אחרי 150 ארוחות חג, כשקניידלך בירכינו, הגיעה השעה לסלט יווני גלילי (למה גלילי? סתם, כדי לפרגן לחבל הארץ הזה בתקופה הזאת), סלט יווני בנוי, מתובל, טובל במעט דבש ומכיל סוגי פלפל מגוונים ובצלים במרינדת בלסמי. בקיצור, עשינו עליו סיבוב עולמי. למעשה קלטנו שהוא גם שייך לישראל, ואפשר בקלות להפיק ממנו גם בעת מלחמה תוצאה מפוארת.
בתנאי! בתנאי שמקפידים על רכיבים נהדרים, מושקעים, ונותנים למרינדה ולבצלים קצת זמן. זה עם זה. ולא שוכחים לזלף מעט דבש שנשאר מהחג על פרוסות רחבות של גבינת פטה מסורתית. זו של מוטק'ה החולב וגם זו של גד מצוינות. אבל בבקשה עיינו ברשימת החומרים.
תוספת נהדרת היא לקצוץ במעבד מזון כמויות שוות של זיתים מגולענים, שמן זית ועלי ריחן טריים. עלים בלבד, בלי זכר לשום זנבנב של גבעול. מתקבל פסטונד; פסטו עם טפנד. כשהסלט בנוי ומסודר מניחים על פרוסות הפטה שעליו כפיות קטנות של פסטונד, המייצר עם הפטה גם כריך מצוין.
שמועה אומרת שהיוונים, יש להם נטייה קלה לעצלות דתית. איכשהו אסכולת הנצרות שלהם מקדשת סיאסטה ושש-בש עם ראקי אחר הצהריים, והם לא רואים כל עלבון בהכנת תבשיל נהדר, הקפאתו וחימומו שבוע לאחר מכן. אנחנו מתחברות לגוון מיוחד זה של אוכל ושנ"צ. גם הסלט היווני - יש אידיאולוגיה של אפס טרחה מאחוריו. הירקות חתוכים גדול, התיבול מינימלי, ועדיין הכול צורח רעננות ואנחנו מוכנים לנסוע לאיים למרות שחם ולו רק בשביל קערה גדולה של סלט יווני סוער ומשתרע.
בשנים האחרונות נתקלנו בשפים מקומיים במרחב ההררי והמישורי והייני של האיים שהולכים ונעשים יצירתיים גם עם הסלט היווני. ולמרות שכוחו בפשטותו, נתקלנו בכמה הברקות שאימצנו.
סלט יווני בסיסי מכיל אך ורק:
עגבניות בשלות ונגיסות
מלפפונים, קלופים או לא
בצל קלוף וחתוך לעיגולים דקיקים, תלוי במידת שביזות הטבח
נתח גדול של גבינת פטה
זיתי קלמטה שטופים מעט ממלח
בקבוק שמן זית לשולחן
בקבוק חומץ יין לשולחן
נו טוב, הזמנים קשים. יש היתר מוועדת ההפיכה לחזק בחומץ בלסמי עשיר. כמה? כמה שבא.
אין טיפה של חסה או לפת או כרוב אדום או, ישמור הזאוס, רוטב אלף האיים. או, גרוע מזה, קטשופ.
* * *
חשוב לדעת שבישראל של שנות ה-90 הוגשו בבתי הקפה קערות ענק בתור "סלט יווני רענן". אלה הכילו גבעת ענק של חסה קשוחה, ירקות חתוכים, פטה דלילה ומפוררת וצנצנת ענק של רוטב אלף האיים, בחיינו, שלעיתים כונה גם "רוטב אלף האיים עם יוגורט". בדומה ליהודה המכבי, הרוטב הזה סירב להתייוון. בעונת התיירות, היוונים מניחים לאורחים לחתוך ואולי גם לקלוף את הירקות, כי יש גבול כמה עבודה הם מוכנים לקחת על עצמם.
עם השנים, הסתובבנו לא מעט ביוון - בין השאר בקורפו - ובקפריסין. התחלנו לחטט בתוספות טריות לגרסה הפשוטה של סלט יווני, ותמיד חזרנו עם שלל. חלק מהתגליות נכנסו מיד למטבח הישראלי שלנו ויצרו גרסת קבע נהדרת. חלקן מהוות צוותי מילואים לסלט הקבוע, ונכנסות לתוכו רק על פי קריאה.
קרוטוני פיתה עבה:
חותכים 4 פיתות שמנמנות, כל אחת מהן ל-2 עיגוליהן, ואז כל עיגול ל-4 רבעים. מערבבים בקערה עם 2 כפות שמן זית, קורט מלח, קורט שום קצוץ ואפשר מעט בצל ירוק, ומקפיצים על מחבת חסונה עד שהמשולשים מזהיבים. כ-5 דקות.
סלט יווני נורא טעים
בערך לארבעה, נעשה לכם את זה הכי פשוט.
חומרים למרינדה:
1 כוס מים רותחים
1 כוס זיתים מגולענים וקצוצים גס
3 מלפפונים ירוקים קלופים, פרוסים בקולפן לסרטים דקיקים
1 בצל סגול גדול, קלוף ופרוס לטבעות דקות
1/3 כוס חומץ בלסמי
קורט מלח
חומרים לסלט:
5-4 עגבניות משובחות בשלות. תמר, מגי או שרי טובות
250 גרם פטה טובה מסוננת
2 פלפלים קלויים ומשומרים (בצנצנת, כמו של Sera, או של תומר)
3 כפות שמן זית או יותר
3 כפות, או כמה שרוצים, דבש
הכנה:
1. נכין מרינדה עתירת בלסמי: שמים את הבצלים והמלפפונים הדקיקים עם הזיתים בקערה נוחה. יוצקים עליהם את המים הרותחים. מוסיפים את החומץ ומשרים בין רבע שעה ללילה.
2. כשהמרינדה מוכנה ומושרית, נוסיף אליה את העגבניות, הפלפלים ושמן הזית.
3. מכסים בפיסות גדולות של פטה וזולפים עליה את הדבש.
4. אפשרות: אם במקרה הבאתם איתכם מיוון מיורן, תבלין הסלט המקומי, זה הזמן להיזכר מה עושים בו, ואם אין לכם ובא לכם תיבול נוסף - אורגנו טרי גם יתאים.
5. מה שלא אכלתם - ניתן לשמור בצנצנת סגורה במקרר עם המרינדה והדבש. אפשר להוסיף לכל האירוע גם את ממרח הפסטונד (ראו למעלה).
תוספות ושדרוגים קלים:
1. השדרוג הכי פופולרי הוא לזלף על הפרוסות הדקות של גבינת הפטה מעט דבש. למעשה, הוסיפו כמה שאתם רוצים. היוונים יוצרים מהצירוף קינוח שמוחרף מעט בפלפלי צ'ילי.
2. את זה למדנו בפלאוקסטריצה בקורפו, שיש או היו בה שתי מסעדות על המים שהגישו דגים שרק נדוגו, תפודים על גחלים וסלט יווני עשוי על פי החוק.
לסלט הזה הם הוסיפו פלפלים ירוקים מתוקים קצוצים לפיסות זעירות, שתרמו טעם מופלא. הקיצוץ הזעיר התפזר בסלט והוא מומלץ בכל עונה שהיא.
3. באי השכן הוגשו פלפלי צ'ילי ירוקים עזים וקצוצים, ומי שמתענג על חריפות, ישתגע מצירופם לסלט היווני. בארץ אפשר להמיר בטבסקו ירוק תקיף או בפלפל ירוק חריף כמו פובלנו שמבין ספרדית.
4. הוסיפו מעט פטרוזיליה מעורבת בכוסברה וקצוצה דק על הגבינה.
5. ועוד מה שרוצים.
כדאי לציין מיד שמכל הרכיבים של סלט יווני או מחלקם בלבד אפשר לייצר כריכים קטנים עד ענקיים. לדוגמה. פסטונד, פירורי גבינת פטה, לחם צ'באטה חפור, פירורי הצ'באטה מוקפצים שתי דקות עם טיפת שמן זית, עגבניות בשלות פרוסות ומעוכות לתוך הכיכר עם מעט זיתים ודבש.
כדאי להחזיק בבית מלאי לשעת חירום: צנצנות של פלפלים אדומים וקלויים. בשר הפלפלים יתרום המון לסלט יווני למרות שבאופן חוקי אינו שייך אליו. את הרוטב של הפלפלים אפשר להוסיף כמובן לוויניגרט הפשוט של חומץ יין ושמן זית שמרוסקים עם מעט זיתי קלמטה שיעניקו מליחות.
נושא, כלים
שנים דבקנו בסבון הכלים של Fairy, אחרי שעשינו מבחן השוואתי בין כל המותגים על המדף וגילינו שהוא פשוט החזק ביותר. ייתכן שהדבר נבע מכמות החומר הפעיל, אבל בשורה התחתונה הוא פשוט ניקה טוב יותר. כבר זמן מה אנחנו חשות שיעילותו של סבון זה נפגעה, ולאחרונה עברנו לזה של מותג הבית של קרפור, במיוחד בריח הכתום.
פורסם לראשונה: 00:00, 25.10.24