בשיתוף יד מרדכי
עונת מסיק הזיתים בעיצומה, וברמת הגולן, רגע אחרי הפסקת האש, עומלים החקלאים במרץ לאסוף את הפרי בכרמים. "תסתכלו על העצים, מלאים בזיתים ובעוד כמה שעות הם יהפכו לשמן זית ישראלי איכותי", אומר נרגש החקלאי יאיר גולן. לפני שנים חלמו יאיר ואשתו לעשות חקלאות ברמת הגולן. הם הקימו את המותג "כרמי גולן" וכיום הם מגדלים שבעה זנים של שמן זית אותם הם משווקים בין היתר גם ל"יד מרדכי". הזיתים מהגולן מגיעים אל גל אשוש, בבית הבד במושב היוגב שבעמק יזרעאל, שם כובשים אשוש ומשפחתו את השמן שייארז אחר כך בקיבוץ יד מרדכי בעוטף עזה - מסע ישראלי מהגולן, דרך העמק ועד העוטף שנמשך גם בצל המלחמה.
"תקופת המלחמה הייתה פה מורכבת. היה קשה לייצר שמן בין אזעקות, היו שיבושים באספקת הזיתים לבית הבד ולא היה כוח אדם ולמרות זאת לא החסרנו ימי עבודה", מספר אשוש, מנכ"ל בית הבד במושב היוגב, על ימי המלחמה. את בית הבד שבעמק יזרעאל הקים אביו של גל לפני כ-30 שנה כמפעל ל'כבושים אורגנים'. כיום עובד בו האב ביחד עם שני האחים והוא נחשב לבית הבד הגדול בישראל.
למשפחת אשוש יש גם כרמי זיתים משלה בעמק ואת התוצרת שלהם, ביחד עם זו שמגיעה מרמת הגולן ויישובים נוספים ברחבי הצפון – הם כובשים לשמן זית איכותי. 95% ממנו מועבר ל-"יד מרדכי". "אנחנו נמצאים עכשיו בשיא של עונת המסיק, בשיא הייצור של שמן הזית ועובדים עשרים 24 שעות באינטנסיביות, כדי לייצר כמה שיותר שמן איכותי הכי מהר שאפשר", מעיד אשוש מתוך העבודה בבית הבד.
כדי שבמושב היוגב יקבלו מספיק זיתים לכבישה, עידו דביר, מנהל הרכש החקלאי של מפעל "יד מרדכי", עובד שעות נוספות מול המגדלים. "יש לנו בסביבות ה-15 מגדלים בצפון, ברמת הגולן ופה בעמק יזרעאל", הוא מספר, "הם אלו שמספקים לנו את הזיתים לשמן הזית שלנו ואנחנו שומרים איתם על קשר כל השנה".
דביר, דור שלישי בקיבוץ "יד מרדכי" שבעוטף, היה שם ב"שבת השחורה" ומיד לאחריה נאלץ להתפנות עם משפחתו, כשהוא ממשיך לדאוג לחקלאים ולייצור שמן הזית. "מצאנו את עצמנו מפונים מהבית כמעט חצי שנה", הוא משתף, "גם מהצפון התפנו הרבה אנשים סביב המלחמה והכל ביחד ייצר הרבה אתגרים, שעד כה נראה שאנחנו עומדים בהם יפה ומצליחים להביא גם כמויות יפות של שמן זית".
השמן שנכבש בעמק יזרעאל לא נכנס לבקבוקים בעוטף לפני שהוא עובר טעימה. "יש לנו אנשים שהוכשרו להיות טועמי שמן זית", מספרת לירן גבאי, מנהלת איכות וטכנולוגיה במפעל "יד מרדכי", על שלב נוסף בייצור. "זו הכשרה מקיפה, שבמהלכה לומדים לטעום את שמן הזית, לומדים לוודא שהוא לא פגום, להעריך את התכונות הסנסוריות שלו ולקבוע האם מדובר בשמן זית שהוא כתית מעולה או לא ולדרג אותו".
תהליך הטעימות, לדבריה, מתבצע לאורך כל שרשרת הייצור: "גם בבית הבד טועמים את שמן הזית לפני שהוא יוצא ושוב - כשהוא מגיע אלינו למפעל ביד מרדכי".
כל השותפים לתהליך ההכנה מהצפון, דרך העמק ועד העוטף מעידים שמדובר באהבה ועכשיו נותרה להם תקווה אחת. "אני מאחל לעצמנו להצליח לחזור לשגרה, יחד עם החטופים", מסכם החקלאי מרמת הגולן את התחושות של כולם, "ואני מייחל שהמוני עם ישראל יחזרו ויטיילו פה בגולן ובעיקר מאחל חג חנוכה שמח!"
מתכון לצ'יפס מתנפח עם שמן זית / רחלי קרוט
1. קולפים את תפוחי האדמה ופורסים לפרוסות דקות ממש. עדיף עם מנדולינה או מעבד מזון עם דסקית פריסה. מעבירים לקערה עם הרבה מים קרים
עד שהבלילה תהיה מוכנה.
2. בסיר רחב שמים שמן רק עד גובה טיגון, ומביאים לסף רתיחה.
3. בקערה גדולה שמים ביצים וסודה וטורפים היטב. מוסיפים את שאר המצרכים וטורפים.
4. מסננים את תפוחי האדמה מהמים ומייבשים אותם במגבת או נייר סופג. חשוב לייבש, אחרת הבלילה לא תידבק לתפוחי האדמה.
5. טובלים כל פרוסת תפוח אדמה בבלילה, ומיד מעבירים לשמן הרותח.
6. מטגנים משני הצדדים עד הזהבה. ממליחים ומגישים.