לכל אחת ואחד יש את המתכון המנצח לקינוח שתמיד עובד, זה שמכינים בכל פעם שרוצים לפנק את האורחים ואף פעם לא מאכזב. לכבוד החג, שוחחנו עם שישה בוגרי תגלית מרחבי העולם, ששיתפו אותנו במנהגים ומתכונים המסורתיים שהם נוהגים להכין לשולחן החג בבית - פנקייק מאקראינה, עוגת גבינה אפויה מארגנטינה וטוסט גבינה עם טוויסט של אוכמניות - 6 מתכונים לקינוחים קלים ומפנקים לחג שבועות.
פנקייקים
מרינה אמסטיסלבסקה, אוקראינה
אני אוהבת להכין פנקייקים ובשבועות אני אוהבת להכין פנקייקים חגיגיים במילויים שונים כמו גבינה, פטריות ושמנת חמוצה או תפוח עם קינמון – מנות אידיאליות לשולחן החג. הפנקייקים על בסיס חלב, מה שהופך אותם לרכים ועדינים.
המצרכים:
130 (1 כוס) גר' קמח
340 (1/2 1 כוסות) מ"ל חלב
2 ביצים
2 כפות שמן חמניות
2 כפות סוכר
קורט מלח
למילוי תפוחים:
2-3 תפוחים
10 גר' (1 כף) חמאה
50 גר' (4 כפות) סוכר
1 כפית קינמון
אבקת סוכר
אופן ההכנה:
- מנפים את הקמח, אפשר אפילו פעמיים – עד שאין בו גושים.
- מחממים מעט את החלב כדי שלא יהיה קר, אלא בטמפרטורת החדר.
- מוסיפים את הקמח לחלב, בכל פעם 2 כפות, ומערבבים בעזרת מטרפה. לאחר ששופכים פנימה את כל הקמח ומערבבים היטב, בודקים שאין גושים.
- מוסיפים 2 ביצים לכלי של הקמח והחלב ומערבבים היטב עם מטרפה.
- מוסיפים 2 כפות סוכר ומערבבים היטב להמסת הסוכר.
- מוסיפים מיד קורט מלח לאיזון הטעם ו-2 כפות שמן.
- מניחים לבלילה לעמוד לפחות 10 דקות, עדיף 15-20 דקות.
- בינתיים מחממים את המחבת. אפשר לשמן מעט עם חתיכת חמאה. אם יש ציפוי מונע הידבקות, אין צורך לשמן.
- לוקחים מצקת ומערבבים היטב את הבלילה. יוצקים את הבלילה למחבת המחוממת באמצעות המצקת (כשליש מצקת לפנקייק). מטגנים בצד אחד כדקה, הופכים בעזרת מרית ומטגנים עוד 30 שניות. כשהפנקייק במחבת, היא לא צריכה להיות חמה מדי. לאחר יציקת הבלילה הפחיתו את העוצמה לבינונית.
- להכנת המילוי: קולפים את התפוחים וחותכים אותם לקוביות. מוסיפים חמאה למחבת, וכשהיא חמה יוצקים למחבת את התפוחים והסוכר. מבשלים בטמפרטורה בינונית וכשהתפוחים משחימים, מוסיפים קינמון ומערבבים. אין צורך לערבב הרבה, מבשלים בין 5-7 דקות.
- להגשה: מכניסים לפנקייק המוכן 2 כפות מילוי, מגלגלים, או שמקפלים למשולש, ואם רוצים – מפזרים מעל אבקת סוכר.
חטיפי עוגת גבינה ולוטוס
דניאל מיכאלוב, קנדה
עוגת גבינה לוטוס הפכה לפינוק האהוב אצלי בבית, במיוחד לקראת חג השבועות. העוגה היא ללא אפייה ולכן מהירה וקלה להכנה, וניתן להוסיף לה כל ממרח שאוהבים. אני אוהבת להוסיף לה ממרח לוטוס, שטעמתי לראשונה בישראל, ובני המשפחה שלי ממש מכורים אליו.
המצרכים:
לתחתית –
כ-10 ביסקוויטים מעוכים לפירורים
1/4 כוס אבקת סוכר
1 כפית מלח
1/2 כוס חמאה מומסת
לקרם –
450 גר' (2 כוסות) גבינת שמנת
1 כוס אבקת סוכר
1 כפית תמצית וניל
לציפוי –
ממרח לוטוס או כל ממרח אחר שאוהבים
אופן ההכנה:
- מערבבים יחד את מרכיבי התחתית עד ליצירת תערובת אחידה אותה משטחים בתבנית.
- מערבבים יחד את מרכיבי קרם הגבינה ושופכים על תחתית הביסקוויטים.
- מניחים את העוגה במקפיא כשעתיים, עד שהיא יציבה.
- מחממים את ממרח הלוטוס מספר שניות במיקרוגל עד שהוא נוזלי ושופכים על העוגה.
- חותכים לקוביות ליצירת חטיפים קטנים.
עוגת גבינה אפויה עם פירות יער
מיכל אטח, ארגנטינה
בכל חג שבועות אני מכינה עם אמא שלי את העוגה הזו, בדיוק כפי שהיא הכינה אותו עם אמא שלה - מתכון שעובר אצלנו מדור לדור. כל המשפחה מתאספת לארוחת ערב וכולם נשארים ערים עד השעות המוקדמות של הבוקר ללמוד תורה ועבור הילדים זו חוויה מיוחדת להישאר ערים יותר עד מאוחר.
המצרכים:
בסיס –
1/2 1 כוס פירורי עוגיות מקמח תירס
3 כפות חמאה מומסת
קרם גבינה –
300 גר' (1/2 1 כוסות) גבינת שמנת
1/3 כוס שמנת מתוקה
1/3 כוס סוכר
2 ביצים
סוכר וניל
1/4 כוס קורנפלור
ציפוי קולי פירות יער –
250 גר' (2 כוסות) פירות יער
2 כפות סוכר
מיץ מלימון אחד
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-180 מעלות.
- מכינים את בסיס העוגה על ידי ריסוק העוגיות וערבובן עם החמאה המומסת. משטחים היטב בעזרת כפית, בצורה אחידה בתבנית נשלפת בקוטר 18 או 20 ס"מ.
- בקערה, מערבבים את כל מרכיבי הקרם בעזרת מטרפה עד לקבלת מרקם אחיד. לאחר מכן יוצקים על הבסיס.
- בתנור אופים כ-40 דקות. בודקים אם העוגה מוכנה – דוקרים בעזרת קיסם באמצע, אם הוא יבש היא מוכנה.
- מרתיחים בסיר קטן את מרכיבי הציפוי עד שהסוכר מתפרק והפירות מתרככים. בעזרת מזלג או מועך תפוחי אדמה, מועכים את פירות היער למרקם הרצוי. אפשר גם להשתמש במקום בכל ריבה שאוהבים.
חומוס חלב ושוקולד
רפאל ידן, צרפת
חומוס הוא כמו בן לוויה נאמן לטיולים שלי שמלווה אותי בכל ההרפתקאות שלי, מישראל ועד פריז. יש אינספור דרכים להתענג עליו, בין אם הוא מלוח או מתוק, ומגוון הדרכים להכנתו מגלם בעיני בצורה מושלמת את הפסיפס התרבותי של ישראל. בחרתי במתכון של חומוס עם חלב ושוקולד, כי למה להסתפק בגרסה הבסיסית כשאפשר להוסיף קורט של אקסצנטריות כמו בתל אביב? כשהגשם יורד בפריז, אני עוצם עיניים ומדמיין שאני נמצא בטיילת של תל אביב או בשוק מחנה יהודה בירושלים.
המצרכים:
250 גר' (1 כוס) גרגירי חומוס מבושלים ומסוננים
3 כפות טחינה
80 גר' (1/3 כוס) סירופ מייפל
60 מ"ל (1/4 כוס) חלב
אבקת וניל
מעט מלח
אופן ההכנה:
- מכניסים למעבד מזון את החומוס, הטחינה, סירופ המייפל, החלב, אבקת הוניל והמלח.
- טוחנים את המרכיבים למרקם חלק.
- מעבירים את החומוס לקערה ומגישים עם פירות חתוכים.
קרם ברולה
קיילה דינספלד-קפריס, ארה"ב
המתכון הזה הוא מעין בסיס לקרם ברולה, ואפשר לאכול אותו גם בלי לשרוף את החלק העליון. זה קינוח טעים שקל להכין ולא דורש הרבה מרכיבים. הוא אמנם לא מגיע מהמסורת המשפחתית, אבל זו המסורת האישית שלי להכין אותו בכל שבועות.
המצרכים:
1 כוס חלב
1 כוס שמנת מתוקה
1 כפית תמצית וניל או תרמיל וניל אחד
4 חלמונים
1/3 כוס סוכר
קורט מלח
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-160 מעלות ומשמנים במעט חמאה תבנית קאפקייקס או תבניות יעודיות לקרם ברולה.
- להכנת הקרם: מוסיפים חלב ושמנת לסיר בינוני. מגרדים את הזרעים מתרמיל הוניל או מוסיפים את תמצית הוניל לחלב. מביאים את החלב לרתיחה על אש בינונית, מכסים מיד, מסירים מהאש ומניחים בצד ל-10 דקות.
- בינתיים, בקערה גדולה, טורפים יחד את החלמונים והסוכר עד לקבלת תערובת סמיכה וצהובה. תוך כדי ערבוב, מקציפים את החלב החם לתוך החלמונים לאט, כדי לא לבשל את הביצים.
- מוסיפים את המלח ומסננים את התערובת לקערה. ממתינים 2-3 דקות ומסירים את הקצף מלמעלה.
- בעזרת מצקת שופכים את הקרם לתבנית המשומנת. יוצקים מספיק מים חמים בתבנית שמתחת לתבנית הקאפקייקס עד למחצית הדפנות, ומכסים את תבנית האפייה בנייר אלומיניום. אופים עד שהקרם מתייצב (רועד מעט במרכזם בעת ניעור) כ-45-55 דקות. אפשר לנעוץ במרכז סכין ולראות שהיא יוצאת נקיה כדי לבדוק.
- מוציאים את התבניות מהמים ומצננים. מגישים את הקרם חמים או קר. אפשר להגיש עם רוטב שוקולד או פירות טריים מלמעלה.
טוסט גבינה
אמילי הירש, ארה"ב
מבחינתי טוסט גבינה הוא מאכל נוסטלגי. זה החטיף החלבי האולטימטיבי, כל כך פשוט להכנה ועם זאת משודרג וגורם לי להרגיש שהשקעתי מאמץ בהכנה, אפילו שזה כל כך קל. הוא מזכיר לי את ההנאות הפשוטות של החיים ולכן בחרתי דווקא בו. הדבר החשוב ביותר בעיניי בחגים היהודיים הוא המפגש עם האנשים שאוהבים. השנה החג יוצא ביום ההולדת שלי, ואחגוג את שניהם יחד עם המשפחה והחברים שיגיעו מרחבי ארצות הברית.
המצרכים:
2 פרוסות חלה עבות
2 כפות חמאה
2 כפות מיונז
1/4 כוס אוכמניות
1/4 כוס מים
1 כף קורנפלור
1/4 כוס אבקת סוכר
2 פרוסות גבינת מוצרלה
1/2 1 כפות גבינת עזים
אופן ההכנה:
- מכינים את המילוי – מרתיחים את האוכמניות, המים והסוכר יחד במחבת ואז מנמיכים את האש למשך 10 דקות או עד לריכוך האוכמניות וערבובן עם אבקת הסוכר.
- מוסיפים את הקורנפלור, מערבבים עד לאחידות ומצננים.
- מורחים את המיונז על הצד החיצוני של פרוסות החלה. ממיסים את החמאה במחבת בחום בינוני-נמוך. מניחים פרוסת חלה עם הצד של המיונז כלפי המחבת ועליה מניחים לפי הסדר: מילוי האוכמניות, מוצרלה, גבינת עזים ואת הפרוסה הנוספת של החלה (עם הצד של המיונז כלפי מעלה).
- מטגנים את הכריך כ-4-5 דקות מכל צד או עד שהגבינה מותכת. אוכלים חם עם חברים או לבד.