אסנת לסטר
המצרכים (כ-10 לחמניות):
2 כוסות (כ-250 גר') קמח מצה דק 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן 1 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור טחון 1/2 שקית אבקת אפייה 2 כוסות (480 מ"ל) מים רותחים 5 ביצים
5 צפייה בגלריה
לחמניות כשרות לפסח אסנת לסטר
לחמניות כשרות לפסח אסנת לסטר
(צילום: אסנת לסטר)
אופן ההכנה:
  1. שמים בקערה את כל המרכיבים, למעט הביצים, ומערבבים לתערובת אחידה. מצננים מעט.
  2. מוסיפים לתערובת את הביצים, בזו אחר זו ותוך ערבוב – בכל פעם מחכים שהביצה תיטמע בתערובת לפני שמוסיפים את הבאה (הכי קל לבצע את השלב הזה במיקסר עם וו גיטרה).
  3. מכסים את הקערה ומניחים במקרר ל-3 שעות לפחות (ורצוי ללילה).
  4. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  5. יוצרים מהבצק 10 לחמניות שוות בגודלן ומניחים בתבנית. אופים כ-40 דקות, עד שהלחמניות מזהיבות. כדי שהלחמניות לא ייאבדו גובה ונפח כדאי לא לפתוח את התנור ב-20 הדקות הראשונות של האפייה.
המצרכים (12-15 לחמניות):
2 כוסות קמח מצה דק 1 כפית מלח ¼ כפית פלפל שחור טחון 3 כפות אגוזים או פיסטוקים, טחונים דק 100 גר' חמאה 1/3 1 כוסות מים 1 כף סוכר 4 ביצים
אופן ההכנה:
  1. מערבבים בקערה את הקמח, המלח, הפלפל והאגוזים.
  2. שמים את החמאה, המים והסוכר בסיר ומביאים לרתיחה. יוצקים את הנוזל על תערובת הקמח ומערבבים נמרצות בכף עץ. מוסיפים את הביצים, זו אחר זו, ומערבבים נמרצות לאחר כל הוספה. משהים כרבע שעה בטמפרטורת החדר.
  3. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות צלזיוס) ומשמנים תבנית תנור.
  4. משמנים קצת את הידיים ויוצרים מהבצק כדורים בגודל כדור פינג פונג. מסדרים את הכדורים בתבנית, במרווחים של 3 ס"מ זה מזה, ואופים כ- 25 דקות עד שהלחמניות תופחות ומזהיבות-משחימות (מתאפקים לא לפתוח את התנור עד גמר האפייה). מצננים בטמפרטורת החדר ומאחסנים בקופסה אטומה למשך כ-3 ימים.
המצרכים:
2 כוסות קמח מצה 2 כוסות מים 50 גר' חמאה 1/2 כוס שמן 1 כפית שטוחה מלח 6 ביצים 100 גר' חמוציות מיובשות
אופן ההכנה:
  1. מערבבים בקערה את המים, השמן, החמאה והמלח. מוסיפים את הקמח ומערבבים עד שנוצר בצק אחיד.
  2. מוסיפים לבצק תוך כדי בחישה את החמוציות והביצים (אחת-אחת) ומשאירים את הבצק לנוח חצי שעה.
  3. מחלקים את הבצק לכדורים ומשטיחים כל כדור בתבנית אישית.
  4. אופים בחום גבוה (180 מעלות) כ-30 דקות, מכבים את התנור ומשאירים את הלחמניות בתנור עוד כ-10 דקות.
  5. ניתן לוותר על התבניות האישיות ולאפות את הבצק בצורת כדורים.
המצרכים (ל-53-56 לחמניות קטנות):
‏750 מ"ל מים 1 כף מלח 1/4 כפית פלפל שחור (אני השתמשתי בפלפל שחור גרוס גס) 120 מ"ל שמן זית 300 גר' קמח מצה, טחון דק 50 גר' שומשום לבן, קלוי 6 ביצים
אופן ההכנה:
  1. מבשלים מים, מלח, פלפל ושמן על אש גבוהה, עד לרתיחה.
  2. מוסיפים קמח מצה ושומשום בבת אחת ובוחשים נמרצות עד שהבצק שהתקבל נפרד מדפנות הסיר.
  3. מעבירים למיקסר המצויד בוו גיטרה ומערבלים עד לצינון (ויתרתי על שלב זה, ציננתי סתם כך, בחוץ).
  4. מוסיפים ביצים, בזו אחר זו, עד לקבלת בצק דביק. טועמים את העיסה ומוסיפים מלח או פלפל במידת הצורך.
  5. מחממים תנור ל- 170 מעלות.
  6. מכינים תבניות תנור, מרופדות בנייר אפיה.
  7. מעבירים לשק זילוף (מצויד בצנתר) ומזליפים בצורה הרצויה. לחילופין, משמנים את הידיים במעט שמן זית (או שמן אחר) ויוצרים כדורים קטנים. מניחים בתבנית התנור.
  8. אופים במשך 50 דקות לערך או עד לקבלת לחמניות מושחמות ויציבות.
המצרכים (ל-35 לחמניות קטנות):
2 כוסות קמח מצה, טחון גס 1/4 כוס שמן זית 1/4 כוס שמן קנולה 2 כוסות מים רותחים מעט מלח מעט פלפל שחור גרוס גס 1 תפוח אדמה, אפוי בקליפתו (אופים בטמפ' 200 מעלות, עד שניתן לנעוץ בו מזלג) 5 ביצים
אופן ההכנה:
  1. מניחים קמח מצה בקערה. יוצקים עליו שמנים ומערבבים היטב.
  2. מוסיפים מים רותחים, מלח ופלפל.
  3. קולפים תפוח אדמה אפוי, מועכים היטב בעזרת מזלג ומערבבים היטב עם הביצים.
  4. מוסיפים את תערובת הביצים לתערובת קמח המצה באופן הדרגתי, בכמות של ביצה אחת בכל מזיגה. מערבבים עד שכל הביצים נבלעות בעיסה. טועמים את העיסה ומוסיפים מלח או פלפל במידת הצורך.
  5. מחממים תנור ל- 180 מעלות.
  6. מכינים תבניות תנור, מרופדות בנייר אפיה.
  7. משמנים את הידיים במעט שמן זית (או שמן אחר) ויוצרים כדורים קטנים. מניחים בתבנית. מפזרים מעט קמח מצה על פני הלחמניות.
  8. אופים במשך 20 דקות לערך, עד להשחמה נאה של הלחמניות.
אסנת לסטר
המצרכים (לתבנית אינגליש קייק בגודל של כ-10X30 ס"מ):
6 ביצים 3/4 כוס (180 מ"ל) מים קורט מלח 1/2 כפית פלפל שחור טחון 100 גר' (3/4 כוס) קמח מצה 3 כפות שמן לשימון התבנית
5 צפייה בגלריה
לחם כשר לפסח, אסנת לסטר
לחם כשר לפסח, אסנת לסטר
לחם כשר לפסח, אסנת לסטר
(צילום: אסנת לסטר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-170 מעלות.
  2. טורפים את הביצים. מוסיפים את המים, המלח והפלפל ומערבבים.
  3. מוסיפים גם את קמח המצה ומערבבים לבלילה אחידה במרקם של דייסה סמיכה.
  4. מכסים את הבלילה ונותנים לה לנוח כ-10 דקות, כדי לתת לנוזלים להיספג מעט בקמח המצה.
  5. משמנים את התבנית ומכניסים אותה ל-5 דקות לתנור החם.
  6. מוציאים את התבנית מהתנור ויוצקים לתוכה את הבלילה. מחזירים לתנור ואופים כשעה, עד שהלחם מזהיב היטב.
  7. מניחים ללחם להתקרר לפני שפורסים אותו. הוא יתכווץ ויאבד גובה – אין מה לדאוג, זה נורמלי.
המצרכים:
1 כוס קמח תירס צהוב וגס (לא קורנפלור) מלח לפי הטעם 1 כוס מים שמן לטיגון
5 צפייה בגלריה
לחמניות תירס לפסח
לחמניות תירס לפסח
(צילום: דודו אזולאי)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים את קמח התירס עם כוס מים עד לקבלת בצק במרקם של פירה. ניתן להוסיף עוד מים במידת הצורך ועל מנת להגיע למרקם הרצוי.
  2. יוצרים מהבצק עיגולים בגודל כדורי טניס ומשטחים.
  3. מלהיטים מחבת משומנת קלות ומטגנים על אש נמוכה במשך 5-6 דקות מכל צד, עד להזהבה. מגישים חם או פושר.
אבי ציטרשפילר
המצרכים (ל-30 לחמניות קטנות):
2 כוסות קמח מצה 2/3 כוס שמן 2/3 1 מ"ל מים רותחים 1 כפית מלח 4 ביצים
לקישוט -
חופן קטן זעתר 2 כפות שומשום 2 כפות קצח
5 צפייה בגלריה
(צילום: הדס ניצן)
אופן ההכנה:
  1. שמים בקערה את קמח המצה, המלח, המים רותחים והשמן ומעבדים עד לקבלת בצק אחיד.
  2. מוסיפים את הביצים (בכל פעם ביצה טרופה אחת), ולשים היטב עד לאיחוד הבצק.
  3. מרטיבים מעט את הידיים ויוצרים כדורים (בגודל כדור פינג פונג). טובלים או מגלגלים באחד הקישוטים (זעתר/ שומשום/ קצח/ עלי אזוב), ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
  4. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, ואופים במשך 20 דקות בלי לפתוח את דלת התנור.
  5. מנמיכים את חום התנור ל-160 מעלות, ואופים כ-15 דקות נוספות עד שהלחמניות מזהיבות. מצננים ומגישים.
אסנת לסטר
המצרכים (ל-8-6 לחמניות בתבנית שקעים):
6 ביצים 3/4 כוס (180 מ"ל) מים מעט מלח 1/2 כפית פלפל שחור טחון 100 גר' (3/4 כוס) קמח מצה 3 כפות שמן לשימון התבנית
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-160 מעלות.
  2. טורפים את הביצים. מוסיפים את המים, המלח והפלפל ומערבבים.
  3. מוסיפים גם את קמח המצה ומערבבים לבלילה אחידה במרקם של דייסה סמיכה.
  4. מכסים את הבלילה ונותנים לה לנוח כ-10 דקות, כדי לתת לנוזלים להיספג מעט בקמח המצה.
  5. משמנים את שקעי התבנית ומכניסים אותה ל-5 דקות לתנור החם.
  6. מוציאים את התבנית מהתנור ויוצקים את הבלילה לשקעים עד ל-3/4 מגובהם (הבלילה תתפח באפייה).
  7. מחזירים את התבנית לתנור ואופים 60-55 דקות, עד שהלחמניות מזהיבות היטב.
ענת צרפתי
המצרכים (ל-14 לחמניות):
3/4 כוס (105 גר') תערובת קמח רב-תכליתי ללא גלוטן + 1/4 כוס ועוד 2 כפות (70 גר') קמח תופח לפסח (או 1/2 כוס פחות 1 כף קמח תירס דק + 1/2 כוס פחות כף קמח תופח לפסח; או 1/2 כוס קורנפלור + 1/2 כוס קמח תופח לפסח) 1 כפית אבקת אפייה 1 כפית עשבי תיבול מיובשים (לא חובה) 3/4 כוס (180 מ"ל) חלב צמחי לא ממותק (סויה, שקדים או אורז) או חלב רגיל 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן 1 כפית מלח 2 ביצים
לציפוי - 1 חלמון ביצה 1 כף קצח, שומשום, קימל, זרעי חמניות, פרג או שבבי בצל מטוגן
5 צפייה בגלריה
לחמניות פסח, ענת צרפתי
לחמניות פסח, ענת צרפתי
(צילום: אסף אמברם)
אופן ההכנה:
  1. במיקסר עם וו הגיטרה (אפשר להכין את הבצק גם במעבד מזון) מערבלים יחד את שני סוגי הקמח ואבקת האפייה (וגם את עשבי התיבול, אם רוצים). מערבלים כמה שניות במהירות נמוכה, לאיחוד.
  2. שמים בסיר את החלב הצמחי (או הרגיל), השמן והמלח ומביאים לרתיחה עדינה. יוצקים מיד את הנוזל לקערת הקמח, בזמן שהמיקסר עובד במהירות נמוכה. מערבלים חצי דקה.
  3. נותנים לבצק לנוח 10 דקות, ובינתיים מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  4. מפעילים את המיקסר במהירות בינונית. מוסיפים לבצק ביצה אחת ומערבלים 45-30 שניות. מוסיפים את הביצה השנייה ומערבלים 45-30 שניות נוספות, עד שהביצים נטמעות בבצק. הבצק יהיה דביק מאוד ועם גושים, וזה בסדר. אל תתפתו להוסיף עוד קמח.
  5. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה. מרטיבים את הידיים, יוצרים מהבצק כדורים בגודל פינג-פונג ומניחים בתבנית (שומרים על מרווח בין הלחמניות).
  6. מברישים את הלחמניות בחלמון ומפזרים עליהן את העיטור הרצוי.
  7. אופים 30-25 דקות עד שהלחמניות מזהיבות. לאחר שהלחמניות הצטננו לחלוטין מעבירים אותן לקופסה אטומה – הן יישמרו היטב במשך יומיים.