי עוקלה מביא את איטליה לבת גלים בחיפה, ובמסעדה עצומה שמחלונותיה רואים רק את הכחול של הים, הוא עושה גם קצת מיש-מש של אוכל ים תיכוני וערבי. יש כאן הרבה מנות שמתבססות על הטאבון האיטלקי שניצב במרכז המטבח הפתוח, פיצות, פוקאצ'ות ועוד, וגם סלטים, מנות של פירות ים, הרבה דגים נאים, פסטות בעבודת יד בכל מיני גרסאות, ריזוטו, מנות בשר מעניינות ועוד. השירות מנוסה ונעים, המנות גדולות ונדיבות, והקינוחים מרהיבים. אחרי הארוחה אל תוותרו על טיול בטיילת בת גלים היפה. בימים הקרובים יושק במסעדה גם תפריט חדש.
העלייה השניה 96, חיפה.
טאנטי באצ'י, טבעון
במשך שנים רבות הייתה טאנטי באצ'י מעין סוד שמור ליודעי דבר, אבל הוותק של המסעדה לא איפשר לה להישאר מתחת לרדאר - היום היא מסעדה איטלקית מוכרת ויציבה באזור עמק יזרעאל ובכלל. זוהי מסעדה קטנטונת ומתוקה שדומה קצת לטרטוריה משפחתית באווירה חמה ועליזה. יש בה תפריט קטן ויצירתי שנשען על עונתיות ועל ספקים מקומיים. בין המנות: סלט פנצנלה עם קרעי פוקאצ'ה, רביולי חצילים עם דבש וגבינת פטה, ניוקי עם בשר מעושן ושמנת, טורטליני סלק ומסקרפונה, וגם הרבה פיצות בשילובי תוספות מוצלחים. בקינוחים לא כדאי לפסוח על הקנולי פיסטוק, וכדאי לטעום גם את האפוגטו, הטירמיסו ועוד מתוקים איטלקיים.
השקדים 35, קריית טבעון.
מרקטינו, רמת ישי
בעיצומה של המלחמה, נפתחה בעמק יזרעאל לפני כעשרה חודשים אחת המסעדות היפות בארץ. מרקטינו משקיפה על נוף שדות מרהיב, גם מבעד לחלונות העצומים וגם במרפסת הרחבה. את המסעדה הקימו ניב קריספין ואייל יונאי, שהוא גם השף של המקום. השניים יצרו כאן מסעדת שוק איטלקית, כפי שהם מכנים אותה, תוך ניסיון להשתמש בתוצרת מקומית ועונתית. בתפריט, למשל, רוטולי קישוא, סופלי פולנטה, פיצטה מכמה סוגים, ריזוטו סלק, ברוסקטה עם דגים נאים ועוד.
בניין שטרן, חורש אלונים 18, רמת ישי.
מנואלה, זכרון יעקב
מסעדה איטלקית מתוקה במבנה יפה ועתיק ברחוב המייסדים בזכרון יעקב. המסעדה יפה, נקייה ושקטה, והחצר נעימה ופסטורלית. יש כאן טאבון שעליו מבוססים רוב הבצקים בתפריט, בעיקר פיצות נהדרות. התפריט עצמו לא גדול, אבל מציע את רוב הקלאסיקות המוכרות מהמטבח האיטלקי במובן הרחב שלו, מבלי להתעמק באזורים מסוימים. תוכלו לאכול מנות קלאסיות כמו קרפצ'יו בקר, פולנטה פטריות, סלט פנצנלה או ספגטי קאצ'ו א פפה, ומנות קצת פחות שגרתיות כמו פיצה עם בייקון ופטה כבשים או קלמרי על הגריל עם פריקי ולאבנה.
המייסדים 41, זכרון יעקב.
רוברטה וינצ'י, פרדס חנה-כרכור
השפים עידו פיינר וירון מלכה חברו למסעדן רז אלמוג, והקימו יחד את אחת מהמסעדות האיטלקיות הטובות ביותר בארץ דווקא בשכונת מגורים מנומנמת בכרכור. מסעדה קטנה ואינטימית, מוקפת חצר עם עצי פרי וערוגות תבלינים. אפשר לאכול כאן פיצות מעולות מהטאבון או פסטות בעבודת יד, אבל אפשר גם להגדיל לעשות ולאכול מנות מעניינות יותר, כמו ריזוטו ברוקולי עם חמאה וגבינת עומר של משק יעקבס, ניוקי על יוגורט חם וחסה צלויה, או פוזילי חריימה עם אנשובי וסרדינים. המסעדה מציעה יינות מהנים, קינוחים קלאסיים ושירות של מי שרוצים ואוהבים לארח.
אחוזה 43, פרדס חנה-כרכור.
בר איטליה, נתניה
מסעדה איטלקית מודרנית, קו ראשון לים בנתניה, של המסעדן שימי שוורץ והשף שחר ברנע, שיחד הם גם הבעלים של מסעדת פומו ברמת החייל בתל אביב. בר איטליה היא מין ברסרי איטלקי עם בצקים בעבודת יד בלבד, פיצות ופסטות - הכול מקמח איטלקי בתהליך תפיחה מסורתי של כמה ימים. אבל בתפריט יש גם הרבה מעבר: פרחי זוקיני במילוי ריזוטו לימוני, פטוצ'יני בחמאת עגבניות צהובות, ניוקי עם פילה בקר ועגבניות שרופות, פילה דג ים עם ניוקי ארטישוק ואפונה, המבורגר על פרוסת בריוש ודמי גלאס, ועוד.
שדרות עובד בן עמי 113, מלון West Lagoon, נתניה.
דולצ'ה, רעננה
דולב אללי ומורן שקוף למדו באקדמיה לפיצות באיטליה, והיום הם מאסטר פיציולו ועושים כאן בדולצ'ה פיצות נאפוליטניות מהדור החדש, מבצק שעבר 48 שעות תפיחה ו-450 מעלות בטאבון האיטלקי הלוהט. לצידן, יש גם תפריט קטן ומשגע של מנות ראשונות ופסטות, כמו כרישה קונפי בטאבון עם קראמבל אגוזי לוז וגבינת עיזים, סלט של עלים פריכים עם קרם פרמזן, פאן דה מי עם ריבת עגבניות וגבינת ברי, גראטן מודרני או ספגטי לימונה. בנוסף, יש קינוחים ואווירה שקטה של טרטוריה מודרנית, חכמה ונעימה.
המסגר 1, רעננה.
קלאטה 15, הרצליה
אנדראה מאג'י, מתאגרף עבר מפורסם באיטליה, הוא הבעלים של מסעדות בפאזרו שבאיטליה ובלונדון, אחיו מגדל מולים, אביו סוחר גבינות וסבא שלו היה שף. עם הרקע הזה הקים יחד עם אשתו רייצ'ל את מסעדת קלאטה בהרצליה, כאן הם מארחים בחום ואהבה השמורים לאיטלקים אמיתיים את הסועדים שנהנים מתפריט ובו קלאסיקות איטלקיות מבוצעות בדיוק רב, פיצות מהטאבון, פסטה שאפשר להציץ בכניסה ולראות איך היא נעשית, מנות דגים ובשר, ותפריט קינוחים ועוגות מעניין במיוחד.
מדינת היהודים 89, הרצליה.
פומו, תל אביב
הברסרי האיטלקי של השף שחר ברנע, עם מטבח המתמקד בדרום איטליה, בטאבון פחמים יפהפה ובמגוון של ירקות ועשבי תיבול. המסעדה גדולה ויפה עם תקרות גבוהות ואלמנטים מעוצבים, יש המון פינות ישיבה וגם בר ארוך ותפריט אלכוהול מכובד. התפריט מציע מנות ראשונות, פיצות, סלטים, פסטה בעבודת יד, דגים ובשרים - הכול על הסקאלה שבין איטלקי, ים תיכוני ועד צרפתי. יש חומרי גלם טובים כמו שמן זית, פרמזן, צלפים, חמאה, יין, וכולם משובצים בתפריט בחוכמה.
הברזל 11, תל אביב.
צ'יקטי, תל אביב
למסעדה האיטלקית של אבי קשי והשף מיכאל גרטופסקי יש אופי מיוחד - אולי בגלל שהיא יושבת בפינת הרחובות יהודה הלוי ומזא"ה, ואולי בגלל שהיא מין גסטרו בר המתמקד במזטים איטלקיים, או כמו שהם נקראים באיטלקית "צ'יקטי", לצד קראפים של יין או פרוסקו שנמזג מחבית. יש אווירה שמחה בשולחנות המקיפים את המסעדה על המדרכה הצרה, או על הבר הארוך שעליו מגיש קשי קוקטיילים שהוא משקשק בעצמו. בתפריט: דגים נאים, פסטה, פירות ים, ויש גם ארוחות בראנץ' אגדיות, ואפרטיבו שהוא כנראה אחד הטובים והיציבים בעיר.
יהודה הלוי 58, תל אביב.
קוצ'ינה הס 4, תל אביב
מסעדת הבוטיק האיטלקית של השפית תמר כהן צדק (ממסעדת וינס ותמר שהפכה אחר כך לקוצ'ינה תמר) היא מסעדונת קטנטנה ברחוב שקט במרכז תל אביב, שם מגישה כהן צדק אוכל איטלקי מסורתי ואותנטי מחבלי איטליה השונים ועם התמקדות מסוימת באזור אמיליה רומנה. יש כאן תפריט קטן ועונתי שכתוב במעט מילים, אבל כל מנה היא עולם ומלואו של פשטות במובן הטוב של המילה. לדוגמה: סקלופיני עגל בלימון ומרווה, ריזוטו יער, טליאטלה אליאוליו פפרונצ'ינו, רביולי ריקוטה וטרטופו, פסטה פיסטוק ארטישוק, טירמיסו או גבינה ומוסטרדה, שהיא מין ריבה מתוקה-חריפה בשילוב חרדל.
הס 4, תל אביב.
קפה איטליה, תל אביב
ברסרי איטלקי מבית היוצר של האחים ירזין, שהביאו לחיינו גם את מסעדת מגזינו. השף איתי בידרמן מציע פסטות בעבודת יד, מנות מפירות ים טריים, ירקות שונים בשילוב גבינות, פוקאצ'ות, נתחי בשר ועוד. יש בר ארוך, תפריט יינות ארוך בהתאם, ואת הספיישלים כותבים בגיר על לוח. כשנפתחה לפני 17 שנה, זו הייתה האיטלקית הכי מדליקה בעיר, אפילו שהיא ב"צד הלא נכון של איילון". מאז נפתחו לא מעט מסעדות דומות, אבל קפה איטליה שומרת על יציבות.
קרמניצקי 6, תל אביב.
מגזינו, תל אביב
מסעדה איטלקית עכשווית בחלל תעשייתי ענק באחד הצמתים העמוסים של תל אביב (וגם בסניף נוסף ברמת אביב). זו מסעדה איטלקית שמצליחה להתאים את עצמה לכל הרכב סועדים ולכל אירוע - הם יודעים איך לארח ילדים ומשפחות, ועדיין יש כאן שקט ואווירה רגועה שמתאימה גם לזוגות ולחברים. התפריט מתמקד במנות פשוטות שעשויות היטב, אין כאן חומרי גלם משוגעים או טכניקות מסובכות, אלא פיצות טובות, פסטות לא כבדות, וגם לזניה והמבורגר כי לאחים ירזין מותר. כמובן שהקונדיטוריה של המקום היא סוג של אייקון ויש כאן כמה עוגות חובה, ביניהן פאי לימון, קראק פאי ועוגת גזר.
דרך מנחם בגין 21, תל אביב.
טברנה רומנה, תל אביב
המסעדה האיטלקית השלישית במספר של בנצי ארבל, לצד כפרה מיו וקלבריה המוצלחות מאוד וראויות לציון. טברנה רומנה, הגדולה מבין השלוש, נפתחה לפני כמה חודשים והפכה מיד לאחת האיטלקיות הטובות בתל אביב, בעיקר בזכות קונספט מעולה של אוכל איטלקי פשוט ושמח במחירים יחסית סבירים. יש בתפריט הרבה קלאסיקות איטלקיות, כמה מנות מטוגנות שלא תמצאו במקומות אחרים, פסטות מעולות בעבודת יד, ופיצות בסגנון טונדה הרומאי ללא שוליים מבצק דק ופריך בלי הרבה תוספות. חובה לנסות.
קפלן 8, תל אביב.
LAVA, תל אביב
מסעדתו השנייה של טל רשבסקי. אם את הראשונה, TOMETOMATO, הוא הצליח להזניק בעיקר בזכות דמותו האקסצנטרית - בשנייה כבר יש לו קבלות של מי שיודע להכין אוכל טוב, שאפילו תל אביבים לא סלחנים מוכנים לעמוד בשבילו בתור, למרות ואולי בגלל שירות פאסיב-אגרסיב. ב-LAVA, כמו בטומאטומאטו, מגישים פסטות מצוינות בשילובים יוצאי דופן. הפסטה טרייה ובכל מנה יש טוויסט מעניין שמקפיץ אותה. תחליטו לבד אם התור שווה את זה.
סמטת בית הבד 7, תל אביב.
פרונטו, תל אביב
פרונטו עלתה לכותרות בשבוע שעבר כשהשף דיוויד פרנקל הודיע על עזיבה לאחר 13 שנה. נכון שהיא כבר לא לגמרי מסעדה איטלקית, אבל זה עדיין ה-DNA שלה כפי שהקים אותה רפי אדר ב-1988 ברחוב נחמני כאיטלקית רומאית מודרנית ופורצת גבולות ששינתה את התפיסה שלנו לגבי אוכל איטלקי. עד היום מוגש בה אוכל מדויק ברמות הכי גבוהות, עם מנות פסטה קלאסיות ומצוינות, בשר ודגים באוריינטציה איטלקית ועוד.
הרצל 4, תל אביב.
ג'מה, יפו
מסעדה איטלקית פשוטה ונפלאה בכיכר נגה ביפו, המגישה אוכל איטלקי שקרוב ככל האפשר למקור. השף רמי אמינוב מגיש אנטיפסטי כמו פוקצ'ה פרמזן, קרפצ'יו סינטה או בוראטה, ולמנה עיקרית פסטה טרייה בעבודת יד עם רטבים ושילובים קלאסיים כמו קרבונרה, פונגי או בולונז, ויש גם כמה סלטים מרעננים, כמה מנות דגים ובשר באוריינטציה איטלקית.
תרצה 14, יפו.
מצו, חולון
מסעדה איטלקית מתוקה שהיא הגשמת חלום עבור מייק חן, שחבר לשני שותפים נוספים כדי להקים את המקום המבוסס על עסק של פיצות שהוקם במהלך הקורונה ותפס חזק יותר מהמצופה. בין המגדלים שבשכונת המגורים, תוכלו לשבת במסעדה השכונתית ולאכול פיצות מעשה ידיו של חן, פסטות תוצרת בית בכמה רטבים גנריים וכמה קצת יותר מקוריים, ומנות ראשונות חמודות שהן לגמרי איטליה. בבוקר יש גם מאפים, כריכים וקפה.
היינץ כהן 5, חולון.
קפה נאפו, קריית אונו
כחלק מההתפתחות הקולינרית של קריית אונו, פתחו שימי שוורץ והשף שחר ברנע את מסעדת קאפה נאפו - מסעדה איטלקית מבית פומו ובר איטליה, שנפתחה לפני קצת יותר משנה בשכונת מגורים חדישה. אומנם גם הסביבה שלה וגם היא עצמה מעט גנריות, אבל קפה נאפו מציעה חוויה איטלקית באנרגיות גבוהות. המסעדה מלאה לעיתים קרובות בשעות הערב בזוגות ובבליינים, ויש תפריט שעשוי בהקפדה עם בשרים, דגים ובצקים שכולם בעבודת יד.
הדובדבן 7, קריית אונו.
ג'וזפינה, ירושלים
המסעדה האיטלקית האותנטית של השף נדב כהן, שאינה כשרה ומציעה חוויה גם בשישי ובשבת לטובת הציבור החילוני. ג'וזפינה מרוממת את מתחם התחנה המדשדש מעט, ונמצאת במקום שבו הייתה בעבר מסעדת אדום המצליחה שסגירתה סימנה את חלק מדעיכתו של המתחם. כהן עושה כאן הכול מאפס, כמו בצקים ורטבים למשל. יש בתפריט מנות בשר, דגים וגם פירות ים, הכול בסגנון איטלקי עם הרבה כבוד למקורות.
דוד רמז 4, מתחם התחנה, ירושלים.
קולורטו, באר שבע
סוף-סוף מסעדה איטלקית מקורית בבאר שבע. קולורטו היא מסעדה צעירה ורועשת באזור האוניברסיטה, שמאחוריה עומדת קבוצת יזמים קולינריים שלהם גם בר היין או לה לה והפטיסרי טרה ז'ולי. יש כאן טאבון שעובד בלי הפסקה וממנו יוצאות מנות כמו פיצות ופוקאצ'ות לוהטות, וגם בשרים. בנוסף, יש דגים נאים וסלטים, יין וקוקטיילים, וגם עסקיות והאפי-אוור.
חלקיקי האור 16, באר שבע.
פסטורי, אילת
מסעדה טוסקנית חמודה עם כמה מנות כפריות מסורתיות, כמו מרק מינסטרונה, שרימפס בחמאת עגבניות, ספגטי קרבונרה ועוד. יש בתפריט פיצות שהפכו לשם דבר בעיר; מגוון דגים ובשרים עם קונטקסט איטלקי, כמו טרינטה די קארנה שהוא נתח של אנטריקוט עם מדליון פילה בקר וכבד אווז, או פשה ביאנקו - פילה דג ים וירקות ירוקים. יש גם ריזוטו, לזניה וניוקי, וחצר נעימה לאכול בה את כל אלה בחופשה בעיר הדרומית.
תרשיש 7, אילת.