אני אוהב את העיר, את הרחובות שתמיד מלאים בעניין, את בתי הקפה שבהם נרקמות תוכניות ומתפתחות חברויות, את האנשים שממהרים תמיד אל הדבר הבא. אבל לפעמים, בטח בשנה האינטנסיבית שאנחנו עוברים, הלב מחפש קצת מרחב נשימה בצפון הירוק. וכשהגליל העליון מחוץ לתחום, וגם הגליל התחתון תחת איום מתמיד, החלטנו לצאת לעמק יזרעאל כדי לקחת פסק זמן מהמולת העיר כדי לנשום ולהכיר את האנשים הנפלאים שעומדים מאחורי היין הנהדר שמייצרים כאן, בעמק.
יקב טוליפ, קריית טבעון: נותנים תקווה
את המסע בין יקבי עמק יזרעאל אנחנו מתחילים ביקב טוליפ, היקב הגדול בעמק. בתוך כפר תקווה, מקום המשמש בית ומרחב תומך לבוגרים עם צרכים מיוחדים במגוון תחומים התפתחותיים ונפשיים, הקים רועי יצחקי (47) את יקב טוליפ. כשאנחנו מגיעים הוא בדיוק חזר ממגדל הפיקוח והוא מקבל את פנינו בסרבל של חיל האוויר, שם הוא עושה מילואים מתחילת המלחמה.
אנחנו מתיישבים בחצר הקסומה של היקב, מתחת לגפנים, רועי מוזג לנו כוס יין רוזה ראשונה ומתחיל לספר. "השתחררתי בגיל 24 והסתובבתי בעולם. כשחזרתי אחרי שנה החלטתי שאני עושה שני דברים: לומד כלכלה ומנהל עסקים ומקים עסק. כבר בטיול התלבטתי בין שני עסקים - בין יין ובין סושי. הייתי בלוס-אנג'לס שלושה חודשים והסושי, שהיה אז להיט שם, היה משהו שבארץ כמעט ולא הכירו. כשהתייעצתי עם אבא שלי, הוא היה מאוד נחרץ. הוא אמר לי 'מה זה סושי? מה זו השטות הזאת? ברור שאתה הולך לעשות יין', אז הלכתי לעשות יין". לדבריו, "מגיל אפס נשמתי יין ושתינו יין, כמשפחה הסתובבנו בעולם וביקרנו ביקבים והחלטתי שאם אעשה יין - אני רוצה לעשות את היין הכי איכותי שאני יכול. זאת אומרת להשקיע בכל פרמטר שמשפיע על איכות היין, ללכת על הטופ מהגפנים הכי טובים, דרך הציוד הכי מתקדם, ועד לידע המקצועי".
בשנים האחרונות מייצרים בטוליפ בין 300 ל-400 אלף בקבוקים בשנה והוא נחשב לאחד משלושת יקבי הבוטיק הגדולים בארץ.
"המטרה השנייה שלי הייתה לייצר יינות שהם לא רק מיינסטרים. לעשות דברים שהם קצת משוגעים. בלנדים שאף אחד לא עשה מעולם", ממשיך רועי. "וכך עשינו את הרוזה הראשון בישראל שהוא בהיר מזנים שאף אחד לא עירבב ביניהם מעולם. המטרה השלישית הייתה שזה יהיה עסק חברתי, ואנחנו מעסיקים ביקב כ-45 אנשים בעלי מוגבלויות שמתגוררים פה, בכפר תקווה, והפכו לעובדים הכי מסורים ונאמנים שלנו. אני מתחיל את הבוקר ב-7:30 עם אספרסו בחוץ והחבר'ה מהכפר שעובדים אצלי מתחילים להגיע. כל אחד בא ונותן חיבוק, ואין יותר כיף מזה כדי לפתוח את היום".
עקב המלחמה איבד יקב טוליפ כ-75 דונמים של כרמים. "לפחות שנתיים אי-אפשר יהיה לבצור את הענבים. זה אומר מחסור של עשרות אלפי בקבוקים. הייתה ירידה גדולה במכירות היין, גם ללקוחות פרטיים וגם למסעדות, אבל אנחנו מנסים לשרוד, אין לנו ברירה. חבל שהמדינה לא מבינה את זה".
מרכז המבקרים ממשיך לקבל אורחים שבאים לאכול ולשתות יין במשך כל השבוע. אפשר לשבת בפנים על הבר, סביב שולחן אבירים קבוצתי, או לנצל שמש חורפית נעימה ולשבת בגינה המלבלבת בין גפנים פורחים.
לצד היין תוכלו ליהנות פה מג'בטה כפרית ומשלל גבינות כמו בוראטה על פרוסות סלק ואגסים, בשמן זית, מלח ים, בלסמי מצומצם וריחן; מנת גבינת בושה צלויה עם דבש וצנוברים על מאפה, סלט עלים ותפוחים; פוקצ'ינה נאפולי פולפה עגבניות, פסטו, ריחן ומוצרלה לצד סלט עלים חמצמץ; ופילה הרינג כבוש לצד גבינת שמנת. הכל טרי וטעים מאוד.
יש תכנון לפתוח את המקום גם בערבים כבר יין שכה חסר בעמק, עם מנות דגים נאים, גבינות וסלטים לנשנוש ליד היין.
יקב טוליפ, כפר תקווה, קריית טבעון.
04-9830573
יקב שדות, שדה יעקב: מחכים לפיצות
רועי לוי (43) חזר אחרי שנים שבהן עבד ככלכלן במרכז אל המשק המשפחתי במושב הדתי שדה יעקב הסמוך לקריית טבעון, עם החלטה לעשות יין. את השדות שבהם גידל אביו מטעי שקדים הוא הפך לכ-50 דונם של כרמים המקיפים את האחוזה המשפחתית. כיקב העובד כ-Estate-Winery כל הכרמים נטועים בסביבתו וגדלים בו הזנים - פטי-סירה, שיראז, טמפרניו וסירה האדומים ומוסקט-קנלי הלבן. בכרמים שניטעו בהמשך גדלים זני ענבים המתאימים לעמק, בהם פטי-ורדו, קריניאן ומרסלאן האדומים, גווצטרמינר, גרנאש-בלאן ופרנץ'-קולומברד הלבנים. היקב גדל ואם בבציר הראשון ב-2012 הופקו כ-8,000 בקבוקים, בקיץ האחרון כבר הפיקו כאן 45 אלף בקבוקים.
מעל היקב הקטן הקים לוי מעדנייה ולצד היינות, מגישים כאן תפריט המבוסס על ירקות טריים, גבינות ממחלבות בוטיק, דגים מעושנים וכבושים וגם אופציות טבעוניות. המנות מושקעות תוך הקפדה על חומרי גלם איכותיים והן מתאימות לצד יינות היקב המוגשים בכוס או בבקבוק. המרפסת המקורה הצופה אל השדות והכרמים היא מקום נפלא לארוחת בוקר או בראנץ', וניתן גם לארוז ולצאת לפיקניק בכרמים ובטבע שסביב היקב.
לאחרונה פתחו בני המשפחה בלב הכרמים את מתחם "שדות בכרם" המיועד לאירועים, ויש תכנון להחזיר את ערבי הפיצות של חמישי שפעלו לפני המלחמה בהצלחה. כדאי לעקוב בפייסבוק כדי לשמוע על הערב הבא ולהזמין מראש.
דרך המייסדים 5, שדה יעקב.
052-8446228
יקב סריג, מרחביה: יש גם ג'ין
כשאנחנו נכנסים למושב מרחביה מקבל אותנו בחצר המשק המשפחתי אמיר סריג. כאן אין מרכז מבקרים מסודר ואם רוצים לטעום יין מגיעים לחצר הקטנה ועל שולחן בר קטן מסדר אמיר, דור רביעי במשק, את היינות שמייצרים פה, ומוזג מהם לכוסות. לצד היין יש קצת תמרים ושקדים. זה מקום לעצירה בדרך, להכיר ולטעום כמה יינות מצוינים בעמידה ולהמשיך הלאה. וזה בסדר, כי ביקב הסמוך - יקב נחמני, אנחנו הולכים לאכול לא מעט.
משק סריג הוקם ב-1921, ועסק מאז בענפי חקלאות שונים. באמצע שנות ה-90 התמקצע המשק בגידול כרמי יין, הראשונים בעמק יזרעאל. פיני סריג, אביו של אמיר, הוא אגרונום ששיתף פעולה עם יקבי רמת הגולן ביבוא זני ענבים ואקלומם בארץ. "בגלל שהתעסקנו עם המון זנים, התחלנו להבין מה עובד פה טוב כי זה אזור נמוך מאוד וחם מאוד. לאט-לאט הכרם גדל וגדל, והיום יש למשפחה 150 דונם של כרמים", מספר אמיר. בשלב מסוים הסתיים שיתוף הפעולה עם יקבי רמת הגולן, והיום מגדלים פה ענבים עבור מספר יקבים גדולים.
במקביל החליט אמיר, שבעבר עבד ביקב רקאנטי, לנסות לעשות יין לבד וב-2005 הקים את יקב סריג. "אנחנו לא מתכננים לגדול. אני מפיק בין 7,000 ל-8,000 בקבוקים ואת הרוב מוכר פה ובעוד שתיים-שלוש חנויות ומסעדות. הקו המנחה שלנו הוא נגישות היין - אנחנו מוכרים יין במחיר שלא מאפיין יקבי בוטיק, באזור ה-50 שקל לבקבוק.
היין הראשון שהושק היה GSM, שהינו יין הדגל של היקב. את היינות עושים כאן מהזנים שיראז, גרנאש, טנאט, מרסלן, מורבדרה, רוסאן ועוד. הכרמים מחולקים לשמונה חלקות הממוקמות סביב המושב, ועבודת הכרם והיקב מתבצעת על ידי בני המשפחה. היינות נעשים תוך התערבות מינימלית בתהליך ובלי תהליכי סינון והצללה.
לרוב מארחים פה בסופי שבוע מטיילים ששמעו על המקום, אבל אפשר לקפוץ גם באמצע השבוע בתיאום מראש. "אלינו מגיעים בעיקר לטעימת יינות. אנחנו מאוד ממוקדים על עניין היין, ולא על אוכל", אומר אמיר.
אמיר מוציא כמה בקבוקים שהם אהבתו החדשה - עראק, ג'ין ומשקה עשבים שהוא מזקק לבד. "למדתי את תחום הזיקוק, אבל זה יותר תחביב. אני מכין בקבוקי אבסנט ועראק ואנשים אוהבים", הוא אומר. ג'ין הוא מפיק מערער ומעוד שבעה או שמונה מרכיבים כמו הל, ציפורן ואניס. האבסנט מבוסס על מתכון שמצא בספר צרפתי מהמאה ה-18 ובו מתכונים של סוגי אלכוהול שונים. ֿ"ישבתי עם זה, התחלתי לנסות להבין איך אני משיג בכלל את המרכיבים, כי יש שם דברים נורא מוזרים שאין בארץ", הוא מספר. הטעמים שהוא מפיק עמוקים, עשבוניים ופרחוניים, ועם אחוז האלכוהול הגבוה אנחנו ממשיכים אל היקב האחרון כשאנחנו כבר מתנדנדים.
הגפן 33, מושב מרחביה. 050-5415554
יקב נחמני, קיבוץ מרחביה: הספר של סבא
אל היקב האחרון אנחנו מגיעים לאחר שטעמנו לא מעט יינות, אבל לא צריך להיות שיכורים כדי להתפעל מהסיפור יוצא הדופן של שקד (31) ובן זוגה שלומי שמגשימים ביקב נחמני את החלום של סבא שלה, היינץ קורט, אמן, צייר, פסל, צלם וסופר גרמני שחי באנגליה, וכתב ואייר בשנות ה-80 ספר על איך לעשות יין בבית: Winemaking at Home. אבל הדרך לעשיית יין קרתה במקרה, כשאבא של שקד קיבל 300 קילו של ענבים מחבר והחליט לעשות מהם יין. "זה היה בשנת 2003, אבא השתמש בספר הזה כדי לעשות את היינות הראשונים. הייתי אז בת עשר ואבא לקח אותי איתו כדי להכין את היין ולדרוך על הענבים", מספרת שקד.
הילדה שנולדה לעולם היין הבינה שזה מה שהיא רוצה לעשות בחיים וליוותה את אביה, שהיה נהג משאית, כשהחל להתמקצע בעשיית יין. "אבא התמחה בדרום-אפריקה, התחיל להשתתף בתחרויות של יין ואחרי כמה שנים התחלנו לזכות בפרסים בתחרויות נחשבות, והיין שלנו שהחל כתחביב של אבא עם ספר ההוראות של סבא, הפך למשהו גדול", מספרת שקד. כשאביה יצא לפנסיה היא בדיוק הכירה את שלומי והם החליטו להעביר לפני שנתיים את היקב הקטן מהבית לקיבוץ מרחביה, כדי לארח. המבנה, שהיה המקרר של הקיבוץ בשנות ה-40, משופץ ואפשר לראות בו את ההיסטוריה של היקב, לרכוש יינות, ולשבת בהזמנה מראש בחדר הקסום שמאחור לטעימה והסברים על היין.
בארוחה הקלה והמושקעת שמכינים פה תוכלו לקבל פלטת גבינות, מאפים נהדרים, טעימות יין מודרכות וסיור ביקב עם אחד הייננים. בשישי המרפסת החיצונית מלאה במבקרים והאווירה נעימה וסקסית. מדי פעם מגיע שף אורח לאירוע של יין ואוכל, וכדאי לעקוב בפייסבוק כדי להתעדכן.
דרך החרוב, קיבוץ מרחביה. 050-9349111
יקבים נוספים בעמק ששוויים ביקור
• היוגב 8 - ניתן לקיים סיור מודרך ביקב ובכרם, וטעימות יין. כתובת: החורש 46, היוגב. 054-586-8556
• יקב משק אופיר - טעימת יין וגבינות בוטיק במרפסת בקתה שהגיעה מהרי האפלצ'ים.
כתובת: אלון הגליל. 04-986-1466
• יקב עמק יזרעאל - טעימות יין באווירה רגועה, ותפריט אוכל משתנה וטעים.
כתובת: קיבוץ חנתון. 04-8708701
פורסם לראשונה: 00:00, 25.11.24