ביניים
מורן גולן
המצרכים (לשתי חלות גדולות):
1 ק"ג‎ קמח לחם לבן ‎500 גר' מחית סלק (טוחנים סלק טרי מקולף ולא מבושל עם מעט מים ושתי כפות מיץ לימון) ‎ 115גר' סוכר 25 גר' מלח 20 גר' שמרים יבשים 2 ביצים 100 גר' חמאה
5 צפייה בגלריה
חלת סלק, מורן גולן
חלת סלק, מורן גולן
(צילום: מורן גולן)
5 צפייה בגלריה
חלת סלק, מורן גולן
חלת סלק, מורן גולן
(צילום: מורן גולן)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים את כל המצרכים יחד במיקסר עם וו לישה במשך שמונה דקות. מתפיחים כשעה וחצי.
  2. מחלקים את הבצק לכדורים במשקל 120-150 גרם כל אחד. מותחים כל כדור לגליל מוארך - שמנמן במרכז ודק בקצוות.
  3. קולעים צמה - משלוש או יותר רצועות. מתפיחים שעה נוספת.
  4. מברישים את החלה בחלמון ביצה מעורבב במעט מים.
  5. אופים בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 180 מעלות במשך 30-35 דקות.
ביניים
רוזה זידנוור
המצרכים (לארבע חלות בינוניות):
½ 4 כפיות שמרים יבשים 1 כף סוכר לבן 2 כוסות מים פושרים ¾ כוס סוכר לבן ½ כוס שמן קנולה 1 ביצה L 1 ק"ג קמח לחם 1 כף מלח דק
לציפוי - 1 חלמון 1 כף מים 1 כף שומשום (אופציונלי)
לציפוי שום - 1/4 כוס שמן זית 4 שיני שום, כתושות חופן פטרוזיליה, קצוצה
5 צפייה בגלריה
חלת שומשום, רוזה זידנוור
חלת שומשום, רוזה זידנוור
(צילום: רוזה זידנוור)
אופן ההכנה:
  1. בקערת מיקסר מערבבים שמרים, סוכר ומים. מחכים חמש דקות. מוסיפים סוכר, שמן, ביצה, קמח ומלח ומערבלים במיקסר במהירות נמוכה. אם הבצק דביק מאוד, מוסיפים קצת קמח.
  2. ממשיכים לערבל במיקסר חמש דקות. לאחר מכן עוצרים ונותנים לבצק לנוח במשך שתי דקות. ממשיכים כך עד לקבלת בצק חלק.
  3. מכדררים את הבצק ומניחים בקערה משומנת, מכסים עם ניילון נצמד ומגבת ונותנים לו לתפוח למשך שעה. אחרי שעה הבצק אמור להכפיל את נפחו. לשים את הבצק במשך חצי דקה, ונותנים לו לנוח שעה נוספת.
  4. מוציאים את הבצק מהקערה ומחלקים אותו לארבעה כדורים שווים. מחזירים שלושה כדורים לקערה.
  5. מחלקים את הבצק שנשאר לארבעה חלקים וקולעים צמה.
  6. מניחים את החלה על מגש תנור עם נייר אפייה, ומכסים במגבת לתפיחה אחרונה למשך 20 דקות.
  7. מערבבים בקערה קטנה חלמון ומים ומברישים על החלה.
  8. מחממים את התנור ל-180 מעלות ואופים את החלה במשך 25-35 דקות עד לקבלת צבע זהב.
  9. בקערה קטנה מערבבים שמן, שום ופטרוזיליה. מברישים את התערובת מעל החלה ברגע שהיא יוצאת מהתנור.
ביניים
שרית עטר
המצרכים (לשתי חלות בתבנית לב):
1 ק"ג קמח 2 כפות שמרים יבשים 8 כפות סוכר 1/2 2 כוסות (250 מ"ל) מים פושרים 1/2 כוס שמן 1 שקית אבקת אפיה 1 כף מלח
להברשה - ביצה טרופה מהולה בכפית מים (לחלה טבעונית: במקום הברשה בביצה אפשר להבריש בחלב סויה)
לקישוט - מיקס של שומשום, קצח ופרג
5 צפייה בגלריה
חלת לב, שרית עטר
חלת לב, שרית עטר
(צילום: שרית עטר)
אופן ההכנה:
  1. מכניסים לקערת המיקסר קמח, שמרים יבשים וסוכר ומערבבים באמצעות כף כדקה, עד לאיחוד החומרים. מחברים וו לישה ומערבלים יחד כשתי דקות על מהירות אטית. מוסיפים את המים בזרם אטי, לאחר מכן את השמן ומגבירים את המהירות.
  2. מוסיפים את אבקת האפייה והמלח ומערבלים עוד 8 דקות - סה"כ 10 דקות לישה. מוציאים מהמיקסר ולשים לישה ידנית כדקה.
  3. מעבירים את הבצק לקערה משומנת. מורחים כף שמן על הבצק ומכסים במגבת. מתפיחים כשעה ורבע עד להכפלת הנפח. טיפ להתפחה מהירה: שימו קופסת גפרורים על המגבת.
  4. לאחר שהבצק הכפיל את נפחו מחלקים אותו לשני חלקים: חלק אחד שומרים בקערה מכוסה, ומהחלק השני בוצעים 10 כדורים במשקל 35-40 גרם כל כדור (בגודל של כדור פינג פונג). מגלגלים כל חלק לכדור יפה ועגול. שימו לב - ייתכן שיהיה צורך ביותר כדורים או בפחות - זה תלוי בגודל התבנית שלכם.
  5. משמנים מעט את התבנית, מרפדים את הדפנות בנייר אפייה, ומסדרים את הכדורים במרווחים קטנים כדי שיוכלו לתפוח.
  6. מברישים בביצה או בחלב סויה, ומניחים בצד ללא כיסוי לתפיחה נוספת של כחצי שעה. מברישים שוב בביצה או בחלב סויה.
  7. מפזרים מעל שומשום, קצח או פרג, ואפשר להתפרע - כל כדור במשהו אחר או פיזור אחיד על כל החלה – לפי העדפתכם האישית.
  8. אופים בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 180 מעלות עד השחמה.
ביניים
יובל מויאל
המצרכים (לשלוש חלות):
1 ק"ג לחם מנופה 16 גר' שמרים יבשים 80 גר' סוכר לבן 80 מ"ל שמן 2 ביצים 20 גר' מלח 400-440 מ"ל מים קרים 15 גר' אבקת אבץ (ניתן להשיג בחנויות האפייה)
5 צפייה בגלריה
חת פנדה, יובל מויאל
חת פנדה, יובל מויאל
(צילום: יובל מויאל)
אופן ההכנה:
  1. מכניסים למיקסר את הקמח, שמרים והסוכר ומערבבים קלות.
  2. מוסיפים את השמן, הביצים, המים והמלח. יש לשים לב שכמות המים משתנה בין סוגי הקמחים השונים ועל כן אין כמות מדויקת. יש להוסיף את המים בהדרגה.
  3. מערבבים במהירות נמוכה למשך שמונה דקות עד לקבלת בצק אחיד, גמיש ומעט דביק. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים - חלק אחד מכניסים לקערה משומנת ומכסים.
  4. מערבבים בקערה קטנה את אבקת האבץ עם שתי כפיות מים, מכניסים למיקסר עם יתרת הבצק ומערבבים עד להטמעה. מכניסים את הבצק לקערה משומנת ומכסים. התפחה בין 40 דקות עד שעה.
  5. מחלקים את הבצק לכדורים במשקל שווה (קליעה של ארבע רצועות – 150 גר' לכל כדור, קליעה של 60-100 גרם לכל כדור). מגלגלים את הכדורים לגלילים דקים וקולעים כאשר יש רצועה שחורה, אחריה לבנה וכך הלאה.
  6. מתפיחים במשך 30 דקות. מברישים בחלמון ביצה ומפזרים שומשום מעל.
  7. מכניסים לתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 180 מעלות ואופים 25-30 דקות עד הזהבה.
המתכונים מתוך עמוד האינסטגרם של קהילת ישראלי קיטשן