אם אתם מתקשים להיפרד מהלחם ומהלחמניות גם במהלך החג, נסו להכין לחמניות לפסח. הן מהירות וקלות להכנה וכשהן יוצאות מהתנור - אי אפשר להפסיק לאכול אותן. הכנו לכם טיפים להכנת לחמניות ומתכונים שאפשר לשדרג עם תוספות כמו ירקות קלויים, תבלינים, עשבי תיבול כגון טימין ורוזמרין וכל מה שעולה על דעתכם.
לחמניות לפסח עם שומשום
אורן גירון
להכנת מתכון זה השתמשתי בקמח מצה גס (במקום בקמח דק, ככתוב במתכון), ואף שכחתי לקלות את השומשום, מה שלא הפריע לי לקבל לחמניות פריכות וטעימות מאוד. אפיתי את מחציתן כמות שהן - ואת מחציתן עם עלי רוזמרין קצוצים. ממתכון זה יצרתי כדורים וגם הזלפתי בעזרת שק זילוף: הכדורים סיפקו מראה אסתטי יותר, "לחמנייתי" יותר. התוצר המוזלף יצא נמוך מאוד, ולא דמה ללחמניות כי אם לחטיף מלוח, פחוס-משהו. כך או כך, קשה להפסיק לאכול מלחמניות אלה, במיוחד כשהן טריות.
המצרכים (ל-53-56 לחמניות קטנות):
750 מ"ל מים
10 גר' מלח
3 גר' פלפל שחור (אני השתמשתי בפלפל שחור גרוס גס)
120 מ"ל שמן זית
300 גר' קמח מצה טחון דק
50 גר' שומשום לבן, קלוי
6 ביצים מס' 1
אופן ההכנה:
- מבשלים מים, מלח, פלפל ושמן על אש גבוהה, עד לרתיחה.
- מוסיפים קמח מצה ושומשום בבת אחת ובוחשים נמרצות עד שהבצק שהתקבל נפרד מדפנות הסיר.
- מעבירים למיקסר המצויד בוו גיטרה ומערבלים עד לצינון (ויתרתי על שלב זה, ציננתי סתם כך, בחוץ).
- מוסיפים ביצים, בזו אחר זו, עד לקבלת בצק דביק. טועמים את העיסה ומוסיפים מלח או פלפל במידת הצורך.
- מחממים תנור ל- 170 מעלות.
- מכינים תבניות תנור, מרופדות בנייר אפיה.
- מעבירים לשק זילוף (מצויד בצנתר) ומזליפים בצורה הרצויה. לחילופין, משמנים את הידיים במעט שמן זית (או שמן אחר) ויוצרים כדורים קטנים. מניחים בתבנית התנור.
- אופים במשך 50 דקות לערך או עד לקבלת לחמניות מושחמות ויציבות.
לחמניות לפסח עם תפוחי אדמה
יוסי אלעד
הלחמניות האלה זכו לתשואות והיו טעימות גם למחרת אפייתן. בהכנתן יש לאפות תפוח אדמה בקליפתו מבעוד מועד. אפשר לאפות את תפוח האדמה גם יומיים-שלושה מראש - ולאחסנו במקרר עד לשימוש. לפני אפייתן מפזרים קצת קמח מצה, אל תוותרו על כך.
המצרכים (ל-35 לחמניות קטנות):
2 כוסות קמח מצה גס
1/4 כוס שמן זית
1/4 כוס שמן קנולה
2 כוסות מים רותחים
מלח
פלפל שחור גרוס גס
1 תפוח אדמה, אפוי בקליפתו (אופים בטמפ' 200 מעלות, עד שניתן לנעוץ בו מזלג)
5 ביצים מס' 1
אופן ההכנה:
- מניחים קמח מצה בקערה. יוצקים עליו שמנים ומערבבים היטב.
- מוסיפים מים רותחים, מלח ופלפל.
- קולפים תפוח אדמה אפוי, מועכים היטב בעזרת מזלג ומערבבים היטב עם הביצים.
- מוסיפים את תערובת הביצים לתערובת קמח המצה באופן הדרגתי, בכמות של ביצה אחת בכל מזיגה. מערבבים עד שכל הביצים נבלעות בעיסה. טועמים את העיסה ומוסיפים מלח או פלפל במידת הצורך.
- מחממים תנור ל- 180 מעלות.
- מכינים תבניות תנור, מרופדות בנייר אפיה.
- משמנים את הידיים במעט שמן זית (או שמן אחר) ויוצרים כדורים קטנים. מניחים בתבנית. מפזרים מעט קמח מצה על פני הלחמניות.
- אופים במשך 20 דקות לערך, עד להשחמה נאה של הלחמניות.