"בלי חקלאות לא תהיה כאן מדינה. זה הקשר שלנו לאדמה וזו הציונות החדשה. החקלאות הזו צריכה להיות יותר חסכונית, יעילה ומודרנית אך גם רומנטית, כזו המחזירה עטרה ליושנה", אומר השף רן שמואלי כשאנו פוגשים אותו בקלארו, המסעדה המיתולוגית שלו. "יותר ויותר משקים צריכים להיות בקשר עם הצרכנים הסופיים, עם תוכנית שנתית ומגוון גדול של ירקות ופירות שעושה את החיים בריאים ושמחים", הוא מוסיף.
ושמואלי גם מקיים: הוא בוחר להקדיש מדי פעם חודש שלם לאזור בארץ ולקדם את החקלאים שבו. אחרי שהגיש במסעדה שלו תפריטים המבוססים על תוצרת חקלאית מרמת הנגב ועוטף עזה, רמת הגולן והרי יהודה וירושלים, מגיע כעת תורו של עמק יזרעאל.
העמק מכונה אסם התבואה של ישראל. עוד מימי קדם שימש האזור כמרכז חקלאי חשוב, והוא ממשיך למלא תפקיד מרכזי באספקת תוצרת מזון גם כיום. אדמת העמק היא אדמת סחף שנוצרה מחומרים שנשחקו ונסחפו ממקומם המקורי על ידי מים ורוח למקומם החדש. היא עשירה במינרלים ובחומרים אורגניים והיא רכה ואוורירית – מה שהופך אותה לכר פורה לגידולי שדה, מטעים, פרדסים וכרמים המניבים תוצרת חקלאית טרייה ומלאת טעם.
"במרחק של כ-100 ק"מ מתל-אביב התחברנו לאדמה, לטעמים, לריחות ולשדות הירוקים של העמק. נחשפנו לחקלאות שורשית המשנה את פניה ומתפתחת כל הזמן; ליצרנים מקצוענים שלוקחים ברצינות מופתית את האזור השופע; ולחבל יין בעל זהות מקומית וטביעת אצבע ייחודית", מספר שמואלי ולוקח אותנו לכמה מהמקומות המיוחדים שפגש.
כרמלים: ראשוני מגדלי האספרגוס
כרמלים הוא משק משפחתי בן 70 שנה שהוקם על ידי הוריה של ענת כרמל במושב היוגב, הממשיכה את עשיית הוריה יחד עם בעלה כרמי. בתחילת דרכו התמקד המשק בפרחים ובשתילים, אך עם השנים הוא שינה את פניו והחל לגדל ירקות מיוחדים, והיה המשק הראשון שהביא את האספרגוס לישראל.
כשיובל, בנם הבכור של ענת וכרמי, סיים את לימודיו, הוא השתלב במשק במטרה להביא תוצרת בריאה תוך חדשנות בתחום החקלאות. כך נכנסו ירקות נוספים – ברוקומיני, פיורטי, תירס מתוק, אפונת שלג, אספרגוס וקייל, לצד גידולים הגדלים באופן הידרופוני, כמו חסות מסוג לליק, סלנובה וגמביט וקייל.
לאורך השנים היה גם לול ביצים שהפך ללול אסם עם תרנגולות חופש, והיום משווקים כאן ביצי חופש באישור "חי בריא".
בכניסה למושב ממוקמת חנות המשק, שבה אפשר למצוא את מוצרי כרמלים על בסיס עונתי, לצד מוצרים מוצלים הנמכרים כעודפים.
כרמלים חנות המשק, מושב היוגב, א'-ה' 18:00-9:00, שישי וערבי חג 14:00-8:00, טלפון: 04-9891858
ריש לקיש: בית בד אקולוגי
ריש לקיש היא חווה אורגנית ובית בד בר-קיימא שהוקמו לפני 20 שנה במושב ציפורי על ידי משפחת נוי מאיר. במקום מגדלים 6,000 עצי זית מתשעה זנים שונים, ובהם גם עצים בני 1,400 שנה. שמן הזית מופק בבית הבד המשפחתי, המשלב טכנולוגיה עתיקה וחדישה ביותר, שבה מקררים את הזיתים לפני הפקת השמן ועובדים בכבישה קרה של 24 מעלות תוך הוצאת האוויר מהמערכת. כך נשמרים מרב הארומות ונוגדי החמצון שיש בשמני הזית שהעץ הפיק.
על אבני הפריכה בבית הבד מכינים שמנים מתובלים מיוחדים כמו שמן לימון, ליים, צ'ילי, שירת העשבים, יוזו, כוסברה, זוטה לבנה ועוד.
בית הבד בנוי מקש, אדמה ושמן זית, ולמבקרים מוצעת חוויה של למידה על בנייה ירוקה וחקלאות בת-קיימא. בנוסף, המבקרים לומדים איך לטעום ולבחור שמן זית. ניתן להגיע לסיור או לסדנה של יום שלם או כמה ימים.
ריש לקיש, מושב ציפורי, יהודה הנשיא 37. א'-שבת 14:00-9:00, סיור בהזמנה מראש. טלפון: 052-8454663
אדמה לאדם: מיזם חקלאי-חברתי
"אדמה לאדם" הוא מיזם שהקימו בעלי חוות ריש לקיש ב-8 באוקטובר, מיד לאחרי השבת השחורה. המיזם נולד כדי לתמוך בחקלאי הצפון, לספר את סיפורם דרך התוצרת שהם מגדלים והוא גם עוזר לאלה שמתקשים לעמוד במחירים המאמירים של התוצרת החקלאית.
המיזם פועל באמצעות מאות מתנדבים המגיעים בין פעמיים לשבע פעמים בשבוע, ויוצאים לקטיף בחוות חקלאיות ובתמורה לעבודתם מקבל המיזם את התוצרת שאינה ניתנת למכירה בשל פגמים אסתטיים. במרכז "אדמה לאדם" התוצרת ממוינת ואחוז ניכר ממנה מועבר להוסטלים, לבשלנים, לחיילים ולמשפחות נזקקות. יתר התוצרת הופכת למעדנים מותססים, ריבות ורטבים בייעוץ קולנרי של השף יניב גור אריה, ואלה נמכרים בציפורי ובמארזים בארץ ובעולם.
אחת לחודש נערך במקום שוק עם הרצאות בנושאי חקלאות, קיימות וצמצום בזבוז מזון, בשוק יש שף המכין מנות ומעדנים מהתוצרת המוצלת, לצד מכירה במחיר הוגן של תוצרת נפלאה של חקלאי הצפון.
החל מחודש פברואר ייפתח בחווה פוד-טראק מתוצרת מוצלת בניהול השף יניב גור אריה והשף דן אבינרי. בימים חמישי-שבת יימכרו מנות מיוחדות ושייקים.
מיזם אדם לאדמה, ציפורי, 052-8454663
משק גרוסר: פירות הדר מיוחדים
"אם לא נעבד – נאבד", זהו המוטו של עודד גרוסר, בנם של הלל ורותי גרוסר שהקימו את המשק המשפחתי בכפר יחזקאל ב-1972. אחרי שחרורו מהצבא התלבט גרוסר אם ללמוד חקלאות או להיות מורה דרך, והיצירתיות בחקלאות עם השילוב בין העצים לאנשים הטו את הכף. ברשות המשפחה יותר מ-300 דונם של מטעים, בעיקר פרדסים, לצד זיתים למאכל ואבוקדו. המשק מתמחה בגידול פירות הדר מיוחדים, כמו לימון מזן "אינטר" שנקטף מוקדם, וקלמנטינה מזן "אור" שהיא בעלת קליפה צהובה שמתקלפת בקלות.
גרוסר סבור שכדאי למתג את פירות ההדר שלנו, כדי שהצרכן יכיר את הזנים, לצד הגדלת האפשרות שלו לקנות ישירות מהמגדל – כך רוכשים פרי "בטעם של פעם" בלי דונג, ומכירים את המגדל שמאחורי הפרי ואת עבודתו.
בפתח המשק יש חנות בשירות עצמי לממכר הדרים, שקדים, תמרים ושמן זית הבנויה על אמון הלקוחות – לוקחים פרי בשירות עצמי ומשלמים מחיר הוגן.
משק גרוסר, כפר יחזקאל, טלפון: 052-8760060
חוות עשב לימון: גן ירק וירוק
בשיחות רבות עם חקלאים שב ועולה חששם לעתיד הענף. מפגש עם גלעד ותמרה גורל, הבעלים של חוות עשב לימון הנמצאת בבית לחם הגלילית, מפיח תקווה ואופטימיות. השניים, נטולי רקע חקלאי, הקימו לפני שלוש שנים גן ירק יצרני הפועל בשטח צנוע של שלושה דונם בסך הכול, תוך אמונה במודל גמיש הנשען על קהל מקומי המאפשר להתפרנס משטח קטן. גן הירק המגוון פועל בשיטה של חקלאות מחדשת – הדור הבא של חקלאות אורגנית – ולפיה לא רק נמנעים מחומרים שפוגעים בקרקע, כמו חומרי הדברה, אלא גם עוסקים בשיקומה וטיובה.
בחווה מגדלים בני הזוג מגוון רחב של ירקות עונתיים. בחורף יש שלל סוגי עלים ירוקים ושורשים, כרוב, כרובית, ברוקולי, סלק גזר, צנונית, קולרבי, לפת, חסות ועשבי תבלין.
התוצרת נקטפת מדי יום שישי – אז מתקיימת מכירה לתושבי האזור. כך ניתן לקנות ירקות טריים בצורה שאף מודל אחר לא יודע להביא וההשפעה על הטעם מורגשת מאוד.
חוות עשב לימון, בית לחם הגלילית. המכירה בכל יום שישי 13:00-9:00. טלפון: 053-9535318
מחלבת ברקנית: מחלבת הבוטיק הראשונה
מחלבת ברקנית היא חלוצת מחלבות הבוטיק בישראל. המחלבה המשפחתית של בני הזוג אבינועם ומיכל ברקין, נוסדה בכפר יחזקאל ב-1978. מאז היא מתמחה בייצור גבינות צאן איכותיות מחלב מלא, תוך שמירה על מסורת גבינות צרפתית, שימוש בחומרי גלם מקומיים ותהליכי ייצור מסורתיים. במחלבה מקפידים על מינימום התערבות ממוכנת, ומאפשרים לכל גבינה את הזמן הדרוש לה כדי להגיע להבשלה מושלמת. גולת הכותרת כאן היא גבינת "שחת" – גבינה חצי קשה מחלב עיזים, עם מעטה של פחם.
המחלבה פתוחה למבקרים ומציעה סיורים וטעימות. תוכלו למצוא בה מגוון רחב של גבינות מחלב עיזים וכבשים, ובהן גבינות קשות, רכות, לבנות ואפילו גבינות עם תוספות ייחודיות כמו חילבה.
מחלבת ברקנית, כפר יחזקאל. שישי 14:00-10:30, שבת 16:00-10:30. 04-6531431
מהשדה לצלחת
חממת פלפלים חריפים, משק הדרים בן למעלה מ-70 שנה, מחלבת הבוטיק הראשונה בארץ ומגדל הברווזים היחיד בישראל – כל אלו הם חלק מהתוצרת החקלאית הפורייה של עמק יזרעאל. מסעדת "קלארו" מייחדת החודש את מסורת הטרואר הישראלי שלה, ששם זרקור בכל פעם על חבל ארץ אחר במדינה, לעמק יזרעאל – רצועת העמק הגדולה בישראל.
התפריט של השף רן שמואלי והשף בפועל טל פייגנבאום משלב תוצרת חקלאית משובחת, גבינות צאן מיוחדות, סצנת יין משגשגת ומחווה לשני מפעלי מזון מיתולוגיים – מזרע ובית השיטה. התוצאה היא שלל מנות המבקשות לספר את סיפורו של אחד המרכזים החשובים של ההתיישבות החקלאית.
קלארו, הארבעה 23, תל-אביב. טלפון: 03-6017777
פורסם לראשונה: 00:00, 27.01.25