ראש פינה: המסעדות שכדאי להכיר
ביסטרו מפונפן עם בר יין עשיר ופירות ים, מאפיית בוטיק שמציעה מאפים מקמח כוסמין בלבד, כמה ממסעדות הבשר הטובות בארץ וגם אירוח ביתי שמגיש רק אוכל טבעוני: יצאנו לבדוק מה אוכלים בפינת החמד של הצפון
בפעם הבא שתיסעו לנפוש בראש פינה תזכרו מה אמרנו: היא תפתיע אתכם בגדול. תמצאו שם מקומות עם נופים עוצרי נשימה, שלצידם פועלים גם מקומות המגישים אוכל רחוב פשוט וטעים, ונפתחו ממש בשנים אחרונות.
עוד כתבות בערוץ האוכל שיכולות לעניין אתכם:
שי אביבי: "יש לי תשוקה גדולה להרפתקת בישול"
ארוחות קצת אחרת: אירוח ביתי כפרי במטה יהודה
"דרושה עוד עבודה": טעימת יינות ישראליים באיטליה
חוץ מזה יש בראש פינה גם בר יין, בית קפה עם גלריית אומנות, מאפייה וגם אירוח פרטי טבעוני שהצטרף בשנים האחרונות לכמה מסעדות בשר טובות שפועלות באזור. במסעדות הבשר האלה יגישו לקרניבורים את ההמבורגר המושחת או את הסטייק המושלם, ואם זה לא מספיק, אז במרחק של כמה דקות מהמושבה תמצאו גם כמה אפשרויות קולינריות נוספות שלא נופלות רחוק ממה שמציע השפע של אזור המרכז.
שירי ביסטרו
"שירי ביסטרו" שוכנת בתוך מתחם "פינה בראש" היפהפה, ומציעה מעל 300 יינות ממיטב יקבי הארץ (בדגש על יקבים מאזור ראש פינה), תפריט אוכל עשיר ואת אחד הנופים היפים בארץ. המסעדה מאובזרת בשולחנות פסיפס מרוקאיים, מרפסת חיצונית מקורה וחלל פנימי אינטימי עם חדר פרטי שיכול לאכלס עד 30 סועדים.
אם תגיעו לכאן עד השעה 13:00 בצהריים, תוכלו ליהנות מארוחת בוקר גלילית מפנקת במיוחד (55 שקלים), ומלבדה יש בתפריט גם מנות טבעוניות, קבבים (55 שקלים), פולנטה (60 שקלים), מגוון סוגי קרפצ'יו, מבחר פסטות, מנות עם פירות ים, דגים ומנות בשר כמו חזה עוף ממולא (90 שקלים) וצלעות כבש (125 שקלים) .
בשעות הערב הביסטרו הופך לאחד המקומות היותר רומנטיים באזור: בבר היין יציעו לכם לערוך טעימות יין, ולשם כך ישמחו לפתוח עבורכם כמעט את כל היינות שבתפריט (50-25 שקלים לכוס). את הטעימות תוכלו ללוות במגש עמוס ב-200 גרם גבינות המיוצרות במחלבות בוטיק מקומיות (55 שקלים), או עם מנות ביסטרו כמו אספרגוס פורטובלו וערמונים (60 שקלים).
החלוצים 8 ראש פינה, 04-6936582, ראשון-שבת 23:00-8:00, לא כשר
פתפותים
את מיזם "פתפותים" הקימה קרן זיו-רבובסקי ב-2010, מתוך עניין בריאותי בכוסמין ויכולת זיהוי של מוצרים העשויים מחומרי גלם שכמעט ולא היו קיימים בארץ באותה תקופה. כיום, המיזם שלה כולל מאפייה ענקית וחנות מפעל הממוקמים באזור ראש פינה, מאפיית בוטיק ובית קפה השוכנים גם הם בעיר, בתוך מבנה עתיק וייחודי בעל קירות אבן. "פתפותים" היא, למעשה, אחת המאפיות הייחודיות שפועלות בארץ, פשוט משום שכל המוצרים בה עשויים מקמח כוסמין.
במאפייה תוכלו לרכוש פרצעלים רכים מצופים קצח, ואם תרצו לאכול אותם במקום -יגישו לכם אותם לצד מטבלים ביתיים. מבחר המאפים שמוצעים במקום כולל פוקצ'ות (12 שקלים), עוגיות, לחמניות רגילות ומתוקות (5 שקלים), חלות כוסמין (20 שקלים) ומגוון קישים, כשגולת הכותרת במקום הם לחמי הכוסמין בעלי תו תקן של משרד הבריאות. מבחר הלחמים כולל שישה סוגים, ביניהם לחם סלק ולחם כפרי (27-21 שקלים).
בבית הקפה מציעים מיצים טבעיים או קפה, שאת התערובת שלו קולים במיוחד עבור המקום. לצד המשקה אל תוותרו גם על מבחר המאפים, הכריכים עם הממרחים הטבעוניים, האנטיפסטי או הפוקצ'ות המצוינות. ולמי שמתקשה להגיע לאזור, את המוצרים המיוחדים של "פתפותים" אפשר לרכוש גם בחנות המקוונת (בקניה מעל 150 שקלים, המשלוח יגיע לכל מקום בארץ בחינם).
ואם כל זה לא מספיק - במרכז המבקרים של המקום עורכים סיורים לקבוצות, במהלכם אפשר לקבל מידע רב על הכוסמין ולרכוש קמחי כוסמין לאפייה ביתית. יש לעסק הזה גם פן חברתי מיוחד - 25 מתוך 30 העובדים במקום הן נשים (כולל צוות ההנהלה שמורכב מנשים בלבד), מתוך אג'נדה שעיקרה לאפשר לנשים, ובמיוחד לאמהות, פרנסה יציבה שכמוה קשה למצוא בפריפריה.
חנות ובית קפה: דרך הגליל 46 ראש פינה, 04-8718071, ראשון-חמישי 19:00-8:00, שישי16:00-8:00, כשר למהדרין
חנות מפעל ומרכז מבקרים: דלתון, ראשון-חמישי 16:00-9:00, שישי 14:00-9:00, כשר למהדרין
דוריס קצבים
את מקדש הבשר הזה כמעט אין מי שלא מכיר, אך לטובת אלו שבכל זאת לא יודעים במה מדובר נסביר כי זו אחת ממסעדות הבשר המוכרות והוותיקות בארץ, שפועלת עוד מהימים בהם נהגנו להזמין את הסטייקים שלנו עם רוטב מעל.
הסניף הזה הוא הראשון מבין השתיים שפועלות כיום תחת השם "דוריס קצבים", והיא שייכת לשף אדם ויה ושותפו ערן ויזל. ההתמחות כאן היא בבשר הגדל בישראל והתפריט מכיל את כל מה שנשמתו של קרניבור זקוקה לו: מפורטר האוס במשקל 650 גרם ומעלה (החל מ-229 שקלים), ועד פלטות עמוסות בכול טוב (כמו זו של הטלה שמגיעה למשקל של מעל קילו ומחירה 459 שקלים).
למנה ראשונה תוכלו להזמין כאן מנת סינייה (39 שקלים), קרפצ'יו (69 שקלים) ועוד. מלבד הסטייקים, שאפשר לבחור כאן לפי משקל (החל מ-40 שקלים ל-100 גרם) יש גם המבורגרים (99-59 שקלים) ומנות מעושנות כמו ספריבס טלה (45 שקלים). בנוסף, הודות לפעילות השרקוטרי החדש יחסית בסניף של "דוריס קצבים" בזיכרון יעקב, מציעים במקום גם פלטת שרקוטרי (21 שקלים ל-100 גרם) המוגשת לצד צ'יפס, תפוח אדמה וכרוב כבוש.
כביש ראשי ראש פינה, 04-6801313, ראשון-רביעי 23:00-12:00, חמישי-שבת 24:00-12:00, לא כשר
הגר קונדיטוריית בוטיק ביתית
הגר היא קונדיטורית בת 32 ילידת ראש פינה, שכל חייה התגוררה במושבה הציורית, ולמרות גילה הצעיר יש ברזומה שלה כבר 12 שנות אפייה ויצירה. לאחר שסיימה את שירותה הצבאי היא פנתה ללימודי קונדיטוריה, ובסיומם החלה לעבוד כקונדיטורית של מסעדת "דוריס קצבים" (ראו שתי פסקאות מעלה).
כשהחליטה לצאת לדרך עצמאית, הפכה הגר את בית אמה למאפייה ביתית, ועם הזמן היא התפרשה על פני קומה שלמה בבית, בה היא מייצרת עוגות יום הולדת (220-200 שקלים), עוגות מעוצבות (300-160 שקלים) וגם קינוחים אישיים לאירועים פרטיים, עוגות שמרים (35 שקלים), עוגיות, מיני טארטלטים מלוחים ומתוקים, קישים, פרצעלים (10 שקלים) וגולת הכותרת - עוגת גבינה לימונית שזכתה במקום ראשון באחת מתוכניות הבישול ששודרו בטלוויזיה.
ואם אתם מתעקשים לדעת מה מיוחד כל כך בעוגה, אז רק נציין שזו עוגת גבינה אפויה שבלילת הגבינה שלה מכילה לימון, בתחתית שלה בצק פריך ומלמעלה עיטור של קרם לימון (180 שקלים לעוגה בקוטר 26). אפשר להזמין אצל הגר גם פחזניות וקישים, מיני פאי לאירועים בבית ועוד. בנוסף, היא גם מעבירה סדנאות אפייה חווייתיות לזוגות שמחפשים הרפתקה רומנטית ומתוקה.
עמוד הפייסבוק: הגר קונדיטוריית בוטיק ביתית, 052-8421820, כשר חלבי ללא תעודה
אחוזת שולמית
מתחם אירוח שכולל ארבעה חדרים ומסעדה, שהיא במקרה גם המסעדה הכי וותיקה בראש פינה. חלל המסעדה מחולק למרפסת סגורה וממוזגת המשקיפה על הנופים של עמק החולה והחרמון, ולאולם פנימי המכיל 40 מקומות ישיבה נוספים. אגב השמועה מספרת כי כאן היה הפנסיון הראשון במושבה שהוקם ב-1947.
מטבח המסעדה מתמחה בבשר ודגים מעושנים, ולתפריט יש ווייב איטלקי-צרפתי עם נגיעות גליליות שמנגישות את המקום לקהל הישראלי. מנות הדגל של המסעדה (שמוגשות בה מאז שנות ה-90) הן חזה אווז מעושן עם רוטב חזרת (130 שקלים) ופורל מעושן (115 שקלים). חובבי הבשר ימצאו כאן מנות כמו פורטר האוס ופריים ריב העשויים מנתחי בקר הגדלים ברמת הגולן. המקום פתוח לקהל הרחב לארוחות צהריים וערב, ומציע את תמצית האווירה המיוחדת של ראש פינה.
דוד שוב 34 ראש פינה, 04-6931485, ראשון-שבת 22:00-13:00, לא כשר
"אוסול" - פלאפל, חומוס פול
אם אתם מבקרים בעיר ומתחשק לכם אוכל פשוט אבל ממש טוב, ב"אוסול" תמצאו את כל אוכל "רחוב ישראלי" מהמשובחים שיש: פלאפל (18 שקלים למנה, 10 שקלים לחצי מנה), חומוס (28 שקלים), "חמושקה" (32 שקלים), חומוס עם פול וביצה (30 שקלים) וג'חנון בשבת.
אחרי שסגרו את הסניף התל אביבי בגלל פינוי תמ"א 38, בעלי המקום פתחו סניף נוסף של "אוסול" ביישוב יסוד המעלה שבצפון, בו מגישים בנוסף למנות הרגילות גם מנת שקשוקה עם חומוס ובשר. סניף הדגל שבראש פינה קיים כבר 20 שנה, ומגישים בו את החומוס עם פיתות, חמוצים תוצרת בית, סחוג, סלסה מיוחדת שמייצרים במקום ורוטב שום לימון שמשדרג את המנות.
בכיכר ליד תחנת המשטרה, ראש פינה, 04-6800838, ראשון-חמישי 19:00-10:00, שישי 10:00- 15:00, לא כשר
יסוד המעלה, 04-6718797, ראשון-חמישי 20:00-9:00, שישי 15:00-10:00, כשר
חומוס סביח שמח
אחד מהמקומות האהובים על תושבי ראש פינה, ופינת חמד אמיתית בעיר. את המקום פתחו לפני קצת פחות משנתיים בני הזוג יאיר ומוריה מור, שניהם מוזיקאים במקצועם (היא מנגנת על כינור פרסי והוא מתופף על כלי הקשה) שחלמו לארח ולהגיש חומוס וסביח באווירה "אחרת".
ואכן, במקום שלהם יש אווירה "אחרת" אותה יוצרת המוזיקה הלא שגרתית שמתנגנת במקום, ואם מגיעים למקום מספיק חובבי מוזיקה - הארוחה יכולה להתפתח לה לפתע לג'אם סשן סוער.
ומה בתפריט? סביח שמכינים במקום (20 שקלים למנה) הכולל "סטייקים של חצילים", חומוס שמיוצר במקום, לימון כבוש, ביצה חומה, סלט ירקות וחריף. מלבד הסביח הלא שגרתי הזה מציעים כאן גם סלטים מפנקים עם תערובות פיצוחים מיוחדות, בטטה קריספית ומגוון רטבים. יש כאן גם מנה של חומוס גרגירים ומסבחה (26 שקלים) המוגשת עם פיתות וחמוצים, ולקינוח תוכלו להזמין מלבי נהדר שמכינה מוריה (10 שקלים).
סנטר הגליל (מתחם בנק לאומי) ראש פינה, 04-8302088, ראשון-חמישי 20:00-8:00, שישי 15:00-8:00, כשר
ראש פינה Macaroni & Grill
המקום הזה הוא גלגול של אימפריית ההמבורגרים המקומית - "עמבורגר", שנפתחה אי שם ב- 1998. המקום מעוצב בסגנון סטייק האוס אמריקאי עם רהיטי עץ, והאווירה במקום תזרוק אתכם אל ימי התום של סוף שנות ה-90. מלבד ההמבורגרים המומלצים ביותר בעיר, יש בתפריט גם פירות ים ופסטות (59-53 שקלים) ביניהן גם ניוקי ערמונים (71 שקלים), סלטים (61-36 שקלים), פיש אנד צ'יפס (67 שקלים) ואפילו מנסף (71 שקלים) ושניצל עגל וינאי (87 שקלים).
מבחר ההמבורגרים שהם, כאמור, גולת הכותרת במקום, כולל המבורגר עגל (45 שקלים להמבורגר במשקל 160 גרם), המבורגר טלה (63 שקלים להמבורגר במשקל 250 גרם) והמבורגר אנטרקוט (63 שקלים להמבורגר במשקל 250 גרם) מעליהם תוכלו להערים תוספות כמו חמאת פטריות על בסיס כמהין (11 שקלים) או גבינת סנט מור (17 שקלים).
סנטר הגליל ראש פינה, 04-6801592, ראשון-שבת 24:00-12:00, לא כשר
שוקולטה
בית הקפה המיתולוגי של ראש פינה הפועל מזה 14 שנה. מי שפתח אותו הוא שלומי מזרחי, שוקולטייר שלמד את רזי השוקולד באירופה. במשך עשור המקום שימש גם כמסעדה שמשכה קהל רב הודות למיקום יוצא הדופן שלה בלב האזור העתיק והמשוחזר של העיר, בתוך מבנה אבן מהמאה ה-19 בעל תקרות מקושתות.
עם הצטרפותה של החצי השני של שלומי, הציירת גליה רון, לבית הקפה - הוחלט להפוך את "שוקולטה" למקום שמתמקד בשוקולד, וכיום פועלת במקום גם גלריה לאומנות נאיבית בה מוצגות יצירותיה של רון.
מלבד האווירה הקסומה המקום מציע תפריט עם פיצה, שקשוקה וסלטים, אבל גולת הכותרת כאן היא כמובן השוקולד והקינוחים הביתיים, ביניהם עוגת גבינה ושוקולד עם קצפת (38 שקלים). יש במקום גם ויטרינה עמוסה בפרלינים (7-5 שקלים ליחידה) ובין 14:00-11:00 מגישים כאן גם ארוחות בוקר (65 שקלים ליחיד או 120 שקלים לזוג).
רחוב הראשונים ראש פינה, 04-686-0219, ראשון, שלישי-רביעי, שבת 19:00-11:00, חמישי-שישי 23:00-11:00, כשר ללא תעודה
גד בראש פינה
צימר ואירוח ביתי טבעוני שמציעים בני הזוג גדי ודורון ויטנר אורסיאנו, שהיגרו לגליל מתל אביב לפני שנה וחצי. האירוח שהם מציעים נערך באווירה ביתית וכפרית, בחצר פורחת עם גינת ירק פרטית והוא מיועד ל-12-2 סועדים. אגב, זוהי האפשרות הטבעונית היחידה באזור, ולכן בני הזוג מציעים כאן גם ארוחת בוקר, גם צהריים, גם ערב וגם Take away.
בשעות הבוקר הם מציעים מבחר מזטים עם ריפיל חופשי, המוגשים עם טורטיות מקמח כוסמין ולחמי איכות ממאפיית בוטיק שפועלת באזור. מבחר המזטים כולל מטבוחה, חומוס, סלט חצילים בטחינה, סלט גזר ועוד. בנוסף, מוגשת כאן שקשוקה טבעונית או מקושקשת טופו. מחיר ארוחת הבוקר הוא 240 שקלים לזוג.
לארוחת הצהריים והערב מגישים ב"גד בראש פינה" פסטות, קציצות מקטניות, תבשילי קדרה, פיצות, זיתים ושמן זית תוצרת בית, חומוס ביתי ויש גם סלטים עם חסה, מנגולד, קייל, פטרוזילה ובזיליקום שגדלים בגינה הפרטית של השניים. לסיום הארוחה, יגישו לכם כאן קינוחים טבעוניים וחליטות תה מצמחי תבלין שגדלים בגינת התבלינים הפרטית של בני הזוג. מחיר הארוחה נע בין 300-100 שקלים בהתאם לתפריט שמרכיב הלקוח.
עמוד הפייסבוק: "גד בראש פינה" - לינה כפרית ואירוח טבעוני, 054-4592961, לא כשר
במרחק כמה דקות מראש פינה:
טיביס - 11 דקות נסיעה מראש פינה
צילום: אביהו שפירא
מוסד הבשרים של השף חיים טיבי, הממוקם בסמוך לחוות הסוסים של "ורד הגליל". במקום מציעים תפריט ביסטרו כפרי והמון בשר ישראלי, המוגשים בחלל בעל קמין מעוצב.
חובבי היין יהנו כאן מחדר יין מרשים הכולל מבחר יינות מהגליל, ואוהבי הבשר בוודאי יעריכו את התפריט שכולל מנות כמו פרשוטו אניילו שמיובש במקום (49 שקלים), נקניקיות בושה במילוי חלקי פנים (49 שקלים), פורטר האוס במשקל 500 גרם (179 שקלים) וגם את מבחר הפסטות שמיוצרות במקום, ביניהן טליאטלה חמאת אנשובי הורטיז (75 שקלים).
חוות ורד הגליל, 04-6330885, ראשון-שבת 22:00-12:30, לא כשר
מיטשוס - 12 דקות נסיעה מראש פינה
הסניף השני של מוסד הבשרים של רמת הגולן פועל במושב שדה אליעזר, ומגישים בו בדיוק את אותם הבשרים האיכותיים שמאפיינים את שאר מסעדות השייכות למגדלי הבקר. ובדומה לסניף האם, הפועל כבר שנים באזור התעשייה של קצרין, גם כאן יש קצבייה צמודה.
מנת הדגל כאן היא פריים ריב במשקל 500 גרם (155 שקלים), ויש גם מנה זוגית הכוללת 800 גרם בשר (290 שקלים לזוג) ומנות ראשונות מעניינות כמו מיני טיבון טלה (57 שקלים) וטרטר פילה על ברוסקטה (59 שקלים).
צומת שדה אליעזר, 04-6997005, שני-שבת 22:30-12:00, לא כשר
כביש 90 - 7 דקות נסיעה מראש פינה
בצומת מחניים שליד ראש פינה, שוכנת המבורגרייה שנפתחה על ידי חמישה חברי ילדות שנולדו וגדלו בגליל העליון.
במקום מציעים המבורגרים שיכולים להגיע בדיל צהריים או בדיל לילה, מעליהם אפשר להערים תוספות כמו בייקון טלה, פרושוטו בקר, רטבים מיוחדים כמו מיונז ווסאבי, מיונז לימון כבוש ותוספת של צ'יפס בטטה. בימי שלישי מוגשת במקום מנת "קרייזי בורגר" שכוללת בתוכה שילובים לא שגרתיים של תוספות. במקום מתקיימים גם ערבי ספורט והקרנות של משחקים חשובים. מחיר המבורגר במשקל 220 גרם הוא 51 שקלים, ארוחת המבורגר עולה כאן 65 שקלים ויש ב"כביש 90" גם המבורגר טבעוני, כמובן (44 שקלים).
צומת מחניים, 04-6160190, ראשון-שבת 24:00-12:00, לא כשר
שלום עלחם
במשך שבע השנים האחרונות פועלת בקיבוץ חולתה מאפיית לחמי המחמצת הזו, שבה אפשר לקנות כיכרות ענקיות של לחם או לשתות קפה בחצר הירוקה והפסטורלית עם סנדוויץ' (20 שקלים) או עם מאפה בוקר.
מלבד הלחם, מציעים כאן גם עוגות שמרים (25-18 שקלים), עוגיות (גם טבעוניות), פוקאצ'ות עם טופינגים שונים, זיתים תוצרת בית ועוד - הכול טבעי וטרי ללא חומרים משפרים או משמרים. מבחר הלחמים כאן כולל בין 30-20 סוגים שונים של לחם, ביניהם גם לחמים המכילים שמרים. בימי שישי אופים במקום חלות, אבל הלחם המיוחד ביותר שפשוט אסור לפספס כאן הוא לחם החילבה וקצח שעשוי מ-80% קמח מלא.
קיבוץ חולתה, 052-6991774, שני-שישי 16:00-7:00, שישי 15:00-7:00, כשר למהדרין