יצאנו לאכול ביאנוח-ג'ת
קובות קטנות ממולאות בבשר כבש, מרק תרד מתרד שלוקט באותו הבוקר, פיתה עם 300 גרם שווארמה בתוכה וגם מקלובה, סינייה ולא מעט מתוקים: יצאנו לאכול בשני כפרים דרוזים בגליל המערבי
תצפית לחרמון ולראש הנקרה, מקומות היסטורים, חווה חקלאית דרוזית ועץ אלון בן לא פחות מ-1,000 שנה: יאנוח-ג'ת היא מועצה מקומית השוכנת בסמיכות לכפר ורדים, מעלות תרשיחא, כליל וגעתון.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אתכם:
- מה אוכלים בדליית אל כרמל ובעוספייה?
הכפר יאנוח יושב על ידי דרוזים כבר לפני 600 שנה, וחוץ מתצפית לחרמון, לראש הנקרה ולהרי הכרמל, יש בו עץ אלון שמפורסם בכל האזור, בשל גילו המופלג - 1,000 שנה. יש אומרים שזה העץ הכי גדול בארץ, ויש הרואים בו עץ מזל אליו מגיעים על מנת לקבל ברכה או כדי להביע משאלה.
בכפר ג'ת הסמוך יש גני שעשועים חדישים ואפילו חווה חקלאית דרוזית - היחידה בארץ. הופתענו לגלות כי עד לפני 3 שנים לא היה בכפר הזה ולו קיוסק אחד - שלא לדבר על תיירות, מסעדות או אירוח ביתי.
אבל הכל השתנה הודות לשלושה צעירי מהכפר שהחליטו לשים את האזור על המפה ולפתח בה תיירות: הם פנו למורי דרך, הקימו לתחייה את גרעין הכפר ודרבנו את התושבים להתחיל לארח. יצאנו לסיור קולינרי באזור, ובדקנו - מה יש לאכול ביאנוח-ג'ת?
חומוסיית הנוף
השלט של המקום הזה מצביע על כך שמדובר בחומוסייה, אבל יש כאן הרבה יותר מחומוס: חומוסיית הנוף היא למעשה מסעדה דרוזית לכל דבר. היא שייכת לאילנה סעיד, ובה עובדים כל בני המשפחה.
החומוסייה מסתתרת מאחורי תחנת דלק, אבל בכניסה תגלו מרפסת דק קטנה עם אחד הנופים היפים בצפון, אותו רואים גם מהחלונות הגדולים של המסעדה שצופה לנהריה, לעכו, למעיליא ולראש הנקרה.
התפריט מציע מלבד החומוס הקטיפתי (20 שקלים) גם מנסף מעולה, עלי גפן, כרוב וקישואים קטנים ממולאים, שולבטו ומג'דרה דרוזית מבורגול (30-10 שקלים למנה), ויש כאן גם קובה נהדרת ממולאת בכבש (6 שקלים ליחידה).
את הארוחה כאן כדאי לסיים עם תה מיע'לי ("מרלי") מתובל בקינמון, בג׳ינג׳ר ובקרע - דלעת מסוכרת, קשה כמו סוכריהי מבחוץ ונוזלית מבפנים. המסעדה פתוחה לאורך כל השבוע בין 18:00-8:00 מלבד יום ושני (אבל אם אתם קבוצה ותתאמו מראש, יקבלו את פניכם גם ביום הזה).
בוויז: חומוסיית הנוף, יאנוח-ג'ת, 054-9925621
אוכל מכל הלב - אירוח ביתי של אסיה חלבי דאהר
אסיה היא רק בת 45, אבל כבר הספיקה לנצח את מחלת הסרטן ולהתאלמן. מזה חמש שנים היא מגדלת לבדה את חמשת ילדיה, ואחרי שבמשך שנים ארוכות עבדה בניקיון, היא החליטה לפני שנה לפתוח את ביתה היפה לאירוח דרוזי.
אפשר להגיע אליה לארוחות בוקר וגם לארוחות צהריים וערב. אפשר לאכול בסלון הענק שמעוצב עם רהיטי וינטג', או על הגג, שם יקבל את פניכם נוף מטורף. בחצר יש לאסיה טאבון שבו היא אופה מאפים ממולאים, ועל שולחן האירוח שלה תמצאו שפע מאכלים שהיא מכינה מירקות הגדלים בחלקה המשפחתית.
היא תגיש להם מרק תרד, שאותו היא מלקטת מוקדם בבוקר, וגם מקלובה, מג'דרה, סלטים, תבשילים וקובה ממולא בבשר ומתובל ביד נדיבה. יש לה שם ארבעה סוגים של ממולאים, ארבעה סלטים, תבשילים מחציל ועוד, ואנחנו מבטיחים לכם ששולחן עשיר כזה לא תמצאו בשום מסעדה.
המחיר לארוחה מלאה כולל קינוחים הוא 120 שקלים לאדם, והאירוח מיועד לקבוצות של 50-10 סועדים (רצוי לתאם מראש הגעה). שימו לב, ממש בקרוב המטבח של אסיה יהיה בהשגחת צהר.
לתיאום: 050-9225843
מסעדת אלמנסף
את המסעדה הצנועה שלה פתחה אלהאם פרג' אחרי שאחיה הפציר בה כי בסך הכל היא צריכה בשביל זה "סיר וגז". זה היה לפני שש שנים, ומה שהתחיל בתור מסעדת "סיר וגז" מתחת לבית, הפך לאחד המוסדות הקולינריים הכי מוכרים בכפר.
בעלה של אלהאם בוגר טכניון, אלוף משנה בצה"ל בעברו, והיום עוסק בהנדסה אזרחית. בסופי השבוע גם הוא מגיע לעזור במסעדה. אפשר לאכול במקום של ארוחה טבעונית ואפשר להזמין את המטעמים המפורסמים של המטבח הדרוזי: סלט טאבולה ופאתוש (30-20 שקלים), סלט עולש בר (20 שקלים), תבשיל חובזה וקובה מטוגנת ממולאת בבשר ובבצל (10 שקלים ליחידה).
אלהאם מכינה גם מאפים ממולאים, מקלובה צמחונית ומקלובה עם עוף (60-50 שקלים למנה גדולה), סינייה (60 שקלים), מנסף עוף או כבש (60 שקלים) ושישברק בתוך מרק יוגורט. המסעדה פתוחה בין שני-שבת 18:00-9:00 ואפשר גם להזמין טייק אווי ולבוא לקחת לדרך.
בוויז: מסעדת אלמנסף יאנוח-ג׳ת, 053-8233264
שווארמה אבו סעיד
אחמד עבאס הוא הנדסאי תעשיה וניהול במקצועו, שעבד במשך 14 שנים בתעשייה וחיכה לעיתוי הנכון ולמיקום המתאים להגשים בו את החלום ולפתוח שווארמה. כשהודיע על הפרישה מהקריירה שלו, כולם חשבו שהשתגע, אבל הוא האמין במה שהוא עושה כי "הלך עם הלב", להגדרתו.
כשנכנסים למקום שלו (הקרוי על שם בנו), תמצאו שרוב הלקוחות שלו בכלל יהודים. את השווארמה הנהדרת שלו אחמד מעמיס לתוך פיתה חזקה במיוחד ובמנה שעולה 32 שקלים, שלתוכה הוא מצליח לדחוס 300 גרם בשר.
את השיפוד של השווארמה אחמד מכין מהודו ללא שומן, אבל עם עשרה תבלינים שונים. בסופי השבוע מתווסף גם שיפוד עם שווארמה עגל. יש אצל אחמד גם מנת שווארמה בצלחת שתשביע חמישה סועדים, ומחירה 130 שקלים (כולל סלטים), וגם עוף בגריל. המקום נקי מאוד ונעים, ומבחר התוספות שמגיעות עם השווארמה כולל כדורי פלאפל, סלט טורקי, חמוצים, בצל עם סומק, עמבה וכרוב אדום, טחינה, סלט ירוקים עם בצל וחציל מטוגן.
בוויז: שווארמה אבו סעיד, 052-7089476
לחם ועג'ין בלדי
במאפייה-מסעדה של ג'אנט קארוט יש טאבון שנבנה בתוך קיר, ויחד איתה עובדות מאחורי הדלפק גם אחותה ובתה הבכורה. את הבישול ג'אנט למדה מאימא שלה, שנחשבה על ידי תושבי הכפר לבשלנית הכי טובה באזור ומי ובישלה כמעט בכל החתונות של התושבים.
ג'אנט, שקיבלה את הכישרון בירושה, למדה במכללת שף ולפני שנה פתחה מקום משלה. המקום פתוח בשני-שבת בין 21:00-10:30 ובו תוכלו לטעום מאפים כמו לחמה-בעג'ין (35 שקלים) וגם מאכלים ביתיים שבדרך כלל לא פוגשים במסעדות כמו תבשיל עדשים ובורגול ומאפי מנקושי הנאפים בטאבון.
יש בתפריט גם ארוחת בוקר דרוזית (30 שקלים) הכוללת כדורי זיתים וגבינה, עוגת סולת עם אגוזים וקינמון, מקרוט - מעמול תמרים ואגוזים ומאפה סורי בשם פאטאשמיה עם רוטב אדום ובשר עוף מפורק.
בוויז: לחם ועג'ין בלדי יאנוח ג'ת, 04-8551352, 050-5314907
המבורגר אבראהים
את המסעדה הזו פתחו לפני שנה וחצי איברהים פיראס יחד עם אביו, עורך דין ששירת קרוב לשלושה עשורים בצה"ל. המסעדה ממוקמת בקומת הקרקע של הבית, ואם תעלו לגג תגלו נוף פתוח עד מפרץ חיפה.
כאן מתמחים בסטייקים שאברהים צולה בדייקנות, ובהמבורגרים אותם הוא מכין ממכסה אנטרקוט וצוואר עם כמות גדולה של שומן, שהופך את הקציצה לעסיסית ולמלאת טעם. אימו של איברהים, שכל החיים עסקה באירוח ביתי מכינה במטבח המסעדה מטעמים מהמטבח הדרוזי.
כדאי להגיע לכאן בשביל הבשר המעולה (96 שקלים לסטייק אנטרקוט, 102 שקלים לפילה) או בשביל ההמבורגרים שמגיעים במשקל 160 גרם (38 שקלים) וגם במשקל 440 גרם (68 שקלים). מעל ההמבורגר תוכלו להוסיף תוספות כמו גבינת גאודה וצ'דר, בצל מטוגן או ביצת עין (7-4 שקלים לתוספות). אל תוותרו על ה"גרוס" - משקה ברד עם המון נענע ולימון שמחייה את הגוף ואת הנפש.
בוויז: בורג אברהים, 04-6161164, 050-9008793
Sweet moments
נוהאד ביסאן היא קונדיטורית המשלבת קינוחים מסורתיים מהמטבח הדרוזי, יחד עם פטיסיירי צרפתי, ממתקים טורקיים ואומנות טמפרור השוקולד. יש לה ארבע בנות, ובעבר היה לה בית קפה בכפר.
היא העבירה את הקונדיטוריה שלה לביתה הפרטי, ואפשר להגיע אליה לסדנת אפייה או לארוחה מתוקה, ולטעום עוגת גבינה אפויה עם פיסטוק ודובדבן, מלבי עם שערות קדאיף, פאדג' שוקולד לבן עם דובדבני אמרנה ופיסטוק, מעמולים, עוגת כנאפה קרה עם קדאיף, קינוח טורקי בשם לוקמת אל באשה, עוגת טריליצי טורקית עם קרם שמנת, סיגרים ממולאים בקשטה ומקרון דרוזי.
סדנאות האפייה שלה בבית נועדו ל-30-4 משתתפים ומחירן 400-250 שקלים. אפשר גם לעשות עם נוהאד סדנת ליקוט ובסיומה ללמוד להכין פטאייר ממולא זעתר ותרד שלוקטו. הסדנה הזו מתקיימת בשטח עם תנור נייד, מיועדת ל-20-15 אנשים, ומחירה 50 שקלים לאדם.
לתיאום: 054-3311584
המטבח של ג'נט
האירוח הביתי של ג'נט ביסאן הוא אחד המיזמים הנתמכים על ידי עמותת "זמן גליל מערבי", והוא פועל מזה כשלוש שנים וחצי. ג'נט נולדה במג'דל שמס הסורית, והיא מעולם לא למדה בשום מוסד חינוכי: המילה היחידה שהיא יודעת לכתוב הוא את שמה בעברית.
היום הבית של ג'נט היא אחד ממוקדי העליה לרגל בכפר, כי היא מארחת בו קבוצות של 30-4 אורחים לארוחות דרוזיות מסורתיות (120-80 שקלים לסועד). תמהיל המאכלים שתמצאו אצלה על השולחן דומה למה שאפשר למצוא במסעדות דרוזיות.
ג'נט מלקטת בעצמה את הפטריות והירק, וגם מייצרת לבדה את כל התבלינים. יש לה ששה ילדים ועשרה נכדים, ומסייעים לה במלאכת האירוח ילדיה והכלות שלה. אפשר להגיע לארוחה בביתה באמצע השבוע רק אחר הצהריים, ובשישי-ושבת לאורך כל היום. אחרי סעודת מלכים סביב שולחן עשיר במטעמים ועמוס עד אפס מקום, תעברו לחדר אירוח עם ספות שבו מוצגת לראווה ההיסטוריה המשפחתית וכל תעודות ההוקרה של המשפחה. בחדר הזה ג'נט תגיש לכם לקינוח עוגת בסבוסה ממולאת במלבי ותה צמחים.
לתיאום: 054-6503090
"מול ההר"
מסעדה קטנה השייכת לסוראיה וויסאם עביד, הממוקמת בקומת הכניסה של ביתם בכפר ג'ח. כאן ישמחו לארח 30-4 סועדים (בהזמנה מראש) לארוחה דרוזית קלאסית שמחירה 100 שקלים לאדם.
לתיאום: 050-9804323
את הסיור הקולינרי ערכנו בשיתוף עם "כפר ביקרתם" - הרשות לפיתוח הגליל; פהים סביתי - רכז התיירות של ג'ת יאנוח; וגיא מלל - יועץ תיירות.