המרק שבו אנחנו דנים היה מלכתחילה מרק די טוב. אבל החיים התערבו והפכו אותו למרק מצוין, יוצא דופן וחמים במיוחד.
התאריך היה אמצע דצמבר לפני שנות דור, בעיצומן של קניות חורף, בקניון הדור במיוחד בהיילנד פארק. הקניון היה הומה וחמים, ובחוץ השתוללה סופת שלג, מרשימה גם בשביל אילינוי. כשהסופה התעצמה, גם הלחץ קצת גבר, ואנשים התחילו לחפש להם הסעה הביתה, במונית, בטרמפ, במה שלא יהיה. אנחנו בחרנו להיכנס לבר-מסעדה שבקניון. ועוד לפני שהגיע התפריט, כבו האור והחימום בכל מרחבי הקניון הענק, ונותרנו בחושך גמור ובידיעה שגם הטמפרטורה החמימה והעוטפת היא עניין של זמן קצר מאוד. ואז, כשהתחילה הפאניקה, נשמע קולו של מנהל המקום, צלול, בטוח ואפילו עליז:
"אני מבקש מכל אחד מהאורחים לחזור למקומו. עובדינו יציבו נרות בכל חלל המסעדה כך שתראו אנה אתם באים. אנחנו מתכוונים להשאיר אתכם פה גם כשיחזור החשמל כי הסופה גרמה נזקים קשים מסביב, חוטי חשמל נקרעו ונתלו על העצים, ענפים נפלו ועוד מכשולים שהרוח יצרה. עלינו לשמור עליכם במקום מוגן כל עוד המפגעים לא נוקו. אבל, אין בכוונתנו להניח לכם להתייבש כאן. על כן, נתחיל בחלוקה של כמה משקאות אלכוהוליים חמים ואני מקווה שגם מצוינים, ואז בכל זאת נדאג לכם להפתעה".
2 צפייה בגלריה
yk14187722
yk14187722
(צילום וסטיילינג: רותי רוסו)
מה נאמר? כשמישהו מציע בסערת בלהות כזאת מפלט, כולל קוקטייל חם כזה - אין ברירה אלא להיענות ובשמחה. כשנהיינו הרבה יותר עליזות, פנה אלינו שוב המנהל: "אנחנו מגישים לכם את מרק הדלעת המסורתי שלנו, אבל לכבודכם שידרגנו אותו. כדאי לכם לכתוב גם בחושך במה שידרגנו, כי נראה לנו שתבקשו אחר כך את המתכון".
קיבלנו את המרק. הוא היה שמנתי, רוחש קוביות דלעת חריפות מעט ובניחוח מייפל ותבלינים וחורף שלא היה כמוהו. התחלנו לנבור בצלחת הלוהטת וגילינו למה. המרק הוגש, כמנהג המקום, עם שמנת סמיכה, בוטנים קלויים, בצקניות ופטריות צלויות. ושכחנו להוסיף את העיקר - מחית של ערמונים בנדיבות רבה. מלח ופלפל וצ'ילי הונחו על השולחן, אלכוהול נמזג שוב, וקנקן עם קוקטייל חדש ליווה אותו, ואנחנו התחלנו לאכול. עד מהרה עברנו לזלילה חפוזה, ואז שוב לגמיעה איטית וקמצנית, כיוון שקלטנו שהמסעדה לא תצליח לבשל תוספת לרגל היעדרו המצער של חשמל.
עובדי המסעדה הגבירו את האש באח הענקית וכולנו הוזמנו לדשדש אל עבר מקור החום. קשה להיזכר כיום בשעתיים כאלה של נחת. מה שאומר שגם תוספת אחת למרק העשיר הזה תפיח חיים בעצמות האדם הקפוא. התוספות צוינו כאן למעלה, ואפשרויות נוספות מפורטות בנחת לאורך המדור.

מרק עדשים כתומות עם קליפת לימון וכורכום

המרק הזה הוא תמיד הפתרון הכי מהיר ופשוט ליום קריר עם זמן מוגבל. העדשים הכתומות מתבשלות מהר ולא צריכות השריה, ואין כמעט תיבול במרק עצמו. הסוד הוא בתוספות מעל. באביב ובקיץ נשים לימון כבוש. בסתיו נגרר קצת קליפה של לימון טרי. אם השגתם פקעת כורכום היא תוסיף צבע ובריאות, אם לא, קצת כורכום יבש ליופי. ואז שמן זית, פטרוזיליה, פלפל שחור ופלפל חריף. כל כף היא הפתעה של טעמים, והמרק הפשוט הזה הופך לפסגה של אושר.
חומרים:
1 כוס עדשים כתומות
2 שיני שום
3 כפות שמן זית
½ כפית מלח
פלפל שחור גרוס
4 כוסות מים
להגשה:
קוביות של קליפת לימון כבוש
כורכום טרי (לא חובה, אבל זה יפה)
שמן זית
פלפל שחור
אפשרות: פרוסות פלפל חריף
הכנה:
1. שמים החומרים בסיר ומביאים לרתיחה.
2. מנמיכים הלהבה, מבשלים 25 דקות, או עד שהעדשים רכות מאוד והמרק סמיך.
3. להגשה: יוצקים מהמרק לקערה, זולפים קצת שמן זית מלמעלה, מוסיפים קוביות של לימון כבוש, ומגררים מעט כורכום טרי בשביל הצבע והבריאות. מפזרים פלפל שחור גרוס ואפשר גם פלפל חריף.
2 צפייה בגלריה
מרק עדשים
מרק עדשים
(סטיילינג וצילום: רותי רוסו)

מרק עגבניות עם אורז, חמאת שום ומוצרלה

מרק עגבניות קלאסי שאפשר להכין מרסק עגבניות בקופסה או מעגבניות שרי מקומיות משובחות.
זה מרק שמח שגם ילדים אוהבים. את המוצרלה מוסיפים למרק כשהוא לוהט, ואנחנו הגדלנו לעשות וצירפנו גם חמאת שום. קצת שלאפ, אבל תענוג צרוף.
חומרים:
¼ כוס שמן זית
2 שיני שום חצויות
1 בצל קטן
1 גזר קלוף
1-2 גבעולי סלרי
¼ כוס אורז לבן
3 כפות רכז עגבניות
2 כוסות עגבניות שרי חצויות
2 כוסות ציר ירקות
4 כוסות מים
1 כף דבש
מלח ופלפל בנדיבות גדולה
להגשה:
60 גרם חמאה
1 שן שום פרוסה
¼ כפית מלח
פלפל גרוס
4 כפות מוצרלה מגוררת
צנימים
הכנה:
1. קוצצים את הבצל, הגזר והסלרי בסכין, קוצץ או מעבד מזון.
2. מחממים בסיר את השמן עם השום, וכשהשמן חם מוסיפים את הירקות ונותנים להם טיגון קצר תוך כדי בחישה, כ-5 דקות.
3. מוסיפים את האורז ומבשלים עוד 3 דקות.
4. מוסיפים את רכז העגבניות ומבשלים עוד דקה-שתיים תוך כדי בחישה.
5. מוסיפים את יתר החומרים ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה ומבשלים 25 דקות.
6. לפני ההגשה ממיסים את החמאה במחבת עם פרוסות שום בתוכה ומלח.
7. יוצקים את המרק לקערות, מפזרים מוצרלה, זולפים חמאה מתובלת, מוסיפים פלפל גרוס ועלי פטרוזיליה. נועצים צנים אחד או חמישה גג, ובולסים.

מרק דלורית צלויה עם מייפל וניוקי

בתוך שלל המתכונים פה, זה אולי המורכב ביותר, שכן בישראל קשה להשיג מחית דלעת (כמו אצל האמריקאים) ולכן צריך לצלות את הדלעת/הדלורית קודם. זה לא סיפור וטעים בהרבה מהמחית הקנויה, אבל זה עוד שלב ועוד כלים ונבין אם תילחצו. עם זאת - איזה מרק זה! חלום של חורף. מתקתק, עשיר, מדויק, והתוספת של הניוקי, שנכנסים פה כמו בצקניות, היא שדרוג שהופך את המרק לארוחה משביעה.
חומרים:
1 דלורית
שמן זית בנדיבות
מלח
45 גרם חמאה
2 בצלים בינוניים, קלופים ופרוסים
2 שיני שום פרוסות
2 כפות מייפל
1 כוס מיץ תפוחים 100 אחוז טבעי
1 ליטר ציר ירקות
קורט אגוז מוסקט
מלח ופלפל
לניוקי:
250 גרם ניוקי קנויים
30 גרם חמאה
מלח ופלפל גרוס
להגשה:
גרעיני דלעת קלויים
פפריקה מתוקה או חריפה או תימין
שמנת מתוקה
מרווה
הכנה:
1. מכינים את הדלורית: חוצים אותה, מנקים מגרעינים, זולפים תועפות שמן זית וקצת מלח. שמים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ושולחים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות ל-45 דקות, או עד שהדלורית רכה ממש. מקררים, גורפים עם כף את הבשר ומועכים עם מזלג, ממעך או מעבד מזון.
2. מחממים בסיר גדול את החמאה. מוסיפים את הבצל והשום ומטגנים יחד 5 דקות. מוסיפים את המייפל ומקרמלים עד שהבצל מקבל צבע זהוב ויפה.
3. מוסיפים את יתר החומרים, כולל הדלעת הצלויה, מביאים לרתיחה ומבשלים 20 דקות. מתקנים תיבול.
4. בינתיים מכינים את הניוקי לפי ההוראות על האריזה: חולטים במים רותחים עד שהניוקי צפים, ומעבירים למחבת עם חמאה נמסה, מלח ופלפל.
5. להגשה: יוצקים מהמרק, מוסיפים שמנת, ניוקי, גרעיני דלעת ומרווה.

מרק תפודים וצ'וריסוס

מרק ספרדי, חורפי, עשיר, פיקנטי. הוא למעשה ארוחה שלמה, משביעה למדי. הצ'וריסוס מוסיפות מיד תיבול ומצב רוח.
חומרים:
2 כפות שמן זית
200 גרם צ'וריסוס, בחריפות לטעמכם
1 בצל בינוני, קצוץ דק
2 שיני שום, כתושות
1 גזר בינוני, קלוף וחתוך לקוביות קטנות
1 פלפל אדום, חתוך לקוביות
1 כפית כמון טחון
1 כפית אורגנו יבש
1 כפית פפריקה מתוקה
4 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות
1 כף רסק עגבניות
6 כוסות ציר עוף או ירקות
מלח ופלפל שחור טחון טרי, לפי הטעם
הכנה:
1. מחממים את שמן הזית בסיר גדול על אש בינונית. מוסיפים את פרוסות הצ'וריסוס ומטגנים עד שהן משחימות ומשחררות את טעמיהן, כ-5 דקות. מוציאים ושומרים.
2. לאותו סיר מוסיפים את הבצל, השום, הגזר והפלפל האדום ומטגנים יחד 5 דקות, או עד שהירקות מתרככים.
3. מוסיפים את התבלינים ומערבבים היטב.
4. מוסיפים את התפודים ורסק העגבניות.
5. מחזירים את הצ'וריסוס ויוצקים את הציר מעל הכל, ומתבלים במלח ובפלפל.
6. מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה ומבשלים 25 דקות, או עד שתפוחי האדמה רכים.
ציר ירקות מהיר הכנה: שמים בסיר לחץ 1 גזר, 1 בצל, 1 כרישה, 2 גבעולי סלרי, צרור גבעולי פטרוזיליה, 3 עלי דפנה וכף פלפל שחור. מוסיפים ליטר וחצי מים ומבשלים בלחץ חצי שעה. אפשר להקפיא את מה שלא השתמשתם בו.