"לכל מקום שהיא נכנסה היא הייתה מחייכת. לא משנה מה עבר עליה, היא תמיד עם שמחת חיים", מספרת לי ליאת, אחות של אודיה סויסה ז"ל שנרצחה ביחד עם בעלה דולב ז"ל ב-7 באוקטובר.
3 צפייה בגלריה
yk14097187
yk14097187
אודיה ודולב סויסה ז"ל. "אודיה הייתה מתקשרת מהדרך ושואלת 'מה הכנתם לאכול?'"
אודיה ודולב הכירו בצבא, בחיל הים באילת, הם התגוררו בשדרות, ובבוקר 7 באוקטובר הם החליטו לברוח מהעיר אחרי שצפו במחבלים מגיעים לרחובות. ברגע שהייתה אזעקה נאלצו לצאת מהרכב והתפצלו כל אחד עם ילדה אחת (לזוג שתי בנות – היום בנות ארבע ושבע).
דולב נרצח בעודם נמלטים, לנגד עיניה של בתו הקטנה שהצליחה לברוח ולהגיע לאודיה ואחותה. שוטר שעבר במקום הבין את הטרגדיה וביקש שייסעו אחריו לתחנת המשטרה, שם – כך חשב, יהיה בטוח יותר. הוא לא ידע שממש באותם הרגעים הפכה תחנת המשטרה לאחד המקומות המסוכנים ביותר.
בדרכם לתחנת המשטרה, פגשו אודיה והבנות את עאמר אבו-סבילה, שהבין שאודיה בלחץ רב ולא מצליחה לנהוג והחליט לעזור ולנהוג במקומה.
ביציאה מהעיר הגיעו המחבלים, רצחו את השוטר שניסה לסייע להם, את עאמר ואת אודיה. שתי הבנות שישבו במושב האחורי ניצלו וחיכו ברכב עד שהגיעו לחלץ אותן.
כשאני שואלת אותה מה הם אהבו לאכול, ליאת מיד מספרת לי על האוכל ההודי שכל כך אהבו. האוכל שעליו גדלו בבית. "אודיה הייתה מחכה לארוחות, וכבר בדרך הייתה מתקשרת ושואלת את רונן בעלי, 'מה אתה מכין לנו לאכול היום?' חוץ מסמוסה הודית במילוי בשר או תפוחי אדמה, אודיה אהבה בורקס בשר. היינו אוכלות אחד שלם ואז אודיה הייתה מסתכלת עליי בחיוך ושואלת 'חצי-חצי?' כמובן שלא הסתפקנו בעוד חצי, ותמיד זה נגמר בעוד אחד".
שני המתכונים שתמצאו כאן הם של רונן הכל כך מוכשר, והם מוקדשים לזכרם של אודיה ודולב ז"ל.

בורקס בשר במעטפת בצק עלים

אני הוספתי למילוי של הבשר גם כפית פפריקה מתוקה, אבל לא חובה. אם הבשר לא מוכן אחרי 20 דקות, מומלץ להוסיף כוס מים רותחים ולהמשיך לבשל עד שהרוטב מצטמצם והבשר רך.
3 צפייה בגלריה
yk14097193
yk14097193
בורקס בשר במעטפת בצק עלים
מה צריך:
• 1 חבילה בצק עלים – מופשר על פי הוראות היצרן
• 4 כפות שמן
• 1 בצל גדול, קלוף
• 700 גרם בשר טחון
• 1/3 צרור עלי כוסברה – לא חובה
• 3 שיני שום, קלופות
• 3/4 כפית מלח
• 1/2 כפית פלפל שחור טחון
• 1 ביצה – להברשה
• שומשום או קצח לעיטור
כך עושים:
1. קוצצים את הבצל והשום לקוביות קטנות. במחבת רחבה או בסיר סוטאז' מחממים את השמן ומטגנים את הבצל והשום עד הזהבה.
2. מוסיפים את הבשר ומתבלים במלח ופלפל שחור. מטגנים על אש גבוהה, תוך כדי מעיכה של הבשר עד שהוא מפורר, ומבשלים במשך 20 דקות עד שהבשר מוכן. מצננים לגמרי.
3. פותחים את הבצק על השיש וחותכים את המלבן הארוך למקטעים באורך 20 ס"מ.
4. מניחים פס נדיב של מילוי בתחתית הבצק ומקפלים את הבצק שנותר מעליו. סוגרים היטב.
5. מברישים את הבצק בביצה ומפזרים שומשום בנדיבות. חורצים את הבצק למעלה בעובי של הפרוסות שתרצו אחר כך לפרוס.
6. אופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך 30-40 דקות או עד הזהבה ממש יפה.

סמוסה הודית במילוי תפוחי אדמה

אחד המאפים הטעימים שיצא לי להכין. הבצק מתמסר ונוח מאוד לעבודה ואפילו לא דורש מיקסר. המילוי מתובל ונפלא, וביחד נוצר ביס חלום שהכי טעים להגיש עם צ'אטני כוסברה. שימו לב: אני שיניתי מעט את המתכון (הוא מובא לכם פה במלואו כפי שניתן לי במקור על ידי רונן). המצרכים שוויתרתי עליהם הם פלפל חריף, כוסברה טחונה וגראם מסאלה. אתם כמובן מוזמנים להכין את המתכון במלואו או לאמץ את השינויים. חלקם שיניתי בגלל היעדר התבלינים האלה בבית (אם אני לא משתמשת בתבלין באופן קבוע אני משתדלת לא לקנות אותו, כדי לא לזרוק בהמשך) וגם כדי שלא ייצא חריף למשפחה.
3 צפייה בגלריה
yk14097190
yk14097190
(סמוסה הודית במילוי תפוחי אדמה)
על מה לא מומלץ לוותר? על זרעי כמון שלמים בבצק. הם אלה שנותנים לבצק ולמאפה טעמים מיוחדים. עם זרעי הכמון תוכלו להכין אחר כך גם אושפלאו או תבשילי אורז ובשר נהדרים.
מה צריך לבצק:
• 2 כוסות (280 גרם) קמח לבן
• 1 כפית שטוחה מלח
• 1/2 כפית זרעי כמון
• 5 כפות שמן
• 200 מ"ל מים פושרים
למילוי:
• 4 תפוחי אדמה גדולים או 6 בינוניים, קלופים
• 4 כפות שמן
• 1 בצל גדול, קלוף
• 1 כוס אפונה עדינה או רגילה – מופשרות
• 1/2 כפית אבקת זנגביל
• 1/2 כפית אבקת שום
• 1 פלפל ירוק חריף
• חופן עלי כוסברה
• 1/2 כפית כמון
• 1 כפית פפריקה מתוקה
• 3/4 כפית כוסברה טחונה
• 1/4 כפית כורכום
• 3/4 כפית גראם מסאלה
כך עושים:
1. קולים את זרעי הכמון במחבת, ללא שמן, עד שהם מעט מתפצפצים. טוחנים מעט במכתש ועלי. אם אין מכתש ועלי, שמים אותם שלמים בבצק.
2. בקערה גדולה שמים את כל מצרכי הבצק, כולל זרעי הכמון, ולשים יחד עד שנוצר בצק מגובש. מעבירים את הבצק לשיש וממשיכים ללוש עד שהבצק חלק. מעבירים לשקית ושומרים בחוץ או במקרר עד שהמילוי מוכן.
3. מבשלים את תפוחי האדמה עד שהם רכים לגמרי ומועכים לפירה. זה בסדר אם הוא לא חלק לגמרי.
4. בינתיים קוצצים את הבצל ומטגנים בשמן עד שהבצל מזהיב.
5. מוסיפים לבצל אפונה, אבקת זנגביל, אבקת שום, פלפל ירוק קצוץ דק, עלי כוסברה, פפריקה, כוסברה טחונה, כורכום וגראם מסאלה. מערבבים תוך כדי המשך בישול במשך חמש דקות.
6. מורידים מהאש ומוסיפים את הבצל המתובל עם האפונה לפירה. מערבבים היטב ומניחים למילוי להצטנן.
7. מחלקים את הבצק לכדורים במשקל 60 גרם (בסה"כ 9 כדורים) ומרדדים כל כדור למעין אליפסה. חשוב שהבצק יהיה דק.
8. חוצים את האליפסה לשניים (מתקבל מעין חצי ירח) ומקפלים לצורת קונוס פתוח למעלה. ממלאים בכף מהמילוי וסוגרים על ידי הידוק הבצק למעלה.
9. בסיר סוטאז' מחממים ליטר שמן עד שהוא רותח. מטגנים את משולשי הסמוסה בשמן הרותח, משני הצדדים, עד הזהבה.

צ'אטני כוסברה ושום

טוחנים יחד צרור כוסברה, 6 שיני שום קלופות, 1/2 כוס שמן זית, 1/4 כפית מלח ו-1/2 פלפל ירוק חריף עד שנוצר רוטב ירוק יפהפה. שומרים בקופסה סגורה במקרר עד להגשה עם הסמוסה.