שתף קטע נבחר
 

איפה אפשר לאכול אוכל פרסי בארץ?

גונדי, חורשת סבזי ואורז עם ירק: הקריאה במגילה הזכירה לנו כמה האוכל הפרסי טעים

צפו: כך מכינים קוקו סבזי (חביתת ירק פרסית) ב"ביתא קפה"    (צילום: ירון ברנר)

צפו: כך מכינים קוקו סבזי (חביתת ירק פרסית) ב"ביתא קפה"    (צילום: ירון ברנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המטבח הפרסי משלב השפעות מהמטבח ההודי, הטורקי וגם כמה מהמטבחים של מרכז אסיה, ביניהם המטבח האפגני. המנות הנפוצות בו הן חורשט - תבשיל שעשוי מעשבים, שעועית ולימון פרסי (גורמה סבזי), ולצידו - בשר חצילים ושעועית ירוקה (בדמז'ון); פירות יבשים ובשר עגל (סיבאלו); וגם אגוזים טחונים ברוטב רימונים ותמרהינדי (פסנז'ון).

 

מנה מפורסמת נוספת היא גונדי - קציצות שיכולות להיות עשויות מבשר עוף עם קמח חומוס או מבקר עם אורז ושזיפים. אגב, למרות שהאורז הגיע לפרס מהודו רק במאה ה-16, הוא משמש מרכיב חשוב ביותר בכל ארוחה פרסית.

גונדי (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
גונדי(צילום: ירון ברנר)

התבלינים הנפוצים במטבח הפרסי הם זעפרן, הל, נענע וריחן, וגם רימון ופירות יבשים, המככבים במטבח הזה. המשקה הפרסי המפורסם ביותר הוא פלודה, שמוגשת חצי קפואה עם מי ורדים ואטריות אורז קטנטנות. חוץ מזה, גם הקבב הפרסי שונה מכל הקבבים האחרים בשל התיבול המיוחד שלו וגם בשל אופן ההגשה - מעל אורז, לצד ירקות צלויים בגריל ועם רוטב גורמה סבזי.

פלודה (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
פלודה(צילום: גיא גמזו)
 

למרות שבארץ יש לא מעט יהודים שהגיעו מאיראן, פועלות כאן מסעדות פרסיות בודדות. מה שכן מצאנו הן מארחות ביתיות, שישמחו לבשל עבורכם מגוון מאכלים פרסיים וגם כמה מסעדות מזן אחר (חומוסייה, בית קפה ואפילו מסעדות שף), שמוגש בהן תפריט ספיישל פרסי.

 

 (  )

ביתא קפה

ברשת "ביתא קפה" החליטו לערוך - אחת לחודש וכל פעם בסניף אחר - ערב "סבזי נייט" שהוא, למעשה, ערב קונספט במהלכו מוגש תפריט פרסי כהלכתו. בתחילת הארוחה מוגשות לשולחן מנות פתיחה כמו סלט זיתים ורימונים, סלט חצילים ושום, יוגורט עשיר בעשבי תיבול, מנה של קוקו סבזי - חביתת ירק המורכב מתרד, יוגורט וצימוקים; כדורי בשר, דגים או אגוזים ברוטב פירות יבשים ותבשיל של אורז עם סלק ורימונים.

 

לעיקריות, ישנה אפשרות בחירה בין מנות כמו פילה דג בסירופ רימונים לצד אורז ירוק ומנה של קבב עם סלט ירקות או אורז לבן. לצידן, מציעים שם גם שתיים ממנות הדגל של המטבח הפרסי: גורמה סבזי טבעוני וגורמה סבזי בשרי המוגש עם עצם חורשט, פירות, עשבי תיבול וקוביות בשר בקר לצד אורז ירוק.

מסעדות פרסיות בארץ (צילום: שרית גופן)
(צילום: שרית גופן)

את הארוחה מלווים משקאות שרבט ורדים וענבים קפואים, כמו גם גזוז רימונים וליים. בגזרת הקינוחים, תוכלו לזלול כאן קרם ברולה מתובל באבקת "קסמים" פרסית העשויה מגרגירי חומוס קלויים, בוטנים, גרגירי כוסברה, סוכר וגרניטה תפוחים עם מי ורדים. על מנת לבדוק מתי תתקיים הארוחה הבאה, מומלץ להתעדכן בעמוד הפייסבוק של הרשת.

 

ברודצקי 17 תל אביב, 1-700-700-937, ראשון-שישי 23:30-8:00, שבת 23:30-9:00, לא כשר

צה"ל 71 תל אביב,1-700-700-937, ראשון-שישי 23:30-8:00, שבת 23:30-9:00, לא כשר

השקמה 1 סביון, 1-700-700-937, ראשון-חמישי 22:30-8:00, שישי 23:30-8:00, שבת 23:30-9:00, לא כשר

צמרות 2 הרצליה, 1-700-700-937, ראשון-חמישי 22:30-8:00, שישי 23:30-8:00, שבת 23:30-9:00, לא כשר

 

אלנה

במסגרת ארוחת "שבת המלכה", המוגשת במסעדה בימי שבת בין השעות 15:00-12:30, השף ברק אהרוני חוזר אל מקורותיו, ומציע מספר מנות עדתיות, ביניהן גם מנות מהמטבח הפרסי.

מסעדות פרסיות (צילום: יונתן בן חיים)
(צילום: יונתן בן חיים)

הארוחה נפתחת עם מגוון מנות ראשונות המוגשות למרכז השולחן לצד "נאן ברברי", הלוא הוא הלחם הפרסי המסורתי עתיר הכורכום והקינמון. בהמשך, אפשר לבחור כאן בין כמה מנות עיקריות ביניהן תבשיל גונדי מאיספהאן - כדורי פרגית וחומוס עם בצל וכורכום המתבשלים בתוך תבשיל ירקות ולימון פרסי. המחיר הארוחה מלאה נע בין 155-145 שקלים.

מסעדות פרסיות (צילום: יונתן בן חיים)
(צילום: יונתן בן חיים)

נחמני 23 תל-אביב, 03-5435400, ראשון-חמישי 11:00-7:00, 16:00-12:30, 23:30-18:00, שישי 15:30-7:00, 23:30-18:00, שבת 15:30-7:00, 23:30-18:00, לא כשר

 

פלודה פרסי

הפלודה - משקה פרסי מתוק שעשוי ממי ורדים ואטריות אורז - הוא אחד מהמשקאות או הקינוחים, אם תרצו, השווים שיש למטבח הפרסי להציע. לא קל למצוא מקומות המכינים אותו כהלכתו בארץ, והמקום הבא, שפועל בשוק התקווה, הוא אחד מאלה שבהם אפשר למצוא פלודה אמיתית התואמת למקור הפרסי.

 

בדוכן הקטן ימזגו לכם את המשקה הצונן, שכולל בתוכו לא מעט קוביות קרח, מתוך כלי נירוסטה מיוחד ישירות לכוס גדולה או קטנה, לבחירתכם (עבור כוס קטנה תשלמו שם שני שקלים, וכוס גדולה תעלה לכם חמישה שקלים).

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

אגב, מלבד הפלודה מוכרים כאן גם רכז רימונים שמבשלים במקום בשיטה עתיקה, לצד סירופ מתקתק העשוי מתמר הינדי.

 

חנוך 54 תל אביב, ראשון-שישי 16:00-8:00, כשר

 

המטבח הכפול

חומוסייה הפועלת בנחלת בנימין שבתל אביב ושייכת לאסי מוטהד, שהוריו עלו מפרס לפני שנולד. להבדיל מחומוסיות אחרות בארץ, כאן תוכלו למצוא גם תפריט המורכב מתבשילים ומנות בשר מהמטבח הפרסי, שעושות כבוד לשושלת הפרסית של מוטהד.

מסעדות פרסיות בארץ (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

מסעדות פרסיות בארץ (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

בין היתר, תוכלו לטעום כאן את מנת הג'יג'י טהרני - קבב פרגית המוגש עם אורז פרסי וחורשט סבזי (72 שקלים), תבשיל של חורשט סבזי (65 שקלים), גונדי נוחודי מחזה עוף עם קמח חומוס קלוי והל (55 שקלים) ויש שם גם קבב פרסי שמוגש עם חורשט סבזי ואורז (72 שקלים).

מסעדות פרסיות בארץ (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

נחלת בנימין 2 תל אביב, 03-5108408‏, ראשון-חמישי 24:00-10:00, שישי 19:00-10:00, כשר

 

קפה פולה

בית הקפה הבא פועל כבר 20 שנה ברחוב רוטשילד שבראשון לציון, ולצד התפריט האיטלקי שמגישים במקום אפשר למצוא שם גם כמה מנות מהמטבח הפרסי. הכל התחיל מכמה מנות ספיישל שהכינה אימו של אחד מבעלי המקום, אבל דרישת הקהל למנות הפרסיות הייתה כה גבוהה, עד שבעלי המקום החליטו לשלב אותן בתפריט המסעדה.

מסעדות פרסיות (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

בין היתר, תוכלו למצוא שם מנות כמו חורשט, מוצ'קה, שלושה סוגים שונים של גונדי, אורז פרסי ותבשיל בקר עם שזיפים, חרובים ולימון פרסי. מחירי המנות נעים בין 69-59 שקלים, ואפשר להזמין אותן במקום, לקחת בטייק אווי (במקרה כזה תקבלו גם 10 אחוז הנחה) וגם להזמין הביתה לסוף השבוע.

מסעדות פרסיות (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

רוטשילד 126 ראשון לציון, 03-9508215‏, ראשון-חמישי 24:00-8:30, שישי 1:30-8:30, שבת 24:00-9:00, לא כשר

 

עדנה

מוסד רמת השרוני שהוקם בשנות ה-50, ומאז מציע אוכל ביתי כמו קציצות דגים וקוסקוס לצד מנות בראסרי קלאסיות כמו שרימפס בקונפי עגבניות ורוטב בשאמל, וגם כמה היילטים מהמטבח הפרסי. מה למשל? כיסוני פיאז ממולאים בבצל, בשר וקינמון (32 שקלים), תבישל שפטה - כדורי בשר ברוטב פירות יבשים (62 שקלים) וג'וג'ה קבב מפרגית (59 שקלים).

 

טרומפלדור 3 רמת השרון, 03-5494976, ראשון-שבת 24:00-9:00, לא כשר

  

 (  )

שמשירי

במסעדה הבאה, שנמצאת בנחלת בנימין, כל ארוחה מתחילה במנת פתיחה שכוללת צלוחיות של סלט ירקות, פטרוזילים ושום שנקרא "שבע השנים" ונרקח לפי מתכון משפחתי. למנה ראשונה אפשר לטעום כאן את הגונדי נחודי (20 שקלים), ולמנה עיקרית מומלץ ללכת על שיפודים, ובמיוחד על מנת הג'יג'י - קבב שעשוי מעוף ומתובל בזעפרן (25 שקלים).

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

בתפריט המסעדה תוכלו למצוא גם לא מעט ממנות הדגל של המטבח הפרסי כמו גורמה סבזי (50 שקלים) וחורשט עלו (50 שקלים). בימי שלישי מגישים כאן מנה מיוחדת הנקראת בתפריט "דיזי" והיא, למעשה, תבשיל טלה שמכינים בבישול איטי. יש שם כמובן גם ממולאים, תבשיל אשהרשטה - תבשיל פרסי מלא בירק, קטניות ואטריות, ברנג'י - קציצות "קיפודי עוף" המורכבות מעוף ואורז, שזכו לשם זה בזכות מראיהן הייחודי שמזכיר קיפודים, וגם תהדיג - פשטידת אורז פרסית.

 

נחלת בנימין 99 תל אביב, 03-6821018, ראשון-חמישי 18:00-12:00, כשר למהדרין

 

סלימי

מסעדה משפחתית השייכת לאחים רמי וקובי סלימי, שמגישים בה לאורך השבוע תפריט רגיל, ובימי שלישי ושישי מתווספים אליו מאכלים פרסיים מיוחדים המשתנים מדי שבוע.

 

בימים אלו, לפני כל מנה שתזמינו מהתפריט, יוגשו לשולחן צרור ירק, צנוניות טריות וסלסה פיקנטית לצד פיתות חמות. בהמשך, תוכלו לבחור בין תבשיל אורז עם חורשט סבזי ובשר (50 שקלים), לבין מנת שיפודים וקבב פרסי, אורז עם קציצות גונדי (45 שקלים) או חורשט סבזי צמחוני (30 שקלים כולל אורז).

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

כמו גם, מציעים כאן ארוחה עסקית שווה במיוחד; במחיר של 50 שקלים בלבד תקבלו מנת אורז, שני שיפודי בשר, מרק חורשט סבזי צמחוני ושיפוד של ירקות צלויים. בימי שישי, מציעים כאן גם אוכל מוכן לקנות הביתה.

 

נחלת בנימין 80 תל אביב, 03-5188377, ראשון-שישי 17:00-11:30, כשר

 

גורמה סבזי

מסעדה פרסית חדשה יחסית, שפועלת באזור שוק לוינסקי בתל אביב. במסעדה, שהוקמה על ידי ‏ביג'אן ברכורדרי‏, מגישים תפריט יומי משתנה שכולל תבשילים פרסיים כמו אשרשתה, פרגית במרינדת זעפרן, קבב לצד שלושה סוגי אורז וחורשט אלו עם משמשים, רכז רימונים והמון ירק. בימים קרים, אפשר למצוא כאן גם תבשיל בשר טלה עם קטניות, חומוס, לימון פרסי ועגבניות שלמות, שהפרסים מכנים אותו פשוט "דיזי" (65 שקלים).

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)

לצד אלו, מומלץ לטעום כאן גם את קציצות הגונדי המוגשות בתוך מרק צח ואת התבשילים הצמחוניים שמחירם נע בין 40-30 שקלים. תבשילים עם בשר נא יעלו לכם בין 60-45 שקלים, מנה של שיפוד עם אורז תעלה לכם 35 שקלים ועל "אשה רשטה" (מרק אטריות פרסי) תשלמו 35 שקלים.

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)

לוינסקי 47 תל אביב, 03-5080709‏, ראשון-חמישי 18:00-11:00, שישי 15:00-11:00 כשר

 

גוהר

מסעדת "גוהר" ("יהלום" בתרגום מפרסית) פועלת כבר 18 שנה באזור התעשייה של כפר סבא, ומציעה מנות אותנטיות וקלאסיות מהמטבח הפרסי. על המנות אמונה בעלת המקום - רחל נורליאן, ילידת איספהאן (העיר השלישית בגודלה באיראן), שמעבירה באמצעות הבישול של את המסורת המפוארת של המטבח המרתק לדורות הבאים.

מסעדות פרסיות בארץ (צילום: ליה גרינגס)
רחל נורליאן, מסעדת "גוהר"(צילום: ליה גרינגס)
 

בתפריט תוכלו למצוא מנות כמו מרק גונדי ברנג'י; "דולמה" - הממולאים הפרסיים שמבושלים עם רימונים, לימונים ושזיפים; תבשיל חורשט סבזי שמורכב משעועית ועשבי תיבול; עלי מנגולד ממולאים בבשר ומבושלים ברוטב ענבי בוסר; פסנג'ון - פרגיות בזעפרן ולימון; שוק טלה עם ירקות שורש ויין אדום; חורשט אלו - תבשיל בקר עם סלק, שזיפים וחבושים ברוטב רימונים ועוד מטעמים פרסיים רבים.

מסעדות פרסיות בארץ (צילום: תומר דואק)
(צילום: תומר דואק)

אגב, את כל הטוב הזה תוכלו לטעום שם גם במסגרת הארוחות העסקיות שמחירן נע בין 70-50 שקלים, והן כוללות מנה עיקרית, שלוש תוספות וסלטים. בימי שישי, יש גם אפשרות לקחת אוכל מוכן הביתה לסופ"ש.

 

התע"ש 26 אזור התעשייה כפר סבא, 09-7664533‏, ראשון-חמישי 16:00-11:30, שישי 15:00-8:00, כשר

 

באבא ג'ון

מסעדה פרסית חדשה יחסית, שנפתחה לפני מספר חודשים ברחוב יפו בירושלים. התפריט במקום מורכב ממנות כמו קבב פרסי וקבב פקיסטני (35-29 שקלים ליחידה בפיתה או 60 שקלים לשתי יחידות בצלחת), גונדי (30-20 שקלים) וכופתא ברנג'י (35-29 שקלים).

 

עוד תוכלו לזלול שם תבשילים כמו גורמה סבזי (39 שקלים), חורשט במייה (39 שקלים), גונדי וחורשט מוסמה.

 

יפו 220 ירושלים, 02-6644477‏, ראשון-חמישי 24:00-11:00, כשר

  

 (  )

סוראיה - אירוח פרסי ביתי

סוראיה, שעלתה לארץ מאיראן לפני לא מעט שנים, מארחת בביתה שבהרצליה. לפני שעלתה ארצה, עבדה כשפית מסעדות מקומיות באיראן, ובארוחות שהיא מציעה בביתה תוכלו לשמוע מפיה את כל ההיסטוריה הקולינרית של פרס העתיקה. בגזרת האוכל, תוכלו לטעום שם מאכלים פרסיים אותנטיים המשתנים בהתאם לעונות השנה.  

מסעדות פרסיות (צילום: מאיה לוסטינג)
(צילום: מאיה לוסטינג)

בין היתר, תוכלו לטעום שם קוקטייל "אלבלו" על בסיס ליקר דובדבנים שנרקח על פי מתכון משפחתי וסודי שעובר מדור לדור במשפחתה של סוראיה כבר 100 שנה, לצד מרק רימונים חמצמץ עם כדורי בשר, כופתאות גונדי מתובלות בלימון פרסי שחור ועלי גפן ממולאים בכרוב סגול, מנטה, זעפרן ופירות מיובשים.

מסעדות פרסיות בארץ (צילום: מאיה לוסטינג)
(צילום: מאיה לוסטינג)

לקינוח, היא תגיש לכם פלודה עם מיץ ליים ופיסטוק וממתקי דבש וזעפרן מסורתיים לצד תה פרסי. מחיר הארוחה הוא 204 שקלים, והיא מיועדת ל-16-8 סועדים.

 

על מנת ליצור קשר עם סוראיה היכנסו לאתר Eatwith

  

לילי טויזר אירוח פרסי

לילי טויזר עלתה ארצה מפרס עם משפחתה כשהייתה תינוקת, ואת רזי הבישול הפרסי למדה מאמה. כיום, היא מארחת לסעודות פרסיות במרפסת היפה שבביתה בבית שאן, שם היא מגישה מגוון מנות אותנטיות הכוללות זעפרן, לימון פרסי, הל, קינמון וקימל.

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

מלבד כל סוגי האורז הפרסי שטויזר מגישה במהלך הארוחה, תוכלו לטעום שם גם גונדי, מרק חורשט סבזי עשיר בירק ובלימון ומנות נוספות. עבור ארוחה מלאה תשלמו בין 250-200 שקלים לסועד (בהתאם לכמות וסוג המאכלים שיוגשו), ובארוחה עצמה יכולים להשתתף עד 50 סועדים בארוחה אחת.

 

הנורית 16 בית שאן, 0542030341, כשר ללא תעודה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן בן חיים
גונדי: גאווה פרסית
צילום: יונתן בן חיים
מומלצים