בשיתוף נתח קצבים
הבשר הוא נושא שמעורר כבר שנים דיון בקרב חוקרים, רופאים ותזונאים. האם אכילת בשר טובה לבריאות או לא? הצטרפנו לדיאטנית הקלינית, הדס צימרמן, שביקרה בסניף רשת "נתח קצבים" בראשון לציון, כדי להכריע אחת ולתמיד בסוגייה וגם להפריך כמה מיתוסים. צפו בכתבה בראש העמוד.
"בשר הוא המזון העשיר ביותר במינרל הכי קריטי לגוף – הברזל. תפקידו של הברזל הוא לשאת את החמצן לכל הרקמות בגוף", פותחת ואומרת צימרמן. "נוסף לכך, בבשר יש חלבון איכותי והוא בעל כל חומצות האמינו החיוניות לגוף כמו B12, אבץ וניאצין. מדובר ברכיבי התזונה שמהווים את הבסיס לתפריט היומיומי המומלץ לכל אדם".
צימרמן מעידה כי במשך השנים נטמע בקרב הציבור מידע שגוי ולא מדויק אודות אכילת בשר. מקור הדעות המוטעות הללו, היא מסבירה, הוא באיכות הבשר שאנו צורכים. "אם אנחנו רוצים לקבל את רכיבי התזונה בצורה הכי טובה שיש, חשוב לקנות בשר טרי ולא בשר מעובד או קפוא. בשר מעובד עובר תהליכים של המלחה, השבחה והוספת אנטיביוטיקה, שגורמים לו לאבד מערכיו התזונתיים".
אז אחרי שהבנו אילו ערכים תזונתיים יש בבשר ואיזה סוג של בשר מומלץ לצרוך, בואו נפריך קצת מיתוסים.
בשר שמן מעלה את רמות הכולסטרול
במשך שנים לימדו אותנו כי ישנו קשר ישיר בין אכילת בשר אדום או שמן לבין ערכי כולסטרול "רע" (LDL) גבוהים. היום אנחנו יודעים שהנתון הזה לא מדויק. "לפני מספר שנים, מחקר פורץ דרך באוניברסיטת הרווארד שכלל מעל מיליון נחקרים, מצא שהגורם לעליית רמת הכולסטרול בדם ורמת הסיכון לבעיות לב, הוא הבשר המעובד. המחקר הראה שמי שאכל בשר מעובד, רמת הכולסטרול הרע בגופו והסיכון למחלות לב עלו ב-42%. גם הנטייה לסוכרת בקרב אנשים אלו עלתה ב-19%. לעומת זאת, אנשים שאכלו בשר טרי – לא נרשם שום שינוי ברמת הכולסטרול בגוף".
אכילת בשר לא מומלצת בדיאטה
ההיפך הוא הנכון, מבהירה צימרמן. "בשר הוא מזון אידיאלי לאנשים שרוצים לרדת במשקל. החלבונים מן החי גורמים לשחרור של הורמוני שובע וכתוצאה מכך – אנחנו נהנים מתחושת שובע ממושכת. זאת לעומת פחמימות, שמשבשות את תחושת הרעב והשובע. אם רוצים לרדת במשקל, רצוי לבחור בנתחי בשר דלי שומן כמו נתח פילה, שהערך הקלורי שלו אינו גדול".
לבני 65 פלוס מומלץ לוותר על צריכת בשר
גם כאן – ההיפך הוא הנכון! "לאנשים מבוגרים מומלץ לצרוך בשר אפילו מידי יום. מחקרים מראים שמסת שריר גבוהה היא גורם מכריע במניעת מחלות מכל הסוגים בגיל השלישי. הבשר מכיל את כל חומצות האמינו האיכותיות, שמסייעות בשמירה על מסת השריר. החלבון שנמצא בבשר הוא האיכותי ביותר מבחינת הספיגה שלו בגוף. גם בכל מה שקשור לברזל, יש לבשר יתרונות. בשר בקר מבושל מכיל 5.5 מיליגרם של ברזל ל-100 גרם, שהם כמעט מחצית מכמות הברזל היומית המומלצת".
חלבון מן הצומח הוא תחליף ראוי לחלבון מהחי
לא בהכרח, אומרת צימרמן ומסבירה: חלבון מהצומח (הנמצא למשל בקטניות) הוא אמנם חשוב לתזונה מאוזנת ולאורח חיים בריא, אך הוא לא יכול להחליף את איכות החלבון מן החי. "חשוב לשלב בין חלבון מהצומח וחלבון מן החי, אבל אין בהם את אותם ערכים תזונתיים. יכולת הספיגה של חלבון מהצומח היא מוגבלת יותר. בחלבון מהצומח יש חומרים כמו חומצה פיטית שמשבשת את ספיגת המינרלים. ידוע כי חלבון מן החי נספג בצורה הטובה והיעילה ביותר בגוף. אם נאכל חלבון מן הצומח ומן החי עם אותה כמות ברזל, הברזל ייספג בצורה מיטבית יותר בגוף אם נאכל בשר".
בשיתוף נתח קצבים
פורסם לראשונה: 11:47, 08.09.22