צפו: כך תכינו לביבות תפוחי אדמה מושלמות
(צילום: ירון ברנר)
בישראל נחשבת הלביבה כאחד הסמלים של חג החנוכה, אבל יש מדינות בעולם שבהן לא רק זוללים לביבות כל השנה, אלא הן אפילו נחשבות למאכל הרשמי של המדינה. באירלנד, למשל, לביבות מוגשות כחלק מתפריט ארוחת הבוקר, בגרמניה נוהגים בכלל לאפות אותן ובבלארוס הן מאכל רשמי.
8 צפייה בגלריה
לביבות מושלמות
לביבות מושלמות
לביבות מושלמות
(צילום: מאיר בולקה)
אבל כך או כך, לביבה זה אחד המאכלים הכי טעימים ואהובים על ילדים ועל מבוגרים, ולא רק בחנוכה. חשוב לדעת להכין אותה נכון - ועוד יותר חשוב - לדעת לטגן אותה בטמפרטורה הנכונה ובעובי הנכון, בשביל שתהיה קריספית בחוץ ורכה ונימוחה מבפנים.
מתכונים נוספים ללביבות:
כמעט בלתי אפשרי לעבור את ימי חג החנוכה בלי לזלול לביבה אחת או שתיים, ובכלל - אף אחד לא אמר שהלביבה חייבת להיות מתפוח אדמה: אתם יכולים להשתמש בבטטה, בקישואים ולמעשה כמעט בכל ירק שתגררו אותו במגררת, תסחטו, תוסיפו לו תבלינים, קמח וביצים, ותזרקו לשמן. גם אם לא יקרה לכם נס - זה לפחות יהיה טעים.
8 צפייה בגלריה
אינפו לביבות
אינפו לביבות
(גרפיקה ynet)

לביבות מנגולד מקמח חומוס

ארז קומרובסקי
המצרכים: 1 צרור מנגולד, יפה וטרי 2 ביצים 1 כרישה, קצוצה דק מאוד 2 כפות מלאות קמח חומוס מלח, פלפל שחור גרוס טרי - לפי הטעם שמן תירס לטיגון
8 צפייה בגלריה
לביבות מנגולד מקמח תירס
לביבות מנגולד מקמח תירס
לביבות מנגולד מקמח תירס
(צילום: אביהו שפירא)
אופן ההכנה:
  1. מפרידים את החלק הירוק של העלים מהחלק הלבן. קוצצים או קורעים גס את החלק הירוק של העלים, ומפזרים עליו מעט מלח ים גס.
  2. משפשפים היטב את העלים עם המלח בין כפות הידיים, מעבירים למסננת ל-10 דקות וסוחטים היטב את העלים מהנוזלים שלהם.
  3. בקערה גדולה מערבבים את העלים עם הביצים, קמח החומוס והכרישה הקצוצה ומתבלים במלח ובפלפל לפי הטעם.
  4. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  5. יוצרים מהתערובת לביבות בגודל בינוני, מחממים שמן במחבת רחבה (לא עמוק מדי) ומטגנים את הלביבות משני הצדדים עד להזהבה.
  6. אוכלים מיד עם יוגורט קר.

לביבות קישואים

שף חיים כהן
המצרכים: 15-12 זוקיני (אפשר גם קישואים רגילים) 2 ביצים 100 גר׳ גבינת פטה 2 כוסות ירק, קצוץ מעורב (פטרוזיליה, נענע, כוסברה, שמיר) 2 בצל ירוק, קצוץ (החלק הירוק והלבן) 3 עלי בזיליקום קצוצים 3 כפות קמח 3 כפות פירורי לחם מלח ופלפל שחור שמן זית לטיגון 1 לימון, פרוס לרבעים
8 צפייה בגלריה
לביבות קישואים
לביבות קישואים
לביבות קישואים
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את הקישואים במים רותחים עד לריכוך (הימנעו מבישול יתר).
  2. בתום הבישול מקררים את הקישואים במי קרח, קוצצים גס, ובשתי ידיים סוחטים היטב את המים.
  3. מעבירים את הקישואים לקערה. שימו לב שלא יהיו חתיכות גדולות מדי, אבל גם אל תעשו מהם מחית.
  4. מוסיפים לקערה את יתרת החומרים, מתבלים, ולשים את התערובת כדקה או שתיים עד שהמסה מתאחדת.
  5. יוצרים בידיים קציצות. מחממים מחבת עם שמן זית או שמן רגיל, מטגנים משני הצדדים את הקציצות עד להזהבה. הצבע החום הכהה מחמיא ומגרה בקציצות.
  6. להגיש עם רבעי לימון ואפשר גם יוגורט או שמנת חמוצה. הקציצות האלה טעימות גם כשהן מוגשות חמות וגם כשהן מוגשות קרות. 

לביבות סלק

אבי ביטון
המצרכים: 2 סלקים בינונים, מגוררים 1 כפית חרדל דיז'ון 1 בצל גדול, מגורר 1 תפוח אדמה בינוני, מגורר 2 ביצים 3 כפות פירורי מצה או לחם מלח פלפל 2 כפות שמנת חמוצה 1 כפית חרדל שמן קנולה לטיגון חצי עמוק
8 צפייה בגלריה
לביבות סלק - אבי ביטון
לביבות סלק - אבי ביטון
לביבות סלק
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים את כל החומרים בקערה ושומרים בצד כחצי שעה.
  2. מטגנים בשמן חצי עמוק כ-3 דקות מכל צד.

לביבות טבעוניות

אמיר פורת ורוסלה יונה
המצרכים (לכ-20 לביבות): 2 בטטות גדולות 1 תפוח אדמה גדול 1 קישוא מגורד 100 גר' גבינה צהובה טבעונית מגוררת קורט מלח קורט פלפל קורט פפריקה טימין טרי - לפי הטעם
8 צפייה בגלריה
לביבות טבעוניות
לביבות טבעוניות
לביבות טבעוניות
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מקלפים את הבטטות ואת תפוחי האדמה, פורסים לקוביות גדולות ומבשלים במים עם מעט מלח עד לריכוך.
  2. מסננים את הנוזלים, ומועכים את תפוחי האדמה והבטטות למחית חלקה.
  3. מעבירים את המחית לקערה, ומוסיפים את יתר המרכיבים. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  4. משמנים בספרי תבניות סיליקון שקעים או נייר אפייה.
  5. יוצקים את הבלילה לתבניות, או מניחים בעזרת כף תלוליות גדולות על גבי נייר האפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך כ-23 דקות עד להזהבה קלה.
  6. מגישים חם.

לביבות פירה

אבי ביטון
המצרכים: 2 תפוחי אדמה בינוניים מזן דזירה, מבושלים ומעוכים לפירה חלק 1 תפוח אדמה גדול, מגורר 2 בצלים בינונים, קצוצים ומטוגנים עד הזהבה 2 ביצים 3 כפות פירורי לחם מלח פלפל שמן קנולה לטיגון חצי עמוק
8 צפייה בגלריה
לביבות תפוחי אדמה
לביבות תפוחי אדמה
לביבות תפוחי אדמה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים את כל החומרים בקערה. נותנים לתערובת לנוח בצד כחצי שעה.
  2. מטגנים בשמן חצי עמוק כשלוש דקות מכל צד.

רושטי (לביבות מטוגנות בחמאה)

רותי קינן
המצרכים (ל-6 לביבות): 1 ק"ג תפוחי אדמה 1 בצל 50 גרם חמאה מלח, פלפל קורט אגוז מוסקט
אופן ההכנה:
  1. קולפים את תפוחי האדמה והבצלים ומגררים על מגררת בינונית (אפשר במעבד מזון). מוסיפים מלח, פלפל ואגוז מוסקט ומערבבים היטב.
  2. מתיכים את החמאה במחבת גדולה (בקוטר 28-30 ס"מ). משטחים את תערובת תפוחי האדמה במחבת ומטגנים, על להבה בינונית, כ-8 דקות מכל צד או עד שהלביבה מזהיבה.
  3. מחלקים למשולשים ומגישים מיד.

לביבות עם גבינה מלוחה

את הלביבות האלה אפשר להכין מכל גבינה קשה מגוררת גס. בתוכלו גם להכין לביבה אחת שלמה, מעין חביתה או אומלט: יוצקים את כל הבלילה אל המחבת ומטגנים משני הצדדים עד לקבלת גוון חום זהבהב.
המצרכים (ל-6-8 מנות):
5 ביצים 250 גרם גבינה מלוחה, מפוררת גס 1/4 כפית פלפל לבן טחון 5 גבעולי פטרוזיליה קצוצים דק (לא הכרחי) שמן לטיגון
אופן ההכנה:
  1. מערבבים בקערה את הביצים, הגבינה המלוחה, הפלפל הלבן והפטרוזיליה.
  2. מחממים את השמן במחבת. נוטלים בכף מהבלילה ומניחים במחבת, משטחים קלות בעזרת גב הכף. מניחים לביבה ליד לביבה ומשאירים רווחים ביניהן. מטגנים עד שהלביבות מזהיבות משני מהצדדים. מגישים חם או קר.

לביבות בטטה אפויות עם גבינה

שירה גבאי
המצרכים:
4 בטטות בינוניות 1 זוקיני, מגורר וסחוט (יש לסחוט עם חיתול בד מעל הכיור לאחר הגירור בפומפייה) 1 בצל, מגורר וסחוט (יש לסחוט עם חיתול בד מעל הכיור לאחר הגירור בפומפייה) 4 כפות פטרוזיליה קצוצה (ניתן להוסיף עירית לפי הטעם) 1 כף שמן קוקוס או שמן זרעי ענבים 3 כפות גדושות קמח שיבולת שועל או קמח כוסמין או קמח חיטה מלאה 2 ביצים 2 כפות גבינת ריקוטה 5% 2 כפות גבינה בולגרית, מגוררת 3 כפות גבינת מוצרלה, מגוררת 1 כף שטוחה של מלח מעט פלפל שחור לפי הטעם 1/3 כפית כורכום 1 כפית פפריקה מתוקה
8 צפייה בגלריה
לביבות בטטה וגבינה אפויות
לביבות בטטה וגבינה אפויות
לביבות בטטה וגבינה אפויות
(צילום: Depositphotos)
אופן ההכנה:
  1. מרתיחים בסיר עם מים חמים את הבטטות עם הקליפה למשך 20 דקות על להבה בינונית, ולאחר שהתרככו – מוציאים את הבטטות, ומניחים להן להתקרר מעט. מקלפים בזהירות את הקליפה.
  2. מועכים את הבטטות עד לקבלת תערובת חלקה נטולת גושים. במידה והתערובת מעט קשה – מכניסים את התערובת למיקרוגל למשך 10 דקות נוספות.
  3. מטגנים את הבצל עד להזהבה קלה עם מעט מלח ופלפל, ומוסיפים את הקישואים. מטגנים למשך 2 דקות נוספות.
  4. מחממים את התנור ל-180 מעלות (אם משתמשים באייר פריי – אין צורך לחמם מראש).
  5. מעבירים לקערה גדולה אחת את הבצל והקישואים, ומוסיפים אליהם את יתר המצרכים. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  6. יוצרים מהתערובת כדורונים ומשטחים אותם מעט בעזרת כרית האגודל. יוצרים מעין לביבה או כל צורה אחרת שתחפצו.
  7. מסרים את הלביבות על נייר אפייה ושומרים על רווח קטן ביניהן (בין אם הלביבות בתנור או באייר פריי).
  8. מכניסים לתנור למשך 20 דקות במצב טורבו בטמפרטורה של 180 מעלות (או לאייר פריי למשך 15-20 דקות בטמפרטורה של 180 מעלות).
  9. מוציאים את הלביבות ומניחים להן להתקרר למשך 20 דקות נוספות על השיש.

לביבות כרובית

קרן שקד
המצרכים:
1 כרובית בינונית, חלוטה במים ומסוננת 3 תפוחי אדמה בינונים מגורדים דק 2 ביצים 1/4 כוס פירורי לחם 1 בצל, מגורר גס צרור פטרוזיליה נקי מגבעולים וקצוץ דק 1 כפית מלח 1 כפית פלפל שחור שמן לטיגון
אופן ההכנה:
  1. מועכים בקערה עם מזלג את הכרובית.
  2. מוסיפים את שאר המצרכים, ומערבבים.
  3. מחממים משמן עמוק במחבת. מטגנים את הלביבות משני הצדדים עד הזהבה.

לביבות שורש אפויות לעצלנים

לילך חן
המצרכים:
שקית ירקות שורש מגוררים, כ-400 גר' 1/2 כוס קמח רגיל 1/4 כוס שמן 2 ביצים 1/2 כפית מלח 1/4 כפית פלפל שחור 1/4 כוס שביבי בצל מטוגן (לא חובה)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים היטב את כל המצרכים בקערה גדולה.
  2. מניחים בעזרת כף תלוליות מהתערובת על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומשומנת קלות.
  3. אופים בתנור שחומר מראש לטמפרטורה של 170 מעלות כחצי שעה, עד שהלביבות מזהיבות.

לביבות ירקות

יחיאל סויסה
המצרכים (ל-40 לביבות):
1 ק"ג תפוח אדמה 2 קישואים גדולים 2 גזרים 1 בצל לבן 1/2 חבילה פטרוזיליה 4 כפות פירורי לחם 7 ביצים 1 כפית מרק עוף 3 כפות קמח מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
  1. מגררים את תפוחי האדמה במגרדת, מגרדים את הגזרים. את הקישואים חותכים לקוביות קטנות, את הבצל חותכים דק דק. קוצצים את הפטרוזיליה. מערבבים את כל הירקות וסוחטים את הנוזלים.
  2. מוסיפים לתערובות פירורי לחם,קמח, מרק עוף ומלח ופלפל לפי הטעם. מוסיפים את הביצים, ומערבבים. אם העיסה עדיין דלילה מוסיפים קצת קמח.
  3. מחממים מחבת עם שמן עמוק. יוצרים בעזרת כף כדורים מהלביבות, ומועכים אותם מעט. מוציאים את הלביבות לתבנית עם נייר סופג.
כשאתם מכינים את זה בבית, תייגו @ynet_food בתמונה שלכם כדי שנוכל לראות
פורסם לראשונה: 11:21, 11.12.20