מי שביקר באיסלנד יודע שמדובר במדינה שאי-אפשר לשכוח. הנופים המרהיבים והטבע הפרוע שיד אדם כמעט שלא נגעה בו, מזג האוויר המיוחד שמשתנה מאזור לאזור, מעיר לעיר, נע בין שלג וקרחונים לבין שמש ושמיים כחולים. והכול במרחק שעה נסיעה. וכמובן האוכל שרובו נשען על הדגה המקומית, על בשר כבש ועוף אורגני עם טעם שלא הכרתם ועל הירקות שמצליחים לגדל באקלים המיוחד של איסלנד.
עונת הקיץ הקצרה, שהיא העונה שאני ביקרתי בה, מושתתת על המון חקלאות מקומית ועל טעמים טבעיים שמאפשרים לחומרי הגלם לככב, ואילו בחורף תמצאו תבשילי קדירה, מרקי דגים ולחמים כבדים שנועדו כולם להשביע ולחמם את הבטן בעונה שהיא אחת המאתגרות מבחינת הקור.
לא מעט אוכל מדהים יצא לי לאכול באיסלנד אבל שלוש מבין המנות שאכלתי שבו את ליבי – מרק עגבניות אורגניות עם טעמים כל כך עדינים ומתקתקים שאכלתי בחוות העגבניות Fridheimar (בתוך מעגל הזהב). מדובר בחווה המלאה בחממות לגידול עגבניות שרי, ובמרכז החממות נמצאת מסעדת ביסטרו שהמנה הפופולרית שלה היא מרק עגבניות צלויות. לא בכדי רבים כל כך נוהרים למקום רק בשביל לטעום את המרק, והוא נפלא בפשטותו.
שני הטעמים האחרים שקשה לשכוח מאיסלנד הוא הלחם האיסלנדי, שצבעו חום מקורמל, ונהוג לאפות אותו באדמה הלוהטת של הרי הגעש הרבים באיסלנד. טעמו של הלחם מזכיר מעט ג'חנון או קיגל שנאפה כל הלילה, והוא אחד הלחמים הכי טעימים שיצא לי להכין. בלי שמרים, בלי התפחה. רק ערבוב ולתנור.
המתכון האחרון שהבאתי לכם כאן הוא לבצלים מוחמצים שהאיסלנדים נוהגים לשים כמעט על כל כריך או לצד המנה העיקרית. קל להכין את זה ולשמר בחודשי החורף, זה מעדן את הטעמים ובעיקר מאוד-מאוד טעים.
על קצה המזלג – איך מטיילים באיסלנד
הדרך הפשוטה והקלה היא לשכור רכב ולטייל בשני מוקדים עיקריים: מעגל הזהב – שייקח לכם יום או יומיים לבקר בו (תתכוננו לגייזרים ולחול שחור אל מול ים כחול), וכביש הטבעת שמקיף אזור נרחב באיסלנד ולצידו מוקדי טבע יפהפיים.
הדרך השנייה, שיכולה להשתלב גם עם טיול ברכב שכור, היא לעלות על קרוז שעוצר במקומות רבים מסביב לאיסלנד, ומשם לוקחים טיולים יומיים שמאורגנים על ידי הקרוז. היתרון הגדול בשיט שכזה הוא היכולת להגיע למקומות שכמעט בלתי אפשרי להגיע אליהם ברכב – כמו הפיורדים בדרום. הקרוז שאני לקחתי, של Norwegian Cruise, עוצר גם בגרינלנד שהוא מקום אדיר בפני עצמו. ואגב, חוץ מנופים עוצרי נשימה על הספינה העצומה תמצאו גם קולינריה משובחת שכוללת מסעדות שף לצד מסעדות קונספט, שאותן ניתן לפקוד בכל שעה ביום וכחלק מהתשלום שלכם על השיט.
לחם איסלנדי מקורמל
מה צריך:
• 500 גרם קמח כפרי או שיפון
• 1 כף מלח
• 1 שקית אבקת אפייה
• 3/4 כפית אבקת סודה לשתייה
• 250 גרם יוגורט בטעם טבעי
• 1 כוס (240 מ"ל) מים
• 3/4 כוס סילאן
• כמה כפות שומשום לפיזור על הלחם
כך עושים:
1. מחממים תנור ל-155 מעלות טורבו.
2. בקערה גדולה שמים את כל המצרכים לפי הסדר ומערבבים עם כף עץ עד שנוצר בצק דביק ורך בלי גושי קמח.
3. משמנים מעט תבנית אינגליש קייק גדולה (אם יש לכם תבנית לחם עם מכסה, זה מושלם) ומפזרים בפנים קצת שומשום.
4. מעבירים לתוך התבנית עם השומשום את בצק הלחם ומשטחים מעט. לא ללחוץ ולהוריד נפח, רק ליישר מעט עם ידיים רטובות. מפזרים מעל עוד שתי כפות שומשום.
5. עכשיו חשוב לסגור את התבנית. אם יש לתבנית שלכם מכסה שמתאים לתנור זה מעולה, אבל אם אין אפשר לסגור עם נייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום שיסגור היטב את התבנית.
6. מעבירים לתנור ואופים במשך שעתיים.
7. מוציאים את הכיסוי, משחררים את הלחם מהתבנית ומחזירים לתנור לאפייה של 10-15 דקות עד שכל הלחם זהוב מסביב. מצננים היטב ורק אז פורסים.
בצל מוחמץ
מצרכים:
• 3 בצלים סגולים, קלופים
• 1/2 כוס חומץ תפוחים או רגיל
• 1/2 כוס מים
• 1/2 כפית מלח
• 2 כפות סוכר לבן או מייפל
כך עושים:
1. פורסים את הבצלים דק-דק ומעבירים לצנצנת מעוקרת.
2. בסיר קטן שמים מים, חומץ, סוכר ומלח ומבשלים כמה דקות רק עד שהסוכר והמלח נמסים.
3. שופכים את הנוזל החם על הבצלים ודוחסים את הבצלים למטה כך שיכוסו בנוזל.
4. ממתינים שהנוזלים יצטננו ורק אז סוגרים את המכסה ומעבירים את הצנצנת למקרר.
5. הבצלים מוכנים אחרי שעתיים ויהיו עוד יותר טעימים ביום למחרת.
6. שומרים במקרר.
מרק עגבניות צלויות מ-4 מצרכים
מה צריך:
• 15 עגבניות מסוג תמר או מגי
• 5 כפות שמן זית
• 2 ראשי שום שלמים
• 1/2 צרור עלי בזיליקום
• 1 כפית שטוחה מלח
כך עושים:
1. חותכים את העגבניות לרבעים ומניחים בתבנית תנור. מזלפים מעל שמן זית וממליחים בנדיבות.
2. חותכים את החלק העליון של ראשי השום ומניחים על ריבוע של נייר אפייה. מזלפים מעל השום שמן זית וסוגרים מסביב עם נייר האפייה ומסביב סוגרים עם רדיד אלומיניום שלא יפתח. מניחים את שני ראשי השום העטופים לצד העגבניות בתבנית.
3. מעבירים את התבנית לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, חום עליון ותחתון, ואופים במשך שעה או עד שהעגבניות רכות-רכות ומעט שרופות למעלה.
4. מעבירים את העגבניות ואת שיני השום הרכות מתוך ראשי השום לסיר בינוני ומוסיפים ארבע כוסות מים.
5. מבשלים ביחד במשך 20 דקות.
6. מוסיפים עלי בזיליקום וטוחנים עם בלנדר יד עד לקבלת מרקם חלק.
7. טועמים ומתקנים תיבול. אם העגבניות מעט חמצמצות אפשר להוסיף קצת סילאן או מייפל, ואם רוצים אפשר להוסיף צ'ילי גרוס.