בסוף הגיע החורף. מופע ראווה סוער של קור, רוחות וגשמים. החימום דולק, נעליים פרוותיות הופכות צו השעה, הגוף מבקש לעצמו קערית מהבילה של מרק או כוס תה מצמחי הגינה.
הנפש מבקשת לצפות עד אינסוף בגלי הים מתנפצים בעוצמה אל החוף, מוחקים את קווי המתאר שלו ומטשטשים גבולות בסערה. ימים שטופי שמש חורפית קוראים לי לצאת לשוטט בשדות וביערות, ללקט מיני עשבים טובים למאכל, למלא סלים בירקות חובבי קור וירוקי עלים פריכים.
מתכונים נוספים שיכולים לעניין אותך:
החושך מקדים לרדת. אני שולפת מהמזווה שקית של שעועית לבנה או שעועית לימה שמנמנה, משרה אותן בהרבה מים ומשאירה אותן לשכשך, לספוח ולתפוח. בבוקר אסנן אותן מתוך האמבט הלילי, אעביר לסיר חרס או ברזל כבדים בחברת עגבניות, בצלים, מעט תבלינים והרבה שמן זית. רתיחה מהירה ולתנור, שם אשכח אותן לזמן בלתי מוגבל, שישתזפו, יתרככו עד קריסה כנועה ויועברו מהבילות לצלחת, בליווי נוזלי בישול שהסמיכו לרוטב וחיזוק של עלי זעתר, סחיטת עגבניה רעננה, קוביות בצל או סלילי בצל ירוק וצ'ילי מותסס. קרעי לחם טרי בצד וכוס יין אדום או לגימת וודקה צוננת יסללו את הדרך להתכרבלות ושינה עמוקה.
קדירת שעועית לימה או שעועית לבנה
המצרכים:
1/2 ק"ג שעועית לימה מושרית לילה בהרבה מים ומסוננת או 1/2 ק"ג שעועית לבנה קטנה מושרית לילה בהרבה מים ומסוננת
1 בצל מקולף, חתוך לאורכו לפלחים
10 עגבניות שרי תמר, חצויות לאורכן
1/2-1 פלפל אדום חריף טרי, חצוי לאורכו או 2 פלפלי שאטה יבשים שלמים
מחטים מענף קטן של רוזמרין
2 עלי דפנה
עלים מ-2 ענפי זעתר
4-3 ענפי טימין
6-4 עלי מרווה
10 גרגירי פלפל שחור שלמים
מים עד גובה השעועית (בערך 4 כוסות, תלוי במבנה הסיר)
1/2 כוס שמן זית (או יותר, לפי הצורך)
מלח ים
להגשה -
1/2 בצל קצוץ קטן או גבעולי בצל ירוק מגולגלים בצורת סליל
חריף מותסס, אריסה או סחוג
עגבניות חצויות לסחיטת זרעים
חופן עלי זעתר טריים
שמן זית לזילוף
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות. בוחרים קדירת חרס גדולה או סיר ברזל גדול וכבד.
- בתוך הסיר או הקדירה שמים שעועית לימה או רגילה אחרי השריה של לילה וסינון. מוסיפים עגבניות, בצל, פלפל חריף, עלי דפנה, עשבי תיבול ופלפל שחור. יוצקים על הכל מים ומערבבים.
- מוסיפים שמן זית כך שכל חלקו העליון של הסיר מכוסה שכבת שמן. אל תחסכו, זה מה שיוצר את הסמיכות והטעם הייחודי של התבשיל. לא מוסיפים מלח בשלב הזה, הוא מחבל בהתרככות הקטניות.
- מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה. מעבירים לתנור ומבשלים שעתיים. מוסיפים מלח לפי הטעם ומערבבים. מנמיכים את חום התנור ל-120 מעלות ומבשלים שעתיים נוספות או יותר, תלוי במידת הסבלנות שלכם.
- השעועית מוכנה. יוצקים כמה כפות נדיבות מהתבשיל לקערה. מפזרים בצל קצוץ או סלילי בצל ירוק, סוחטים עגבניות, מפזרים עלי זעתר, מנקדים בחריף מותסס או אחר ומזלפים שמן זית בנדיבות. אוכלים חם או פושר בחברת פרוסת לחם טרי.