אוכל: חומוס שלמה ודורון הוא מוסד אוכל ישראלי שנוסד ב-1937 בכרם התימנים, ומגיש מנות חומוס יוצאות דופן. את המקום מוביל אלעד שור, הדור הרביעי של המשפחה. אלעד, מוזיקאי ובשלן, החל לפתח לפני מספר שנים רעיון סביב יצירת חוויית צריכה חדשה ופחות כבדה של חומוס לצד יצירתיות קולינרית. הוא החל להגיש מנות חומוס בשלל תוספות כשמשחת החומוס מהווה רק בסיס למגוון תוספות המשתלבות נהדר במנות, ומאפשרת לאכול את החומוס כמנה שלמה ומזינה ללא צורך בפיתה, שתמיד הכבידה עליו.
3 צפייה בגלריה
yk14145469
yk14145469
(צילום: דוד קישקה)
למשל, חומוס בסגנון הודי עם דאל עדשים בקארי טנדורי ומקלות דאבייל, מנה שבה נפגשים חומוס וקרם קוקוס לשילוב לא שכיח בכלל אך מוצלח, טעים ומפתיע. יש גם חומוס מקסיקני המוגש עם מחית פריחולס ופול, חלפיניו מוחמץ, סלסה של פלפלים, פיקו דה גאיו (סלסה מעגבניות ופלפלים חריפים טריים) ושברים של נאצ'וס. יש גם חומוס בלקני מצוין עם חצילים שרופים על האש, בצל כבוש עם סומק וזיתי קלמטה, וחומוס עם כדורי פלאפל מפורקים בתוך המנה.
בנוסף ליצירתיות, אלעד עושה כאן שימוש בחומרי גלם מעולים, כולל שימוש בשמן זית ישראלי מצוין, וזה מורגש במנות. וגם הלקוחות הוותיקים לא מקופחים והם עדיין מגיעים כדי לאכול כאן את מנת הפול המיתולוגית שמוגשת מאז ומתמיד, וכוללת פול מהביל בבישול ארוך המוגש עם ביצה קשה ותבלינים.
למעשה המקום הוקם בתור פוליה על ידי הסבא רבא סעוד שהגיע מעדן, ומכר כאן רק פול. כך עשה גם הסבא שלמה אחריו ובמשך שני דורות, כשהחומוס עדיין לא היה פופולרי בארצנו, מכרו כאן רק פול. רק בשנות ה-70, עם הקדנציה של האבא דורון, התחילו להגיש את החומוס במקביל להתפתחות של תרבות החומוסיות בישראל. בעסק המשפחתי עדיין ניתן למצוא את האבא דורון בורר גרגירי חומוס על שולחן קטן וגם הדוד של אלעד, שי, עובד כאן לצידו במטבח.
שווה לנסות פה גם את המלבי על בסיס שמנת שמבושל עם וניל ומוגש עם סירופ ורדים שמכינים במקום, ועם טחינה גולמית. שילוב מאוד מיוחד וטעים ויש גם אחד עם סירופ זעתר מצוין.
לעיתים מתקשים הישראלים לקבל שינויים במנות קלאסיות ובטח כשמדובר בחומוס שתרבות הצריכה שלו היא כמעט פולחן דתי, אבל את החומוס הססגוני של אלעד כדאי לנסות, וצריך להגיע מוקדם כדי להבטיח לעצמכם מקום בפינה הקסומה הזאת.
רחוב: רחוב ישכון נמצא בלב שכונת כרם התימנים, שנבנתה בשנת 1906, עוד לפני הקמת אחוזת בית ב-1909 ובהמשך התמזגה כחלק מהעיר תל-אביב. היא נקראת כך כי רוב תושבי השכונה היו יוצאי תימן שהגיעו לירושלים בסוף המאה ה-19 ובהמשך התמקמו פה.
שוק הכרמל בתחילת דרכו נקרא שוק הכרם, על שם השכונה, וחלק ניכר מהמסחר התקיים בשטחה. עדות היסטורית שעוד נותרה היא שער הכניסה למה שהיה פעם שוק הירקות וניתן להתרשם מהשלט החקוק באבן החול ממש במעלה הרחוב, בישכון 41.
הזמרת האגדית, אהובה עוזרי גדלה בסמוך, ברחוב ישכון 30 והיא רק אחת ממורשת תרבותית מפוארת בתחום השירה והזמר שכוללת את בעז שרעבי, הפרברים, דקלון, סולימאן הגדול שהוא אביהם של חופני, יזהר וורדינה כהן, ועוד רבים ומוכשרים.
סמטאות הכרם אמנם משתנות ונבנים מבנים חדשים, אבל עדיין נעים לשוטט כאן וליהנות גם מחצרות ומבנים ישנים, מסמטאות שקטות ופינות ירוקות לצד מסעדות ובתי קפה הנושקים לשוק הכרמל.
3 צפייה בגלריה
yk14145467
yk14145467
שער הכניסה העתיק לשוק
ברחוב נחליאל 11 תמצאו מאפייה תימנית שבה מכינים לחוח וקובנה לצד ג'חנון, סאלוף ומאפים נוספים, וברחוב יום טוב 31 תמצאו חנות תבלינים של משפחת שרם שקיימת משנת 1979, ומציעה מגוון רחב של תבלינים מצוינים שטוחנים כאן במקום וגם חליטות טובות, תמרים, אבן יוגורט ומוצרים שונים.
חומוס שלמה ודורון. ישכון 29, ת"א. 054-667-5507