בראסרי, בולנז'רי ופרומז'רי: מה זה אומר בכלל ואיפה נמצא מסעדות מכל ז'אנר?
פתחו ליד הבית שלכם בולנז'רי חדש, אבל חוץ מזה שבוקעים משם ריחות מטורפים אתם לא יודעים בדיוק מה זה אומר? קבלו את המדריך לז'אנרים של בתי אוכל מהעולם ואיפה אפשר למצוא אותם בארץ
המושגים "דלי", "דיינר" ו"בייקרי" הגיעו אלינו מתרבות האוכל האמריקאית. את ה"שרקוטרי", ה"רוטיסרי", ה"פטיסרי", ה"בולנז'רי" וה"פרומז'רי", אימצנו מהמסורת הקולינרית של צרפת. גם את ה"בראסרי" וה"ביסטרו" ייסדו הצרפתים אניני הטעם, ואנחנו, מצידנו, לקחנו אותם ויצרנו מהם גרסאות מזרח-תיכוניות.
אבל מה המשמעות של כל המושגים האלה, שמצד אחד הם כה זרים ורחוקים, ומצד שני - קשה לדמיין את השפה הקולינרית שלנו בלעדיהם? וכמובן השאלה המעניינת באמת היא - היכן נמצאים המקומות הללו בארץ? יצאנו לחפש אחר הפטיסרי הצרפתי, הדלי הניו יורקי, הבראסרי הקלאסי והבולנז'רי השכונתי המושלם.
המושג הבא, מתייחס למסעדה האמריקאית הטיפוסית שרובנו מכירים מסדרות אמריקאיות ומסרטים הוליוודיים כאלו ואחרים (מהסרט "גריז", למשל). ה"דיינר" יכלול כמעט תמיד בר אוכל עם דלפק קפה, פינות ישיבה שמורכבות מכורסאות ארוכות ומרופדות היטב ומלצרית עם סינר לבן שמוזגת אמריקנו לספלי הקפה הלבנים.
בגזרת האוכל, יש שם לרוב תפריט גדול שמציע קשת רחבה ביותר של מאכלים המתאימים לכל שעות היום (לא מעט מהדיינרים באמריקה פועלים מסביב לשעון), החל מכריכי בשר דרך המבורגר וצ'יפס ועד עוגות ומאפים מתוקים.
בארצות הברית, ה"דיינר'ס" הם חלק משמעותי מתרבות הבילוי של התושבים, ואם להם זה טוב - אז בטח שגם לנו. בישראל פועלים לא מעט דיינרים המציעים את התזקיק של ה"דיינר" המקורי, כולל האווירה והמנות הנכונות ובגודל המתאים.
דיקסי
מלבד העובדה שהמקום פועל 24 שעות שבעה ימים בשבוע, יש בו גם דילים של "לייט נייט" והוא מעוצב כ"דיינר" האולטימטיבי.
כשהשף חיים כהן פתח אותו אי שם בשנות ה-90, נחשב ה"דיקסי" לפורץ דרך, הן מבחינת היקף שעות הפעילות שלו והן מבחינת המנות שהוגשו בו.
בין היתר, מציע התפריט ארוחות בוקר בסגנון אמריקאי כמו "ביף פרנץ' טוסט" (61 שקלים) ו"סטייק אנד אגס" (69 שקלים), המבורגרים אגדיים עם תוספות יצירתיות (87-59 שקלים) ואת מנת הכנפיים הכי מפורסמת בתל אביב.
תוצרת הארץ 3 תל אביב, 03-6966123, 24/7
דיינר רוסה
"דיינר" קלאסי עם בר, שמאחוריו מטבח ונישות עם ספות מרופדות, ממש כמו באמריקה. התפריט מציע פנקייקים מעולים, שנחשבים למנות הדגל של המקום, וגם כמה המבורגרים - מעולים לא פחות.
בתפריט הפנקייקים תמצאו פנקייק קלאסי עם חמאה ומייפל (33 שקלים), פנקייק אמריקאי עם בננה, קצפת, קראמבל וגלידת שוקולד (39 שקלים) וגם פנקייק מלוח עם אווז, שמנת חמוצה, פרמזן, עלי רוקט, זוקיני וביצת עין (45 שקלים).
בגזרת ההמבורגרים, בורגר "הבוס" הוא המרשים והמיוחד ביותר מכל המנות שבתפריט, והוא מגיע במשקל של 200 גרם כשהוא עשוי מבשר מעושן בוויסקי ומוגש עם איולי-ויסקי, אווז, ביצת עין ובצל מטוגן (68 שקלים).
צומת כרם מהר"ל (מתחם דור אלון), 073-7514593, ראשון-חמישי, שבת 22:00-10:00, שישי 17:00-10:00, לא כשר
ברביס Diner & bar
ברביס הוא הדיינר האילתי הוותיק ביותר, שמציע מלבד קולקציית המבורגרים נהדרת גם פינות ישיבה שכוללות ספות עור, תפריט "לייט נייט" משתלם במיוחד ואפילו תפריט מיוחד לצוללנים.
התפריט הרגיל, מציע כנפיים (35 שקלים) לראשונות ו"פיליז צ'יז סטייק" (73 שקלים) לעיקרית. מבחר ההמבורגרים כולל מנת "שרימפסבורגר" (74 שקלים), המבורגר טלה, צ'יקן בורגר ובורגר אנטרקוט. לקינוח, אפשר לזלול שם מנות מתוקות ומוגזמות במיוחד שעשו עלייה הישר מאמריקה, וכוללות הרבה שוקולד וקצפת.
תרשיש 19 אילת, 08-6342404, ראשון-שבת 1:00-12:00, לא כשר
"דלי" הוא קיצור של המושג "דליקטסן" שמשמעותו - מעדניות בהן מוגשות מנות אוכל המבוססות על המוצרים הנמכרים במקום, רובם מוצרים כשרים מהמטבח היהודי כמו דגים, נקניקים, סלטים וממרחים שונים. ה"דלי נחשב לחלק בלתי נפרד מהתרבות של יהודי ניו יורק: בשנות השלושים של המאה הקודמת, פעלו בעיר קרוב ל-2,000 מעדניות כאלו, כיום נותרו שם הרבה פחות.
את ה"דלי" הראשון הקימו בניו יורק מהגרים יהודים מגרמניה, שמכרו שם מעדנים כשרים כמו גפילטע פיש, בריסקיט, קניידעלך וכבד קצוץ, ולצידם גם מגוון לחמים, נקניקים ודגים קרים. הדור השני של המגרים - אלו שנולדו וגדול בארצות הברית - הצליחו להפוך את המעדניות הללו לנגישות גם עבור אלו שאינם יהודים, תוך כדי המשך שימור המורשת היהודית וה"דלי'ס" הפכו למקום מפגש עבור לא מעט לקוחות, במיוחד לקראת סופי השבוע.
ה"דלי'ס" זוכים להרבה כבוד גם בימים אלו, וחלקם אף נבחרו כלוקיישנים עבור סרטים הוליוודים שביקשו להציג את האווירה שהייתה ב"ניו יורק של פעם". ביניהם, אפשר למנות את מעדניית Kat`z Delicatessen ואת "ראס אנד דוטרס", שפועלת בניו יורק למעלה ממאה שנה ומשמשת גם כמסעדה יהודית.
Golda’s
דלי ניו יורקי שממוקם בחלל עתיק ומשוחזר במלון "THE JAFFA" שביפו, המציע אווירת רטרו שקשה להתעלם ממנה. יש שם בר ישיבה שצופה למטבח הפתוח, ושלושה חללי ישיבה נוספים המעוטרים בתמונות ממוסגרות של ה"דלי'ס" הניו יורקיים, ששימשו השראה לבעלי המקום.
השף רועי ענתבי בנה כאן תפריט עם מאכלים המזוהים ביותר עם המושג "דלי" בניו יורק, עם דגש על רמת איכות והקפדה של מסעדת שף. בין היתר, תוכלו לאכול שם בייגלס ולקס, מגה כריך שנקרא בתפריט: Triple Decker Sandwich ויעלה לכם 84 שקלים, וכריך "טונה מלטס" שמורכב משני חצאי בייגלה הפוכים וצרובים, כשביניהם סלט טונה וגבינה צהובה ונמסה.
יפת 36 יפו, 03-7785660, ראשון-שבת 23:00-11:00, לא כשר
דליקטסן
מעדנייה-מסעדה שנמצאת בבעלות המסעדנים ובני הזוג, רותי ומתי ברודו והוקמה בשנת 2012. "דליקטסן" הייתה אחת מה"דלי'ס" הראשונים שהחלו לפעול בארץ, ועם הקמתה קבעה כאן סטנדרטים חדשים בכל מה שנוגע למושג "מעדנייה".
אפשר לקנות שם מהמעדנים המסודרים על הוויטרינה הייפהפייה, אפשר לשבת במקום לארוחה טובה ואם רוצים - אפשר לקנות אוכל מוכן הביתה. תפריט האוכל שמוגש במקום מחולק לארוחות בוקר עם מבחר מנות בייגלה שנאפה במקום (39-22 שקלים), בראנץ', ארוחות צהריים עם מנות כמו עוף בפפריקה (69 שקלים) ותפריט מיוחד של שבת.
יהודה הלוי 81-79 תל אביב, 03-9681010, ראשון-חמישי 20:00-7:30, שישי 17:00-7:30, שבת 17:00-8:00, לא כשר
גם את ה"בייקרי" אימצנו מהאמריקאיים ולא, לא מדובר במאפייה (כפי שהיה אמור להיות אם היינו נצמדים לתרגום המילולי של המילה) או בקונדיטוריה, אלא בחנות שבה אפשר למצוא כמה סוגי לחמים, באגטים, לחמניות ומוצרים נוספים שנאפים במקום.
ב"בייקרי" יש גם תפריט המבוסס על מוצרי אפייה, כמו כריכים שונים ומאפים. או במילים אחרות, בייקרי הוא מקום ממש טוב לעצור בו אם מתחשק לכם לחם טוב, מאפים מיוחדים, עוגות ועוגיות וגם כדי לאכול ארוחה קלה על הדרך.
אלחנן
ב"בייקרי" שבכניסה לקיבוץ משמרות, אופים מגוון לחמים העשויים מסוגי חיטה ייחודיים בתנור אבן בתהליך אפייה איטי במיוחד, והלחמים עצמם גדולים וכבדים מהרגיל (כיכר לחם קלאסית שוקלת כאן יותר מקילו).
על המדפים נחים להם לחמים, לחמניות, חלות (חלת קרואסון, חלת בריוש ועוד) למכירה, ויש גם דברי מאפה מתוקים שסביר שלא תתקלו בהם במקומות אחרים כמו "סטיקי באן" (16 שקלים), בבקה שוקולד עם קינמון (18 שקלים), פרסבורגר עם שוקולד ופרג (22 שקלים) וקוגלהוף שוקולד לבן וחלווה.
וכיאה ל"בייקרי" אמיתי, מציעים שם תפריט אוכל המבוסס על לחם עם מנות כמו סלט קרעי לחם וירקות צלויים (42 שקלים) ובוטצ'ר זוגי המוגש על גבי קרש ענק מעץ, ועליו מבחר משתנה של "גודיז" עם מגוון לחמים (65 שקלים לסועד כולל שתייה).
בכניסה לקיבוץ משמרות, 04-8838200, ראשון-חמישי 20:00-7:00, שישי 15:00-8:00, לא כשר
Good Morning Sunshine
ב"בייקרי" מבית היוצר של קבוצת "בנדיקט", מציעים דברי מאפה המיוצרים במאפיית הקבוצה וכוללים מאפים מתוקים ומלוחים, למעלה מ-20 סוגי לחמים, מיני לחמניות וחלות (23-19 שקלים), מאפים מלוחים ומתוקים, עוגיות ופוקאצ'ות.
יש שם גם מגוון מנות מוכנות לאכילה במקום או בטייק אווי, ביניהם כריכים (39-28 שקלים), סלטים, מוזלי ומגוון סוגי קפה.
אלתרמן 42 הרצליה, 09-98862191, ראשון-חמישי 21:00-7:00, שישי 15:00-7:00
נולה אמריקן בייקרי
"נולה" שברחוב דיזנגוף הוא "בייקרי" אמריקאי טיפוסי, שמציע ויטרינה עמוסה בדברי מאפה מעניינים ומתוקים במיוחד כמו בייגל חמאת בוטנים, עוגת גבינה עם בראוניז וקרמל, פאי חמאה ועוד (20-12 שקלים).
התפריט שמוגש שם אמריקאי לא פחות מהמנות שעל הוויטרינה, והואו כולל מבחר מנות בייגלה עם תוספות של גבינות ונקניקים, ביניהם גם את ה-Grilled cheese עליו תשלמו 42 שקלים.
דיזינגוף 197 תל אביב, 03-5230527, ראשון-חמישי, שישי 16:00-7:30, שבת 16:00-9:00, לא כשר
פירוש המילה "שרקוטרי" בצרפתית הוא בשר משומר. ואכן, המושג עצמו מגדיר את פעולת שימור הבשר שהתחילה בצרפת לפני עידן המקררים, במהלכה את מוצרי השרקוטרי הראשונים הכינו מבשר לבן.
מלאכת השרקוטרי היא מלאכה ארטיזנלית, כלומר כזו שנעשית בעבודת יד. בין המוצרים שמכינים במסגרת הפעולה הזו אפשר למצוא את הבייקון, הפטה ומיני נקניקים ונקניקיות. השרקוטרי המוכר ביותר בארץ הוא אלן טלמור, ומרבית הנקניקיות שנמכרות כיום במסעדות בארץ הן פרי יצירתו. מלבדו, פועלים כאן כמה שרקוטרים נוספים, שמתעסקים גם הם במלאכת הכנת נקניקים ללא חומר משמר.
המזווה
מעדניית נקניקים כשרה, שיש לה גם "פוד טראק" הנושא את אותו השם. אבל הדבר האמיתי כאן מתרחש מאחורי הקלעים, שם פועל בית המלאכה של "המזווה" שהוא, למעשה, שרקוטרי בוטיק שכל המוצרים בו נעשים ללא שימוש בחומרים משמרים.
בין היתר, מכינים שם ליין כשר של נקניקים ונקניקיות, אותו פיתחו ב"מזווה" בנסיון לספק גרסה כשרה למוצרי השרקוטרי (שרובם, כמובן, אינם כשרים), ביניהם פרשוטו מחזה אווז, בייקון טלה, חמון בקר, מורטדלה ועוד. מחיר הנקניקיות כאן הוא 80 שקלים לקילו, ומחיר הנקניקים נע בין 20-12 שקלים ל-100 גרם.
המושב 42 כרכור, 04-6017040, ראשון-חמישי 22:00-8:00, שישי 14:30-8:00, כשר
Gadis
גדי בלאו הוא שרקוטיירי יליד דרום אפריקה, שמייצר שבעה סוגים של נקניקיות פרימיום כשרות, ללא שימוש בחומרים משמרים. יש לו גם משאית אוכל שמגיעה לכל מקום בארץ, ובה הוא מגיש נקניקיות בוראוורס עם גרגירי כוסברה וציפורן, נקניקיית גדיס עם צנוברים, קשיו ובהרט, נקניקיית עגל ונקניקיית פרנקפורטר עם בצל, שום, גרגירי כוסברה ומעט צ׳ילי גרוס.
את הנקניקיות שלו, בלאו מוכר מלבד ב"פוד טראק" גם בשמונה נקודות מכירה ברחבי הארץ, ואפשר אפילו למצוא אותן בכמה מסעדות. המחיר לחצי קילו נקניקיות הוא 35 שקלים, ועבור קילו תשלמו 70 שקלים.
לפרטים נוספים: פייסבוק - גדיס נקניקיות פרימיום, כשר
Helga Wurst
דובי פורת הוא מהנדס חומרים בכיר, שבמהלך נסיעותיו לאירופה פיתח אהבה גדולה לנקניקים ולנקניקיות. בהמשך, הוא למד את מלאכת השרקוטרי ופתח שרקוטרי בוטיק בשם Helga Wurst.
כל הנקניקיות של פורת עשויות מ-100 אחוזים של בשר טרי ללא חומרים משמרים, והמבחר כולל נקניקייה בווארית מסורתית, נקניקייה בלקנית מתערובת בשר בקר ובשר כבש, נקניקייה "פולנייה מבית טוב" מבשר לבן ובקר, פרנקפורטר גרמניה וראטוורסט בעלת תיבול מסורתי, ג'וסי איטלקית מבשר לבן מעושן, חואניטה מקסיקנית מבקר ועוד.
הנקניקיות נמכרות במארזים של קילו, ואפשר להזמין אותן ישירות באתר או בטלפון (בהזמנה של מעל 2 קילו בלבד, אז תקבלו אותן במשלוח שיוצא אחת לשבוע) או לרכוש אותן באחת מנקודות המכירה הפזורות בארץ. מחיר המארז הוא 89 שקלים.
בפייסבוק: Helga Wurst נקניקיות בוטיק מבשר איכותי, באתר או בטלפון: 5724878 -054, לא כשר
"רוטיסרי" הוא הכינוי בו משתמשים כדי לתאר שיטת צלייה הופכית בתנור, במהלכה הבשר משופד על שיפודים מסתובבים, הגורמים לכך שהבשר נצלה בתוך המיצים של עצמו בצלייה אחידה. אצלנו, המושג "רוטיסרי" הוצמד לעופות הנצלים בתנור שנקרא גם הוא באותו השם, כשהם משופדים על שיפוד עצום ולאחר מכן מוגשים לצד צ'יפס או תפוחי אדמה וסלט קולסלאו.
Rotisserie צ'יקן קלאב
המקום הבא הוא, למעשה, דוכן עופות צלויים שכולל שני סניפים (בשוק צפון ובמושב בני דרור שבשרון), והודות לתהליך הצלייה האיטי - העוף יוצא ממתקן הרוטיסרי כשהוא נימוח מבפנים וקריספי מבחוץ.
מבחר התוספות כאן כולל צ'יפס מתפוח אדמה וצ'יפס בטטה, סלט קולסלאו, קלח תירס ושעועית ירוקה. את העוף עצמו יגישו לכם במנות של חצי עוף (49 שקלים) ועוף שלם (79 שקלים). ואם לא מתחשק לכם על התוספות הרגילות, אתם יכולים לשדך לעוף גם שפצל'ה (בצקניות) שיעלו לכם יחד עם עוף צלוי, בצל ירוק וגבינת פרמזן - 46 שקלים, או פשוט ללכת על סלט עוף רוטיסרי (45 שקלים).
שוק צפון, ראול וולנברג 20 תל אביב, 03-6200668, ראשון-חמישי 12:00- 22:00, שישי 12:00- 17:00, שבת 11:00- 18:00, לא כשר
גלבוע 1 בני דרור, 1-700-551-900, ראשון-רביעי 21:00-11:30, חמישי 21:00-9:00, שישי 15:00-11:00, לא כשר
Kukuriku
דוכן אוכל רחוב שפתח השף רן שמואלי לפני כשנה וחצי במתחם "שרונה מרקט" שבתל אביב, בו צולים עופות שלמים ללא אנטיביוטיקה ונקיים מעצמות.
הצלייה נעשית בשיטת Fire Wall, כזו ששומרת על העסיסיות של הבשר ומעניקה לו טעמי גריל.
חצי עוף בצלחת יעלה לכם כאן 67 שקלים, על כריך עוף בפרנה תשלמו 52 שקלים ועל ארוחת עוף מלאה הכוללת עוף שלם וארבע תוספות, תשלמו 138 שקלים.
קלמן מגן 3 שרונה מרקט תל-אביב, 03-5275275, ראשון-רביעי 22:00-10:00, חמישי 23:00-11:00, שישי 17:00-8:00, שבת 23:00-9:00, לא כשר
אורלי'ס רוטיסרי
במקום הקטן והקסום הזה שנמצא ברמת גן ושייך לאורלי שלו ולבנה, שי שולמן, יש אווירה אירופאית במיוחד וריח ניחוח של עופות צלויים. כאן, צולים את העוף בתנור גז אחרי שזה הושרה במרינדה מיוחדת המעניקה לו צבע מעורר תיאבון וטעם מעולה. ומכיוון שהשניים משתמשים כאן רק בעופות צעירים, התוצאה היא בשר רך ונימוח במיוחד.
כל המנות כאן כוללות עוף צלוי עם תוספות של אורז עם גזר ובוטנים, תפוחי אדמה שנצלים גם כן ברוטיסרי יחד עם העוף, סלט קולסלאו ומטבל לבחירה מתוך מבחר הכולל: קארי עם בצל מטוגן, מיונז עם זיתי קלמטה, צ'ימיצ'ורי וסלסה.
מחירים: מנה של רבע עוף תעלה לכם כאן 34 שקלים, חצי עוף יעלה לכם 48 שקלים ועל עוף שלם בטייק אווי תשלמו 58 שקלים.
ארלוזורוב 2 רמת גן, 053-8788986, ראשון-חמישי 19:30-12:00, שישי 14:00-11:00, כשר ללא תעודה
על פי הגדרה הצרפתית, "פטיסרי" היא מאפייה שמתמחה בקינוחים שנהוג להגיש בסיום הארוחה. לא כולל קרואסון, דייניש וחבריהם שלפי ההגדרה המדויקת אינם שייכים לקטגורית ה"פטיסרי" אלא לקטגוריית ה"בולנז'רי" (עליה נספר בהמשך).
אצל הצרפתים יש חוקים ברורים ביותר בנוגע להגדרות הללו, ומאפיות המוגדרות כ"פטיסרי" יכולות להיות כארק כאלה שבראשן עומד שף-פטיסייר. אצלנו אין חוקים נוקשים בעניין הזה, וסביר להניח שבלא מעט "פטיסרי" ישראליים תפגשו מלבד קינוחי הוויטרינה המפונפנים גם מוצרי אפייה מלוחים, מאפי בוקר ועוגות, לחם, קפה, קישים וכריכים - או בקיצור, כל מה שהצרפתים לא יעזו להעלות בדעתם להכניס ל"פטיסרי" שלהם.
אגב, אם לפני עשור היו בארץ מקומות בודדים בלבד שהתמחו בקינוחי "פטיסרי", העלייה מצרפת הביאה לארץ הקודש שפע וגיוון שלא נראה כמותו בארץ, כשהכוכבות הן, כמובן, הוויטרינות הצבעוניות עם הקינוחים האישיים שאף חובב מתוק לא יכול יהיה לעמוד בפניהם.
"פריז הקטנה" ברחוב בוגרשוב בתל אביב (צילום: ירון שרון, עריכה: אסף אושי)
נומילי פטיסרי
"פטיסרי" שהקים השף-קונדיטור דן קלי (בוגר Ferrandi שבצרפת) וכולל שלושה סניפים (בכפר סבא, בהוד השרון וברעננה), בהם אפשר לרכוש בגט צרפתי מסורתי, לחמים וקינוחי פטיסרי, מאפי בוקר צרפתיים קלאסיים על בסיס חמאה צרפתית וגם מילפיי, פריז ברסט, טארט לימון, אקלרים ומקרונים (28-22 שקלים).
נומילי פטיסרי, סוקולוב 3 פינת ויצמן, כפר-סבא 09-7662616, ראשון-חמישי 20:00-6:30, שישי 15:00-6:30
נומילי פטיסרי, הבנים 14, הוד-השרון 09-7441920, ראשון-חמישי 20:00-6:30, שישי 15:00-6:30
נומילי פטיסרי, התדהר 15, מגדל אליהו יצחקי רעננה 09-8668040, ראשון-חמישי 16:00-6:00, שישי 15:00-6:30, כשר
Alimi Patisserie
הקונדיטוריה הבאה היא ההמשך של קונדיטוריית "שוקולה", שפעלה בעבר גם היא באילת והוקמה על ידי אלימי אברהם, שגדל בצרפת, למד שם קולינריה עם דגש על קונדיטוריה ועבד כשף-קונדיטור במלונות באילת.
ב"פטיסרי" החדש שלו אפשר לקנות לחמי מחמצת, טארטלטים, מילפיי, אקלר (20 שקלים למנה אישית) וקרואסונים, שצברו קהל מעריצים עוד מימי "שוקולה" (15 שקלים לקרואסון שקדים).
האורגים 5 אילת, 072-3945548, ראשון-חמישי 20:00-8:00, שישי 15:00-8:00, כשר למהדרין
מקלות וניל
בית קפה חלבי שכולל גם "פטיסרי" עם ויטרינה עמוסה בקינוחים מפונפנים, וביניהם פרלינים, לחמי מחמצת, מאפי בוקר וגלידה איטלקית ששמורה בפצ'טי ממש כמו באיטליה.
אבל עם כל הכבוד לכל אלו, הכוכבים האמיתיים במקום הם המקרונים והאקלרים המשובחים שמכינים כאן (22-15 שקלים). לצידם, יש גם עוגות הפס (38-32 שקלים), עוגות אישיות ועוד לא מעט דברי מאפה טעימים ויצירתיים במיוחד.
יהושע חנקין 9 עפולה, 04-642-0222, ראשון-חמישי 23:00-6:00, שישי 15:00-6:00, שבת 20:45- 24:00, כשר
"פרומז'רי" הוא הכינוי המדויק לחנות המתמחה בגבינות. בחנויות האלה בארץ, מלבד מאות סוגי גבינות, מציעים גם מוצרי מעדנייה, פלטות עם גבינות ויין שאפשר לפתוח במקום, ולמעשה הן נחשבות למעדניות לכל דבר, שהגבינות מקבלות בהן את קדמת הבמה.
באשר
את "באשר פרומז'רי" המקורי בשוק מחנה יהודה, הקים לפני קרוב ל-20 שנה אלי באשר. כיום, זוהי רשת ירושלמית מצליחה במיוחד שכוללת לא מעט חנויות ברחבי הארץ המתמחות בגבינות, ביניהן גם בתל אביב, בחיפה ובבאר שבע.
בחנויות הרשת, מציעים מעל 1,000 סוגי גבינות, כולל גם את המיוחדות והנדירות ביותר. במרבית הסניפים אפשר גם להזמין פלטת גבינות ובקבוק יין.
לה פרומאז'רי
בדוכן הגבינות הזה, שממוקם בשוק הנמל, אפשר למצוא למעלה מ-450 סוגי גבינות, שמגיעים לכאן הישר מהשווקים המובילים של אירופה. מבחר הגבינות העצום כולל גאודות מיושנות, צ’דר אנגלי מיושן, גרוייר רזרב (26 שקלים ל-100 גרם), מבחר גבינות שטופות ורכות, אפנצלר גולד - גבינה שוויצרית המיושנת במשך שישה חודשים (22 שקלים ל-100 גרם), בופור צרפתי (23 שקלים ל-100 גרם) ועוד רבות וטובות.
שוק הנמל אנגר 12 תל אביב, 077-3420010, ראשון 14:00-9:00, שני-חמישי 20:00-9:00, שישי 17:00-7:00, שבת 20:00-9:00, לא כשר
בצרפת "בולנז'רי" הוא הכינוי למאפיית לחמים שיש בה מלבד לחם גם בגטים ומאפי בוקר כמו קרואסון, למשל. בארץ המושג הזה כמעט ואינו קיים, כי גם במאפיות ששמות דגש מיוחד על לחם אפשר למצוא מוצרי פטיסרי ואפילו תפריט קטן ומהודק שכולל גבינות ייחודיות ומאפים.
עם זאת, אפילו בארץ ישנן כמה מאפיות בודדות שבהן הלחם (והבגט) הם עדיין העיקר, וסביבם נבנה כל תמהיל המוצרים והתפריט הקטן שנותן כבוד ללחם.
לה מולאן
צילום – יוגב אטיאס
המקום השכונתי והצנוע הזה שממוקם ברחוב בוגרשוב בתל אביב, מציע מבחר לחמי מחמצת בעלי קראסט מושלם, כמה מאפי בוקר מרהיבים למראה וכריכים בעלי כמות מרכיבים לא גדולה, אך איכותית במיוחד. הבגט המפורסם של "לה מולאן" יעלה לכם 14 שקלים, ועל שאר הלחמים תשלמו בין 28-24 שקלים.
בוגרשוב 72 תל אביב, 077-5311110, ראשון-חמישי 21:00-7:30, שישי 17:00-7:30, לא כשר
שרויטמן
במאפייה של השף-קונדיטור ערן שרויטמן, מלבד תצוגת הלחמים וסלסלות עם פרעצל בעל שפיץ מחודד שהפך לסימן ההיכר של המקום, יש גם ארוחות בוקר ( 56 שקלים ליחיד ו-98 שקלים לזוג), כריכים של סלמון ושמנת, אבוקדו, הרינג ועוד בפרעצל או בלחם לבחירתכם - משיפון, מחיטה מלאה ועוד (32 שקלים).
עוד תמצאו שם מגוון מאפים, עוגות אישיות ועוגיות - כולם איכותיים במיוחד ונאפים במקום, כמובן.
נחלת יצחק 30 תל אביב, 03-6917767, ראשון-שישי 15:30-7:00, לא כשר
לחם וחברים
המקום הבא, היה בתחילת דרכו בית קפה שכונתי ברחוב בוגרשוב שהוקם ונוהל על ידי זוג עולים מצרפת. כיום, יש ל"לחם וחברים" סניף נוסף ברחוב אבן גבירול שמוגדר כ"פטיסרי" אמיתי.
בסניף החדש יותר יש ויטרינה שתגרום לכם להאט את קצב ההליכה, ובה קרואסונים ומגוון מאפי בוקר (12 שקלים), לחמי מחמצת מקמח מלא או שיפון, עם או בלי אגוזים וצימוקים (בין 25-20 שקלים), בגט שמחירו 10 שקלים, ובריוש עם פטיסייר ופירות שעולה 15 שקלים.
בוגרשוב 27 תל אביב, 03-5256611, ראשון-חמישי 24:00-7:00, שישי 17:00-7:00, כשר
אבן גבירול 14 תל אביב, 052-8132182, ראשון־חמישי 6:30־19:00, שישי 6:30־15:00, כשר
פת שטיינבך
מאפיית בוטיק שבה נאפים לחמי מחמצת מקמחים מלאים וטחונים גס. בתהליך הייצור אין שימוש בשמרים, תהליך ההתפחה ארוך במיוחד (בין 48-24 שעות) והאפייה עצמה נעשית בתנור אבן. את המאפייה הזו הקים עפר שטינבך, אדריכל במקצועו ונכדו של אבא פת, שהקים בשנת 1922 את מאפיות "פת" המיתולוגיות בחיפה.
בין הלחמים המיוחדים שאפשר למצוא כאן: לחם "טוטם" שנאפה בתבנית טרקוטה גלילית ומיוצר מתערובת של קמחים מלאים מחיטה, כוסמין ושיבולת שועל בתוספת אגוזי קשיו, גרעיני דלעת, חמנייה ופרג. בארסנל של המקום יש גם לחם "חריף מטריף" עם תוספת של פלפל חריף טרי, לחם "בזיליקה" שנאפה בתבנית טרקוטה גלילית ובו מלבד קמח מלא יש גם בזיליקום טרי, עגבניות מיובשות וצנובר, ולחם "אמר" שעשוי מקמח "אמר" מלא 100% (זן חיטה קדום) ומחמצת כוסמין, ולחם "מרקי" שהוא, למעשה, קערת מרק שעשויה מ-100% קמח גס בעלת דופן עבה.
טווח המחירים של כל הלחמים כאן נע בין 28-22 שקלים, ואם תרצו משהו נוסף מלבד הלחם - תוכלו להזמין כאן כריכים לא שגרתיים בלחמניות מתוקות, אותם מומלץ לזלול לצד מיצים טבעיים מעולים שמכינים במקום.
דרך יפו 28 חיפה, 04-6184881, ראשון-חמישי 18:00-8:00, שישי 14:00-8:00, לא כשר
ביסטרו הוא ההגדרה למסעדה שכונתית קטנה ולא יקרה, שמתמחה בתבשילים ביתיים מהמטבח הצרפתי. מאפיין נוסף לביסטרו הצרפתי הקלאסי הוא שולחנות ישיבה קטנים וצפופים והגשה מהירה (הכל יחסי, כמובן) בהשוואה למסעדות הפאר של צרפת, בהן ארוחה אחת יכולה להימשך בין 4-3 שעות.
בישראל, ביסטרו מוגדר כמקום שכונתי שהתפריט שלו כולל לא מעט מנות מקטגוריות שונות, ואפשר לאכול בו לאורך כל שעות היום, או לפחות ברובן.
שירי ביסטרו
ביסטרו כפרי שנמצא בראש פינה ומשקיף על אחד הנופים היפים בארץ, ובתוכו פועל גם בר יין. במקום שולחנות פסיפס מרוקאיים, ויש גם מרפסת חיצונית מקורה וחלל פנימי אינטימי.
התפריט עצמו מציע ארוחות בוקר, צהריים וערב וגם קבבים (55 שקלים), פולנטה (60 שקלים), מגוון סוגי קרפצ'יו, פסטות, מנות פירות ים, דגים ומנות בשר כמו חזה עוף ממולא (90 שקלים) וצלעות כבש (125 שקלים).
החלוצים 8 ראש פינה, 04-6936582, ראשון-שבת 23:00-8:00, לא כשר
לולה וקובה
ביסטרו ישראלי ים-תיכוני בהוד השרון, שמציע אווירה שכונתית ונעימה, כזו שאהובה במיוחד על משפחות עם ילדים. לאחרונה, הצטרף למקום השף אביב רגב, והושק שם תפריט מעודכן שכולל מנות כמו כנאפה מלוח עם תפוחי אדמה מדורה, גבינת פטה, תרד אפוי, סלט עגבניות חריף, עשבי תיבול ויוגורט ( 48 שקלים).
עוד בתפריט: כבד קצוץ שמוגש עם צ׳יפס בצל, בצל ירוק, מלפפון חמוץ ולחם קסטן קצוץ (42 שקלים), קבב דג (58 שקלים) ואספרגוס עם ביצה רכה, פרמזן ושמן כמהין (42 שקלים).
מבוא קדם 5 הוד השרון, 09-8352312, ראשון-שבת 23:00-8:00, לא כשר
ביסטרו גרינברג
ביסטרו קלאסי שנמצא בבעלות המסעדן צביקי עשת. המקום עצמו מעוצב בסטייל, והתפריט מציע קלאסיקות טעימות כמו קרפצ'יו בוקר (58 שקלים), כריך קורנדביף חם (69 שקלים), שניצל, פסטות, סלטים וגם מנות כמו פילה סלמון, פיש אנד צ'יפס, עוף צלוי והמבורגר.
אורי צבי גרינברג 25 תל אביב, 03-6136132, ראשון-חמישי 24:00-8:00, לא כשר
אם ביסטרו היא מסעדה שכונתית קטנה שבה מגישים אוכל ביתי ומנחם, "בראסרי" על פי הגדרתו הוא מקום מהודר וגדול יותר שמגיש תפריט רחב בהרבה. לעומת המסעדות הצרפתיות שנפתחות בשעות הצהריים ומציעות ארוחת צהריים ולאחר מכן ארוחות ערב בשעות מוגדרות, ה"בראסרי" פועל לאורך כל שעות היום וגם ובשעות הקטנות של הלילה.
לרוב, מדובר במקומות גדולים ורועשים במיוחד, כאלה שמתאימים לפגישות עסקים ולמפגשים עם חברים, אך לא לדייט רומנטי. אצלנו ההגדרות מעט שונות, ובראסרי נחשב למסעדה גדולה ומודרנית עם עיצוב שמזכיר מעט את המסעדות הקלאסיות של פעם. אגב, ראוי לציוון שבבראסרי הישראלי מוגשות בדרך מנות מהמטבח הצרפתי, וכמעט תמיד יש במקום גם בר רחב, עליו אפשר ואף רצוי לסעוד את הארוחה.
Republic
בראסרי מודרני שכולל 180 מקומות ישיבה, ומעוצב בסגנון קולוניאל-שיק עם בר גדול העשוי עץ וגימורי פליז מוזהב. התפריט במקום מציע פתיחים כמו שווארמה דג (58 שקלים) ורוסטביף עגל, עיקריות כמו שניצל, המבורגר, רביולי סרטנים ושרימפס ושוק אווז בבישול ארוך (98 שקלים) ומבחר מנות של ירקות לצד קוקטיילים ותפריט יין גדול במיוחד.
הנגר 24 הוד השרון (אזור התעשייה), 09-7887411, ראשון-חמישי, שבת 24:00-12:00, שישי 24:00-18:00, לא כשר
בראסרי
מוסד תל אביבי ששייך לקבוצת R2M, שבמשך יותר מעשור פעל במשך 24 שעות לאורך שבעה ימים בשבוע ולפני כשנה החלה לצמצם את שעות פעילותה בימים שבת עד רביעי.
ה"בראסרי" נחשב בעיני רבים לאבן יסוד בקולינריה התל אביבית, ומציע תפריט שכתוב כולו בצרפתית (עם תרגום לעברית, כמובן) וכולל קלאסיקות מהמטבח הצרפתי כמו עוף בחרדל (74 שקלים), Pot au Feu - בשר בקר בציר בקר עם עצמות מח, ירקות שורש וחזרת (89 שקלים) וגם Coq au Vin - עוף ביין (74 שקלים) ומבחר המבורגרים, קינוחים ויינות איכותיים.
אבן גבירול 70 תל אביב, 03-6967111, שבת-רביעי 2:00-8:00, חמישי-שישי 24/7, לא כשר
Hola Brasserie
הבראסרי החדש והמדובר של השף ויקטור גלוגר, שנפתח השנה בחלל בו פעלה בעבר מסעדת "רפאל" של השף רפי כהן. מדובר בבראסרי שף מודרני, בעל אווירה צעירה וקלילה שפונה לאחד הנופים הנחשקים בתל אביב - חוף הים.
המנות שבתפריט מובחנות לפי שיטת הבישול וחומרי הגלם שהן כוללות, ויש בו מנות כמו טטאקי טונה אדומה בקראסט זרעי שומר וכוסברה (44 שקלים), פיצה Beets & Blue Cheese עם קרם גבינה כחולה וסלקים צלויים (68 שקלים), צ'יפס חציל (53 שקלים), פאייה פירות ים זוגית A LA MINUTE בניחוח זעפרן (195 שקלים) ועוד.
הירקון 87 תל-אביב, 03-5759060, ראשון-שבת 24:00-12:00, לא כשר
Cafeteria TLV
בראסרי מודרני ששייכת לקבוצת "קפה אירופה", ובעיצוב שלו שולטת צבעוניות אקלקטית צעירה. המקום מציע חוויית בילוי אורבנית ומלאת שיק, ובתפריט תמצאו ארוחות בוקר כמו קרוק מדאם (42 שקלים), סנדוויצ'ים ומאפי בוקר, עסקיות צהריים עם מנות כמו כבדים על פירה (65 שקלים), סלט קיסר (52 שקלים) קלאב סנדוויץ', ריזוטו פטריות יער, נתח קצבים ופילה לברק.
החשמונאים 96 תל אביב, 03-9567216, ראשון-חמישי 23:00-9:00, שישי 16:00-9:00, לא כשר
אדום
בראסרי ירושלמי עם בר עישון ועיצוב קלאסי הפועל מאז 2001, ומציע במקום תפריט יין מרשים ואוכל קלאסי ויצירתי. התפריט, עליו אמונים צמד השפים - אלרן בוזגלו ומוטי דוי, מציע מנות בשר, פירות ים, דגים, סלטים, פסטות ועוד.
עוד תמצאו שם מנת סביח ופטה כבדים (52 שקלים), ניוקי ערמונים (72 שקלים),המבורגר, אוסובוקו טלה ושרימפס ביין לבן.
דוד רמז 4 מתחם התחנה ירושלים, 02-6246242, ראשון - שבת 12:00-02:00