בשיתוף אחוזות רובינשטיין, מוטי ודקסל
אין כמו האוכל של סבתא – יש בו קסם נוסטלגי וניחוחות של פעם, מנות שעברו מדור לדור ומספרות על המקום ממנו באו הסבתות שלנו. בשבועות הקרובים ynet בשיתוף ערוץ האוכל ובהובלת הבשלנית והבלוגרית תמרה אהרוני, נצא למסע ברחבי ישראל בעקבות המאכלים האותנטיים והאהובים של הסבתות הישראליות.
במהלך "פרויקט סבתא" נפגוש דמויות צבעוניות ומרתקות, ניחשף למאכלים מסורתיים וייחודיים ולמטבחים מגוונים שבין מזרח למערב. והפעם: סבתא דייזי, יקירת העיר הרצליה, שמלמדת את תמרה אהרוני להכין את הסלונה המפוארת, מנת חובה בכל מטבח עיראקי. צפו בכתבה בראש העמוד
דייזי קפלן (86) נולדה בבגדד ועלתה לישראל בשנות ה-50 עם משפחתה, שהתיישבה בירושלים. מגיל קטן היא נמשכה למטבח, ישבה ליד סבתה ולמדה ממנה את רזי הבישול העיראקי. כשהתחתנה, נחשפה דייזי גם למטבח האשכנזי ולמדה להכין מאכלים כמו צ'ולנט, קיגל וגפילטע פיש.
בעבר התנדבה דייזי במספר ארגונים בתור מבשלת, מטפלת ומדריכה, שזיכו אותה באות יקיר העיר הרצליה. את העשייה החברתית שלה היא התחילה בשנות ה-70 בנעמ"ת, שם הדריכה במשך מספר שנים כלות טריות, שעד היום עוצרות אותה ברחוב וזוכרות לה את המתכונים הבלתי נשכחים שלימדה אותן.
מבשלת גם היום אוכל עיראקי מסורתי
גם היום, בגיל 86, דייזי נהנית לבשל מידי יום, בייחוד את האוכל העיראקי המסורתי. היא אמנם חיה לבד אבל הנכדים באים לבקר אותה כל הזמן, והבית תמיד מלא באוכל מעשה ידיה. היא גם לא מוותרת על ארוחות שישי - היא מארחת ומאכילה כל שבוע לפחות עשרים איש.
אנחנו מבקרים את דייזי בביתה שבהרצליה - היא מלמדת אותנו להכין סלונה עיראקית, תבשיל דג נימוח עשוי בשכבות ועשיר בטעמים חמוצים-מתוקים. "זו מנה שהיו מגישים בעירק בכל אירוע מיוחד כמו חתונות, בריתות ובר מצוות", היא מספרת ומוסיפה כי הסוד לסלונה מוצלחת הוא הבצל, והרבה ממנו – לפחות קילו אחד. "הסלונה אוהבת הרבה בצל, וצריך לטגן אותו היטב ולאורך זמן ולשים אותו בתחתית כדי שיקבל את כל הטעמים".
סלונה עיראקית של דייזי קפלן
מרכיבים להשריית הדג:
מעט חומץ
1 כפית מלח
מיץ מ-1/2 לימון
מרכיבים להכנת הדג והבצל:
1 ק״ג פילה דג אמנון
200 גרם קמח
1/2כפית פלפל שחור
1 כף פפריקה מתוקה
1 ק״ג בצל
1/2 כפית פלפל שחור
1 כפית מלח
שמן לטיגון
1/2 קופסה עגבניות מרוסקות
3 כפות רכז עגבניות
מיץ מ- 1/2 לימון
2 כפות סוכר
2 עגבניות טריות מטוגנות
אופן ההכנה:
משרים את הדג בחומץ ובכפית מלח כדי להיפטר מהריח. אחרי כ-10 דקות שוטפים את הדג ויוצקים עליו מיץ לימון.
מתבלים את הקמח בפלפל שחור ובפפריקה מתוקה.
קוצצים את הבצל לרצועות בינוניות ומטגנים במחבת עם שמן חם. מתבלים במלח ופלפל שחור.
רק כשהבצל מטוגן היטב מוסיפים עגבניות מרוסקות ורכז עגבניות, ומתבלים במיץ לימון וסוכר. ממשיכים לטגן כ-10 דקות עד לצמצום הרוטב והבצל.
מקמחים את הדג ומטגנים אותו היטב בשמן עמוק.
מטגנים פרוסות עגבנייה במחבת.
מרכיבים את המנה: משטחים חלק מתערובת הבצל בתחתית התבנית, מעליו מסדרים את פילה הדג המטוגן ועוד שכבה של תערובת הבצל. מעל הכל פרוסות עגבנייה מטוגנות.
מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל-160 מעלות למשך 30 דקות.
- "פרויקט סבתא" בחסות אחוזות רובינשטיין, סנו, רסטרטו ודקסל/אומפרדקס מקיים בשבועות אלו מסע קולינארי בעקבות המטבח של הסבתות הישראליות. עקבו אחרינו במתחם ב-ynet ובאתר ערוץ האוכל.
בשיתוף אחוזות רובינשטיין, מוטי ודקסל