בשיתוף אחוזות רובינשטיין ודקסל פארמה
פרויקט סבתא: החצ'אפורי של סבתא נרגיזה שללאשוילי
אין כמו האוכל של סבתא – יש בו קסם נוסטלגי וניחוחות של פעם, מנות שעברו מדור לדור ומספרות על המקום ממנו באו הסבתות שלנו. בימים אלו ynet בשיתוף ערוץ האוכל ובהובלת הבשלנית והבלוגרית תמרה אהרוני, יוצאים למסע ברחבי ישראל בעקבות המאכלים האותנטיים והאהובים של הסבתות הישראליות.
במהלך "פרויקט סבתא" אנחנו פוגשים דמויות צבעוניות ומרתקות, נחשפים למאכלים מסורתיים וייחודיים ולמטבחים מגוונים שבין מזרח למערב. והפעם: סבתא נרגיזה מלמדת את תמרה אהרוני להכין חצ'פורי בנוסח טבליסי - מאפה שכבות ממכר מבצק דקיק ממולא בגבינות. צפו במתכון המצולם בראש העמוד.
4 צפייה בגלריה
פרויקט סבתא: החצ'אפורי של סבתא נרגיזה שללאשוילי
פרויקט סבתא: החצ'אפורי של סבתא נרגיזה שללאשוילי
פרויקט סבתא: החצ'אפורי של סבתא נרגיזה שללאשוילי
(צילום: ענת פייזר)

לאכול ולשמוח עם הגיאורגים

בשנים האחרונות המטבח הגיאורגי זוכה למקום של כבוד בקולינריה הישראלית. כולם רוצים ללמוד להכין את המאכלים המסורתיים המפוארים, כמו שרק הסבתות הגרוזיניות יודעות להכין. המנה המזוהה ביותר עם המטבח הגיאורגי היא החצ'פורי. זהו למעשה שם כולל למאפי בצק ממולאים, ולכל אזור בגיאורגיה יש את החצ'פורי הייחודי שלו.
נזיקו שללאשוילי, המכונה נרגיזה, נוהגת להכין כבר שנים את החצ'פורי פנובני - מאפה שכבות מבצק דקיק ממולא בגבינות נימוחות. הפנובני (שפירושו שכבות) מקורו בעיר הבירה טביליסי ונוהגים להכין אותו באירועים מיוחדים בשל ההכנה המורכבת שלו.
נרגיזה (70), נולדה בכפר קטן בשם קולאשי הנמצא במערב גיאורגיה. למרות שגדלה לתוך שפע קולינרי, את סודות המטבח הגיאורגי היא למדה דווקא לאחר שעלתה לישראל בתחילת שנות ה-70 עם בעלה הטרי דאז, אפרים, גם הוא יליד גיאורגיה. "אני בת יחידה ובכורה, היו לי 3 אחים. אמא שלי לא אהבה לבשל, אז כשהתחתנתי לא ידעתי להכין שום דבר. כשהגעתי ארצה למדתי לבשל מחמותי. היום אני מכינה יותר מידי אוכל", היא צוחקת.
4 צפייה בגלריה
פרויקט סבתא: החצ'אפורי של סבתא נרגיזה שללאשוילי
פרויקט סבתא: החצ'אפורי של סבתא נרגיזה שללאשוילי
פרויקט סבתא: החצ'אפורי של סבתא נרגיזה שללאשוילי
(צילום: ענת פייזר)
אנחנו מבקרים את נרגיזה בביתה שבאשדוד, והיא מלמדת אותנו את רזי החצ'פורי בנוסח טביליסי. את בצק החצ'פורי מרגיזה מרדדת ביד מיומנת עד שהוא הופך להיות דקיק במיוחד, כמו בצק עלים. לאחר מיכן, היא משמנת כל עלה בצק, מקפלת אותו לשכבות, וממלאת אותו בתערובת של גבינת חמד וסולוגוני - גבינה גרוזינית רכה דמוית מוצרלה, שאפשר למצוא בחנויות דליקטסים. לבסוף, היא סוגרת את הבצק בצדדים לצורת משולש, כמעין בורקס, ומכניסה לתנור למשך 30 דקות.
הגיאורגים הם עם שמח ומארח ונרגיזה, כמיטב המסורת, פותחת לנו שולחן מלא בכל טוב. לצד החצ'פורי פנובני המשגע, היא מפנקת אותנו בעוד מאכלים גיאורגיים מסורתיים ובהם משקה הצ'צ'ה, כיסוני חינקלי עם גבינה וממתק צ'ורצ'חלה.

חצ׳פורי פנובני של נרגיזה שללאשווילי

מרכיבים לבצק:
½ ק״ג קמח
1 ביצה
½ כף סוכר
1 כפית מלח
¼ כוס שמן
2 כוסות מים
4 צפייה בגלריה
בשנים האחרונות המטבח הגיאורגי זוכה למקום של כבוד בקולינריה הישראלית.
בשנים האחרונות המטבח הגיאורגי זוכה למקום של כבוד בקולינריה הישראלית.
בשנים האחרונות המטבח הגיאורגי זוכה למקום של כבוד בקולינריה הישראלית.
(צילום: ענת פייזר)
מרכיבים למילוי:
300 גרם גבינה מלוחה
300 גרם גבינת סולוגוני גיאורגית
2 ביצים
אופן הכנה:
מערבבים את חומרי הבצק ואחרי שהוא מתגבש היטב נותנים לו לנוח להתפחה למשך 60 דקות לפחות.
מכינים את המילוי: מגרדים את הגבינה, מוסיפים שתי ביצים ומגבשים לכדורים קטנים.
אחרי ההתפחה, פותחים את הבצק, יוצרים כדורים ומרדדים כל כדור בנפרד. מכסים על מנת שלא יתייבשו.
לוקחים כדור בצק שכבר רודד ופותחים אותו היטב בעזרת הידיים כמה שניתן עד שהוא נהיה דקיק. מורחים עליו שמן ומקפלים לריבועים.
מניחים על הבצק המקופל כדור מתערובת הגבינות וסוגרים בצדדים לצורת משולש.
מניחים את המאפים על תבנית ומושחים אותם במעט שמן.
אופים בתנור שחומם מראש ל- 170 מעלות למשך כ- 30 דקות.
4 צפייה בגלריה
רזי החצ'פורי בנוסח טביליסי.
רזי החצ'פורי בנוסח טביליסי.
רזי החצ'פורי בנוסח טביליסי.
(צילום: ענת פייזר)
  • "פרויקט סבתא" בחסות אחוזת רובינשטיין, סנו, רסטרטו ודקסל/אומפרדקס יוצאים בימים אלו למסע בעקבות המטבח של הסבתות הישראליות. עקבו אחרינו במתחם ב-ynet ובאתר ערוץ האוכל
בשיתוף אחוזות רובינשטיין ודקסל פארמה