ראשון המסיק: אירועים בבתי בד וארוחות מיוחדות עם שמן זית
שמן הזית של ראשון המסיק יוצא לשוק וזה הזמן להכיר מקרוב את בתי הבד ואת שמני הזית החדשים לעונה. ויש גם מתכון משגע לעוגת שמן זית ורוזמרין
צפו: הכנת שמן זית במשק הילמן
מהפכה דומה לזו שהתרחשה בארץ בעולם היין והקפה, מתרחשת בשנים האחרונות בעולם שמן הזית: למדנו להבדיל בין הזנים השונים, למדנו כיצד לטעום אותו נכון ולהעריך שמן זית טוב כשאנחנו פוגשים אחד כזה.
מעבר לעובדה שמדובר על אחד ממצרכי הבסיס של המטבח המקומי שלנו, זית ושמן זית מסמלים את חידוש הקשר שלנו לחקלאות ארץ ישראלית. למרות שלאורך כל השנה אפשר למצוא בארץ שמני זית מקומיים מעולים, דווקא בימי סוף המסיק, כלומר ממש עכשיו, משקי הבוטיק ובתי הבד בשיא החגיגה. בימים אלה אפשר גם לטעום שמן זית טרי וארומטי.
בשבועות הקרובים יתקיימו אירועי מסיק ברחבי הארץ, בכרמים, בבתי הבד ובמסעדות. תוכלו להכיר את המגדלים ואת היצרנים, תוכלו להעמיק את הידע על השיטות השונות להפקת השמן וגם לטעום את סוגי השמן השונים שמייצרים בארץ. והכי חשוב - קחו אתכם הביתה בקבוק של ראשון המסיק, הוא ישדרג לכם כל סלט וכל תבשיל.
אירועי מסיק ברחבי הארץ
ב"ארץ גשור" תוכלו לעשות סיור חווייתי שמיועד לכל המשפחה, המשלב צפייה בתהליך ייצור השמן, וטעימות ממגוון השמנים הזניים, תוך הכרת השימושים והארומה הייחודית לכל זן. כמו כן, תוכלו גם אפשרות לסייר במטעים ולראות את הבוצרת בפעולה.
מתי: עד סוף חנוכה 16:00-8:00, שישי 14:00-10:00
איפה: קיבוץ גשור, דרום רמת הגולן, 04-6764036
אם תגיעו ל"בית הבד הגלילי" תוכלו ללמוד כיצד מפיקים שמן זית בשיטה מודרנית ואקולוגית ולטעום חמישה זני שמן זית שהופקו בעונת המסיק שהסתיימה זה עתה. אפשר לטעום במקום גם יין וגבינות עיזים. בבית הקפה שפועל שם תוכלו ליהנות מנוף יפה ולטעום מנות מיוחדות בשילוב חמשת שמני הזית המופקים בבית הבד.
במקום נערכות סדנאות טעימות שמן זית (25 שקלים למשתתף) במהלכן לומדים לזהות את מאפייני הטעם והריח החיוביים והשליליים, כיצד לקבוע באמצעותם את האיכות של השמן ועל השימושים הקולינריים הלא שגרתיים בשמני זית.
מתי: 27-28 בדצמבר 16:00-10:00, הסדנה מתקיימת ב-27.12 ב-12:00 וב-28.12 ב-11:00
בית לחם הגלילית, 04-6899779, 052-6154411
בית הבד "יקב גורדון" זכה במספר מדליות בתחריות בינלאומיות, והוא מייצר במקום שלושה סוגים של שמן זית כתית מעולה. תוכלו לרכוש שם יין אדום, ליקרים, טחינה גולמית, זיתים ומוצרי קוסמטיקה משמן זית.
מתי: חמישי, שבת וראשון 16:00-9:00
סמוך לפארק גורן, גליל מערבי, 8854255- 052
בבית הבד ריש לקיש בציפורי מציעים סדנת צילום בנייד עם נטלי תמיר שתיקח אתכם מבית הבד לכנסיית ציפורי, כולל הסבר וטעימות שמני זית בבית בד. הסדנה מתאימה לכל רמות הצילום, והיא תתקיים ב-27/12 בשעות 13:30-10:00 ומחירה 350 שקלים. במקום יש גם סדנת בישול לחנוכה הכוללת סיור בבית הבד וביקב של ציפורי, הסברים על שמן הזית וטעימות. במהלך הסדנה טועמים יין ומכינים אמפנדס תירס, לטקס עם חלפיניו ועוד.
מתי: הסדנה תתקיים ב- 27/12 בשעות 13:30-9:30 ומחירה 400 שקלים לשני משתתפים.
הרשמה לסדנת צילום בהודעות ווטסאפ: 052-6682811 להרשמה לסדנת בישול: 052-6966286
איפה: מושב ציפורי, גליל תחתון
ב"משק הילמן" יקחו אתכם לסיור בין המטעים של פירות, לתצפית על הגבול הסורי ולאחר מכן לכרם זיתים מודרני העובד בשיטת בצירה מכנית. הסיור ילווה בהסברים על גידול הזיתים, על הסוגים השונים של שמני הזית ועל בוחרים נכון שמן.
מתי: במהלך החנוכה 17:00-8:00, שישי 14:00-8:00
איפה: מושב נוב, רמת הגולן, 052-2983325
בית הבד "אבו עפיף" בחורפיש השייך לשני אחים, לוטפי וראא׳ף גדבאן, מייצר שמן זית עבור תושבי האזור וגם כמות קטנה למכירה לבית הבד. הם מייצרים שמן מכרמי זיתי ברנע המשפחתיים (45 שקלים לבקבוק של 750 מ"ל), ובגלל שלוטפי הוא גם מורה דרך, גם מהנדס וגם מורה לשעבר, הוא ישמח לארח אתכם כדי לספר את הסיפור המשפחתי המיוחד ולאפשר טעימות של שמן הזית מהזן הסורי שמופק מזיתים שהכי קשה לגדל, אבל הם אחד המאפיינים הייחודיים של אזור מירון, אזור המפורסם באיכות הזיתים הגדלים בו. מחיר הסיור עם ההסברים והטעימות של שמן זית - 50 שקלים לאדם.
מתי: במהלך החורף
חורפיש, 077-2308292
במרכז המבקרים של מסיק קיבוץ מגל תוכלו לטעום שמן זית ותוך כדי כך ינפצו לכם את המיתוסים על השמן. תוכלו גם לבקר במטעים ולשמוע הסבר על שיטות הגידול השונות. הכניסה ללא עלות ובחנות במרכז המבקרים תוכלו לרכוש שמני זית ומוצרים שונים עם שמן.
מתי: במהלך החנוכה 16:00-8:00, שישי 13:00-9:00
איפה: קיבוץ מגל, עמק חפר, 04-6287928
במשק אחיה פועל בית בד מודרני, מהגדולים בארץ, שנבחר לאחד מ-25 בתי הבד הטובים בעולם. לרגל סיום המסיק מציעים לכם שם סיור בבית הבד ובמרכז המבקרים וצפייה במסיק באחד המקומות היפים בארץ, בכרמים המשתרעים על פני 350 דונם. שמן הזית של המשק יתארח גם במלון וולדורף אסטוריה לארוחת ספיישל שבה המנות יושרו או יבושלו בשמן של אחיה. השף איציק ברק-מזרחי יגיש עד סוף החודש מנות כמו קפוצ'ינו שורש סלרי עם צנוברים ושמן ריחן, קונפי דג בס בשמן זית קורנייקי, קראסט קינואה גזרים מקורמלים וקרם פקאן, חזה עוף חופש במילוי פיסטוקים, תפוח אדמה ראטה אפוי בשמן ארבקינה, אסובוקו טלה בבישול איטי בשמן ארבקינה ולקינוח גלידת שמן זית עם קראסט שקדים ואגסים מקורמלים.
מתי: חמישי וראשון 15:30-8:30
איפה: שילה, מטה בנימין, 02-9401313
ביקב "טורא" מייצרים יין ושמן זית, ובמהלך הסיור והטעימות שמציעים במקום טועמים גם את היין וגם את השמן ומקבלים הדרכה והסברים. בהזמנת סיור במהלך החג (במחיר 25 שקלים למשתתף), כל מבקר מקבל סופגניה.
מתי: במהלך החנוכה
איפה: ישוב רחלים, שומרון, 02-6508882, 052-7966613
במשק הארטישוק של נעם תוכלו לעשות סיור רגלי מודרך בכרמי הזיתים, ולהכיר את העבר, ההווה ועתידו של ענף שמן הזית, בדגש על הצדדים הבריאותיים. לאחר מכן תוכלו לאכול בראנץ' צמחוני על טהרת ארטישוק ושמן זית טרי, וגם להדליק נרות חג בחנוכיית ארטישוק - במהלך החג.
מתי: מדי שישי ושבת 16:00-10:00
מושב ניר בנים, מועצת באר טוביה, 054-2278637
מסעדות שחוגגות את ראשון המסיק
במסעדת "רוזינקא" בתל אביב תוכלו לטעום במהלך החנוכה את שמני הזית ראשון המסיק של משק "פתורה". לשם כך הוקמו במקום דלפק טעימות, ואת השמן תוכלו לטעום גם במנות ספיישל במסעדה.
לילינבלום 41 תל אביב, 03-6344822
השף אליס מטר מגיש במסעדת "לוקנדה" מנות ספיישל עם שמן ראשון המסיק בהן תבשיל יוגורט עם שישברק וקובה, תבשיל בלדי חורף עם במיה, עולש וחוביזה בשמן זית בתוספת צלעות טלה מהטאבון ופטאייר במילוי שרימפס ברוטב עמבה, טחינה וירוקים.
מלון רמדה אוליביה דרך הציונות 29 נצרת, 04-6130351, לא כשר
השפית סימון שפירו תגיש במסעדת "רופטופ" מגוון מנות עם שמן זית ישראלי. בין המנות טרטר דג, פלפלים חריפים מותססים, לימון כבוש וכוסברה על קרפצ'יו חציל ולימון פרסי בתיבול אבקת שמן זית (72 שקלים). עוג בתפריט: דג מוסר קונפי בשמן זית עם תבשיל חומוס, פלפלים קלויים ועגבניות שרי מיובשות בשמן זית (132 שקלים).
מלון ממילא ירושלים, 02-5482230, כשר
השף טל גזית ממסעדת אנג'ליקה יגיש מנות שמן זית ראשון המסיק: מרק זוקיני וקרוסטיני בצק עלים עם שמן זית, עגבניות שרי צלויות בזמן זית, פלמידה לבנה כבושה עם לימונים ועמבה בתיבול שמן זית, גרניטה גזר וזמן זית, עוגת שמן זית והדרים ועוד.
ג׳ורג׳ וושינגטון 4 ירושלים, 02-6230056, כשר
ביום ראשון הקרוב יגיש השף אליאב גולדנברג ב"גרקו" תפריט שמן זית מיוחד. בין המנות שבתפריט יהיו קרם צנוברים ושמן זית, תבשילי שמן זית עם חומוס, קולורבי מבושל בשמן זית ועשבי תיבול, מוסר נא, קרם צנוברים ושמן זית, סרדינים בגריל מוגש עם סלט עגבניות צלויות, זיתי קלמטה, כוסברה, צ׳ילי ושמן זית ועוד.
גרינברג 25 תל אביב, 072-3929858
ב"יקב תשבי" מציעים לרגל סיום המסיק פטיסרי עם שמני זית מהזן הסורי, האסקל והקלמטה שגדלים למרגלות היקב. את קולקציית הפטיסרי הזו יצרה השף קונדיטורית מאיה דידי אליהו, והיא תוצע בחודש הקרוב כשכל המוצרים מבוססים על שמן הזית מהכרם המשפחתי של תשבי שבגבעת עדה. בנוסף, ניתן יהיה לרכוש את השמן במזיגה ממכלי נירוסטה ישירות לבקבוקים אותם תוכלו להביא מהבית או לרכוש במקום (50 שקלים לליטר).
בין מוצרי הפטיסרי עם שמן זית תוכלו למצוא מרמלדות בטעמים פטל טרי ושמן זית ודבש זעתר ושמן זית, קרמבו עם בצק פריך שמן זית עם קרם מנדרינה ואשכולית אדומה מצופה בשוקולד תפוז וגם מרציפן שמן זית, עוגת פקאן עם תחתית פריכה של שמן זית, מדלן פיסטוק, הל ושמן זית (35 שקלים) וגלידת וניל במי זהר ושמן זית (10 שקלים).
מתחם תשבי כביש 652, בין זיכרון לבנימינה, 04-6288195, כשר
גלידת שמן זית תוכלו לטעום ב"קפה נורדוי" של השף עינב זגורי וגם בגלידריית Arte התל אביבית.
נפתח לכם התיאבון? קבלו מתכון
עוגת שמן זית ורוזמרין עם גלידת שמן זית ומלח ים
באדיבות מסעדת אדום
המצרכים:
1/2 2 כוסות קמח
1/2 1 כוסות אבקת סוכר
1 כפית אבקת אפיה
1/2 כפית סודה לשתיה
1/2 1 כוסות חלב
1 וחצי כוסות שמן זית איכותי במיוחד
3 ביצים גדולות
גרידה מתפוז אחד
2 כפות מחטי רוזמרין
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה סוכר, קמח, אבקת אפייה וסודה לשתיה.
- בקערה נפרדת מערבבים חלב, ביצים ושמן זית.
- מוסיפים בהדרגה את הנוזלים לתוך הקערה עם החומרים היבשים, תוך ערבוב עד קבלת בלילה אחידה וחלקה.
- מניחים לבלילה לנוח כ-30 דקות במקרר, ובינתיים מחממים את התנור ל-180 מעלות.
- מערבבים את הבלילה עם גרידת התפוז, ומעבירים לתבניות מאפינס אישיות מסיליקון או לתבנית של אינגליש קייק עם נייר אפייה. מפזרים מעל העוגה מעט מחטי רוזמרין.
- אופים את העוגה ב-180 מעלות במשך 25-30 דקות. מניחים לה לנוח כ-5 דקות בתנור, ומצננים 15-20 דקות.
- את הרוזמרין שנשאר מטגנים כ-30 שניות בשמן עמוק, מסננים מהשמן וניחים על נייר סופג. מפזרים מעל אבקת סוכר ומנערים בעדינות.
- מגישים את העוגה לצד גלידת וניל, עליה מזליפים מעל מעט שמן זית איכותי, בוזקים מעט מלח ים ומניים מעל את הרוזמרין המתוק.