בעוד שהמסעדות בניו יורק נסגרו כבר לפני כחודשיים עם פרוץ המשבר, יחד עם שאר המסעדות ברחבי העולם, מספר גדול של מוסדות קולינריים בעיר הגדולה ייאלצו לסגור את דלתותיהם לצמיתות. לא רק אצלנו עולם המסעדנות נמצא בשעתו הקשה מכל - גם התעשייה הקולינרית בניו יורק, כמו בשאר העולם, מתמודדת עם הפסדי ענק בהיקף של מיליארדי דולרים.
בין המקומות שכבר הודיעו כי הם נסגרים לצמיתות אפשר למצוא פאבים שכונתיים בני עשרות שנים כמו "לאקי סטרייק" של קית' מקנאלי, לצד מוסדות צעירים יותר, כמו "הברביקיו של רנדל" בלואר איסט סייד.
יתכן שזו רק ההתחלה ברשימת המסעדות שיסגרו לצמיתות: תשלומי שכר דירה ותשלומים נוספים ממשיכים להיערם על שולחנות המסעדנים בחודשים האחרונים. בניו יורק אין עדיין החלטה ממשלתית או עירונית, מתי יחזרו המסעדות לפעילות מלאה, ובאיזו מתכונת. "איגוד המסעדות הלאומי" בארצות הברית מסר כי ארבעה אחוזים מ-25,000 המסעדות בניו יורק נסגרו לצמיתות בחודש אפריל עם תחילת המגיפה, והוא מעריך כי שבעה אחוזים נוספים ייסגרו לצמיתות החודש.
"אין לנו ברירה אלא לסגור"
אחד הברים הוותיקים ביותר במחוז הפיננסים של מנהטן, "קפה פריז", נסגר לצמיתות לאחר 147 שנים. המקום, שכמעט נהרס במהלך הוריקן סנדי, נסגר בתחילת אפריל. הבעלים, פיט או'קונל, פרסם אז בחשבון הפייסבוק שלו כי אין לו ברירה אלא לסגור את בית הקפה: "לא באשמת אף אחד, אנחנו לא יכולים למצוא דרך הגיונית וכלכלית להמשיך קדימה".
המסעדה הפופולרית "הקוטג' האירי", שקיימת כבר 60 שנה, הודיעה על הסגירה בתחילת החודש. המסעדה, המנוהלת על ידי משפחת מקנולטיי, התגאתה במסורת האירית שלה והייתה חלק פעיל בקהילה באירועי אירוח, התרמה ומוזיקה. קתלין מקנולטי, שניהלה את העסק מאז 1986, נפטרה בחודש אפריל לאחר שחלתה בקורונה, והבנים שלה קיבלו את ההחלטה לסגור את העסק.
שני ברי קוקטייל מפוארים בכיכר קולומבוס במלון מנדרין אוריינטל, מקבוצת המסעדות המפורסמת משיקגו, "אלינאה" (Alinea), נסגרו לצמיתות באמצע אפריל. למרות הפופולריות של הקבוצה, המסעדן ניק קוקונאס אישר כי הברים "The Aviary" ו-"Office" אכן ייסגרו, וכי הקורונה היא הקש ששבר את גב הגמל.
החנות ובית הקפה בן ה-100 שנה באיסט וילג', "ג'ם ספא" (Gem Spa), נסגר לצמיתות אחרי שנה סוערת במיוחד. שוכרי בית הקפה האיקוני הסתכסכו עם בעל הנכס על המשך תשלומי השכירות בתקופה הזו, וקמפיין מדיה חברתית שנחלץ לעזרתם, גם לא הצליח לנצח את הקורונה, והשוכרים הודיעו על סגירה סופית של המקום.
אחרי 36 שנים של פעילות ולא מעט פרסים ושבחים, המסעדה המפורסמת "גות'האם בר אנד גריל" (Gotham Bar & Grill) בגריניץ' ויליג' נסגרה לצמיתות. המוסד, שהיה מעוטר בכוכב מישלן אחד, נסגר כבר באמצע מרץ, עם תחילת המשבר ועם סגירה זמנית של כל המסעדות.
הפאב-מסעדה האירי "וודהייבן האוס" (Woodhaven House) הודיע כי הוא נסגר בשל "ההשפעה הכלכלית ההרסנית" של משבר הקורונה. המסעדה, פעלה קרוב ל-16 שנים.
הברמן במסעדת הבשר המצליחה והאהובה "רנדל" (Randall) בלואר איסט סייד הגיש את כריך הפסטרמה האחרון שלו באמצע חודש אפריל. זמן קצר לאחר פתיחת המקום בקיץ 2018, מבקר אוכל הניו-יורקי, רוברט סייטסמה, עצר לביקור שם, וכתב אז כי זהו כריך הפסטרמה הטוב ביותר שאכל מימיו.
המוסד השכונתי בסוהו, "לאקי סטרייק" (Lucky Strike), נסגר באפריל, אחרי יותר מ-30 שנים בשכונה. הביסטרו הצרפתי-אמריקני של קית' מקנאלי נפתח ברחוב גראנד בשנת 1989, הרבה לפני מתחריו הידועים יותר, כמו "בלתאזר" ו-"פסטיס". למרות הפופולריות של המקום, מקנאלי סיפר בריאיון משנת 2016, כי "לאקי סטרייק" לא מרוויח כסף, וזו לפחות אחת הסיבות שבגינן הביסטרו נסגר. "המשבר", כך כתב מקנאלי, באינסטגרם "הקשה סופית על המסעדה מבחינה כלכלית".
אחד המקומות הראשונים בניו יורק להציע קוקטיילים חדשניים הוא "פגו קלאב", בר שנסגר לצמיתות לאחר קרוב ל-15 שנה בסוהו. הבעלים אודרי סונדרס, שיתף בפייסבוק כי חוזה השכירות של הבר היה אמור להסתיים באוקטובר, ואף על פי שהיא תכנן להשאיר את הבר פתוח לנצח, הקורונה "לקחה לנו את פיסת החיים שהייתה לנו".
הבר הפופולרי "דאדי-או" (Daddy-O) בווסט וילג', ששימש כנקודת מפגש חמה לשפים מקומיים, נסגר לצמיתות לפני קצת יותר משבוע, אחרי יותר מ-20 שנות פעילות. הבר אחראי לכמה מהמנות האיקוניות בעיר וזכה להצלחה בעיקר בזכות האווירה השכונתית.
לאחר 16 שנות פעילות בשכונות וויליאמסבורג, בית הקפה הפופולרי "גימה קופי" (Gimme Coffee) סגר לצמיתות את שתי החנויות בעיר בעקבות המשבר. מתחם קליית הקפה בוויליאמסבורג נפתח בשנת 2003 והיה בין בתי הקפה הראשונים בעולם שהגישו את הגל השלישי של הקפה, והכינו את הבמה לפריחת תרבות האספרסו וקפה האינדי בעשור שלאחר מכן.
ובינתיים אצלנו
עולם המסעדנות בארץ נמצא בשעתו הקשה מכל: עולם המסעדנות בארץ התחיל לדמם עוד הרבה לפני משבר הקורונה, ואחרי שנים ארוכות בהן הזהירו מומחים מקריסת הענף, הגיע משבר הקורונה והראה לכולם, ללא יוצא מן הכלל, שתמיד יכול להיות יותר גרוע. אחרי חורף לא קל שעבר על לא מעט עסקי מזון ובילוי, הסגירה הארוכה הובילה למשבר עמוק, שברור לכל שלא רבים יוכלו לצלוח אותו.
עם פרוץ המשבר היו כמה מסעדות שמיד הודיעו כי לא ימשיכו את פעילותן, כמו מסעדת L28 ברחוב לילינבלום בתל אביב, שבאמצע חודש מרץ הודיעה כי המציאות הנוכחית מאלצת אותם לסגור; ומסעדת "קפה נורדוי" בנחלת בנימין, שגם היא הודיעה כבר באמצע חודש מרץ על הסגירה בקונספט המוכר.
אך ככל שעבר הזמן והמסעדות נשארו סגורות, שמות נוספים הצטרפו לרשימת המסעדות שלא ייפתחו שוב בתום המשבר: רשת וניליה הודיעה כבר בתחילת השבוע שעבר על הקפאת הליכים וטענה כי נקלעה למחנק אשראי חמור ביותר עקב המשבר והקטנת הפעילות ב-90 אחוז. והיא לא לבד: מסעדת "איגרא רמא" בתל אביב ויתרה מראש על כל נושא הטייק אווי והמשלוחים, ולא תיפתח שוב את המקום בתל אביב; מסעדת "בינו בפיתה" בשדרות רוטשילד בתל אביב קיפלה את השולחנות ונסגרה בשבוע שעבר אחרי שנתיים וחצי של פעילות.
גורמים בעולם המסעדנות מעריכים כי זו רק ההתחלה, ואל הרשימה הזאת יצטרפו עשרות בתי קפה, מסעדות וברים בשלושת החודשים הקרובים: "מי שפותח עכשיו צריך לשלם לספקים, ולא לכולם יש כסף בשביל זה", אמר לנו אחד המסעדנים, "ומי שיצליח לשלם את החובות לספקים ולפתוח מחדש, יבין מהר מאוד שהתזרים שהיה רגיל אליו לפני פרוץ המשבר הוא לא התזרים של אחרי המשבר, מה שייצור בעיות תזרימיות לכל מסעדה שאין לה גב כלכלי חזק. השכירויות, הספקים, הארנונה, ההלוואות וכל שאר ההוצאות ימשיכו לרדת כרגיל, אבל ההכנסות יהיו מספרים אחרים לגמרי ממה שהכירו, לפחות בחצי השנה הראשונה. יש מסעדנים שעדיין לא הפנימו את זה והם בכל זאת מתכוננים לפתיחה מחדש, אבל מהר מאוד המתמטיקה תנצח גם אותם".