אפשר לסכם בינינו, גוז'גיז'ה זה סמבוסק בבוכרית. עכשיו יהיו מספיק דקדקני מאכלים שונים ומשונים שינסו להסביר למה לא, אבל אני גדלתי פה בארץ - ועד בואה של הגוז'גיז'ה למחוזותינו הכרנו בעיקר את הסמבוסק המשולש. בואו של המטבח הבוכרי הוא יותר מבשורה מעולה, ותודה רבע שהגיע.
הייתי בדרכי לירושלים לאסוף אבדה. אף אחד לא מושלם, זה קורה לכולנו, יש מחלקת אבדות ומציאות בירושלים ממש ליד שוק מחנה יהודה על רחוב יפו - והאבדה חיכתה לי, תודה רבה לשוטרת צ. אחרי איסוף המשלוח נכנסתי לשוק ונדהמתי לגלות את אותו דוכן של חלווה ב-120 שקל לקילו. לא בשבילי אף פעם, אפילו אם החלווה בטעמים. פסעתי דרך כל הדוכנים היפים, חלקם אכן מוכרים לי, והמשכתי הלאה. ואז ראיתי את מרדכי.
קודם כל יש שלט מפליל לטובה, אחר כך דלת קטנה. אם אתם מגיעים למסעדה או מקום של אוכל ברחבי ירושלים והדלת לא קטנה, אפילו גדולה, אל תיכנסו - זאת מלכודת תיירים קלאסית. בפנים עומד תנור טאבון בוכרי, אותו תנור ענק שאליו נכנסים האופים בעמידה פנימה כדי להדביק את המאפים על דפנות התנור מסביב. עד כאן הכול היה מושלם. פה ראיתי את המילה סמבוסק בפעם הראשונה, והבנתי את בעלי המקום - לך עכשיו תסביר מה זה גוז'גיז'ה למי שלא מכיר, אז כותבים סמבוסק. בחוץ כתוב "מאכלים בוכרים" - צמד מילים שהופך אותי ללקוח שבוי.
עוד אוכל רחוב:
על הדלפק מוצב שלט גדול באותיות אדום על לבן: בשרי. שלא יתבלבל לו הלקוח המאמין, כל המקום בשרי, יש אפילו השגחת כשרות גבוהה יחסית. אצל בוכרים בשר עוף נחשב כמעט צמחוני, רק בקר ומעלה נחשב לבשר אמיתי. בדיוק טיגנו שם צ'יבורק, אז הזמנתי סמבוסק בקר וצ'יבורק גם הוא מלא בשר בקר.
אני לא יודע מתי פתחו את מרדכי, אבל זה לא מזמן. צ'יבורק הם עדיין לא יודעים להכין, שלי התפוצץ בטיגון כי היה לו קרע לאורכו, נא להקפיד לא למכור צ'יבורק קרוע. סמבוסק, לעומת זאת, הם כן יודעים להכין. הסמבוסק שקיבלתי היה עדיין חמים מהתנור, רק 14 שקל, כולו מלא בשר בקר קצת קצוץ מדי, אבל מלא שומן בכל נגיסה. הבצק שלו היה דק כמו שצריך - התפקיד שלו הוא רק להחזיק את הבשר בזמן האפייה. חלקו התחתון של הסמבוסק קצת נספג מהשומן באפייה, וזה רק גורם לך לנגוס יותר ומהר.
אולי הצ׳יבורק פחות מדויק, אבל לך תמצא מנה בשרית ליד או בתוך שוק מחנה יהודה, ובסוף שבעתי ממנה בשרית טעימה מאוד. אל תטעו מראש, סמבוסק הבשר של מרדכי יותר ממספיק לבן אדם אחד - אפילו רעב מאוד.