עוגת גבינה טבעונית ללא אפייה
מיכל פלג
המצרכים:
קלתית -
160 גר' ביסקוויטים טבעוניים
70 גר' חמאה טבעונית מומסת (נטורינה או שמן קוקוס)
מילוי גבינה -
400 גר' גבינת שמנת טבעונית (טופוטי)
300 גר' אגוזי קשיו טבעיים
150 גר' קרם קוקוס (החלק הקשה ולאחר לילה במקרר)
60 מ"ל מיץ לימון (1-2 לימונים)
120 גר' אבקת סוכר
1 כף תמצית וניל (או 1 מקל וניל)
קורט מלח
אופן ההכנה:
- מפוררים את הביסקוויטים לפירורים במעבד מזון. מוסיפים את החמאה המומסת ומעבדים עד לקבלת תערובת אחידה.
- מניחים את תערובת הפירורים בתוך תבנית קפיץ ומפזרים בצורה אחידה על כל פני התחתית. מהדקים היטב בעזרת תחתית של כוס. מעבירים למקפיא למשך 30 דקות.
- משרים את אגוזי הקשיו במים רותחים למשך 30 דקות. אפשר גם להשרות אותם במים למשך כמה שעות או לכל הלילה. מסננים את האגוזים מהמים ומעבירים לבלנדר מהיר וחזק עם קרם הקוקוס ומיץ הלימון. מערבבים עד לקבלת תערובת חלקה.
- מוסיפים את גבינת השמנת הטבעונית לבלנדר עם תמצית הווניל, אבקת הסוכר והמלח ומפעילים שוב עד לקבלת מרקם חלק. תתקבל תערובת סמיכה מאוד אז ייתכן שתצטרכו לגרד למטה את דפנות הבלנדר עם מרית ולהפעיל שוב.
- יוצקים את המילוי לתוך תבנית העוגה על גבי הקלתית הקפואה, מיישרים יפה ומעבירים למקרר להתייצב במשך 3 שעות לפחות.
מיכל פלג היא יזמית ומנטורית בעמותת "יוזמות עתיד"
ניו יורק צ'יזקייק טבעונית
חן זבולון
המצרכים (לתבנית בקוטר 20 ס"מ):
לקלתית -
150 גר' פתי בר
75 גר' חמאה טבעונית מומסת
למילוי הגבינה -
750 גר' (3 צנצנות) שמנת קשיו בטעם טבעי
400 מ"ל (1 פחית) קרם קוקוס
150 גר' סוכר
4 כפות קורנפלור
1 כפית משחת וניל (או 2 כפיות תמצית וניל איכותית)
מיץ מחצי לימון
גרידת מלימון אחד (רק החלק הצהוב בלבד)
לציפוי -
300 גר' קונפיטורה - לבחירתכם
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-175 מעלות. משמנים קלות תבנית קפיצית בקוטר 20 ס"מ ומניחים נייר אפייה על התחתית ועל צדי התבנית.
- מכינים את התחתית - טוחנים במעבד מזון את הפתי בר לפירורים, ומוסיפים את החמאה המומסת. מערבבים היטב עד שהכל מתאחד.
- מעבירים את תערובת הפירורים לתבנית ומועכים היטב לכיוון תחתית התבנית. מהדקים היטב. שומרים בצד או במקרר.
- מכינים את המילוי - במיקסר מערבבים יחד את כל חומרי המילוי עד שהכל מאוחד למסה אחת. שימו לב - יש לגרד את דפנות הקערה.
- שופכים את מילוי הגבינה על תחתית הביסקוויטים שבתבנית, ומיישרים בעזרת מרית את החלק העליון.
- עוטפים היטב את תחתית התבנית ואת הצדדים בשכבה כפולה של נייר אלומיניום, ומהדקים בצורה כזאת ששהתבנית תהיה אטומה, ונוזלים לא יוכלו לזלוג ממנה החוצה.
- מניחים את התבנית במגש תנור גדול ומכניסים לתנור. מוזגים מים רותחים לתבנית הגדולה בגובה של 4 ס"מ. מכניסים את התבנית לתנור ואופים במשך שעה.
- מכבים את התנור ונותנים לעוגה "לנוח" בתנור שעה נוספת. לאחר שעה פותחים את דלת התנור, ומניחים לעוגה להתקרר עד שהיא מגיעה לטמפפרטורת החדר (בשלב הזה העוגה עדיין רוטטת, אל דאגה, היא תתייצב במקרר).
- מסירים את נייר האלומיניום, מכסים בניילון נצמד את התבנית ומכניסים את העוגה למקרר להתייצב לפחות ל-4 שעות.
- מחממים את הקונפיטורה כחצי דקה במיקרו, עד שהמרקם שלה מעט נוזלי ונוח לעבודה. שופכים את הקונפיטורה בעדינות על פני העוגה, ומגישים.
עוגת גבינה טבעונית בטעם טרופי ללא גלוטן
חגי לפלר
עוגה עשירה מאוד, ללא קמח וללא גלוטן, עם טעמים טרופיים של אננס וקוקוס.
המצרכים:
לבצק -
1 כוס אגוזי מלך
2 כפות שמן קוקוס
4 כפות מחית תמרים
1 כפית תמצית וניל
קורט מלח
למילוי -
1/2 1 כוסות קשיו טבעי
1 כוס קרם קוקוס (18% שומן)
1/2 כוס שמן קוקוס
מיץ מחצי לימון טרי
1/2 כוס אבקת סוכר
1 כפית תמצית ווניל
1 כפית קליפת לימון מגורדת
לקרם אננס -
300 גר' אננס (אפשר קפוא אם לא מוצאים טרי)
1/4 כוס שמן קוקוס
1/2 כפית שטוחה כורכום לצבע (לא חובה)
עוגות גבינה טבעוניות לשבועות (צילום: חגי לפלר)
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק - במעבד מזון או בבלנדר טוחנים היטב את אגוזי המלך לפירורים. מעבירים לקערה ומוסיפים את מחית התמרים, המלח, תמצית הווניל ושמן הקוקוס ומערבבים היטב. מניחים בצד.
- מכינים את המלית - במעבד מזון טוחנים היטב את מרכיבי המלית עד שמתקבלת עיסה אחידה וללא גושים.
- מכינים את קרם האננס - יוצקים מחצית מכמות הבלילה לקערה נוספת, ומוסיפים לבלילה שנותרה במעבד המזון את האננס, 1/4 רבע כוס שמן קוקוס ואת הכורכום וטוחנים היטב.
- מרכיבים את העוגה - לתבנית אפייה עם קפיץ בקוטר 26 ס"מ משומנת היטב, מעבירים את תערובת האגוזים והתמרים ומשטחים בעזרת הידיים. יוצקים מעל את המלית הלבנה ומיד לאחר מכן את קרם האננס. מעבירים למקרר ומצננים במשך 4 שעות לפחות.
עוגת גבינה טבעונית אפויה
מיכל פלג
המצרכים:
לתחתית -
150 גר' עוגיות לוטוס
2 כפות חמאה טבעונית מומסת (נטורינה)
לעוגה -
1 כוס אגוזי קשיו טבעיים שהושרו במים לפחות שעתיים
226 גר' גבינת שמנת קשיו בהתססה טבעית
1 פחית קרם קוקוס
2/3 כוס סירופ מייפל או סוכר קנים
2 כפות מיץ לימון
1 כפית תמצית וניל
2 כפות קורנפלור
2 כפיות מיץ לימון
1 כפית גרידת לימון
1 כפית תמצית ווניל
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל -180 מעלות.
- במעבד מזון מכינים את הקלתית. מערבבים את הביסקוויטים עם החמאה עד לקבלת תערובת פירורית. משטחים על גבי תבנית קפיצית משומנת את התערובת ובאמצעות הידיים מעצבים לקלתית אחידה. מומלץ להשתמש בתבנית 20 לקבלת עוגה גבוהה יותר.
- מכניסים לתנור למשך 8 דקות ומוציאים.
- מערבבים את כל חומרי המילוי בבלנדר עד לקבלת תערובת חלקה נוזלית ואחידה.
- מוזגים את הבלילה על הקלתית המוכנה, מנערים קלות ומחזירים לתנור לאפייה של כ-50 דקות בחום של 160 מעלות. אופים עד לקבלת גוון חום על כל פני העוגה. יתקבלו גם סדקים. זה בסדר. העוגה תתייצב ותתיישר במקרר תוך 6 שעות לפחות.
מיכל פלג היא יזמית ומנטורית בעמותת "יוזמות עתיד"
מלבי לואיזה עם אפרסקים מקורמלים
חיים כהן וחנוך שכטר
המצרכים (ל-6 מנות):
400 מ"ל קרם קוקוס
400 מ"ל מים
120 גר' סוכר
10 עלי לואיזה
45 גר' קורנפלור
60 מ"ל חלב סויה
6 אפרסקים בשלים, חצויים ומגולענים
3 כפות מייפל (או אגבה)
1 כף חמאת קקאו או שמן קוקוס
6 כפות בוטנים גרוסים
חופן עלי נענע
אופן ההכנה:
- לסיר רחב מוזגים 2/3 מכמות הקוקוס והמים, ואת כל הסוכר והלואיזה. מביאים לרתיחה ומבשלים היטב. בקערה נפרדת, מערבבים בעזרת מטרפה את השליש הנותר של המים והקוקוס עם הקורנפלור והסויה עד להטמעה. מוסיפים את התערובת לסיר עם הקוקוס, המים והלואיזה (רק כשהוא רותח, כמובן) וטורפים הכל יחד במשך כדקה.
- מכבים את הלהבה, ומעבירים את המסה דרך מסננת דקה (שנקראת בשפה המקצועית: שינואה) למד ליטר.
- יוצקים את התערובת לכוסות, מכסים בניילון נצמד עם חורים קטנים לאוורור ההדים, ומצננים במקרר בין 4-3 שעות.
- במחבת מחממים את חמאת הקקאו או את שמן הקוקוס, מניחים בפנים את האפרסקים עם הפנים כלפי מטה, מוסיפים את האגבה או מייפל ומבשלים עד לקרמול מלא.
- מוציאים את המלבי מהמקרר, מניחים מעל אפרסק מקורמל ורוטב מהמחבת, מפזרים בוטנים, מקשטים בנענע ומגישים מיד.
עוגת גבינה טבעונית עם פירות יער
חגי לפלר
המצרכים:
לבצק -
1/2 1 כוס קמח מלא (אפשר גם קמח טף או קמח קוקוס)
3 כפות שמן קנולה
1/2 כוס סוכר או כל ממתיק אחר שאתם אוהבים
קורט מלח
1 כפית תמצית ווניל
למלית -
1 כוס חלב סויה ללא סוכר
250 גר' גבינת סויה של תנובה בטעם טבעי
250 גר' שמנת סויה של 5% שומן
340 גר' טופו משי (אריזה האדומה)
50 גר' סוכר וניל (5 אריזות של 10 גר' כל אחת)
מיץ מחצי לימון טרי
1 כפית תמצית וניל
1 כף קליפת לימון מגוררת
3 כפות שמן קנולה או כל שמן צמחי אחר
4 כפות אגר אגר (אפשר למצוא בחנויות טבע)
לקונפיטורת פטל -
2 כפות אגר אגר
מיץ מחצי לימון טרי
30 גר' סוכר וניל (3 שקיות של 10 גר' כל אחת)
1 כוס פטל (אפשר גם קפוא)
אופן ההכנה:
- מתחילים עם התחתית של העוגה - מוסיפים את כל מרכיבי הבצק לקערה, ומערבבים עד שמתקבל בצק אחיד ושמנוני. בעזרת הידיים, מפוררים את הבצק עד שמתקבלים פירורים אחידים.
- משמנים תבנית אפייה עם קפיץ בקוטר 26 ס"מ, ומעבירים את פירורי הבצק לתבנית, מהדקים את התחתית ומעט מן השוליים.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך 15-12 דקות, עד שהבצק מתקשה. מוציאים מהתנור ומניחים בצד כדי שיתקרר לחלוטין.
- מכינים את המלית - במעבד מזון טוחנים את כל המרכיבים, מלבד גרידת הלימון, השמן וה"אגר אגר" עד שמתקבלת בלילה במרקם של שמנת. מעבירים את התערובת לסיר, מוסיפים 4 כפות אגר אגר ואת השמן ומערבבים היטב. ממשיכים לבשל עד לרתיחה, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל על אש נמוכה במשך כ-5 דקות. מכבים את האש, מוסיפים את מיץ הלימון וגרידת הלימון ומערבבים היטב.
- מכינים את קונפיטורת הפטל - בסיר קטן מוסיפים את הפטל, הסוכר, מיץ הלימון ושבבי האגר אגר ומביאים לרתיחה. מבשלים על לקטנה במשך כ-5 דקות, ומסירים מהאש.
- מרכיבים את העוגה - מורחים את המלית על תחתית הבצק, יוצקים את קונפיטורת הפטל ומעט מן הרוטב במרכז העוגה ובצדדים. "דופקים" בעדינות את תבנית העוגה על השיש כדי לשחרר בועות אוויר, ומכניסים למקרר לארבע שעות לפחות. מגישים קר.
כנאפה במילוי תמרים
דוחול ספאדי
המצרכים (ל-4 סועדים):
למילוי -
חופן צנוברים, קלויים
חופן פיסטוקים
5-4 תמרים, מגולענים וחתוכים
לכנאפה -
1/2 כוס שמן צמחי
60 גר' שערות בצק דקות לכנאפה
1/2 כוס סירופ סוכר חם מבושם (ראו מתכון בהמשך)
חופן פיסטוקים, קצוצים דק או טחונים
לסירופ סוכר חם -
1/2 1 כוסות סוכר
1/2 1 כוסות מים
7-5 עלי גרניום ריחני או 1 כפית מי פריחת הדרים (מי זהר)
אופן ההכנה:
- מכינים את סירופ הסוכר - שמים בסיר את הסוכר והמים ומביאים לרתיחה. מבשלים ברתיחה חזקה במשך כ-10 דקות או עד שהסירופ מסמיך. מוסיפים את הגרניום או המזהר ומערבבים. מצננים מעט לפני השימוש.
- ממיסים את המרגרינה ושופכים אותה על שערות הבצק. לשים בעדינות בידיים עד ששערות הבצק ספוגות במרגרינה באופן אחיד.
- במחבת טפלון או בתבנית אלומיניום או אמייל קטנה (בקוטר 18-20 ס"מ) מסדרים בשכבה אחידה את שערות הבצק הספוגות במרגרינה, ומהדקים בעזרת אצבעות הידיים.
- מסדרים את כל חומרי המילוי על הבצק, ומניחים את המחבת או התבנית על אש בינונית. נותנים לחלקו התחתון של הבצק להזהיב, ומסדרים מעל המילוי שכבה נוספת של שערות בצק. מידי פעם מרימים באמצעות סכין את שולי הבצק, ובודקים שהוא זהוב ולא שרוף (אפשר לסובב את המחבת ולהזיז מעל האש כדי שההזהבה תהיה אחידה ולא חרוכה).
- מסירים את המחבת מהאש, מניחים על המחבת צלחת שקוטרה גדול מעט יותר ובתנועה מהירה ובטוחה הופכים את הכנאפה על הצלחת.
- יוצקים על הכנאפה סירופ שוכר חם ומבושם, מפזרים מעל פיסטוקים קצוצים ואוכלים מיד.
עוגת גבינה טבעונית פירורים
אורי שביט
המצרכים (לתבנית בקוטר 22 ס"מ):
לבסיס -
2 כוסות ביסקוויטים "פתי בר", טחונים דק למרקם חולי
1/2 כוס קמח
1/4 כוס מים
1/4 כוס מזולה רכה
למילוי -
2 כוסות ממרח טופו בטעם בגבינה (להשיג במרכולים וברשתות הטבע)
1 חבילה אינסטנט פודינג בטעם וניל
2 אריזות (400 מ"ל) "שמנת" צמחית להקצפה
1/2 כפית תמצית וניל אמיתית
לפירורים -
עוגיות לוטוס, מפוררות גס
אופן ההכנה:
- מכינים את הבסיס: מניחים את כל המרכיבים בקערה, ומערבבים היטב באמצעות הידיים עד לקבלת עיסה אחידה (אם היא יבשה מדי, ניתן להוסיף מעט מים). מרפדים את התבנית בנייר אפייה, ומשטחים בתחתיתה את תערובת הביסקוויטים. מדביקים לשכבה אחידה ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 10 דקות, עד להזהבה. מוציאים ומניחים להצטנן.
- מכינים את המילוי: מקציפים את השמנת הצמחית עד לקבלת קצפת רכה. מוסיפים את אבקת הפודינג וממשיכים להקציף רק עד שהאבקה נבלעת בקצפת. מוסיפים את גבינת הטופו ותמצית הוניל ומקציפים עוד מעט, עד לקבלת תערובת אחידה.
- יוצקים את תערובת הגבינה על תחתית הביסקוויטים, ומשטחים. מפזרים מלמעלה עוגיות לוטוס מפוררות, ומאחסנים במקרר למשך 3-4 שעות לפחות לפני ההגשה.
עוגת גבינה טבעונית עם אוכמניות
נטע-חן ליבנה
המצרכים (לתבנית בקוטר 24 ס"מ):
לבסיס -
13 תמרי מג'הול, מגולענים
150 גר' שקדים
קורט מלח
למילוי -
1/4 1 כוסות אגוזי קשיו
מיץ מחצי לימון
גרידת לימון
3 כפות שמן קוקוס
2/3 כוס חלב סויה
4 כפות סוכר
3 בננות בינוניות, קלופות
1 כוס אוכמניות (טריות או קפואות)
אופן ההכנה:
- משרים את התמרים במים רותחים כרבע שעה, ומסננים היטב. משרים אגוזי הקשיו במים רותחים כחצי שעה, ומסננים היטב.
- מרפדים את התבנית בנייר אפייה.
- שמים בקערת מעבד המזון את השקדים, התמרים והמלח וטוחנים. מעבירים את התערובת לתבנית ומהדקים היטב. מכניסים את התבנית למקפיא.
- שמים בסיר בינוני את שמן הקוקוס מיץ הלימון, גרידת הלימון, הסוכר וחלב הסויה, וממיסים על אש קטנה עד לקבלת תערובת חלקה.
- שמים בקערת מערבל המזון את אגוזי הקשיו וטוחנים לתערובת דקה. מוסיפים את התערובת הנוזלית, הבננות והאוכמניות וטוחנים עד לקבלת מרקם חלק.
- מוציאים את התבנית מהמקפיא, ויוצקים על הבסיס את התערובת המוכנה.
- מכניסים את העוגה למקפיא לכשעתיים-שלוש. יש להוציא את העוגה כרבע שעה לפני ההגשה. ניתן לקשט עם אוכמניות.
קרם קשיו מתוק עם פירות
אפרת מוסקוביץ'
המצרכים (8 כוסיות קטנות):
2 כוסות (200 גר') אגוזי קשיו
3 כפות מייפל
1 כוס (240 מ"ל) מים
להגשה (לא חובה) -
חופן נדיב של קוביות פרי, למשל תפוז, תות, מנגו או פירות יער
1 כף קליפת תפוז מגוררת או אגוזים קצוצים
אופן ההכנה:
- שמים בבלנדר או במעבד מזון את אגוזי הקשיו, המייפל והמים, ומעבדים עד שמתקבל קרם אחיד וחלק. מעבירים את הקרם לשקית זילוף (הקרם יישמר יומיים במקרר או שבוע במקפיא).
- ההגשה: מזלפים את הקרם לתוך כוסיות ומגישים. אם רוצים להשקיע, שמים בתחתית כל כוסית קוביות פרי, מזלפים מעל קרם ומקשטים בקליפת תפוז מגוררת או באגוזים קצוצים.
פורסם לראשונה: 18:32, 30.05.22