בדיוק שנה עברה מאז נסגרו המסעדות באמצע חודש מרץ אשתקד, בסגר הראשון. מאז עברו על המסעדנים והשפים חודשים קשים, שכללו עוד שני סגרים ולא מעט הגבלות. יש כאלה שפתחו למשלוחים, אבל נראה שביום ראשון הקרוב, אחרי השנה הקשה ביותר שידע עולם המסעדנות, ייפתחו מחדש המסעדות, לפי המתווה שהגישו ראשי ארגון המסעדות למשרד הבריאות, והוסכם על הצדדים.
אמש (ב') אושרו עקרונות המתווה שסיכמו עליהם ראשי המסעדות עם משרד הבריאות. על פי הסיכומים שהתגבשו, המסעדות יעבדו במתכונת כזו שבה רק סועדים בעלי תו ירוק (מחוסנים ומחלימים) יוכלו לשבת בחלל הפנימי של המסעדות, בתפוסה של 75 אחוזים בלבד או במרחק של מטר וחצי בין השולחנות.
בחוץ יוכלו לשבת כולם, ללא הגבלה למחוסנים ולמחלימים, תוך שמירה על מרחק של מטר וחצי בין השולחנות. בחוץ גם לא תהיה הגבלת תפוסה כמו בחללים פנימיים.
ילדים - רק בחוץ
יכול להיות שהמתווה הנוכחי שהושג אחרי דיונים רבים בין ראשי המסעדנים לבין משרד הבריאות הוא המתווה הטוב ביותר שיכלו הראשונים להשיג, בשלב זה, אך הוא לא חף משאלות, למשל בסוגיית הילדים.
לפי מתווה התו הירוק ילדים עד גיל 16 לא יוכלו לשבת בחלל הפנימי של מסעדות אלא רק בשטח החיצוני, וזאת כאמור משום שילדים מתחת לגיל 16 עדיין לא מחוסנים.
חיים כהן: "אין פתרון הרמטי לבעיה ואין פתרון אחד לכולם. מה שחשוב זה שזו התחלה טובה מספיק לפתיחת העסקים"
ומה לגבי תינוקות? "אנחנו עדיין במשא ומתן בנוגע לתינוקות עד גיל שנתיים", מסר הבוקר ל-ynet שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות והברים, "אנחנו מנסים להחריג אותם ומבקשים כי הם יוכלו לשבת גם בחלל הפנימי יחד עם הוריהם".
חשוב לזכור שהמתווה המסתמן הושג לאחר שראשי משרד הבריאות ביקשו כי התפוסה במסעדות תעמוד רק על 20 אחוז, וכי ההגעה למסעדות תהיה אך ורק בהזמנה מראש - שני תנאים שהצליחו ראשי המסעדנים להוציא מהמתווה החדש.
"אין פתרון הרמטי לבעיה ואין פתרון אחד לכולם", אמר השף חיים כהן, מי שהיה בין מובילי המהלך מול הממשלה. "אנחנו מחכים לסגירת המתווה מול משרד הבריאות בפגישה שתתקיים היום בזום. המתווה הזה לא אידיאלי לכולם אבל הוא התחלה, ואנחנו עם היד על הדופק. ברגע שאפשר יהיה נילחם לשפר אותו. מה שחשוב זה שזו התחלה טובה מספיק לפתיחת העסקים. אנחנו מקווים בימים הקרובים לקבל תשובות לגבי מסעדות קטנות, בתי קפה וילדים עד גיל שנתיים".
ואיך ההכנות לפתיחה במסעדות שלך?
"החזרתי את העובדים מהחל"ת כדי להכין את הפתיחה, כרגע ההכנות בעיצומן, יש לנו לא מעט עובדים חדשים שצריך לעשות להם הדרכות וטעימות, זה לא יהיה פשוט. ביום ראשון ושני אנחנו פותחים רק להרצה במתכונת מצומצמת, למרות שהטלפון קורס מאנשים שרוצים להזמין מקום. ביום שלישי כבר נפתח כרגיל".
יהונתן בורוביץ': "בל נתבלבל, החזרה הזו לעבודה היא כנראה לא האחרונה, אני יודע שכבר מדברים על סגר נוסף בפסח, המלחמה הזאת עדיין לא מאחורינו לגמרי"
"חיכינו הרבה זמן לתאריך הפתיחה הזה", אומר השף יהונתן בורוביץ' ממסעדת m25, "מעט מאוד מסעדות מוכנות באמת לארח אורחים בקיבולת הרגילה שלהן. יש גם קושי גדול לגייס עובדי בגלל מודל החל"ת. אבל בל נתבלבל: החזרה הזאת לעבודה היא כנראה לא האחרונה, אני יודע שכבר מדברים על סגר נוסף בפסח, המלחמה הזאת עדיין לא מאחורינו לגמרי".
יותר ישיבה בחוץ
כנראה שנראה את המודל של ישיבה בחוץ יותר ויותר, בעיקר במסעדות קטנות, כדוגמת מסעדת קוצ'ינה הס 4 של המסעדנית הילה פלר והשפית תמר כהן צדק. בימים כתיקונם בחלל הפנימי של המסעדה שלהן יש מקום לכארבעה שולחנות בלבד. לפי מתווה 75 אחוז מהתפוסה רק שלושה שולחנות יוכלו להיות בפנים.
"מאז הקורונה התפרסנו באישור העירייה על המדרכה ועכשיו אנחנו מוציאים שולחנות החוצה למרחק של שלושה בלוקים מאיתנו. בשטח הפנימי היו לנו רק ארבעה-חמישה שולחנות ועכשיו זה אומר מבחינתנו שנוכל להכניס רק שלושה שולחנות. עכשיו אנחנו חושבות איך בדיוק נוכל לפתוח ואיפה נוכל להעמיד את השולחנות", אומרת פלר.
"אנחנו מקוות שהעירייה תשאיר לנו את האישורים להושבה בחוץ לעוד הרבה זמן", מוסיפה כהן-צדק, "כי לא נראה לי שנוכל לפתוח עם הושבה בפנים של שלושה שולחנות בלבד".