בשיתוף נתח קצבים
עשה ואל תעשה - 10 דברות למנגליסט המתחיל
(עריכה: בן שפייר)
כמה בשר צריך לקנות, למה אסור בשום אופן למנגל עם מזלג, מה קורה לבשר שנצלה עם מדליק פחמים ומהי מידת העשייה הנכונה של הנתחים? יניב פחימה, מנכ"ל ובעלים של רשת הקצביות נתח קצבים, ושף שמעון ממן, מנהל רשת נתח קצבים, מסבירים איך להימנע מטעויות המנגל הנפוצות, וכיצד לעשות על האש כמו מקצוענים. צפו בכתבה בראש העמוד.

הטעות: נערכתם וחיפפתם

ההמלצה: הדלקתם את המנגל ואז גיליתם שלא הכנתם את השיפודים, או ששכחתם במטבח את המלקחיים? התפרפרות סביב המנגל יכולה להתיש וגם להרוס את הארוחה. לפני שאתם מדליקים את המנגל וודאו שכל מה שאתם צריכים נמצא בהישג יד: סכין, מלקחיים, פלטה (אם יש קציצות על המנגל) ושפריצר למים.

הטעות: יש לבשר טעם של מדליק פחמים

ההמלצה: מדליקים את המנגל עם כימיקלים וחומרים דליקים? עצרו הכול. קחו נייר ושמן קנולה. צרו מהנייר הסופג פתיליה, שפכו על הקצה את השמן, הדליקו ולאחר הבעירה צרו סביבו מערום פחמים. "רצוי לא להכניס כימיקלים למנגל. מנגל טוב צריך להיות טבעי, בלי טעמי לוואי של דלק ונפט", אומר ממן.
5 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)

הטעות: הכנתם את הבשר בסדר הלא נכון

ההמלצה: ראשונים להיכנס למנגל הם העופות והבשרים הרזים, ורק אחר כך הבשרים והנתחים נוטפי השומן. לא הייתם רוצים שהגחלים יבערו בגלל שומן שנזל מהקבב וישרוף לכם את הארוחה.

הטעות: מי יאכל את כל מה שנשאר?

ההמלצה: אחת השאלות הנפוצות בקצבייה, אומר ממן, היא כמה בשר צריך לקנות לארוחת מנגל. הישראלים נוטים לקנות יותר מידי בשר, שבסופו של דבר נזרק או נכנס למקרר והופך לשאריות לא טעימות. "היערכו בהתאם לפי כמות האורחים. החישוב הוא 400 גרם בשר למבוגר ו-250 גרם בשר לילד. לא צריך יותר. אל תשכחו שיש גם פיתות, סלטים ומרשמלו".
5 צפייה בגלריה
 היערכו בהתאם לפי כמות האורחים.
 היערכו בהתאם לפי כמות האורחים.
היערכו בהתאם לפי כמות האורחים.
(צילום: ירון ברנר)

הטעות: ממנגלים עם מזלג? ביג מיסטייק

ההמלצה: הפיכת הנתחים עם מזלג מוציאה את המיצים של הבשר, מייבשת אותו ופוגמת בעסיסיות שלו. את המזלג תשימו בצד כשאתם ממנגלים והשתמשו אך ורק במלקחיים! "גם אין צורך בהתעסקויות בלתי פוסקות עם הבשר ובהפיכתו מצד לצד. מספיק להפוך את הבשר פעם אחת", אומר פחימה.

הטעות: מלח – בהתחלה או בסוף?

ההמלצה: תיבול הבשר מעורר ויכוחים סוערים בקרב חובבי המנגל. המקצוענים יגידו לכם שהתיבול הכי טוב הם מלח גס ופלפל גרוס. ואם במלח עסקינן, נשאלת השאלה האם יש להוסיף אותו בתחילת הצלייה או בסופה? "היום נהוג להוסיף את המלח בסוף הבישול. אבל את האמת? זה לא ממש משנה את טעמי הבשר".
5 צפייה בגלריה
 פנקו את המנגליס התורן...
 פנקו את המנגליס התורן...
פנקו את המנגליס התורן...
(צילום: ירון ברנר)

הטעות: לא מפנקים את המנגליסט התורן

ההמלצה: לא טוב היות האדם לבדו! ארחו למנגליסט חברה. תפנקו אותו עם בירה טובה, מים קרים או עם השתייה שהוא אוהב ותפרגנו לו עם הנתחים השווים שהוא טועם לפני כולם. מגיע לו. ואל תשכחו להריע לו בסיום.

הטעות: מתעקשים על מידת עשייה לא נכונה

ההמלצה: רייר, מדיום, וול דן – מהי מידת העשייה הנכונה של הבשר? גם זו סוגיה שמעסיקה רבות את המנגליסטים. ממן מסביר: "בשרים רזים עדיף להכין במידת עשייה נמוכה כמו מדיום ומדיום רייר, ובשרים שומניים יותר נהוג לצלות במידת עשייה של מדיום וול ואפילו וול דן".
5 צפייה בגלריה
 מהי מידת העשייה הנכונה של הבשר? תלוי באיזה נתח מדובר.
 מהי מידת העשייה הנכונה של הבשר? תלוי באיזה נתח מדובר.
מהי מידת העשייה הנכונה של הבשר? תלוי באיזה נתח מדובר.
(צילום: ירון ברנר)

הטעות: מנגל איכותי – לא רק למביני עניין

ההמלצה: ארוחת מנגל משובחת היא ממש לא סיפור למביני עניין בלבד. אביזרים יקרים וגרילים מפונפנים הם פלוס, אבל בסופו של דבר מנגל טוב מתחיל בנתחי בשר טריים ואיכותיים שנקצבו כראוי ושמתאימים לצלייה.
מעבר לכך, חשוב שבשורה התחתונה כל אחד יאכל את הסטייק שלו במידת העשייה שהוא אוהב. גם אם ה"שפים" טוענים שחובה לאכול במידת עשייה כזאת או אחרת, אתם קובעים איך זה טעים לכם - ורק לכם.

הטעות: מנגל הוא חוויה, אל תהפכו אותו לעבודה

ההמלצה: מנגל אמור להיות מפגש חברתי כיפי, אל תהפכו את הארוחה לעבודה. שתיים-שלוש מנות בשר, קצת ירקות, שתייה, פיתות וטחינה בצד – זה כל מה שאתם צריכים לארוחת מנגל מוצלחת.
5 צפייה בגלריה
 מנגל הוא חוויה.
 מנגל הוא חוויה.
מנגל הוא חוויה.
(צילום: ירון ברנר)

בשיתוף נתח קצבים
פורסם לראשונה: 10:19, 05.09.22