מארמון האליזה לכלא נווה תרצה
בימים כתיקונם, השף הצרפתי גיום גומז מבשל בארמון האליזה לנשיא צרפת ולשועי עולם. אתמול הוא בישל ארוחת גורמה לאסירות של כלא נווה תרצה ולילדיהן
השף גיום גומז הוא השף הרשמי של ארמון האליזה. בימים כתיקונם הוא אחראי על האוכל שמוגש לנשיא צרפת, עמנואל מקרון, ולרעייתו, בריז'ט מקרון, ומכין את ארוחות הגורמה שמוגשות לאורחים שמגיעים לאליזה. אתמול הוא בישל בכלא נווה תרצה - כלא הנשים הישראלי - ארוחת גורמה בסגנון צרפתי ובמגבלות הכשרות וחומרי הגלם בכלא.
כחלק ממסגרת שבוע הקולינריה הצרפתית השביעי שמתקיים בישראל שגרירות צרפת בישראל קיימה אירוע חברתי יוצא דופן, בו השף של ארמון האליזה, השף גיום גומז, העביר סדנת בישול ל-12 אימהות אסירות, אשר למדו לבשל ארוחת גורמה כשרה עם חומרי הגלם הבסיסיים של כלא נווה תרצה.
במקביל, העביר גיום את 19 ילדיהן של אותן אסירות סדנה להכנת עוגיות לאמהות. הרעיון היה לחבר דרך האוכל את האסירות עם ילדיהן שנמצאים מחוץ לכותלי הכלא בגילאי 3 עד גיל צבא -
והחיבור הקולינרי עבד - ובגדול: האסירות שכלואות בנווה תרצה על עבירות של אלימות, סמים ועבירות מרמה, התרגשו עד דמעות לבשל ארוחת גורמה במטבח של הכלא לילדיהן.
הילדים התרגשו גם הם לראות את האמהות הנפקדות שלהן מתפקדות, גם אם זה לשעה קלה, כאמהות לכל דבר, שמבשלות ומכינות לילדים אוכל, במיוחד כשחלק מהאסירות בכלא מעולם לא זכו לבשל לילדים שלהן. סדנת הבישול של השף גומז עזרה להן פעמיים: פעם אחת לבשל ופעם שנייה ליצור חיבור נפשי טעון עם הילדים.
מיץ תפוזים בכוסות שמפניה
מי שנתן את חסותו לארוחה המשותפת היתה לא אחרת מאשר רעיית נשיא, המדינה נחמה ריבלין, שהיא אורחת כבוד בכלא ומבקרת בו תדיר כדי לצפות בהצגות בכיכובן של האסירות. הגברת ריבלין ביקרה כבר שלוש בכלא, וצפתה בהצגות.
זאת הפעם הרביעית שהיא מגיעה, והפעם כדי לצפות ב"פרויקט האמהות וילדיהן". עוד השתתפה באירוע שגרירת צרפת בישראל, הלן לה גל, ומפקדת כלא נווה תרצה, גונדר משנה שרה פרידמן.
והתוצאה: ארוחת גורמה ל-30 משתתפים - האסירות וילדיהן. למנה ראשונה הוגשה ביצה ממולאת בטונה בקישוט פטרוזיליה על מצע עגבניות פרוסות; למנה עיקרית היה חזה עוף עטוף בפירורי לחם ממולא בפטריות על מצע קרם תירס, ירקות ירוקים ואורז פילאף; ולקינוח עוגיות שוקולד בצנצנת - מלאת אהבה. מאחר ואי אפשר להגיש אלכוהול בכלא, ליווה את הארוחה מיץ תפוזים בכוסות שמפנייה. על השולחן הניחו זרי פרחים, שתרמו לאווירה.
"אוכל, בכל תרבות ובכל עם, נקשר קודם כל לאהבה, לחמימות, ובמיוחד לקשר שלנו עם אימא, עם סבתא, עם הטעמים והריחות מהבית", אמרה רעיית נשיא המדינה, נחמה ריבלין, "הילדים שלי כבר גדולים מאוד, אבל כשהם מגיעים למטבח שלנו הם חוזרים להיות ילדים והם תמיד תמיד רעבים. היום, מה שעשיתן יחד, מה שבישלתן יחד, יהיה בשביל כל אחד ואחת מכן זיכרון מתוק. ולילדים זה עוד זיכרון של אוכל ואהבה מאימא והוא ילך אתכם ואיתם עוד שנים ארוכות".
הניתוק מהילדים
אז איך מתמודדות האסירות עם הקושי, אולי הגדול מכל - הניתוק מהילדים? "בזמן המאסר היחסים עם הילדים הופכים למוקד של כאב", מסבירה מפקדת נווה תרצה, גונדר משנה שרה פרידמן. "בזמן המאסר היחסים עם הילדים הופכים למוקד של כאב, והקושי הוא אמנם מהניתוק מהילדים, אך בו זמן הם גם מהווים מקור לתקווה ולמוטיבציה לשנות את חייה של האם. משבר המאסר מכיל בתוכו גם את הפוטנציאל לצמיחה ולהתפתחות אישית של האם ושל הקשר שלה עם ילדיה. תוך התחשבות במגבלות ובחשיבה משותפת, הצלחנו להביא את הרוח הצרפתית לנווה תרצה".
השף, שבשבילו היה האירוע יציאה מהשיגרה, התרגש מהחיבור עם האסירות ועם ילדיהן, ונראה שנהנה לא פחות מהסועדים: "התרגשתי מאוד כשהבנתי שהשנה הפרויקט החברתי הולך להתמקד באימהות אסירות ובילדים שלהן", מסר גומז, "והנה ניתנה לי ההזדמנות לקיים ארוחה בסגנון צרפתי בכלא. האמת היא שלרגעים זה הרגיש לי כאילו אני מבשל בארמון האליזה".