שמן זית: מהעץ ועד הבקבוק
מה עובר על הזיתים משלב המסיק ועד שלב הבקבוק? קיבלנו הצצה לתהליך המסקרן של הפקת שמן זית
צילום: רוני הילמן, משק הילמן
שמן זית כתית מופק באותה הדרך בה הפיקו שמן זית לפני אלפי שנים, רק שהיום משתמשים באמצעים מכנים. ביקרנו במשק הילמן ועקבנו אחר התהליך המרתק: בשלב הראשון מפרידים את הזיתים מהעלים, שוטפים את הזיתים במים כדי לסלק מהם אבק וחומרים אחרים. הריסוק של הזיתים, שנעשה בעבר באמצעות אבן גדולה, מתבצע היום בעזרת מערכת פלדה הכוללת לוחות המכים על הזיתים עד שהם נשברים.
לאחר מכן העיסה מועברת למיכלים גדולים שבהם מתבצעת לישה, המאחדת את מולקולות השמן לכדי טיפות. לא נהוג לחמם את העיסה מעבר לטמפרטורה של 30 מעלות. לאחר הלישה מפרידים את השמן מהעיסה באמצעות לחץ צנטריפוגלי – קרוב לציר נמצא השמן, אחריו המים ובקצה החיצוני נמצאים המוצקים. את השמן העכור שמתקבל מעבירים שלב נוסף של צנטריפוגה אנכית, שאחריה השמן מוכן לבקבוק.
איך מייצרים שמן זית?
צילום: רוני הילמן
מומלצים