שנה חדשה היא קצת כמו הליכה לסופר. אנחנו נשבעים שהפעם זה יהיה שונה. באנו מסודרים עם רשימה. והנה אנחנו מתחילים מאורגנים, ולאט-לאט מוסיפים לפתן תאילנדי, קרקרים לדיאטת קיטו ואת הטעם החדש של בן אנד ג'ריס, ופתאום העגלה מלאה, העגבניות מעוכות והחשבון לא קשור בשום צורה לעובר ושב שלנו.
כל שנה אנחנו רוצים לעשות סדר, להיות מאורגנים, לאכול בריא, להתאמן, להעמיק. והכי קל לדבוק במשימה אם יש רשימה מסודרת. אז אירגנו לכם רשימה מלאה באופן חלקי שתעזור לכם להתארגן לקראת השינוי הגדול בהרגלים שלכם. ואם הצלחתם, תעדכנו אותנו איך. כי לנו הרשימה לא ממש עוזרת.
3 צפייה בגלריה
yk14097462
yk14097462
(צילום: רותי רוסו)
1. להצליח לאכול את מנת הירק בצלחת לפני מנת הפחמימות.
2. לקחת מאיזה אובססיבי שכל היום מכין מחמצות קצת מהמחמצת שלו, ובפעם הראשונה לא להרוג אותה תוך שבוע.
3. לא להתפתות לדברים שכתוב עליהם "עשיר בחלבון". לזכור שזה לא באמת עושה אותנו רזים או שריריים. לרוב בעיקר מנפח לנו את הבטן.
4. להפסיק לקנות עלי גפן בקופסה. יש להם טעם של ברזל. ולגלגל בעצמנו.
5. לאכול לאט.
6. ולא מול מסך.
7. אפשר מול ספר. כי כתמים של אוכל על ספר זה יפה.
8. לנסוע לאכול חמין בבני-ברק בחמישי בערב.
9. לקנות הביתה חמין ממעדניית שף שכבר המלצנו עליה מאה פעם.
10. אם אין כוח לנסוע עד בני-ברק, אפשר לקנות גם את החמין של אהוד בדוכן בקניון מרגלית השרון בהוד-השרון. הוא טוב.
11. להצטרף לקהילת הווטסאפ של מבקר (ב)צ'ולנטיות ולהיכנס לאובססיה.
12. לתהות למה הקדשנו ארבע החלטות שונות שקשורות לחמין, כשבחוץ עוד 30 מעלות.
13. להפסיק לעמוד ליד הבית בבוקר עם מעיל גשם ותקווה. ייקח זמן.
14. לבשל בבית, כמה שיותר.
15. להכין השנה מתכון אחד מכל ספר בישול שיש לכם בבית, ומה שלא נגעתם בו שנה, להעלים.
16. להזמין חברים ומשפחה לארוחה בהגשה. לא למרכז השולחן. פעם אחת להשקיע.
17. לזכור להביא סכו"ם, מלח, ומפיות גם להגשה בבופה.
18. לזכור שכשמכינים מרק עוף או בשר, כדאי להוריד שליש מכמות הירקות שהתכוונתם לשים ולשים במקומם עצמות.
19. זה בסדר פעם בשנה לקנות אוכל מוכן ולהגיד שאתם הכנתם.
20. לסדר את מגירת הסכו"ם.
21. לזרוק את כל הספלים הלא–תואמים שקיבלתם לכל מיני אירועים. או לשתול בהם אבוקדו. ואז לזרוק.
22. לא מדברים על פוליטיקה ליד השולחן.
23. או לפחות לא רבים באלימות פיזית אחרי שכבר כן מדברים.
24. ללמוד להכין מנת שף מרשימה, ולתת לה גם שם מפוצץ.
25. להירשם לסדנה הזאת שחלמתם עליה - להכנת פסטה מפוספסת, לקישוט עוגת יום הולדת, לבישול בשר - כי חיים פעם אחת.
26. לקנות תבנית קלוגהפט איכותית.
27. קוגלהוף. לא קלוגהפט. אנחנו עדיין אוהבות את הבדיחה הזאת.
28. להכין פעם אחת סיר גדול של ציר ולהקפיא - וככה כשכתוב ציר או מים, להיות מהמעצבנים ששמים ציר.
29. לוותר על בשר יום אחד בשבוע.
30. אולי אפילו יומיים.
31. לנסות את כל תחליפי הבשר הרבים שנוספו למדפים הישראליים, רבים מהם נולדו פה והם צברים שמצליחים בחו"ל כמו שאנחנו אוהבים. תנו הזדמנות ל"רידיפיין מיט" ול”מור פודס".
32. לקבוע צום מיצים לאחרי החגים.
33. להישבר באמצע ולהבין שצום מיצים זה שם מכובס להפרעת אכילה.
34. לקום מוקדם יותר ולאכול ארוחת בוקר מזינה.
35. להשתמש בכל הגאדג'טים שקנינו למטבח, גם אלו המוזרים טורבו (חותמת העוגיות, תתכונני להתחיל לעבוד! נגמר החופש).
36. להיות נחמדים.
37. לנתק מערכות יחסים רעילות. להפסיק לעקוב ברשת אחרי אנשים רעילים. גם כאלו שאנחנו מסכימים איתם.
38. במקום זה - להתנדב. לעשות דברים טובים. להיות שם למי שצריך.
39. להביא אוכל למחלקות השיקום המלאות בבתי החולים.
40. או לשכנה שבעלה במילואים. מספיק פעם ב-, זה עדיין יפה.
41. לא לחשוב רק על עצמנו.
42. לחשוב יותר על עצמנו. אנחנו גם צריכים שמישהו ידאג לנו.
43. להירשם לחדר כושר.
44. להירשם ליוגה או לפילאטיס.
45. להתמיד ביוגה חצי שנה כדי להצדיק את הטייץ ב-300 שקלים.
46. לקנות רק מותגים ישראליים! תבדקו את raven. הם אפילו תופרים בארץ.
47. להירשם למרתון.
48. הגזמתם עם המרתון. אבל תקנו נעלי ריצה ותלכו איתן לסופר.
49. לעשות אנפולו לכל מי שמעלה תמונות מאימונים, מיוגה, מריצות.
50. לזכור את הדברים של הלילה לפני: להשרות קטניות, להוציא את
העוף מהמקפיא, להכין שיבולת–שועל–אוברנייט.
51. לשכוח להשתמש בדברים האלה ביום למחרת.
52. לזכור לעבור על החשבון בסופר בסוף הקנייה ולחפש טעויות.
53. להתמקח אם הייתה טעות, אפילו אם זה על 40 אגורות. שכל התור יחכה ויתעצבן. מדובר בעקרונות.
54. לעשות בינג' "קופה ראשית". איזו גאונות הסדרה הזאת.
55. להגיד למישהו "הולד מיי ביר", כשבאמת יש לכם בירה ביד.
56. לעשות תוכנית עסקית לעסק האוכל שחלמתם עליו כל החיים: מאפייה, פיצרייה, עוגות מקושטות, אוכל ביתי.
57. לשתול ירקות.
58. לקנות עץ לימון. שנים רציתם.
59. לזרוק את מה שצמח בעציצים ולשתול תבלינים במקום.
60. כשהם מתכערים לזרוק אותם ולקנות חדשים בלי ייסורי מצפון על הנפש של הבזיליקום.
61. אין מצב שזה יקר. תקנו פשוט עוד עציצים.
62. לקבוע עם חברים לאכול במסעדה טובה ולהגיע חגיגיים באופן מוגזם.
63. לקבוע עם חברים לאכול במסעדה טובה ולהגיע בטרנינג. יאללה, זה ישראל פה, לא בוורלי-הילס.
64. להכין שייקים בבית.
65. לשתות שייק ירוק כל יום.
66. ללמוד לדבר על יין כאילו אתם מבינים.
67. למצוא הזדמנות מתאימה לפתוח את השמפניה או את בקבוק היין הזה שאתם מיישנים. הכל לא יציב. כדאי להרים כוסית עכשיו.
68. לשתות פעם אחת יין לבד.
69. לעשות שתי נאגלות מהאוטו עם המצרכים. זה בסדר.
70. סתם. זה לא. אל תוותרו לעצמכם. אפשר לסחוב את זה בפעם אחת.
71. לנסות לשכנע אנשים בעבודה שזה נכון לאכול ביחד, לא מול המחשב, לא תוך כדי עבודה. באחריות, רק ככה מרזים. זה לא ה"מה", זה ה"איך".
72. אבל זה גם קצת ה"מה".
73. להוריד ממש-ממש את כמויות האוכל המעובד שצורכים.
74. להכין פלייליסט לזמן מטבח.
75. להזמין אליכם לחג.
76. להתחיל לבשל רק באותו היום.
77. לקנות פחות.
78. להשתמש בדברים שכבר יש.
79. לבשל מתכון מצ'אט GPT.
80. לקנות מקינטה.
81. לקנות משקל חדש וחכם וטוב כי זה שיש לנו בטוח מקולקל.
82. להפסיק להצטדק על כישלונות במטבח.
83. להפסיק להאשים את עצמנו.
84. להפסיק לשקר לעצמנו. בחיים לא נדבק בהחלטות ראש השנה. אנחנו כנראה די בסדר גם ככה.

שייק ירוק טעים שהוא גם ארוחה משביעה

ירוקים הם סיפור טריקי בשייקים. מצד אחד בא לנו את התחושה הבריאה, מנגד, לא מעט ירוקים מוסיפים טעמים קשים ובלתי צפויים ברגע שמרסקים אותם בבלנדר.
תרד ניו-זילנדי עבה וכהה הוא הפתרון הכי טוב לשייקים. יש בו המון כלורופיל, טעם ירוק מדויק ואפס טעמי לוואי גופריתיים (קייל), מרירים (פטרוזיליה), סתם גרועים (נענע בעיבוד-יתר), סיביים (סלרי).
חומרים:
3 יחידות של 30 גרם תרד קפוא (זה בערך המשקל של יחידה, לא צריך לשקול)
1 בננה
1/4 כוס אננס קפוא או מנגו קפוא (לא חובה)
2 כפות גדושות שיבולת שועל
2 כפיות צ'יה ופשתן (לא חובה)
ממתיק כמו 1 כף דבש/סילאן או 2 תמרי מג'הול בלי גרעין
1/3 כוס קרח (בערך 3 קוביות מרובעות רגילות)
נוזל כמו מים קרים או חלב סויה
הכנה:
1. שמים את כל החומרים בבלנדר.
2. מוסיפים נוזל עד קו ה-1/2 ליטר.
3. מבלנדרים בהתחלה בפולסים ואז 20 שניות במהירות חזקה.
4. שותים מיד.
3 צפייה בגלריה
yk14097457
yk14097457
( צילום: רותי רוסו)

ציר בקר

לאחרונה הצטיידנו בשני סירי ענק של 20 ליטר כל אחד, שנועדו בכלל למבשלות בירה, אבל אנחנו משתמשות בהם להכין ציר. למה? כי יש להם ברז בתחתית. ולמה זה טוב? כשמכינים ציר צריך לתפעל סיר ענק וכבד, איכשהו לקרר את הנוזלים כדי להפריד את השומן ולסנן את הירקות. עם ברז כל הקושי הזה לא קיים: השומן נשאר למעלה ויוצא לבד בסוף לכלי נפרד. הברז פתוח ישר מעל קערה גדולה עם מסננת צפופה וכל השלאפ נשאר כצפוי בשטיפת הכלים. אבל לא בסחיבות מעיקות.
חומרים:
2 קילו עצמות רגל
750 גרם עצמות אחרות - צלעות בעיקר
4 גזרים שלמים, נקיים, בלי הגבעול
8 בצלים הכי קטנים שמצאתם, עם הקליפה, ללא הגבעול וללא הראש
1/4 צרור פטרוזיליה נקייה
3 ענפים של סלרי בלי עלים או 1 שורש סלרי קלוף שלם
1 כפית תימין
1 כף פלפל שחור שלם
הכנה:
1. מחממים תנור לחום גבוה עליון ומסדרים את העצמות של הצלעות בתבנית. צולים 30 דקות.
2. בינתיים מרתיחים את עצמות הרגל פעם אחת בסיר לא ענק כדי שיהיה קל. שופכים את המים.
3. שמים בסיר הגדול (לפחות 10 ליטר) את העצמות הצלויות, העצמות המורתחות, הגזרים, הבצלים השלמים עם הקליפה השטופה עליהם, הפטרוזיליה, הסלרי, התימין והפלפל. מכסים במים ומבשלים חצי מכוסה לפחות 5 שעות. משלימים נוזלים בעת הצורך. בסופו של דבר תרצו שיהיו בסיר בערך שליש מכמות הנוזלים המקורית.
4. מסננים, שמים בכלי סגור, כותבים מה זה, ושולחים למקפיא.

מחמצת בסיסית

חומרים:

קמח מלא (או קמח לבן)
מים
הכנה:
יום 1: מערבבים 100 גרם קמח עם 100 מ"ל מים בקערה נקייה. מכסים בבד ומשאירים בחוץ בטמפרטורת החדר.
יום 2-5: בכל יום מוציאים חצי מכמות התערובת ומוסיפים 100 גרם קמח ו-100 מ"ל מים. מערבבים היטב ומשאירים מכוסה בטמפרטורת החדר.
יום 6 והלאה: אם המחמצת תוססת ומלאת בועות, היא מוכנה לשימוש. אם לא, ממשיכים להאכיל אותה באותו האופן עוד יום-יומיים.
תחזוקה שוטפת: אם לא משתמשים במחמצת מיד, שומרים אותה במקרר ומאכילים פעם בשבוע (מורידים חצי מהתערובת ומוסיפים קמח ומים).

צלי בקר עם ענבים וצ'ילי

חומרים:
(ל-6 אנשים כשזאת המנה העיקרית)
1 קילו בשר צלעות או צוואר חתוך לקוביות
500 גרם בשר שפונדרה חתוך לקוביות
1 ו-1/2 כוסות ענבים שחורים בלי גרעינים, חצויים
5 שיני שום קלופות
1/2 פלפל צ'ילי ירוק או לפי הטעם
1 כוס תירוש (לא חובה)
2 כפות רסק עגבניות
אם יש - 10 עלי גפן טריים או מצנצנת (לא ממולאים!), אם אין - מיץ מחצי לימון של קיץ. תתאמצו.
2-3 כוסות מים או ציר בקר
2 כפיות מלח
1 כפית פלפל שלם
3 עלי דפנה
3 צפייה בגלריה
yk14097459
yk14097459
(צילום: רותי רוסו)
הכנה:
1. אין לנו זמן לצלייה מוקדמת. שמים את כל החומרים בסיר.
2. מוסיפים את הנוזלים.
3. מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה ומכסים.
4. מבשלים 4 שעות. אפשר גם בתנור על חום בינוני-נמוך (130 מעלות) בכלי סגור.
5. מוסיפים נוזלים אם צריך.
6. מתקנים תיבול בסוף.
פורסם לראשונה: 00:00, 02.10.24