אוכל: לונה ביסטרו בנצרת, בהובלתה של השפית והמסעדנית לונה זרייק, היא מסעדה יוצאת דופן שמומלץ לעלות אליה לרגל. לונה מגישה כאן מנות מיוחדות המייצגות את מורשת המטבח הביתי שבו גדלה ואת התרבות הקולינרית המפוארת של האזור. זרייק היא ילידת העיר ובת למשפחה מוכרת ומיוחסת. לסבא שלה הייתה המאפייה הראשונה של העיר, והסבא שלו היה ראש העירייה הראשון של נצרת.
את הארוחה מומלץ לפתוח עם מגוון של מאזות, המייצגות את מעשי ידיהן של החאג'ות, הנשים המבוגרות. עבור לונה זהו זיכרון מהבית שבו נהגו לקבל את פני המכובדים עם ערק ומגוון מאזות. בין המנות: סמבוסק קריספי במילוי גבינה ונענע, עלי גפן קטנים במילוי אורז ועגבניות, שנקראים ילנג'י בטורקית, באבא גנוש מעולה, קישואים בלאבנה עם רוטב רימונים ושקדים ועוד מגוון עשיר ועונתי. יש גם סלטים מעולים, דוגמת סלט פאטוש, סלט ג'רג'יר, סלט טאבולה וסלט לונה שמבוסס על כרוב אדום, עגבנייה, כוסברה, שקדים טחונים, צ'ילי ורוטב מתקתק של דבש ורכז רימונים.
4 צפייה בגלריה
מנה במסעדת לונה ביסטרו בנצרת
מנה במסעדת לונה ביסטרו בנצרת
מנה במסעדת לונה ביסטרו בנצרת
(צילום: שרון צור)

4 צפייה בגלריה
מנה במסעדת לונה ביסטרו בנצרת
מנה במסעדת לונה ביסטרו בנצרת
(צילום: שרון צור)
לונה מצליחה לשמר במסעדה ידע ומורשת, טכניקות בישול ומתכונים משפחתיים לצד הבנה של מהות המסעדנות העדכנית, ויש לה היכולת החשובה לתמרן בין אותנטיות לבין מימוש עצמי ותרבות בת זמננו.
במנות העיקריות תמצאו מנת מנסף טלה מצוינת, שבדרך כלל מגישים בחתונות, חגים ואירועים משפחתיים. היא מוגשת כאן עם פריקי (חיטה ירוקה מעושנת), יוגורט חם עם זעפרן, שקדים וצנוברים.
מנת ה"אל-מעשוקה" היא מנה נהדרת של כדורי בשר עם בצל מקורמל, ג'ינג'ר, תמרים, מי ורדים ופיסטוק חלבי, שחזור של מנה שנמצאה בספר בישול סורי עתיק מהמאה ה-13. מנת השישברק המוגשת כאן, היא פרי עמלן של נשים נצרתיות המכינות את הכיסונים הממולאים בשר, ואלו מוגשים עם רוטב יוגורט חם ועשבי תיבול, צנובר, שום ונענע וגם קבב נבלוסייה מטוגן שמוסיף מרקם, עניין וטעם. מנת הסייאדיה תתאים לחובבי הדגים וכוללת אורז שמבושל בציר דגים ובצל קראנצ'י מעל, גם היא מגיעה מהמטבח הערבי המקומי ועברה כאן עדכון גרסה קל.
גם המתוקים לקינוח מצוינים, וכוללים מעמולים מפוארים שמכינים כאן בעבודת יד אמן, עם צבת מיוחד ליצירת עוגייה מעוצבת במילוי פיסטוק, תמרים או אגוזים שנאפים בו במקום ולא דומים לשום מעמול שכבר אכלתם.
לונה עבדה שנים בבית ספר לחירשים ועיוורים בעיר, אבל הבישול תמיד היה חלק ממנה, ותרבות האירוח שספגה בבית זרמה בעורקיה. כך לפני 15 שנים, בגיל 40, החליטה לעשות שינוי ולממש את עצמה בעולם המסעדנות. היא יזמית ואישה מעוררת השראה ופורצת דרך, מלאת אנרגיות חיוביות ואהבת אדם, וזה ניכר באווירה, באדיבות ובנדיבות ובעושר והמגוון והצבעים שיש כאן. המיקום, על גג הקניון, אמנם לא נתפס כרומנטי, אבל היכולת להגיע לכאן בקלות, לצפות בנוף המרהיב של העיר ולשקוע לזמן מה במאכלים ובמקום המיוחד הזה, שווה כל רגע.
רחוב: נצרת היא עיר עם היסטוריה עשירה ומבנים מרהיבים, ונעים להסתובב בה. היא סובלת, כמו ערים רבות בצפון, מהמצב, וכאן זה בולט עוד יותר ברגע שאין תיירים. יש משהו עצוב בריק הזה, אבל זו גם הזדמנות להגיע לכאן ולהתרשם מהסמטאות בעיר העתיקה, לבקר באתרים השונים ולשוטט בין חנויות העיר. אפשר להתחיל במעיין מרים, שהפך לסמל העיר, וממנו ניתן להגיע לכל המקומות המרכזיים.
במאפיית אל-מאשהדווי תמצאו פטאייר עולש בר וספיחה מעולים וגם עוגיות קרקיש מעולות. חנות התבלינים אל-באבור שוכנת בתוך טחנת קמח טמפלרית מסוף המאה ה-19, וחלק מהציוד הישן עדיין עובד. הזעתר והסומאק כאן מצוינים וגם רכז הרימונים, הדבס (רכז ענבים) ואבן היוגורט. בשוק גומעה שעבי תמצאו ירקות ופירות מצוינים והרבה תוצרת חקלאית בלאדי מהאזור במחירים נוחים. ולא לוותר על "ממתקי הידידות" עם הבקלאווה והכנאפה המצוינות שמכינים כאן.
לונה ביסטרו. תופיק זיאד 53, נצרת. 04-8888626
פורסם לראשונה: 00:00, 18.11.24