זה קורה פעם בשנה, ולתקופה קצרה ממש, והאמת שהדבר היחיד שמעיב על חזרתם של המשמשים לשווקים הוא המחיר הגבוה שלהם שנדמה שעולה משנה משנה. כל כך גבוה שלרגע חשבתי לוותר עליהם, אבל בסוף החלטתי לקנות מעט ולהפיק מהם הרבה. להכין קינוחים שיש בהם מעט משמשים, אבל הטעם שלהם כל כך דומיננטי שאין ספק מי שולט בקינוח.
ככל שהעונה שלהם תתקדם אני רוצה להאמין שגם המחיר יירד, ואז כדאי להכין מהם ריבת משמשים שתלווה אתכם לאורך כל השנה.
שני הקינוחים שהכנתי לכם היום קרובים מאוד לליבי, אך ממקומות מאוד שונים. האחד קינוח שסבתא נומי שלי ז"ל נהגה להכין לנו כשהיא רצתה לפנק ולשמח, והשני מעין טארט חופשי שאני מאוד אוהבת להכין כי הוא לא מצריך תבנית, לא אפייה מקדימה וגם לא מיומנות או דיוק. בשניהם המשמשים כל כך נוכחים וכל כך טעימים שכבר עכשיו אני מתגעגעת אליהם.
גומבוץ במילוי משמשים או: sárgabarack gombóc
לא רבים מכירים את כופתאות תפוחי האדמה ההונגריות, ועוד פחות מכירים את הכופתאות שממלאים במשמשים. רוב יוצאי הונגריה מכינים את הגומבוץ האלה במילוי שזיפים (סילבש גומבוץ), אבל אני מפצירה בכם לנסות גם את הגרסה עם המשמשים הכל כך נהדרים. אצלנו בבית נהגו להגיש את הכופתאות המתוקות והחמימות לצד שמנת חמוצה או ריבה ביתית טובה, אבל אפשר לאכול אותן גם ככה, בלי תוספת ליד. חלום מתוק.
מה צריך:
• 500 גרם תפוחי אדמה קלופים (בערך 3 תפוחי אדמה)
• 1 ביצה L
• 50 גרם חמאה מומסת
• 3 כפות סוכר
• 1 ו-1/4 כוסות קמח
למילוי:
• 8 משמשים (עדיף קטנים)
• 8 כפיות סוכר
לציפוי:
• 60 גרם חמאה
• 1 כוס פירורי לחם או פנקו
• 3 כפות סוכר
כך עושים:
1. מבשלים את תפוחי האדמה עד ריכוך ומועכים לפירה. מוסיפים ביצה, חמאה וסוכר ומערבבים היטב.
2. מוסיפים קמח ומערבבים עד שהקמח נטמע. הבצק צריך להיות רך ודביק, אבל כזה שאפשר לייצר ממנו כדור עם ידיים רטובות.
3. מעבירים את הבצק למקרר לחצי שעה או עד שרוצים להכין.
4. פותחים את המשמשים, מוציאים את הגלעין וממלאים כל משמש בכפית סוכר. סוגרים את המשמשים ומניחים בצד.
5. במחבת רחבה ממיסים את החמאה של הציפוי ומוסיפים פירורי לחם/פנקו וסוכר. מטגנים יחד עד שפירורי הלחם ממש זהובים. שומרים בצד.
6. מוציאים את הבצק מהמקרר, לוקחים כמות בגודל כדור פינג-פונג (חשוב: עם ידיים רטובות כדי שהבצק לא יידבק) ומשטחים את הבצק על היד.
7. מניחים במרכז הבצק משמש ממולא בסוכר וסוגרים את הבצק מסביב למשמש. אם צריך אפשר להוסיף עוד בצק. תקפידו רק שהציפוי של הבצק לא יהיה עבה מדי.
8. חוזרים על הפעולה עם יתרת הבצק והמשמשים. בשלב הזה מומלץ להעביר את הכדורים למקפיא (מניחים על צלחת עם נייר אפייה) עד שהמים ירתחו.
9. ממלאים סיר רחב בהרבה מים, לפחות 15 ס"מ, ומביאים לרתיחה.
10. כשהמים רותחים מכניסים פנימה את כדורי הבצק הממולאים ומבשלים עד שהכדורים צפים למעלה. כשהם צפים ממשיכים לבשל עוד 10-15 דקות.
11. מוציאים את הכדורים בעזרת כף גדולה מחוררת (כדי להיפטר מהמים) ומעבירים למחבת עם פירורי הלחם המתוקים. מגלגלים עד שכל הכדורים מצופים ומגישים כשהכופתאות חמימות.
12. שומרים במקרר בקופסה סגורה ולפני הגשה מחממים 30 שניות במיקרו.
גאלט משמשים עם קרם פיסטוקים ושקדים
הגאלט הזה הוא אחד הקינוחים המדהימים שתכינו. יש בו שילוב נפלא בין העסיס החמצמץ של המשמש למתיקות של קרם הפיסטוקים והפריכות של הבצק שמכיל בתוכו שקדים. ביס שהוא אושר.
מה צריך לבצק:
• 3/4 כוס (90 גרם) שקדים טחונים
• 1 כוס (140 גרם) קמח
• 4 כפות סוכר
• 120 גרם חמאה חתוכה לקוביות
• 1 ביצה L
לקרם הפיסטוקים והשקדים:
• 3/4 כוס (90 גרם) שקדים טחונים
• 4 כפות סוכר
• 30 גרם חמאה מומסת
• 3 כפות קמח או קורנפלור
• 1 ביצה L
• 2 כפות גדושות מחית/ממרח פיסטוקים
עוד צריך:
• 7-8 משמשים
• 1 ביצה טרופה להברשה
• מעט שקדים פרוסים לעיטור
• 2 כפות ריבה שאוהבים – עדיף משמשים או תפוזים
• מעט פיסטוקים קצוצים לעיטור
כך עושים:
1. להכנת הבצק: שמים את כל המצרכים במעבד מזון או מיקסר עם וו גיטרה ומערבלים רק עד שנוצר בצק. מעבירים לשקית, מועכים מעט לצורת פיתה ושומרים במקרר עד להכנה (לפחות שעה במקרר).
2. להכנת הקרם: מערבבים יחד את כל המצרכים ומעבירים למקרר.
3. פורסים את המשמשים לפרוסות ומניחים בצד.
4. מרכיבים ואופים: מרדדים את הבצק בין 2 ניירות אפייה לצורת עיגול. זה בסדר אם זה לא לגמרי עיגול משורטט. הבצק צריך להיות בגובה 1/2 ס"מ.
5. מניחים את הקרם במרכז המילוי ומורחים עד 4 ס"מ משולי הבצק.
6. מניחים מעל הקרם את פרוסות המשמשים ומקפלים את יתרת הבצק שמסביב פנימה מעל המשמשים.
7. מברישים את הבצק בביצה, מפזרים פרוסות שקדים ואופים ב-190 מעלות במשך 25-35 דקות או עד הזהבה יפה. מברישים את המשמשים בריבה ומגישים.
פורסם לראשונה: 00:00, 29.05.24