במקום בשר: המסעדות מוצאות תחליפים למנות בשר
המבורגר דגים, שווארמה מדג וסיגר ממולא פטריות: מראש חודש אב ובמשך תשעת הימים הקרובים, נוהגות עדות אשכנז שלא לאכול מאכלי בשר ועוף. כך המסעדות בירושלים מתכוננות ל"תשעת הימים"
"תשעת הימים" הם הימים שמתחילים בראש חודש אב ומסתיימים במוצאי תשעה באב, ובהם על לפי המסורת נוהגות עדות אשכנז שלא לאכול מנות עם בשר ועוף וגם לא לשתות יין. יצאנו לסיור במסעדות בירושלים, בשביל לבדוק איך הן נערכות לימים האלה, ואיזה תפריטים מיוחדים הן מציעות. הכירו את הקומבינה היהודית.
כדי להתמודד עם הימים האלה, ימי חופש גדול עמוסים בלקוחות, וגם להמשיך לספק מנות יצירתיות למסעדות, רוקחות המסעדות מנות עם דגים, אבל מנסות לעשות אותן כך שיהיו קרובות כמה שיותר למקור של בשר או עוף. אז מה תוכלו לקבל במסעדות שמגישות בימים כתיקונם בשר? המבורגר דגים, שווארמה דג, סיגר ממולא פטריות ומטבלים שמגיע בדיוק כמו הסיגר עם הבשר וגם מנה של פילה מוסר ים עבה ועסיסי שירגיש בפה כמו סטייק.
מסעדת "רודריגז" בירושלים היא מסעדת בשר שרוב לקוחותיה הם שומרי מסורת. "בתקופה הזו שומרי המסורת לא אוכלים בשר כזכר לחורבן הבית", מסביר אלי מנחם, שף המסעדה, "והאופציה לסגור את המסעדה לא באה בחשבון. בדרך כלל אנחנו משתמשים בכל מיני סוגים של פטריות, כי זה הירק שהכי קרוב לטעם של בשר, וגילינו כי לפעמים יש אנשים שיעדיפו פילה דג איכותי על סטייק".
במסעדת "אנג'ליקה", למשל, מכינים שווארמה דג ים וקרם אפונה צהובה עם טחינה לבנה, קרם לימונים כבושים ואריסה, בצל כבוש, כוסברה ושמן זית. "יש לנו מנות שמזכירות את הטעם והמרקם של בשר ועוף ושומרי המסורת נהנים מחוויה קולינרית", אומר דן מלה מנהל המסעדה, "הביקוש הנמוך לבשר ניכר ובתשעת הימים האלה אנחנו עובדים פחות שעות".
במסעדת "ריקוטה" הלהיט ב"תשעת הימים" הוא המבורגר דג והמבורגר פורטובלו: "הטעם של ההמבורגר פורטובלו הוא כל כך בשרי, שאנשים לא מאמינים שאין שם בשר", מסבירה חני כהן השפית. ולמי שמתגעגע במיוחד לסיגרים ממולאים בבשר, כהן רקחה מנת עלי סיגר, ממולאים בטריו של דגים ועשבי תיבול בתוספת טחינה וסלסת עגבניות פיקנטית ליד. אם כבר כמו המקור, אז עד הסוף.