שתף קטע נבחר
 

שובם של הקרפלך: מסעדות מזרח אירופאיות

פאב קיבוצי שמגיש איקרה, לטקעס וכבד קצוץ, מסעדה חרדית במאה שערים שמכינה את הטושלנט שלה עם שומן אווז ממש כמו שהכינו פעם ומסעדה משפחתית בתל אביב בת יותר מ-75 שנה שמגישה קלופס וחזרת ביתית מושלמת: יצאנו לבדוק איפה מגישים בארץ מטעמים מהשולחן של יהודי מזרח אירופה

בשקט בשקט, מתחת לרדאר המוצף בקוסקוס וקובה, פועלת בארץ סצינת אוכל מזרח אירופאי שכוללת מנות קלאסיות שירפדו לכם את הבטן בימים הקרים כמו טשולנט, רגל קרושה, גולש, תבשיל לשון, קרפיון ממולא, קרפלך וכבד קצוץ.

עוד כתבות שיכולות לעניין אותך:

 

מרבית המסעדות שמגישות את המנות הללו ותיקות מאוד, ומנהלים אותן הדור השלישי ולעיתים אף הרביעי של מייסדי המקום, שממשיכים לבשל את השפצלה, הצימס, השמאלץ והקוגל המסורתי אותם אכלו בבית ילדותם. יצאנו בחיפוש אחר המסעדות הנוסטלגיות הללו בארץ, ומצאנו מטעמים מהשולחן של יהודי מזרח אירופה.

התפריט השתנה והוטעם לחיך הישראלי. "פראג הקטנה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
התפריט השתנה והוטעם לחיך הישראלי. "פראג הקטנה"(צילום: ירון ברנר)
 

מעיין הבירה

צפו: כך מכינים את הקרפלך ב"מעיין הבירה"

צפו: כך מכינים את הקרפלך ב"מעיין הבירה"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מסעדת הפועלים הקטנה נפתחה לפני 55 שנה בחיפה על ידי הקצב מאיר נחום, ובראשיתה שימשה בעיקר את עובדי הנמל. כיום, המוסד הקולינרי מנוהל על ידי נכדו של נחום, שממשיך להקפיד על תפריט מזרח אירופאי כהלכתו לצד משקאות אלכוהוליים ואווירה שמחה.

תפריט מזרח אירופאי ואווירה שמחה (צילום: יח"צ) (צילום: יח
תפריט מזרח אירופאי ואווירה שמחה(צילום: יח"צ)

המנה המיתולוגית במקום היא הקוסטיצה מבשר לבן (60 שקלים). יתר המנות בתפריט טובות לא פחות ממנה, ומומלץ במיוחד לטעום מהקרפלך (30 שקלים) המטוגנים או המבושלים, אותם מכינות  במקום שתי מאמות רומניות עם סינר לבן על המותניים.

אל תוותרו על הקרפלך (צילום: יח"צ)
אל תוותרו על הקרפלך(צילום: יח"צ)
 

המקום עצמו מחולק לכמה חללים עם קירות מלאים בזיכרונות ממוסגרים מכל הסוגים - מעיתונים ופורטרטים, דרך תמונות ועד כתבות שער שכתבו על המסעדה בעבר. בימי שלישי וחמישי הרחוב שבו ממוקם הבר הופך למדרחוב, והחגיגה במסעדה נמשכת עד השעות הקטנות של הלילה.

זכרונות ממוסגרים. "מעיין הבירה" (צילום: אלעד גרשגורן)
זכרונות ממוסגרים. "מעיין הבירה"(צילום: אלעד גרשגורן)
 

נתנזון 4 חיפה, 04-8623193, ראשון, שני, רביעי ושישי 17:00-10:00, שלישי וחמישי 23:00-10:00

 

העוגן

את פאב ה"עוגן", שחגג לא מזמן יום הולדת 75 (!), הקים בזמנו יוסף פינקוס. בנו, גילי, קיבל את המקום בירושה, וכיום הוא ממשיך לנהל אותו ביד רמה ובטוחה, ומשמר את מסורת לגימת הבירה בשעה 10:00 בבוקר. 

אווירה של פעם. פאב "העוגן" ()
אווירה של פעם. פאב "העוגן"

המקום עצמו מזכיר מעט את ספינות המשא של פעם - הקירות, הרצפה, התקרה והרהיטים עשויים עץ מבריק והתאורה חשוכה מעט. לצד האווירה המרתקת, תמצאו כאן רוסטביף מעולה, שישי הטוענים שהוא הטוב בצפון (29 שקלים) וכבד קצוץ (22 שקלים), אבל גולת הכותרת עליה, אסור לוותר בשום פנים ואופן, היא פלטת הפסטרמות (117 שקלים) או פלטת הגבינות (140 שקלים).

 

שער פלמר 3 חיפה, 04-8665295, ראשון-שישי 01:30-12:00, שבת 18:00-12:00, לא כשר

 

קישן

פאב קיבוצי שמגיש מנות מהמטבח המזרח אירופאי ובירות פחות נפוצות מאלו שתמצאו בשאר הברים. התפריט במקום כולל לטקעס (25 שקלים), כבד קצוץ (25 שקלים) ואיקרה (25 שקלים). לרעבים מומלץ להזמין כאן שְׁפֶּצְלֶה (בצקניות) ברוטב שמנת ופטריות (35 שקלים) ושניצל וינאי (65 שקלים). מדי יום חמישי מתקיימת הופעה במקום. 

 

מתחם מסחרי חדש גבעת חיים איחוד, 04-6369720‏, ראשון-שבת 24:00-12:00, לא כשר

 

וינה

מסעדת "וינה" נפתחה לפני 70 שנה - על ידי שמואל ובלה שעלו מפולין - כשרחוב בן יהודה בתל אביב עדיין נקרא "שטראסה" (רחוב בגרמנית). כיום, מי שמבשל במקום הוא הנכד שלהם, אייל, שמכין כאן אוכל אשכנזי וביתי שמותיר בפה טעם של עוד: מרק עוף (28 שקלים) מהטעימים שיש בתל אביב, שמוגש עם אטריות דקיקות או בלי; גפילטע פיש ענק בגודלו ופחות נימוח ממה שנהוג להכין במקומות אחרים אבל עם הטעם הכי נאמן למקור, וחזרת אדומה שהופכת כל ביס מהגפילטע להרבה יותר טעים.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

טעם נוסטלגי. מסעדת "וינה" (צילום: לין לוי)
טעם נוסטלגי. מסעדת "וינה"(צילום: לין לוי)

יש כאן גם לחם אחיד וכרוב כבוש ועדין בטעמו שמונחים על השולחן מיד כשמתיישבים, וגם קרפלך עדינים ממולאים בכבד וורניקס ענקיים במילוי תפוח אדמה (31 שקלים).

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

בן יהודה 62 תל אביב, 03-5283360‏, ראשון-שישי 21:30-11:30, שבת 17:00-11:30, לא כשר

 

פראג הקטנה

המסעדה הצ'כית היחידה בארץ שהיא גם חמארה מזרח אירופאית. מאז שהמקום נפתח בשנת 2002, קם לו סניף נוסף באשדוד והתפריט השתנה ללא הרף כשהוא נוטש את מסורת הבישול הצ'כית לטובת התאמה לחיך הישראלי ולאקלים הים תיכוני.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

כיום, לצד מנות צ'כיות מובהקות ביותר כמו "פצ'נו קלנו" - שוק לבן צלויה בתנור עם תבשיל כרוב (92 שקלים), מגישים כאן מנות מנחמות כמו תבשיל גולש (59 שקלים), פילה מטיאס, שמלץ ותפוחי אדמה מבושלים (36 שקלים).

 

יש במקום גם יצירות קולינריות שחייבים לטעום כמו סמז'ני סיר (44 שקלים) - גבינה מטוגנת בציפוי פריך ולחמניות צ'כיות פריכות עם שום, המוגשות עם רוטב שמנת-שמיר וגבינה מגוררת מעל.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אלנבי 56 תל אביב, 03-516-8137‏, ראשון-שבת 03:00-12:00, לא כשר

 

אווה

את המסעדה הזו אפשר לפספס בקלות רבה, שכן היא קטנה, צנועה וקשה להבחין בה. אך חדי העין שבכל זאת ישימו לב אליה ויכנסו - יתמכרו מיד לאווירה הביתית המנוגדת כל כך לרחוב אלנבי ההומה בו היא ממוקמת.

 

אווה, בעלת המסעדה, מגישה כאן גפילטע פיש (20 שקלים), קישקע (25 שקלים), איקרה (25 שקלים), מרק עוף נהדר עם קרפלך (25 שקלים) ולמנה עיקרית - עוף עם פירות יבשים (40 שקלים) כדורי בשר (35 שקלים) ועוד.

אווירה ביתית באמצע אלנבי. מסעדת "אווה" (צילום: לין לוי)
אווירה ביתית באמצע אלנבי. מסעדת "אווה"(צילום: לין לוי)

בנוסף, יש כאן אפשרות להזמין מנה עסקית שנקראת "ארוחה יהודית" ב-50 שקלים והיא כוללת מנה ראשונה (מרק קרפלך, מרק קניידלך, גפילטע פיש או כבד קצוץ), מנה עיקרית של שניצל או כדורי בשר המגיעות עם שתי תוספות, ואם לא די בכך אז גם קינוח ושתייה קלה.

 

אלנבי 91 תל אביב, 03-6295790, ראשון-שישי 16:00-10:00, לא כשר

 

קיטון

מזה 17 שנה שאורנה רסקין מנהלת את מסעדת "קיטון", שהקימו סבה וסבתה, שרה וצבי, בתחילת שנות ה-40 של המאה ה-20. לפני כשנתיים, בחגיגות ה-70 שלה, עברה "קיטון" מהפך: שמה הוחלף ל"קיטון ביסטרו יהודי", היא קיבלה סגירת חורף עדכנית ואפילו שלט חדש.

מרק עוף מושלם. מסעדת "קיטון" (צילום: מירי ביטון) (צילום: מירי ביטון)
מרק עוף מושלם. מסעדת "קיטון"(צילום: מירי ביטון)

למרות השינוי החיצוני, האוכל כאן עדיין אותו האוכל המזרח אירופאי הטוב שמחמם את הלב ועושה נעים בבטן. בין היתר תמצאו כאן בורשט חמיצת סלק קרה (16 שקלים), רגל קרושה (29 שקלים), מעיים (34 שקלים), ורניקס (28 שקלים), גפילטע פיש (26 שקלים), "עוף מכובס" (54 שקלים) ומנות יותר מיוחדות וכמעט בלעדיות לקיטון כמו הלזעלע (39 שקלים) - צוואר ממולא בשומן אווז, תפוחי אדמה ובצל וגדי מבושל וממולא (32 שקלים). למרק העוף מוקדשת בתפריט קטגוריה נפרדת, ובה חמישה סוגים שונים של מרק. 

 (צילום: מירי ביטון) (צילום: מירי ביטון)
(צילום: מירי ביטון)

דיזינגוף 145 תל אביב, 03-5233679, ראשון-שבת 21:30-12:00, לא כשר

 

סנדר

מסעדת "סנדר" נפתחה ב-1948, ומאז ועד היום מגישים בה אוכל יהודי מזרח אירופאי כשר. לפני עשרים שנה החליף זמי, הדור השני של משפחת שרייבר, את הטבח המיתולוגי במקום, סנדר, ומאז הוא ממשיך את אותו הקו של הכנת הקרפלך ביד וכך גם את הקישקע, אותו הוא מצפה בציפוי קריספי ומטגן ברוטב צלי או כחלק מחמין, בימי שישי. 

עבודת יד. מרק עם קרפלך ב"סנדר" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
עבודת יד. מרק עם קרפלך ב"סנדר"(צילום: ירון ברנר)

בנוסף, יש בתפריט כבד קצוץ עם בצל מטוגן ושמאלץ, רגל קרושה וטחול ממולא. מדי שנה, לקראת החורף, משדרגים במקום את מבחר המרקים ומגישים מרק עוף אמיתי של סבתא עם אטריות (26 שקלים), מרק עוף עם קניידלך (32 שקלים), מרק עוף עם קרפלך במילוי בשר (32 שקלים), מרק אפונה (26 שקלים), מרק שעועית (26 שקלים), מרק גריסים (26 שקלים) וגם ספיישל מרק משולב עם קניידלך וקרפלך (35 שקלים).

 (צילום: מיטל סולומון)
(צילום: מיטל סולומון)

לוינסקי 54 תל אביב 03-5371872, שני-חמישי 17:30-11:30, שישי 15:00-11:30, כשר

 

מפגש רקפת

המקום הבא הוא לא בדיוק מסעדה, אלא יותר בית ממכר לאוכל ביתי מזרח אירופאי. הוא נפתח ב-1964 ברחוב ז'בוטינסקי ברמת גן על ידי רבקה הפולניה ויצחק, שעלה מעיראק. גם כאן תמצאו קרפלך וקניידלך, גפילטע פיש עם חזרת (15 שקלים), רגל קרושה (18 שקלים), בלינצ'ס (14 שקלים) וכמובן - טשולנט עם או בלי בשר (32/42 שקלים).

 

מי שמבשל כיום במקום הוא יריב, בנם של רבקה ויצחק, ויש האומרים כי הוא עושה זאת במיומנות רבה ממש כמו שעשו זאת הוריו לפניו.

 

ז'בוטינסקי 99 רמת גן, 03-5756689‏, ראשון-חמישי 17:00-11:00 כשר בלי תעודה 17:00-11:00

 

שלייקס

זו המסעדה הכי צעירה ברשימה שלנו, היא נפתחה ב-2014 אבל גם בה יש סבתא שמחדירה את האהבה שלה דרך הסירים הישר לתוך הבטן. יש במסעדה הזו, בנוסף לכל הקלאסיקות המוכרות והאהובות, קוגל במילוי בקר (48 שקלים), קרפיון ממולא (38 שקלים), טשולנט מלכותי (129 שקלים) ומרק קניידלך מושלם.

סבתא שמחדירה את אהבתה בין הסירים. "שלייקס" (צילום: יח"צ)
סבתא שמחדירה את אהבתה בין הסירים. "שלייקס"(צילום: יח"צ)
 

הקישון 13 בני ברק, 058-4050929, חמישי 24:00-12:00, כשר

 

שמוליק כהן

הנה מסעדה נוספת שעברה את גיל 75: את מסעדת "שמוליק כהן" פתחו רבקה כהן, בנה שמוליק ורעייתו כרמלה. בתם של שמוליק וכרמלה, ציפי רוזין, שהעבירה את ילדותה בין הסירים, לקחה אליה את המושכות וכיום בנה תומר (הדור הרביעי במסעדה), מנהל את המקום.

מוסד קולינרי. "שמוליק כהן" (צילום: יח"צ) (צילום: יח
מוסד קולינרי. "שמוליק כהן"(צילום: יח"צ)

מה בתפריט: בין השעות 17:00-12:00 מציעים כאן עסקית משתלמת במיוחד ב-98 שקלים, שכוללת סלטים עם חמוצים וחזרת, מנה עיקרית, קינוח, כוס לימונדה וכוסית וודקה לימון תוצרת בית. מבחר המנות העיקריות כולל קלופס (98 שקלים) שהן קציצות בקר מבושלות, טשולנט בארבע וריאציות שונות ופלטת בשרים שמחירה 365 שקלים, והיא כוללת את כל מנות הבשר הקלאסיות (המנה מתאימה ל-3 סועדים).

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
  

הרצל 146 תל אביב, 6810222- 03, ראשון 16:00-12:00, שני-רביעי 22:30-12:00, חמישי 23:00-12:00, שישי 16:00-11:00, גלאט כשר למהדרין

 

הפונדק

במסעדת "הפונדק" מצטיינים בהכנת טשולנט, רגל קרושה - שנקראת כאן "גאלער" ומגיעה עם משקעים יפים של בשר בתחתית - ובקיגל אטריות שנפרס לפרוסות משולשות כמו עוגה. מלבד המנות הללו יש כאן גם כבד קצוץ, צלי כתף ולשון.

 

זהו המקום הכי "חם" בבני ברק, וצעירים רבים פוקדים אותו ביום חמישי בלילה, שהוא, למעשה, הלילה הכי שוקק בעיר.

 

שאול המלך 14 בני ברק, 054-8529778, ראשון-רביעי 23:00-13:00, חמישי 24:00-12:00, שישי 17:30-09:00, כשר למהדרין

 

 

דייטש

המסעדה הבאה נחשבת למסעדת העלית של מאה שערים ולמקום הנכון לאכול בו טשולנט של חמישי בערב, אותו יגישו לכם שלושה אחים כתומי שער. 

כמו פעם. "דייטש" (צילום: טומי הרפז) (צילום: טומי הרפז)
כמו פעם. "דייטש"(צילום: טומי הרפז)

האוכל שמגישים כאן הוא ביתי ומסורתי ומלבד הטשולנט (28 שקלים) שמכינים כאן עם שומן אווז כמו שהיה נהוג פעם, יש כאן גם צימס, מרק עוף עם קניידלך שמנמנים ואווריריים (15 שקלים), קישקע מתקתק, פרפלעך (בצקניות שמבושלות בתוך ציר) וקאשע (כוסמת).

 (צילום: טומי הרפז) (צילום: טומי הרפז)
(צילום: טומי הרפז)

מאה שערים 32 ירושלים, 02-5829529

 

שטייסל

המקום הזה הוא גם מסעדת פועלים מזרח אירופאית, וגם מעדניי שבה אפשר לרכוש אוכל מוכן הביתה. יש כאן לא מעט מקומות ישיבה, ואפילו מראה קצת יותר מודרני מבחוץ. במקרר תמצאו המון סלטים מכל קצוות תבל (30 שקלים לקילו) שכוללים מטבוחה מרוקאית, חצילים בצ'ילי בנוסח אסייתי וסלט ביצים רוסי עם מיונז. אפשר לאכול כאן גם קוגל עם המון קינמון (15 שקלים), פרוסת קרפיון (14 שקלים), וכרוב ממולא (12 שקלים).

 

מלכי ישראל 11 ירושלים, 02-5384447, ראשון-חמישי 20:00-08:00, שישי 13:30-08:00, כשר

 

שאבעס ביסטרו

בבית האוכל הצנוע הזה טשולנט הוא גולת הכותרת, ואפשר למצוא לפחות חמישה סוגים שלו:  חריף, עם עשבי תיבול, עם כבש, רגיל ואפילו צמחוני. מלבדו תמצאו כאן גם חריימה מוצלח במיוחד.

 

במקרר המעדנייה נחות להן קופסאות פלסטיק עגולות עם סלטים צבעוניים, ביניהם כבד קצוץ, איקרה וגם דג מלוח וקניידלך. בשולחן הבופה שניצב במקום, תמצאו זה לצד זה קיגל ענק מתפוחי אדמה ובשר עם קוסקוס.

 

אבן שפרוט 5 ירושלים, 02-9964469‏, חמישי 02:00-13:00, שישי 15:30-08:00, כשר

 

זינגרלה

מסעדה חדשה יחסית בבאר שבע והיחידה בעיר (ובאזור הדרום בכלל) שמגישה אוכל מזרח אירופאי. מלבד איקרה ורגל קרושה, תמצאו בתפריט גם סלט רוסי עם דג מלוח (26 שקלים) ארבעה סוגים שונים של ממליגה (54-38 שקלים), מרק צ'ורבה רומני (28 שקלים) ומרק גולש הונגרי (28 שקלים). בנוסף, יש כאן כמה מנות קצת יותר פולניות כמו פרגית ממולאת פירות יבשים (52 שקלים) וכרוב ממולא בבשר (45 שקלים).

 

הנגרים 14 באר שבע, 08-9527605‏, ראשון-חמישי 21:00-11:00, שישי-שבת 21:00-12:00, לא כשר

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
פותחים שולחן במסעדת "סנדר"
צילום: ירון ברנר
מומלצים