בשיתוף אחוזות רובינשטיין, מוטי, דקסל פארמה
אין כמו האוכל של סבתא – יש בו קסם נוסטלגי וניחוחות של פעם, מנות שעברו מדור לדור ומספרות על המקום ממנו באו הסבתות שלנו. בימים אלו ynet בשיתוף ערוץ האוכל ובהובלת הבשלנית והבלוגרית תמרה אהרוני, יוצאים למסע ברחבי ישראל בעקבות המאכלים האותנטיים והאהובים של הסבתות הישראליות.
במהלך "פרויקט סבתא" אנחנו פוגשים דמויות צבעוניות ומרתקות, נחשפים למאכלים מסורתיים וייחודיים ולמטבחים מגוונים שבין מזרח למערב. והפעם: סבתא מלי מלמדת את תמרה אהרוני להכין קובה סלק מושקע כמו של הסבתות - שלב אחרי שלב. צפו במתכון המצולם בראש העמוד.
ללמוד את תנועת היד של סבתא
לכל סבתא יש את המתכון שלה לקובה סלק - כופתאות סולת ממולאות בבשר שמשכשכות במרק אדום חמצמץ. את הקובה סלק שלה, סבתא מלי למדה להכין מחמותה. "זה היה תבשיל הדגל שלה. היה לה מטבח גדול, היינו יושבות ליד השולחן והיא הייתה מראה לי איך למלא קובות. זו תורה שלמה - להכניס את האגודל ולסובב כדי שייצא כדור. למדתי ממנה איך לסגור, כמה למלא ואיך ללוש את בצק הסולת", היא מספרת.
מלי מזרחי (70) נולדה וגדלה בתל אביב למשפחה בעסקי הקולינריה. הוריה ייסדו את בית הקפה מאיר ברחוב דיזֵנגוף, "שכונה גם 'כסית הקטנה'. כולם ישבו שם – הגשש החיוור, התרנגולים". מלי מעידה כי גדלה על מטבח אקלקטי. "היה בו הכל מהכל. גם אמא וגם אבא בישלו כי שניהם עבדו בבית הקפה. אמא בישלה את התבשילים הארוכים, היא גם הייתה אופה מדהים. אבא שלי היה עושה דברים קלילים יותר כמו לצ'ו או סטייק על האש".
את שירותה הצבאי העבירה מלי באילת, שם פגשה את בן זוגה לשעבר. הזוג השתקע בעיר וחי בה עם שלושת ילדיהם במשך 50 שנים. לאחר שפרשה לגמלאות מעבודתה כיועצת פדגוגית לפני 3 שנים, חזרה מלי לעיר הולדתה תל אביב.
בעיר הגדולה אין לה רגע דל, והיא כל הזמן עסוקה. בין היתר, היא מפעילה את המיזם הקהילתי סב-טוש. "כשהגעתי לתל אביב רציתי לתרום משהו לקהילה מתוך הכישורים והאהבה שלי. המיזם נועד לייצר תקשורת בין דורית של סבא, סבתא ונכדים", היא מסבירה.
אנחנו מבקרים את מלי בביתה שבתל אביב והיא מלמדת אותנו להכין את הקובה סלק המיוחד שלמדה מחמותה אסנת. הסוד למתכון מנצח הוא בטכניקה הידנית של יצירת כדורי הקובה. מלי כבר מיומנת בתנועת היד שרק הסבתות יודעות - מכניסים את האגודל למרכז כדור הסולת, יוצרים גומחה, מוסיפים מילוי וסוגרים את הכדור הרמטית כדי שהמילוי לא יזלוג החוצה.
קובה סלק של מלי מזרחי
מרכיבים לבצק קובה:
3 כוסות סולת
½1 כוסות מים רותחים
3 כפות שמן
½ כפית מלח
½ כפית כמון
½ כפית פפריקה
מרכיבים למילוי הבשר:
½ ק״ג בשר
1 בצל גדול קצוץ לקוביות
3 כפות עגבניות מרוסקות
1 כפית בהרט
½ כפית מלח
מרכיבים למרק:
1 סלק
1 בצל גדול חתוך לפרוסות
2 גבעולי סלרי
1 פחית עגבניות מרוסקות
1 כף מלח
1 כף בהרט
¼ כפית קינמון
מיץ מ- ½ לימון
2 כוסות מים
1 כף סוכר גדושה
שמן לטיגון
אופן הכנה:
מכינים את בצק הסולת: מערבבים את הסולת עם המים והתבלינים, לשים ונותנים לבצק לנוח למשך 30 דקות לפחות.
מכינים את המילוי: מטגנים את הבצל בסיר עם מעט שמן, מוסיפים את הבשר והעגבניות המרוסקות, מתבלים וממשיכים לבשל עד שהבשר משחים, כ- 10 דקות. מצננים את התערובת.
מכינים את המרק: מטגנים בצל בסיר עם מעט שמן, מוסיפים פרוסות סלק, גבעולי סלרי קצוצים, עגבניות מרוסקות ומתבלים היטב.
מכינים את קציצות הקובה: יוצרים כדור מבצק הסולת, מכניסים את הבוהן ויוצרים גומחה, ממלאים מעט מתערובת הבשר וסוגרים היטב.
מכניסים את קציצות הקובה למרק ונותנים להן להתבשל 40 דקות באש קטנה. מוסיפים תבלינים לפי הטעם.
צפו במתכון המצולם בראש העמוד
- "פרויקט סבתא" בחסות אחוזות רובינשטיין, סנו, רסטרטו ודקסל/אומפרדקס יוצאים בימים אלו למסע בעקבות המטבח של הסבתות הישראליות. עקבו אחרינו במתחם ב-ynet ובאתר ערוץ האוכל
בשיתוף אחוזות רובינשטיין, מוטי, דקסל פארמה