בשיתוף ענבי טלי
לאחרונה נסעתי לכרמים של ענבי טלי, להכיר מקרוב את זני הענבים המיוחדים שגדלים בלכיש כבר אלפי שנים. 66 משקים חקלאיים כוללת חברת ענבי טלי וכולם מגדלים באהבה ענקית ענבים ירוקים, אדומים ושחורים, בשלל זנים וטעמים וכולם פציחים ומלאי עסיסי. לראות את החקלאים בכרמים, דור שני ושלישי, בוצרים את פרי עמלם, זה כנראה אחד המראות המרגשים והמשמחים שיצא לי לחוות. חלק מהזנים אתם ודאי מכירים אפילו בשמם, כמו אוטום קריספ וביג פרל וחלקם עדיין בפיתוח, וביניהם בלט במיוחד זן הסייבל שנמצא עכשיו בשיאו ומככב בשווקים עד סוף יולי-תחילת אוגוסט.
מדובר על זן ענבים שחורים, מתוקים ועסיסיים, פציחים מאוד ובעלי טעם מיוחד מאוד - לענבים האלה יש טעם שמזכיר קצת מוסקט והם ממש כמו סוכריות קטנות. למרות הסטיגמה, הלא נכונה, לענבים האלה אין גרעינים והם מפוצצים במיץ מתוק ומתהדרים בקליפה פציחה. לקח לי בדיוק שנייה כדי להתאהב בהם.
המתיקות הטבעית בענבים, בעיקר אלה של הסייבל, הופכת את האוכל לטעים הרבה יותר. כשטעמתי לראשונה את העוף, ששחה במיץ הענבים שניגרו עליו, לא האמנתי שעוף יכול לצאת רך כל כך. החמיצות ריככה את בשר העוף, המתיקות יצרה קרמול וביחד התרחש נס. גם במלבי, ענבי הסייבל יצרו סירופ סגלגל יפהפה שמחליף באהבה רבה את הסירופ האדום. מתקבל קינוח עדין עם ענבים מבושלים וסירופ כמוהו לא טעמתם.
עוף עם ענבים ובצלים סגולים
הכנתי הרבה מנות עוף בחיי, זאת נכנסה לחמישייה הפותחת.
מה צריך:
• 4-5 ירכי עוף
• 2 בצלים סגולים, קלופים
• 1 ראש שום
• 3 אשכולות ענבי סייבל
• 4 ענפי תימין
לזיגוג העוף:
• 3 כפות שמן זית
• 3 כפות סילאן
• 1 כפית פפריקה מתוקה
• 1 כפית מלח
• 1/2כפית פלפל שחור גרוס
• 1/2 כפית אבקת שום
כך עושים:
1. חותכים את הבצלים לרבעים וקוטמים את החלק העליון של ראש השום.
2. בתבנית מלבנית ברוחב 30 מניחים את חלקי העוף, כשהצד של העור כלפי מעלה, ומסביבו מניחים בצלים, ראש שום ואשכולות ענבים.
3. בקערה קטנה מערבבים היטב את כל מצרכי זיגוג העוף ומברישים ברוטב שנוצר את העוף.
4. מעבירים לתנור שחומם מראש ל-190 מעלות (ללא כיסוי) ואופים במשך שעה. מומלץ מדי פעם להרטיב את העוף ואת השום והבצל ברוטב שנוצר בתחתית התבנית.
5. אחרי שעה מוציאים את הענבים ואת השום לצלחת וממשיכים לאפות עוד חצי שעה על 200 מעלות או עד שהעוף שחום.
6. מוציאים מהתנור, מחזירים את הענבים והשום ומגישים חם לצד פירה או אורז או קוסקוס.
מלבי קוקוס עם ענבים מזוגגים
הצבע הסגול המשגע של הסירופ נוצר בזכות בישול של ענבי הסייבל הנפלאים שמוסיפים לא רק ניחוח וצבע יפהפה אלא גם עסיסיות כיפית שנשמרת גם אחרי הבישול.
מה צריך:
• 1 כוס (240 מ"ל) קרם קוקוס
• 1 כוס (240 מ"ל) חלב קוקוס או כל חלב צמחי שאוהבים
• 3 כפות סוכר לבן
• 4 כפות גדושות קורנפלור
• 1/2 כפית מי ורדים – במידה ואוהבים
לסירופ ולענבים המזוגגים:
• 2 כוסות ענבי סייבל ללא הענפים
• 2 כפות סוכר
• 3/4 כוס מים
להגשה:
• 1/2 כוס פיסטוקים קצוצים גס
• 1/2 כוס קוקוס לבן
כך עושים:
1. בסיר בינוני שמים קרם קוקוס, חלב קוקוס (משאירים 4-5 כפות חלב בצד) וסוכר ומביאים לרתיחה עדינה.
2. בקערה קטנה, או בכוס, שמים קורנפלור ומוסיפים את החלב שהשארתם בצד (בערך 5 כפות) ומערבבים היטב שלא יהיו גושים. אם צריך אפשר להוסיף 2 כפות מים.
3. מוסיפים את הקורנפלור המעורבב לסיר וממשיכים לבשל, תוך כדי טריפה עדינה, עד שנוצר מרקם שמזכיר דני. זה לוקח בערך 10 דקות.
4. מעבירים את המלבי החם לכוסות, עד 3/4 גובה, מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר.
5. בינתיים שמים בסיר בינוני את הענבים, הסוכר והמים ומבשלים יחד במשך שעה או עד שהענבים רכים ממש ונוצר סירופ בצבע סגול משגע.
6. מעבירים למקרר עד שהסירופ והענבים קרים לגמרי. לפני הגשה מוזגים מהסירופ על כל מלבי ומניחים כמה ענבים. מפזרים פיסטוקים וקוקוס ומגישים.
סלט ירוק עם ענבים ופקאנים
הכי מהיר, הכי קל להכנה, הכי מרשים וטעים.
מה צריך:
• 1 שקית מיקס עלים ירוקים (רוקט/אורוגולה/תרד/עלי סלק)
• 1/2 כוס פקאנים טבעיים
• 1 כוס ענבי סייבל
לרוטב:
• 3 כפות שמן זית
• 1 כף חומץ בלסמי או כפית רכז רימונים או 1 כף סילאן
• 1/4 כפית מלח
כך עושים:
קוצצים את הפקאנים וקולים על מחבת חמה, ומצננים. חוצים את הענבים. בקערה גדולה מערבבים את כל המצרכים ומגישים מיד. במידה ומגישים את הסלט בארוחה חלבית ניתן להוסיף צ'אנקים של גבינה כחולה או גבינת חמד.
* בשיתוף ענבי טלי
פורסם לראשונה: 00:00, 10.07.24