מדריך: מה צריך להיות בקערת הברכות לליל הסדר?
חוגגים את ליל הסדר לבד הפעם? כך תכינו קערת ליל סדר מסורתית עם ששת סמלי החג לברכות: מצה, מרור, כרפס, חרוסת, בשר וביצה, ויש לנו גם הצעות למנות עם טוויסט לפי הברכות
ליל הסדר מתקרב בצעדי ענק, ואיתו ההפנמה של השגרה החדשה: את החג הכי משפחתי בלוח השנה שלנו נחגוג הפעם במסגרת המשפחה הגרעינית המצומצמת. אז אם פעם היינו נוחתים על הדוד והדודה או על סבא וסבתא שהיו מארגנים את כל מה שצריך - השנה אנחנו צריכים להתמודד לבד עם כל הסיפור של קערת ליל הסדר והברכות. אז בשביל להקל עליכם את החיים, ריכזנו את כל מה שאתם צריכים בצלחת הפסח שלכם, בהתאם לברכות בהגדה. והכי חשוב - ואל תשכחו להניח את קערת הברכות במרכז השולחן.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
- כך תכינו בליני כשר לפסח
המרור הוא סמל לעבדות המרה. לרוב מדובר בחסה או בעלים מרים, שלצדם חזרת - או השורש הלבן המגורר או חזרת מעורבבת עם סלק. במקום עלים של חסה תוכלו להכין סלט חסה ואנדיב, רענן וטעים, שישמש גם לברכה וגם כמנה ראשונה ותוספת לכל מה שעתיד להגיע לשולחן.
אז מה זה למען השם כרפס? הכרפס הוא למעשה ירק שאותו אוכלים בתחילת ארוחת הסדר. אם בימים כתיקונם אוכלים בתחילת הארוחה לחם (ברכת "המוציא"), הפעם אוכלים ירק בשביל לחרוג מהסדר המקובל: לפי המסורת אכילת הירק נועדה לעורר את הסקרנות בקרב הילדים שסביב השולחן, ולעודד אותם לשאול שאלות - עם סיום אכילת הכרפס קוראים את "מה נשתנה" ומספרים את סיפור יציאת מצריים. אז בכל זאת - מה זה כרפס? אתם יכולים להניח גבעולי סלרי על השולחן או קרעי תפוחי אדמה, והם יכולים לשמש לברכה. אבל אפשר גם ללכת על טוויסט - להכניס את הסלרי לסלט עשבי תיבול מרענן שכיף לאכול כפתיח; אפשר גם להמיר את הסלרי בגבעולי אספרגוס חלוטים ומתובלים; אפשר להכין מאפה תפוחי אדמה בתנור בסגנון האהוב עליכם; אפשר להכין סלט תפוחי אדמה טעים; ואפשר גם לתת דרור ליצירתיות.
החרוסת מסמלת את עבודת הפרך של בני ישראל במצרים, ובתוכה אתם אמורים לטבול את המרור. לכל עדה חרוסת משלה, ולכל משפחה יש את הגרסה שהיא אוהבת: במטבח המזרח אירופאי החרוסת מורכבת בדרך כלל מתפוחים, אגוזים, יין אדום ותבלינים, ובמטבח המזרחי היא מורכבת בדרך כלל מתמרים ואגוזים. יש שלל מתכונים לכל הגרסאות, אנחנו ממליצים מקרה הזה ללכת על הגרסה שאתם הכי אוהבים, ולא להתחכם כאן.
מה עוד אפשר להגיד על מצה שלא נאמר? אפשר להניח במרכז השולחן שלוש מצות, אולי אפילו להרטיב אותן קצת, ולברך עליהן. אבל אפשר גם להתחכם ולהכין מנה ראשונה טעימה שיש בה מצה: נסו ללכת על סלט פאתוש שאת הלחם יחליפו חתיכות מצה יבשה. אפשר גם להכין גרסה מלוחה של מצה ברייט, לטגן רצועות בצל ולשים מעל בשביל לתת למנה נופך קצת אחר, או להתאמץ קצת ולהכין את הגרסה למצה מגולגלת של השף חיים כהן. אפשר גם לוותר על המצה בצורתה המקורית ולהכין בליני מצה מפואר וחגיגי.
חכמינו דנו בשאלה לא מעט: מהם אותם "שני תבשילים" המופיעים במשנה ושמצווה עלינו לברך עליהם? אז גם אם אין תשובה חד משמעית לזה, היום נוהגים לברך על שני דברים - קערה עם בשר (לזכר זבח פסח) וביצה.
זרוע - יש משפחות שנוהגות לברך על בשר ראש, אבל אם אתם רוצים להתפרע אפשר ללכת על כל מיני סוגים של בשר קר כמו לשון, קרפצ'יו או רוסטביף.
ביצה - נכון, אפשר פשוט לשים בקערה ביצה קשה, אבל אפשר גם לחשוב על פתרון טעים עם טוויסט כמו סלט ביצים, ביצים ממולאות, או אפילו ביצה עלומה שאותה תניחו על אספרגוס.