הוא מסתובב עם פאוץ' על הבטן ובתוכו שקית עם מטבעות שהוא מתעקש לשלם איתם, הוא משגע חצי סופר כדי להיות זכאי לעיתון בשקל ורק לא לשלם מחיר מלא, הוא מוכן להתבזות עד הקצה כדי לקבל סופגנייה בחינם או כל דבר בחינם, והוא אפילו מלווה ילדה לבית חולים שנחנקה ממטבע, כדי לקבל בחזרה את המטבע שלו. אמנון טיטינסקי מ"קופה ראשית" רוב הזמן כל כך מעצבן, שקשה לשים לב שרוב הזמן הוא גם צודק.
בתרבות הישראלית, קמצנות היא אולי התכונה המגונה ביותר. תמיד מצופה שהשולחן יהיה מלא, שנסביר שאצלנו לא אוכלים שאריות מיום קודם, מקסימום תורמים אותן (משפט ששמענו!). הישראלים חיים הרבה מעבר ליכולות שלהם, והקושי העיקרי? המחירים המופרעים בסופר הישראלי, גם בזה הזול והנידח, הופכים את תרבות השפע והשופוני לצינור שמדמם לנו כספים מהנטו.
אנחנו מעדיפים להתלונן על יוקר המחיה, רק שלא יראו אותנו נוקטים פעולות שמטרתן להתקיים בהיגיון כלכלי בתקופה שנעדרת היגיון כזה - שמא חלילה מישהו יקרא לנו קמצנים. אז לא, אתם לא קמצנים. אתם צודקים. המחירים בסופר הם מכת מדינה, והם רק הולכים ומטפסים ככל שהמלחמה מתארכת.
לפני החגים מפרסמים מדורי הצרכנות את דירוג הרשתות לפי עלות סל מוצרים אחיד. זה מצוין. אבל זה לא טיטינסקי. להיות טיטינסקי זה לדעת איפה קונים חומרי ניקוי (לא בהכרח במקום שבו קונים פתיתים), איפה מצטיידים בבשר (לא בסופר של החרדים), איפה יש מבצעים (צריך להוריד אפליקציה), ואיך להיכנס לקניות משותפות (עם עוד טיטינסקים כמונו).
שלחנו לחמנו ברשת, והמידע זרם. יש פה מגוון רעיונות, תאמצו מה שמתאים לכם. אנחנו אספנו אתמול בערב מאפים מהבוקר בחצי המחיר. מחר נחמם אותם (אפשר גם על פלטת שבת!) ונגיש בשמחה למשפחה.
חומרי ניקוי וטואלטיקה:
רשת ליאור עדיקה, חומרי ניקוי וטיפוח - לא רק המחירים נוחים, אלא גם חוויית הקנייה מזמינה. יש לרשת שלושה סניפים בירושלים, אחד במודיעין ואחד באילת.
גוד פארם - חוללו מהפכה במוצרי הפארם בפריסה ארצית. מותג הבית שלהם זול במיוחד.
מותגי הבית של קרפור - מוצרים באיכות גבוהה במיוחד (אנחנו עברנו לסבון הכלים שלהם, הכתום והוורוד - ריח נפלא, מחיר מעולה, חומר פעיל בכמות גבוהה).
מוצרי מזון:
בראש ובראשונה, הרשתות באזורים המשרתים את המגזר החרדי (אפילו אלו עם פריסה ארצית במקומות "חילוניים"), כמו אושר עד, שערי רווחה ויש חסד, יציעו את המחירים הטובים ביותר, למעט בשר, שם הכשרות המהודרת תהיה יקרה במיוחד, ואלא אם כן כשרות כזו חשובה לכם, עדיף לרכוש בשר בסופר כשר רגיל.
אושר עד - עם 21 סניפים בפריסה ארצית, הרשת חזרה שוב ושוב בהמלצות. נכון, האריזות לפעמים גדולות מדי, בטח אם מדובר במשק בית קטן, אבל מוצרים יבשים רבים לא מתקלקלים, ואם מתנהלים נכון עם תקציב, גם שישייה של שמן חמניות לשני אנשים לגיטימית.
רשת בום - הרשת הזאת גדלה בקצב מסחרר, נועדה בדיוק לתת מענה למצב הכלכלי במדינה. עם 17 סניפים בפריסה ארצית ומוצרים שנבחרים רק על פי המחיר (שמן חמניות 6.90 לליטר! מרכך כביסה אסותא, 4 ליטר, 10 שקלים), תצטרכו להגיע לסניף הקרוב ולהתאים עצמכם למלאי היומי.
משנת יוסף - כוח הציבור. לצערנו לא הצלחנו להיכנס בלי שנהיה רשומים במאגר הלקוחות, אבל זו קבוצת רכישה שמבצעת את הקנייה במשטחים ענקיים ובזול, ואז מספקת אותם לנקודות חלוקה ואיסוף, בעיקר במקומות עם ריכוזי אוכלוסייה חרדית. תשאלו למה אין כזה לחילונים? זו שיטה שמחייבת פשרות על מותגים, על מישוש עגבניות ועל קריזות משפחתיות, אבל אין זולה ממנה. נסו להשתלב.
אונליין:
קניות אונליין לרוב יהיו יקרות יותר. עם זאת, הן מהירות, אפשר לנהל אותן פחות באימפולסיביות ובלי לצאת מהבית. אבל אם כבר חסכתם את הזמן הזה, תשוו את הסל בין כמה רשתות. כן, תהיו טיטינסקי.
רשת KSP שהופכת עם הזמן למתחרה המקומית של אמזון, מציעה כבר מוצרי ניקיון וטואלטיקה בהנחות גדולות ועם משלוח. אנחנו עדיין שומעות תלונות על שירות הלקוחות, אבל מאמינות שזה עניין של זמן והם יתיישרו ויבינו שזה מנוע הצמיחה האמיתי שלהם. אנחנו בעד.
דורש קצת תכנון מראש ועדיף גם טיסות סדירות, אבל בסוף בחו"ל משחת השיניים, סכיני הגילוח, הדאודורנט - כולם זולים יותר. יש לא מעט אנשים שעברו לרכוש את הטואלטיקה שלהם באמזון. מצער אותנו לא לתמוך בכלכלה המקומית, אבל כשחרב המחירים על הצוואר, הבחירה מובנת.
תוכנות ואפליקציות:
PriceZ - אפליקציה שמאפשרת השוואת מחירים בין רשתות הסופר כדי לאתר איפה המוצרים שאתם מחפשים יהיו במחיר הנמוך ביותר.
SpareEat - האפליקציה המדהימה הזאת עובדת עם בתי עסק בתחום האוכל - מאפיות, מסעדות, ירקנים וכו', ומאפשרת לרכוש מראש סל הפתעות ב-50 אחוזי הנחה לפחות. מדווחים לנו שזה משתלם מאוד בתחום הירקות והפירות, שם יעמיסו עליכם סחורה בכמויות.
מתאים: לאנשים שיודעים לבשל או לחמם, שמחים למנוע בזבוז גם של מאפים מאתמול, מוכנים לצאת לנקודה ספציפית לאסוף סל הפתעות סביח.
פריסה: חלקים יפים מהארץ.
שונות:
• באתר בהצדעה של המילואימניקים, למשל, יש שמן זית של משק אחיה ב-32.5 שקל לבקבוק של 750 מ"ל (מדהים שזה נחשב מחיר זול), אבל תהיו חייבים לרכוש 6 ליטר בבקבוקים של 2 ליטר. משהו כזה.
• פירות וירקות עדיין הכי משתלם לקנות בשוק, סמוך לשעות הסגירה ומועדי התחלופה (שלישי ושישי), אבל השוק רחוק מלהיות זמין או נוח לחלקים גדולים באוכלוסייה. ירקות עוד אפשר למצוא לעיתים במחירים סבירים ברשתות, אבל מה עושים עם הפירות? אנחנו מזמינות, במיוחד בקיץ, מפרשוק (שעומדים מאחוריו חקלאים). מי שגר באזור השפלה ייהנה מהמחירים המעולים של משק קירשנר.
• קבוצות רכישה של פירות וירקות הן לא רק דרך מעולה להוריד עלויות, אלא גם שיטה מצוינת להבטיח שהחקלאים יקבלו את מלוא התמורה ולא המאכערים שבדרך. איך מתחילים אחת? ברשת, בפייסבוק (כן, הוא עוד קיים), בווטסאפ - יש מספיק אנשים בארץ שהרימו כאלה בסגרים ובמלחמה.
• מוצרים טבעוניים: מחסני הטבעונות מציעים את המבחר הטוב והגדול ביותר, במחירים טובים ועם מבצעים משתנים ומשלוח. לא ירחק היום שכולנו נעבור לתחליפי בשר כי הם הולכים ונעשים זולים יותר (סייטן - 34.90 שקלים לקילו).
• להשתמש. לא לזרוק. אם אתם עושים פעם בחודש קנייה גדולה, נסו בשבוע שלפני הרכישה לא לקנות כלום. גם לא השלמות. ופשוט להשתמש במה שיש. נכון גם לפני טיסות משפחתיות ואפילו סתם כאתגר.
• לזכור - לעיתים פג תוקף זו הונאה.
טיטינסקי חי על לבן ומיץ עגבניות. זרמנו איתו.
גבינת שמנת ביתית
תקבלו גבינת שמנת קרמית, סמיכה, מפנקת וזולה יותר מזו שבסופר (ואין פה חיתול!)
חומרים:
4 גביעים של לבן
1 כפית שטוחה מלח
הכנה:
1. מערבבים את המלח עם הלבן.
2. מניחים מסננת עם חורים קטנים מעל סיר או קערה, ומרפדים אותה בנייר מגבת.
3. יוצקים את הלבן, מכסים, ושמים במקרר ללילה שלם.
בלאדי מרי
אלכוהול זול, מיץ עגבניות, והרי המשקה המושלם להשכחת הצרות הכלכליות.
חומרים (ל-2 מנות):
1 כוס מיץ עגבניות
100 מ"ל וודקה
1 כפית טבסקו
¼ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
¼ כפית רוטב ווסטרשייר
2 מקלות סלרי וטריז לימון לקישוט
קרח
הכנה:
1. מערבבים את כל החומרים היטב בשייקר.
2. ממלאים שתי כוסות גבוהות בקרח, מוסיפים את הסלרי ומוזגים את הבלאדי מרי. מקשטים עם לימון ושותים מיד. אפשר את שתי הכוסות.
ככה עושים קניות
1) תכנון. זה מעיק, אבל אין לזה תחרות. מתכננים מה תצרכו, מה תכינו, מה יהיה התפריט לשישי הבא ומה יקבלו הילדים לבית הספר ואחריו. לפי זה מכינים רשימה מסודרת של מה שצריך. לא זזים ממנה. נזכרתם בסופר שאין מיונז? שורדים שבוע בלי מיונז, או עד הקנייה המסודרת הבאה. אפשר לחסוך ככה המון גם בסופר יקר.
2) מכינים תקציב. הוא יכול להיות שבועי כללי או ספציפי יותר (X לירקות, Y לחומרי ניקוי, Z לאוכל בחוץ, וולט וקפה. תתאימו לחיים שלכם). ודבקים בו.
3) או שמרכזים קניות (ואז צריך להקפיד לא לקנות שטויות בין לבין), או שקונים בדיוק את מה שצריך לארוחת ערב, בכמות קטנה ומדויקת (יקר יותר אבל זורקים פחות).
4) לא נופלים במותגים. קונים את המותג של הסופר ואת מה שזול (לא תמיד מבצע אומר זול! לא תמיד צריך שניים, השני בחצי מחיר. אל תיפלו בפח הזה).
5) יש מוצרים ספציפיים שאתם מכורים אליהם? קונים רק כשהם במבצע.
6) לומדים איפה כדאי לקנות כל דבר, ועושים יום של סיבוב קניות.
7) לא. הולכים. לסופר. רעבים.
8) וגם לא עם ילדים קטנים.
9) עדיף לעשות קניות ביום שלישי, כי אז יש את רוב המבצעים.
10) בודקים היטב מה יש בבית לפני שיוצאים. סיכוי לא רע שיש לכם בארגזים מהקורונה עוד טחינה ועדשים. תנערו אותה טוב ויהיה בסדר.
11) טיפ המאה: קונים אוכל מהמקרר של ההורים. הכי זול ומשתלם. לא להם.
מיזם החישוק
אנחנו תולשות את שערות הטיטינסקי - איך לא הכרנו את הדבר המדהים הזה קודם. בכל החיפושים שעשינו לא מצאנו שום רשת שמצליחה להתחרות במחירים שלהם (8 שקיות סמוצ'י פירות ב-25.52, עוגת שוקולד פילסברי ב-11.51, ליטר משקה אורז אורגני של דה ברידג' ב-7.46, מארז 12 טורטיות ב-5.99). מדובר במיזם צרכני חברתי, ללא מטרת רווח, עם שקיפות מלאה, שקונה עבור הלקוחות בכמויות גדולות ובמחירים מעולים ומציע הזמנה אונליין ואיסוף או משלוח (בתוספת מחיר). ההיצע אקלקטי, אבל הם מחזיקים מותגי יבוא מובילים ומותגים מקומיים בכל קטגוריה אפשרית. תצטרכו אולי לסטות מהעגלה הרגילה שלכם, אבל החיסכון יהיה של 30 אחוזים ויותר (בהשוואה למחירי תל-אביב). שווה להכיר ולתמוך. אנחנו התאהבנו בקונספט.
טיפ לניר ברקת: תטפל כבר בסימון המוצרים. המרכולים פירשו את רעיון החקיקה שלך כהיתר גורף להפסיק לסמן מוצרים. עכשיו גם יקר וגם מגלים עד כמה רק בקופה. זה אכזרי.