קוראים לי ילנה ויינברג ואני סובלת ממחלת ניצול השאריות. בדרך כלל היא מתפרצת בעת פתיחת המקרר וגילוי סירים מלאים מאתמול ושלשום. אלה שלא סובלים מהמחלה יתעלמו מקיומם או יאכלו באדישות ממה שיש בתוכם בלי לחוות צורך נואש להציל ולנצל את מה שיש. אבל אלה שלוקים בתסמונת יחוו פרץ פתאומי של יצירתיות קולינרית ויחפשו אחר שבחים על האלתור המופלא - גם כוס אורז, חצי באגט אבוד או ירקות קלויים בתבלינים ושמן זית עלולים לעורר את המחלה.
מומלץ כי בני המשפחה של החולה ילמדו לאמץ ארשת פנים מתמוגגת, גם אם האלתור אינו ערב לחך. לחלופין, כדי למנוע מצבים כאלה, כדאי ללמוד לסיים הכול מהצלחת ולא להשאיר בשום פנים ואופן שאריות בסוף הארוחה. מצד שני, אם התמזל מזלם והחולה מאלתר על הצד המוצלח – האושר הוא גדול.
אופן ההכנה:
- הירקות: מחממים את התנור ל-200 מעלות. שמים את הירקות בתבנית, מוסיפים את שן השום הכתושה ומתבלים בשמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל. מערבבים ומשטחים בשכבה אחידה.
- אופים בתנור כחצי שעה, עד שהירקות מתרככים. מוציאים מהתנור ומצננים (דרך אגב, זה רעיון טוב להכין כמות גדולה מהנדרשת לקיש, הם נוטים להתנשנש מהר מיד אחרי היציאה מהתנור).
- הבצק: מחממים את התנור ל-180 מעלות. שמים את הקמח בקערה, מוסיפים קורט מלח וקורט סוכר ומגררים פנימה את החמאה הקרה. מפוררים את הקמח והחמאה בין כפות הידיים, עד שהחמאה נטמעת בקמח והתערובת מקבלת מרקם של חול רטוב. מוסיפים את השמנת החמוצה ולשים בידיים עד שנוצר בצק אחיד שנפרד מדפנות הקערה.
- מרפדים את תחתית התבנית ודפנותיה בבצק בעזרת הידיים (כדאי להתאמץ ולהשקיע בשוליים גבוהים ככל האפשר, כדי שלמילוי יהיה מספיק מקום). מחוררים את הבצק עם מזלג ואופים כ-20 דקות. מוציאים מהתנור ומשאירים אותו דולק.
- המילוי: טורפים את הביצים בקערה (אפשר להשתמש בקערה של הבצק). מוסיפים מלח ואת השמנת לבישול ומערבבים.
- מסדרים את הירקות הקלויים על הבצק האפוי, יוצקים מעל את תערובת הביצים והשמנת ומזיזים מעט את התבנית, כדי שהאוויר ייצא והמילוי יתפזר באופן אחיד. מפוררים מעל גבינה כחולה.
- אופים כ-20 דקות נוספות, עד שהבצק זהוב והמלית יציבה.
ילנה ויינברג היא בעלת הבלוג "Simply Gourmet"