בשיתוף אחוזות רובינשטיין
אין כמו האוכל של סבתא – יש בו קסם נוסטלגי וניחוחות של פעם, מנות שעברו מדור לדור ומספרות על המקום ממנו באו הסבתות שלנו. בשבועות הקרובים ynet בשיתוף ערוץ האוכל ובהובלת הבשלנית והבלוגרית תמרה אהרוני, נצא למסע ברחבי ישראל בעקבות המאכלים האותנטיים והאהובים של הסבתות הישראליות.
במהלך "פרויקט סבתא" נפגוש דמויות צבעוניות ומרתקות, ניחשף למאכלים מסורתיים וייחודיים ולמטבחים מגוונים שבין מזרח למערב. והפעם: סבתא קלודין מלמדת את תמרה אהרוני להכין פריקסה אותנטי ומשגע כמו שרק הסבתות התוניסאיות יודעות. צפו בכתבה בראש העמוד
קלודין אשוש (82) היא ילידת תוניסיה שעלתה לישראל עם הוריה ושבעת אחיה בגיל 16. האוכל התוניסאי עליו היא גדלה, כך היא מספרת, הוא מאוד עשיר ועם זאת, פשוט ולא מסובך. "האוכל היה מאוד מרכזי אצלנו במשפחה. יש לי זיכרון מגיל 7 שהגיע לבקר אותנו דוד מטריפולי וכולם התרוצצו ובישלו עבורו. זאת הייתה קבלת הפנים אצלנו – עם הרבה אוכל".
למטבח נכנסה קלודין לראשונה אחרי שהתחתנה בגיל 17. "לא הכרתי את המטבח. עד שהתחתנתי אפילו לא קילפתי תפוח אדמה. התחלתי עם הדברים הפשוטים ולא תמיד הצליח לי. הייתי שואלת את אמא שלי, רואה איך היא מבשלת. למדתי גם מחמותי שהייתה תוניסאית והיו לה ידיים טובות. כל הזמן שאלתי והתנסיתי, לפעמים הייתי ממציאה מתכונים".
היום קלודין היא חובבת בישול אדוקה ולא מוותרת על המאכלים התוניסאים המסורתיים, ובראשם הפריקסה – סנדוויץ' קטן וממכר, שאפשר למצוא בתוניס בשפע ונחשב לאוכל הרחוב האולטימטיבי. את בצק הפריקסה מטגנים בשמן עמוק וממלאים בתפוחי אדמה, ביצים, טונה, לימון כבוש ואריסה, שבמקרה של קלודין – היא מכינה בעצמה.
לא מעט בשלנים ושפים מנסים כבר שנים להגיע למתכון המושלם של הפריקסה התוניסאי המקורי. אז מה הסוד? קלודין טוענת שאין באמת סוד. "זה הידיים - ידיים של זקנה מנוסה", היא אומרת וצוחקת. "צריך הרבה סבלנות. אם אין סבלנות, אני לא מציעה להתחיל עם זה". צפו בכתבה בראש העמוד.
הפריקסה של קלודין אשוש
מצרכים:
1 ק״ג קמח
1 כפית סוכר
1 כף שמרים
1/4 כוס שמן
1 כוס מים
1 כף מלח
למילוי:
2 ביצים קשות
2 תפוחי אדמה
טונה
זיתים
לימון כבוש
אריסה
2 מלפפונים טריים
אופן ההכנה:
מערבבים את הקמח עם סוכר, שמרים ושמן.
מוסיפים מים ומלח, מערבבים היטב ואז לשים ביד. אפשר לשמן את הידיים במעט שמן על מנת שהבצק לא יידבק.
ניתן להוסיף מעט מים אם הבצק לא רך מספיק.
ברגע שהבצק חלק נותנים לו לתפוח כ- 60 דקות.
אחרי כשעה לשים טיפה את הבצק ומחלקים למנות קטנות, כ- 22-23 מנות מ- 1 ק״ג קמח.
את המנות הקטנות מגלגלים ללחמניות ונותנים להן לנוח מכוסות במגבת עוד כ- 30 דקות.
מטגנים בסיר עמוק עם שמן רותח.
להגשה: אחרי הטיגון פותחים את הלחמניות בצד אחד כמו סנדוויץ', וממלאים לפי הטעם בתפוחי אדמה, ביצים, טונה, לימון כבוש, אריסה, מלפפונים ועוד.
אריסה של קלודין אשוש
מצרכים:
1/2 ק״ג פלפל אדום חריף יבש
ראש שום
מלח
1/4 כוס שמן
אופן ההכנה:
משרים את הפלפל שעה במים ואז טוחנים אותו יחד עם ראש שום מקולף במכונת בשר.
מוסיפים מלח לפי הטעם ורבע כוס שמן.
מאחסנים בצנצנת זכוכית. ניתן גם להקפיא חלק.
לימון כבוש של קלודין אשוש
מצרכים:
1 ק״ג לימונים קטנים צהובים
אריסה
מלח
אופן ההכנה:
חוצים את הלימונים לשניים, שוטפים ושמים בסיר מים.
מדליקים את האש וכשהמים רותחים מכבים את האש ושופכים את המים כי הם מרים.
ממלאים בסיר מעט מים חדשים, שמים חצי כף אריסה, ושיניים שלמות קלופות של ראש שום שלם.
מערבבים את הכל, אפשר גם לטחון.
שמים בצנצנת זכוכית, ולפני שסוגרים אותה שמים קצת שמן למעלה.
- "פרויקט סבתא" בחסות אחוזות רובינשטיין, סנו, רסטרטו ודקסל/אומפרדקס יוצא בשבועות אלו למסע בעקבות המטבח של הסבתות הישראליות. עקבו אחרינו במתחם ב-ynet ובאתר ערוץ האוכל.
בשיתוף אחוזות רובינשטיין