קולינריה בקיבוצים: מסעדות, יקבים ובתי אוכל
מהאופה הכישרוני בכניסה לקיבוץ משמרות, דרך החומוסייה האינטימית בקיבוץ עין כרמל ועד המחלבה הנחשבת בקיבוץ לוטם: בתי אוכל בקיבוצים עם אווירה קצת אחרת
תשכחו רגע מהשאלה הנדושה כל כך - "הקיבוץ מופרט או לא?" ופשוט תהנו מהאווירה הנינוחה, מהוויב השקט והרגוע ומהאוכל הביתי (יותר או פחות) שיציעו לכם שם. נכון שבעבר סיפרנו לכם על מסעדות שפועלות בקיבוצים, אבל מאז ההיצע התרחב ונוספו מסעדות חדשות ומעניינות שכדאי לכם להכיר.
ולהבדיל מהסקירה הקודמת בה הצגנו לכם רק מסעדות, הפעם החלטנו לבדוק עסקי מזון נוספים בקיבוצים ביניהם מאפיות, מחלבות, חומוסיות, יקבים, חמארות ובתי קפה ידידותיים למשפחות עם ילדים. אז יאללה, תתניעו את האוטו וסעו לקיבוץ.
אלחנן - תרבות לחם
לפני כשנתיים נפתחה מאפיית השף - "אלחנן- תרבות לחם" בכניסה לקיבוץ משמרות, ומהר מאוד הפכה לבשורה קולינרית שגורמת לחובבי לחם מכל הארץ לפקוד אותה במהלך השבוע. את הלחמים אופים במקום מסוגי חיטה ייחודיים ועם מחמצות טבעיות ללא כל תוספים או חומרים תעשייתיים, ותפריט האוכל במקום מציע כריכים, סלטים ומנות לחלוקה.
מי שפתח את המקום הוא השף-אופה אלדד שמואלי ("קלארו", "צפון אברקסס") שאת ההשכלה המקצועית שלו קיבל בבית הספר "פרנדי" שבפריז, ולאחר מכן עבד אצל שפים מכוכבי מישלן כמו אלן דוקאס, תומס קלר והסטון בלומנטל. מלבד מבחר הלחמים והמאפים שלא תפגשו במאפיות אחרות בארץ, מומלץ לנסות כאן גם את מאפה ה"סטיקי באן" (16 שקלים), את ה"בוסטוק", שהוא בריוש במילוי קרם שקדים (18 שקלים), את הבבקה שוקולד עם קינמון (29 שקלים), את הפרסבורגר במילוי שוקולד ופרג (40 שקלים) ואת הקוגלהוף שוקולד חלב וחלווה (40 שקלים).
גולת הכותרת במקום היא מנת הבוטצ'ר הזוגית שמוגשת על מגש עץ וכוללת מבחר משתנה של גודיז כמו גבינות מעולות מכל העולם, ירקות טריים ומבושלים, אגוזים, פירות, חמאה, ריבה וממרחים שמוגש עם מגוון לחמים תוצרת המקום ושתייה חמה (65 שקלים לסועד). מלבד המנה הזו אפשר להזמין כאן גם מוזלי מחמצת עם שיבולת שועל, הרבה אגוזים, פירות ולחם מחמצת (32 שקלים); תבשיל חומוס עשיר (35 שקלים); מגוון סלטים כמו סלט קרעי לחם עם ירקות צלויים (42 שקלים) וגם מנה של ביצים עלומות עם ברוסקטת לחם מחמצת.
בכניסה לקיבוץ משמרות, 04-8838200, שעות פעילות הקונדיטוריה: ראשון-חמישי 20:00-7:00, שישי 15:00-8:00; שעות פעילות בית הקפה: ראשון-חמישי 15:00-08:0, שישי 14:00-08:00, כשר בלי תעודה
מלכה כהן
מאפייה ומעדניית בוטיק הפועלת בסופי שבוע בלבד, וממוקמת סמוך למסעדת "רוטנברג" שליד קיבוץ גשר. במאפייה הזו בני הזוג והבעלים של המסעדה הסמוכה - הילה רונן סהר ויזהר סהר, משחקים עם מתכונים שליוו את תור הזהב הקיבוצי של תקופת קום המדינה. בין היתר, תוכלו לטעום שם כבושים מיוחדים, רטבים נוסטלגיים וגם מאפים שמכילים את כל הטוב שגדל בחלקות החקלאיות שבני הזוג מטפח בסמיכות למקום.
מבחר המאפים כאן כולל בקלוואה, בסבוסה, עטאיף, כנאפה, עוגת "מינקה", קרואסון במילוי זעתר וגבינת עיזים, מאפה מוזנא ומכוון לחמים כמו לחם זעתר, לחם טחינה ללא גלוטן ומקלות לחם עם תבלינים. אפשר למצוא שם גם את ה"חלה של מלכה", הנאפית על פי המתכון של חלת השבת הקיבוצית והנוסטלגית. לחמי המחמצת מתומחרים כאן ב-25 שקלים, חלה רגילה תעלה לכם 25 שקלים וחלת מרציפן - 30 שקלים. על בייגלה תשלמו 10 שקלים והעוגות יעלו לכם בין 38-30 שקלים.
בנוסף, מוגש במקום בראנץ' שמחירו 100 שקלים לזוג והוא כולל סלט או שניים, ירקות קלויים, מאפים מתוקים ומלוחים, מטבלים ומותססים תוצרת בית, גבינות ממחלבת "ברקנית" עם ריבה ביתית ויערת דבש, ביצים לבחירה וקפה.
חצר גשר הישנה (ליד קיבוץ גשר), 04-6752237, חמישי 20:00-12:00, שישי 15:00-10:00, כשר
ניקה
מאפייה, קונדיטוריה ובית קפה השייכים לקונדיטורית עינב ליברמן, שמציעה כאן מבחר עוגות שמרים מגוון שכולל שמרים שוקולד, שוקולד חלווה, אגוזים, פרג, שקדים וגבינה.
בימי שישי בבוקר, מלבד המאפים והעוגות, אפשר למצוא שם גם תפריט נשנושים לאכילה במקום שכולל פוקצ'ות, קישים, בייגלה ומטבלים, ג'בטות עם תוספות מעניינות ובורקס ענק (30 שקלים). מחיר העוגיות שם נע בין 35-25 שקלים, ועל עוגות הפס תשלמו בין 60-40 שקלים.
קיבוץ אשדות יעקב מאוחד, 04-6757971, ראשון-חמישי 17:00-7:00, שישי 14:00-7:00, כשר
תושה בייקרי
המאפייה הזו, ששייכת לשחף אברהם ולתומר סויסה שבנו את המקום בעצמם, פועלת קצת יותר משנה ומשמשת גם כבית קפה עם שולחנות שעשויים מאופניים ממוחזרות. יש שם 25 מקומות ישיבה בלבד ואווירה פסטורלית, צעירה ועדכנית.
לצד הקינוחים והעוגות, כולל התפריט גם קישים, כריכים ובורקסים ויש גם יצירות מיוחדות כמו קינוח קסיס בשטרויזל קקאו מלוח; עוגת בטטה פקאן; עוגת דלעת עם תבלינים ועוגת גזר וחמוציות.
קיבוץ ראש הנקרה, 052-8399795, ראשון-שלישי 17:00-8:00, רביעי-חמישי 22:00-8:00, שישי 14:30-7:30, כשר חלבי
החומוס של ג’ינג’י
חומוסייה שהתחילה את דרכה בשנת 1994 בקיבוץ עינת, שעם השנים צמחה לרשת ולאחרונה אף פתחה את הסניף השלישי שלה. הבעלים של המקום, איתי גולן הידוע גם בכינוי "ג'ינגי", מייצר את החומוס שלו מגרגירים מזן זהבית הגדלים בשדות החקלאיים של קיבוץ עינת.
הסניף הקיבוצי ממוקם בחורשת האקליפטוס של הקיבוץ, ויש בו קונטיינר אדום עם סככה ושולחנות עץ שמשתלבים נפלא עם הירוק שמסביב. ומה בתפריט? חומוס פול, חומוס גרגירים וחומוס מסבחה (29 שקלים). יש גם חומוס במנת ילדים (22 שקלים), סלט ירקות (20-15 שקלים) וחצי קילו חומוס לקחת הביתה ב-20 שקלים.
קיבוץ עינת, ראשון-שישי 14:00-10:00, כשר
הפרלמנט
חומוסיית "הפרלמנט" שבקיבוץ תל יצחק היא הסניף הרביעי של רשת החומוסיות הזו, שמציעה מנת חומוס לצד פיתות, חמוצים, קפה, תה וקינוח (25 שקלים). יש כאן גם דילים שונים כמו דיל ילדים או חיילים בעלות של 23 שקלים, שכוללת חומוס ולימונדה.
לצד אלו מציעים כאן את מנת "הפרלמנט" שכוללת לצד החומוס גם פיתות ולימונדה עם ריפיל חופשי (28 שקלים), וגם מנת חומוס קומפלט שכוללת חומוס, פיתות, סלט ירקות ולימונדה ללא הגבלה (33 שקלים).
דור אלון תל יצחק, 1599-500599, ראשון-חמישי,שבת 17:00-9:00, שישי 16:00-9:00, לא כשר
חומוס בר רייצ'ל
החומוסייה שבכניסה לקיבוץ עין כרמל קרויה על שמה של סבתה של דנה שפירא, שאף בנתה את המקום בכוחות עצמה ומנהלת אותו בחמש השנים האחרונות. הסבתא, אגב, צופה על המתרחש כל העת מהפורטרט הענק שלה שתלוי בכניסה.
החומוס שמוגש כאן חלק וקטיפתי, והמקום עצמו מתפקד על תקן בית קפה שכונתי במקום הכי לא שכונתי שיש - על כביש 4. התפריט כולל חומוס עם ביצת עין, חומוס עם רצועות שניצל, חמשוקית, חומוס פטריות "בהגזמה" וגם חומוס סביח.
כל המנות מתומחרות ב-35-30 שקלים, ומלבד החומוס יש שם גם מדי פעם תבשילים ביתיים ששפירא מכינה לפי מצב הרוח של אותו יום, סביח בפיתה עם שתייה ב-25 שקלים ודיל של קציצות או שניצל עם שתייה ב-35 שקלים. בנוסף, אפשר למצוא במקום מנות יצירתיות כמו חומוסביח, מפלוטה חמשוקינה ועוד.
עין כרמל כביש 4 בתחנת דלק דור אלון, 054-5917189, ראשון-שבת 17:30-9:00, לא כשר
חממת הסחלבים
בית קפה שנפתח על ידי הפיציולו דוד אסלן (אחיו של יהודה אסלן ז"ל שהקים בזמנו את מסעדת "לינק" הידועה) ואשתו, המעצבת והצורפת, דניאלה זילברשטיין-אסלן. בחלקו האחורי של בית הקפה יש חממת סחלבים ריחנית וצבעונית במיוחד, ובתפריט אפשר למצוא מגוון ארוחות בוקר, סלטים שונים - ביניהם גם "סלט יהודה" המפורסם ממסעדת "לינק" (44 שקלים).
כיאה למקום בסגנון איטלקי, תמצאו כאן גם פסטות שונות ושלל פיצות, ביניהן פיצת ביאנקה פורטובלו (58 שקלים), מרגריטה (48 שקלים) "בלאגן" שמגיעה עם תוספות של פטריות, בצל, עגבניות, זיתים וגבינת פטה (62 שקלים).
קיבוץ מעלה החמישה, 02-5347500, ראשון-חמישי 22:00-7:00, שישי 15:00-7:00, כשר ללא תעודה
מי קאסה
חצי בית קפה חצי מסעדה כפרית שממוקמת בפינה פסטורלית במיוחד בקיבוץ גליל ים שבהרצליה, וכוללת חצר מאובזרת במגלשות, בימבות, צעצועים ושלל משחקים לקטנים ולגדולים יותר.
התפריט מציע ארוחות בוקר ומגוון תבשילים כמו קדירת צ'ילי וקוקוס עם בטטה (52 שקלים) וסינייה תבשיל בשר טלה (52 שקלים). יש במקום גם מענה לקהל הטבעוני בדמות המבורגרים טבעוניים (52 שקלים).
קיבוץ גליל ים, 09-9576721, ראשון-שבת 16:00-8:00, לא כשר
זהרה
בית קפה-מסעדה עם אווירה שכונתית ווייב של שוק הפשפשים, שנפתח לאחרונה בתוך מתחם סדנאות האומנים שבקיבוץ עין כרמל. המקום שייך לאיציק פנחס, אסף זילברברג (הבעלים של מסעדת "פועה" ביפו) ואיציק טובייאני, והוא מעוצב ברוח "פועה".
התפריט מציע מנות כמו מאפה בוריק מממולא בתרד וגבינה (46 שקלים), ארוחת בוקר וסלטים (34-42 שקלים), כריך עיג'ה עם לביבות ירק בלחם פרנה, לימון כבוש ועמבה וגם פיצה מהטאבון (44 שקלים) ותבשילים כמו קארי קמבודי (46 שקלים). בנוסף, בימי רביעי מתקיימות כאן הופעות או ג'אם סשן.
סדנת האומנים קיבוץ עין כרמל, 04-9097265, ראשון-חמישי 24:00-9:00, שישי 17:00-10:00, שבת 24:00-10:00, לא כשר
ארול
בית הקפה הבא קרוי על שם אחד השירים האהובים של מאיר אריאל (יליד קיבוץ משמרות שבו פועל המקום), ויש תפריט חלבי שמציע ארוחות בוקר (45 שקלים ליחיד או 85 שקלים לזוג), שקשוקות וכריכים, פיצות (50 שקלים) שניצל (40 שקלים) קוסקוס (35 שקלים) ועוד הרבה דברים ביתיים וטובים.
מחוץ למקום יש פינה עם ג'ימבורי, מתנפחים ומשחקייה ועל העצים קשורים נדנדות וערסלים.
קיבוץ משמרות, 050-4646595, ראשון 19:00-8:00, שני-שלישי 19:30-8:00, רביעי 20:00-7:30, חמישי 20:00-8:00, שישי 15:00-8:00, שבת 2:00-10:00, לא כשר
גרציא
בית הקפה של מיכל גרציאני, בשלנית ומארחת ותיקה, עבר לא מעט מהפכות מהיום שנפתח, וכיום היא מציגה את הפנים החדשות שלו עם תפריט של ביסטרו כפרי, עיצוב חדש והרחבה של המטבח.
בשעות הבוקר מוגשות כאן ארוחות בוקר עם מנות כמו "סלמון הולנדייז" שמורכבת מחלת בריוש עם גבינת שמנת, גרבלקס סגול וביצים עלומות (51 שקלים); מנה של סביח אל ח'יר (48 שקלים), קרואסון שינקין (37 שקלים) ו-"1,2,3, דג מלוח" שהיא מנה המורכבת מגרבלקס סגול, מטיאס, איקרה, ביצה רכה, בצל סגול, צנונית, סלט מלפפונים וחלה (38 שקלים).
בשעות הצהריים מגישים כאן מנות ראשונות כמו שרימפס פולנטה עם חמאת לימון, אפונים ועגבניות (47 שקלים) ו"כבד קצוץ של סבתא רונה" (41 שקלים); מנות עיקריות כמו פסטה סרדינים (59 שקלים) ולקינוח, תוכלו להזמין קראמבל תפוחים עם קרם אנגלז וגלידת וניל רכה (41 שקלים) או קרם ברולה מעל טוויל שקדים (41 שקלים). אחת לחודש המקום מארח הופעות אקוסטיות או ערבי ג'ז, ומדי פעם מתקיימים גם ערבי נשים והרצאות.
קיבוץ העוגן, 09-8943942, ראשון 16:00-8:00, שני-חמישי 23:00-8:00, שישי 15:00-8:00, לא כשר
Gusto di nona
מסעדה איטלקית חלבית וכשרה שנפתחה לפני מספר חודשים בקיבוץ מורן. על המטבח של המקום אחראי השף אנטוניו מנסה, שבין השאר היה בעברו גם הבעלים של מסעדת "אלי אולי".
במקום מגישים ארוחות בוקר (65 שקלים ליחיד או 110 שקלים לזוג), כריכים (22 שקלים לחצי או 34 שקלים לשלם), סלטים (48-44 שקלים) פסטות שחלקן טריות ומיוצרות במקום וחלקן יבשות, אך מהסוג האיכותי ביותר שיש (59-33 שקלים), פיצה קלאסית מבצק מחמצת (55-45 שקלים) וספיישלים של דגים.
קיבוץ מורן, 054-2595911, ראשון, שני, רביעי 18:00-9:00, שני-חמישי 22:00-9:00, שישי 8:00- 15:00, חלבי כשר
חמסה
מסעדת אוכל מהיר חדשה יחסית שממוקמת בחורשה ירוקה בקיבוץ שער העמקים, ומעוצבת מחומרים ממוחזרים בלבד.
תוכלו לאכול כאן שניצלים בפיתה כמו של אמא (25 שקלים), סמבוסק טבעוני עם חומוס (18 שקלים), כבד עוף מקורמל בדבש (28 שקלים), סביח (20 שקלים), קבבונים (28 שקלים) וכמה סוגים שונים של צ'יפס. בימי חמישי מתקיים במקום שוק החלפות בגדים ואביזרים שונים, ואפשר גם סתם לשבת כאן על המחצלת, לשתות בירה ולנשנש מלבי בנחת.
קיבוץ שער העמקים, 04-9839500, שני-רביעי 19:00-10:00, חמישי 22:00-10:00 שישי 10:00- 15:00, שבת 19:00-10:00, לא כשר
כפות תמרים
מסעדת "כפות תמרים" שממוקמת בקיבוץ אילות, כמה קילומטרים בודדים צפונית לאילת, היא בעצם חדר אוכל שהוסב למסעדה. במהלך השבוע מציעים במקום ארוחת בוקר שמוגשת בין השעות 10:00-7:00 ומחירה 45 שקלים, ובין 15:00-12:00 מוגשת ארוחת צהריים שמחירה 60 שקלים.
בימי שישי, בין השעות 14:00-09:00, המקום פועל על תקן קייטרינג שמציע אוכל מוכן לקחת הביתה, ובערב יש ארוחת ערב כשרה בסגנון בופה שכוללת לחמים שנאפים במקום, שני מרקים, בר סלטים, מבחר מנות עיקריות, מזנון שלם של תוספות וגם מנות ילדים (מחיר ארוחת הערב הוא99 שקלים למבוגר ו-69 שקלים לילד). בחגים, מוגשות במקום ארוחות חגיגיות שכוללות מנות שונות מהרגיל.
קיבוץ אילות, 08-6358789, ראשון-חמישי 10:00-7:00, 15:00-12:00, שישי 14:00-9:00, 21:00-19:00, שבת 10:00-8:00, כשר
אלטו
מחלבת גבינות עיזים שהתחילה בתור מחלבה קיבוצית קטנה, ועם הזמן הפכה למחלבת בוטיק. במבנה הנוסטלגי, ששימש בעבר כמטבח של קיבוץ שמרת, פועלים גם בית קפה עם תפריט חלבי ומגוון ארוחות בוקר ומעדנייה שבה אפשר לקנות את גבינות המחלבה הביתה.
מבחר המוצרים של המחלבה כולל גבינות טריות, גבינות דלות שומן, גבינות בשלות, גבינות קשות וחצי קשות ועוד.
במרפסת המקורה שמוקפת בבוסתן עצי פרי, תוכלו להזמין ארוחת בוקר זוגית (102 שקלים) שכוללת ביצים לבחירה, סלט ירקות, שלוש גבינות עיזים תוצרת המחלבה, פלפלים קלויים, טחינה, זיתים, סלט טונה, קונפיטורת הבית, לחם, חמאת עיזים ושתייה קרה וחמה.
אם לא בא לכם על ארוחת בוקר תוכלו להזמין שם כנאפה מלוחה (45 שקלים), מאפה ברי (45 שקלים) או קרואסון חמאה במילוי תרד, גבינות וביצה עלומה עם סלט קטן (50 שקלים). יש שם גם כריכים, סלטים, קישים ופסטות, כולם עשויים מהגבינות המצוינות של המחלבה.
קיבוץ שמרת, 04-9854802, ראשון-חמישי 17:30-8:00, שישי 14:00-8:00, כשר
שירת רועים
במחלבה של מיכל מור מלמד בקיבוץ לוטם, מיוצרות 28 גבינות בשיטות עתיקות בהן משתמשים יצרני הגבינות באלפים של שוויץ. כשתגיעו לכאן, יציגו בפניכם הן את תהליך ההכנה והן את הגבינות המתיישנות, תוך כדי שכל אחת ואחת מהן עוברת שטיפה יום-יומית.
המבחר כולל גבינה לקטית (שמיוצרת רק על ידי שלושה אנשים בעולם!) וגם לא מעט גבינות שזכו במדליות נחשקות השמורות רק לגבינות השווייצריות והצרפתיות.
בסופי שבוע מגישים בחלל האירוח הצמוד למחלבה בראנצ'ים נטולי ביצים, אבל עם מגוון מעניין מאוד של מנות חלביות המבוססות על גבינות המחלבה כמו לחם פונדו (70 שקלים), קיש רועים (45 שקלים), פנקוטה מלוחה (38 שקלים) וקרפצ'יו סלק (38 שקלים). לצידן, יגישו לכם שם גם תה צמחים מתקתק (ובלי קפה!).
קיבוץ לוטם 04-6787161, 052-2548052, שישי-שבת וערבי חג 18:00-10:00, הגבינות כשרות, המקום חלבי וכשר ללא תעודה
בוזה
"בית בוזה" - חנות המפעל של רשת הגלידריות המצליחה - ממוקמת בקיבוץ סאסא שבגליל העליון ומציעה מדי שבת סדנאות של יצירת גלידה לילדים (בתיאום מראש), במהלכן הילדים נחשפים לעולם הגלידה ולומדים כמה שיטות להכנתה. משך הסדנה הוא כשעה ומחיר למשתתף בודד הוא 60 שקלים.
קיבוץ סאסא, 04-6918880, ראשון-חמישי 18:00-11:00, שישי 17:00-11:30, שבת 18:00-11:30, הגלידה כשרה
יקב לוטם
"לוטם" הוא יקב אורגני שהקימו (הלכה למעשה) יונתן קורן ויניב קמחי, בו מייצרים את היין כשברקע מתנגנת כל העת מוזיקת עולם. היקב עצמו הוא ביו דינמי ומייצר כ-24 אלף בקבוקים בשנה, ובקומת הגלריה שלו אפשר לערוך גם אירועים פרטיים. בנוסף, מדי פעם היקב מארח הופעות אקוסטיות ובסופי שבוע מוגשות מנות טאפאס מתחלפות (70-20 שקלים).
בחוץ יש מרפסת עם נוף גלילי מדהים, והכי כיף לשבת שם על הבר ולטעום את היינות המקומיים, שזכו בעבר בשתי מדליות זהב בתחרות international organic wine award 2018 שהתקיימה בגרמניה.
קליל 17 לוטם, 054-7915868, ראשון-רביעי בתיאום מראש, חמישי 23:00-18:00, שישי 11:00- 17:00, שבת 23:00-11:00, לא כשר
יקב עמק יזרעאל
יקב בוטיק ששייך ליהודה נהר (גילוי נאות: יהודה הוא אחד מצוות הכותבים של ערוץ האוכל ב-ynet) ולג'ייקוב נר דוד, ומטרת העל שלו היא לייצר יין ישראלי מקורי. היקב הוקם לפני כשש שנים ועושה חייל גם מעבר לים, הודות ליינות שמציגים את החיבור המיוחד בין ישראל לעולם היין.
עם הזהות המקומית המובהקת הזו, היקב מייצר כ-70,000 בקבוקים של יין "אחר" מדי שנה. לאחרונה אף הושקה שם סדרת יינות חדשה שהיא כל כולה מחווה להתיישבות היהודית בעמק יזרעאל, וכוללת את היין האדום "נהלל" (בלנד פירותי מגרנאש קוריניאן וסירה) ו"אלפא", הקרוי על שם ישוב יהודה מתקופת הבית השני (בלנד "רציני" מסירה ארגמן וקברנה).
החל מה-31 באוגוסט יתקיימו במקום אירועי "שישי ביקב", במהלכם תוכלו לסייר ביקב ובמרכז המבקרים, לטעום את היינות שמיוצרים שם וליהנות מתפריט אוכל קטן ואיכותי שכולל מאפים וכריכים, קפה איכותי ומימוזה מיין מבעבע טבעי שמיוצר במקום.
קיבוץ חנתון, 04-8708701, ראשון-חמישי 15:00-9:00 בתיאום מראש, שישי 14:00-9:00 פתוח לקהל הרחב, כשר
בירו
את מבשלת "בירו" שבקיבוץ בית ניר הקים לפני ארבע שנים ניר לביא (ביז'ו), שאת הבירה שהוא מציע שם הוא פיתח בביתו בתהליך של מחקר ומתוך שאיפה ליצור חיבור בין הבירה לבין הטבע שמקיף את הקיבוץ בו גדל.
בירת הדגל של המבשלה היא בירת Pale ale מעוננת שנקראת "קוריאנדר", היא מבושמת וחזקה במיוחד ובעלת 6.7% אלכוהול. בישול הבירה עצמו נעשה במבשלת "מוסקו" תוך כדי הוספה של עשבי תיבול מקומיים, שמעניקים לה מאפיינים אזוריים טבעיים ממטה יהודה בו נוצרה.
קיבוץ בית ניר, 054-8342633, 054-5656350, הגעה למבשלה בתיאום בלבד, כשר
יקב אורטל
היקב הבא נוסד בשנת 2009, ולאחר שעבר כמה שינויים, הוא מנוהל כיום על ידי הייננית והכורמת נעמה סורקין - שהצטרפה ליקב בבציר 2017 - ולצידה אלון מילר. ביחד הם אחראיים על גידול הגפנים, ייצור היין ואירוח במרכז המבקרים.
היקב ממוקם בין הכרמים, צופה על הנוף המרהיב של רמת הגולן ומייצר כ-30,000 בקבוקים בשנה ביניהם רוסאן, ויונייה, סירה, מרלו, קברנה סוביניון וקברנה פרנק. מרכז המבקרים של היקב פתוח לקהל הרחב, ומציע טעימה של יין וגבינות אל מול הנוף המשגע. עבור המשפחות שמגיעות לאזור, מציעים כאן אטרקציה בדמות פינת חי גדולה בה אפשר להאכיל את החיות.
קיבוץ אורטל, 04-6960770, הגעה בתיאום מראש, לא כשר