עוספייה ודליית אל-כרמל אולי מתקשרות אצל חלקנו לשוק של שבת, לגלריות ולחומוסיות, אבל זה רחוק מכל מה שבאמת יש לכפרים האלה להציע. הדרך לשני הכפרים הדרוזיים האלה מובילה לכביש מפותל, שלצידו כל כמה מטרים ניצב דוכן פיתה דרוזית. אבל גם זה, כמו השוק והתמונות, רק קצה הקרחון, כי ההיצע הקולינרי של עוספייה ודליית אל-כרמל גדול הרבה יותר.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
החיים של הדרוזים המתגוררים בכפרים עוספייה ודליית אל-כרמל, השתנו בשנים האחרונות מקצה לקצה; המספר הממוצע של ילדים במשפחה ירד, והנשים המשכילות יצאו לעבוד מחוץ לבית.
שני הכפרים האלה יחד מונים היום כ-30 אלף תושבים, ומלבד הכבישים הראשיים העמוסים והסמטאות הקטנות והמפותלות - יש כאן גם אוויר הרים צלול, ונופים שרואים רק כשעומדים על אותם הרים.
אבל מה יש לאכול כאן? אז לצד עלי גפן, כנאפה וחומוס יש גם לא מעט חדש: בנוסף למסעדות שפועלת לצד, מעל או מתחת לבתים הפרטיים של תושבי המקום, ובנוסף לאירוח הביתי המפורסם של התושבים (תחשבו Eatwith רק בסגנון ערבי) - פועלות בעוספייה ובדליית אל-כרמל גם קונדיטוריות כישרוניות שמעבירות סדנאות להכנת מאפים בביתן .
בשורה התחתונה, כדאי לדעת שלצד המסעדות הוותיקות, בשנים האחרונות החלו לצוץ שם גם מיזמים קולינריים חדשים שפועלים יום או יומיים בשבוע, ומציעים אפשרויות טעימות שעד היום אי אפשר היה למצוא כאן, כמו סושי והמבורגר.
בכתבה שלפניכם, שילבנו רק את המקומות המפתיעים באמת והמעניינים ביותר שפועלים בשני הכפרים האלה.
גבינות מיאסה
כשאבא של מיאסה יצא לפנסיה הוא קנה פרות ומיאסה, שעד אז הייתה טבחית, החליטה להתמקד בגבינות שאפשר לייצר מהחלב שלהן. היא למדה גבנות והחלה לייצר גבינות בקר, והיום מעל הבית שלה, שממוקם אי שם בקצה הכפר על ההר מול נוף עוצר נשימה, היא מפעילה מסעדת ארוחות בוקר.
את הכל מכינות מיאסה וצוות הטבחיות שלה במטבח ביתי גדול, ואת הגבינות אפשר כמובן גם לקנות הביתה במשקל (80-40 שקלים לקילוגרם).
המקום פועל רק משעות הבוקר ועד הצהריים, ומציע ארוחות בוקר כמו ג׳בטה ענקית עם גבינת חלומי מטוגנת בתוך פירורי לחם וחציל קלוי (40 שקלים), כריך שקשוקה, אצבעות חלומי (33 שקלים) וסלטים עם גבינות.
גולת הכותרת במקום היא ארוחת בוקר זוגית שכוללת מגש עם חמאה שמאיסי מייצרת בעצמה, גבינה צפתית, גבינת שמנת צרפתית מתוקה ולאבנה בטעמים. למגש הזה מצטרפת חביתה, סלט עם חלומי וסלסלת לחמים (62 שקלים ליחיד או 113 שקלים לזוג). מבטיחים שלא תשכחו את הארוחה הזו הרבה זמן.
בוויז: גבינות מיאסה, 052-7088255, לא כשר
נוף כרמל
המסעדה הזאת נחשבת למסעדה הכי טובה בעוספייה. היא קיימת מאז 1988 ושייכת לזאקי מנסור, בנו של מי ששימש בעבר הרחוק כדובר הנשיא למגזר הערבי. המסעדה נחשבת מודרנית בהגדרתה, עם עיצוב טיפוסי של ביסטרו.
כל ארוחה כאן נפתחת עם 14 סלטים המוגשים בקערות עמוקות יחד עם פיתות בשרניות הנאפות בטאבון. בגזרת העיקריות יש צוואר טלה ממולא המוגש מעל אורז שבושל בציר כבש ותבשיל ירקות (200 שקלים למנה זוגית) ומנסף אוסובוקו כבש (95 שקלים).
מנה מפורסמת נוספת במקום היא קבב חלאבי ברוטב עגבניות, שמוגש בתוך טאג׳ין עטוף בבצק אותו אופים בטאבון (85 שקלים). כל מה שאתם צריכים זה לבצוע מהבצק, לטבול בתוך הרוטב ואז לקחת ביס מהקבב. לקינוח יגישו לכם כאן כנאפה חמה שהוכנה על המקום, עם גבינה שמייצרים במיוחד עבור המסעדה.
שדרות אבא חושי, 04-8392182, לא כשר
כנאפה ובס
אחד המקומות שמאוד מזוהים עם הכפר. תמיד יש בחוץ תור ארוך ולא סתם, כי הכנאפה הזאת נחשבת לאחת הטובות בארץ (בין השאר הודות לכמות הגדולה יחסית של הגבינה והרוטב, מה שהופך את המנה למפנקת ומושחתת במיוחד).
הכנאפה הזאת היא ממש הצגה, והשירות לבבי כמו שרק הכנסת אורחים דרוזית יודעת. כשתגיעו לכאן תוכלו לראות גם איך הופכים את מגשי הכנאפה.
בוויז: כנאפה ובס עוספייה, 04-8391213, לא כשר
אצל צדיקה
צדיקה חסון ואחותה סאמיה מארחות קבוצות בבית מיוחד בכפר: בקומת הכניסה יש חצר פנימית עם טאבון ומאחורי אחת הדלתות חדר עם תקרות מקומרות שנבנה בתקופה העות'מאנית. בקומה השניה יש חלל אירוח עם שטיחים וכריות שפזורים על הרצפה, והכל מלא בחפצים מלפני 200 שנה.
במהלך האירוח האחיות מספרות את הסיפור המשפחתי המיוחד ששזור בהיסטוריה של קום המדינה, מגישות תה מתובל בשם ״מיע׳לי״ ומראות כיצד הן מייצרות את הקישק, תבלין ייחודי לעדה הדרוזית שהכנתו נמשכת מספר שבועות והוא עשוי מלבן שמבושל עם בורגול ולאחר מכן מיובש ונטחן לאבקה.
במהלך הביקור הן מגישות פיתה עם לאבנה, מדגימות איך הן מייצרות זעתר ומספרות על תהליך הקלייה המיוחד של השומשום. אם תבקשו הן גם יכינו פטאייר ממולאים בתערובת יוגורט, קישק, שמן זית ורימונים, שלא תמצאו בשום מאפיה.
האירוח מיועד לקבוצות של 50-10 איש ומחירו החל מ-50 שקלים לאדם (בהתאם לתוכן שתבחרו).
052-5586449, לא כשר
המטבח של אמירה
אמירה ביראני היא בשלנית עם ידי זהב, והטעם של האוכל שלה ייקח אתכם למחוזות חדשים. האירוח הביתי שלה התחיל לפני חמש שנים, אחרי שעבדה כתופרת. בבית שלה יש חצר ענקית המאובזרת בכל הדרוש לאירוח.
אפשר להזמין אצלה אוכל מוכן הביתה (אין מינימום הזמנה), והיא תשמח להכין במיוחד בשבילכם כל מה שתבקשו. ארוחה בשרית בביתה עולה 120 שקלים וארוחה צמחונית 80-60 שקלים, והיא מארחת גם משפחות וקבוצות גדולות של עד 60 איש.
מלבד המאכלים הדרוזים הקלאסיים היא גם מכינה מטעמים קצת פחות נפוצים כמו למשל מופלטה מתערובת בצקניות ובורגול שנטחנים ומעורבבים ביד במשך שעות ולאחר מכן מבושלים בציר עוף וירקות.
יש בארסנל המטעמים שלה גם כרוב ממולא, קובה בשרית מטוגנת ועלי גפן קטנטנים וחמצמצים שאמירה מבשלת בציר המעניק להם טעם אלוהי והופך אותם למשהו שאי אפשר להפסיק לזלול.
052-4219011 או 04-8394759, לא כשר
ברבזינה
חיטאם עראידה, היא אישה אמיצה עם סיפור חיים יוצא דופן שגידלה לבדה ארבעה ילדים. לפני שבע שנים הקימה קייטרינג של אוכל דרוזי ומתחם סדנאות בישול, שהקסם שלו טמון באישיותה החייכנית ובסיפור החיים שלה.
בגזרת האוכל היא מציעה מאכלים ביתיים של העדה כמו מקלובה וקובניה צמחונית או בשרית, תבשיל קטניות בשם ״ברבזינה״, סמבוסק עם תרד, סינייה ועוד.
אפשר להזמין אצלה ארוחת בוקר (60 שקלים לסועד), ארוחת צהריים צמחונית (80 שקלים) או ארוחת צהריים עם בשר (110 שקלים או 140 שקלים לארוחה עם כבש). במקום בו פועל הקייטרינג, היא מקבלת גם קבוצות של 30-10 סועדים לארוחות או לסדנאות בישול (בהזמנה מראש).
050-2322258, לא כשר
איילה קסם הקייקס
במהלך היום איילה נצר אל דין היא ספרנית בבית הספר. בזמן הפנוי מהעבודה היא מעבירה סדנאות בישול במטבח שבביתה. מזה תשע שנים איילה מלמדת איך לשלב במטבח בין מאכלים מסורתיים לבין מאכלים חדשים.
אפשר ללמוד אצלה סדנת עוף, סדנת עוגיות חג וגם כיצד להכין צוואר כבש ממולא, ממולאים, מסחן, מנסף ופטאייר. הסדנאות נמשכות כשעתיים ובמהלכן לומדים להכין 3-4 מאכלים. מחיר הסדנה 200-250 שקלים.
052-5736117, לא כשר
Sawsan cakes
סאוסן חלבי היא קונדיטורית אנרגטית חייכנית שמאוהבת בעולם האפייה. בביתה פועלת קונדיטוריה רחבת ידיים שמאובזרת בצורה מקצועית שלא הייתה מביישת בית ספר גבוה לאפייה. כאן, בממלכה שלה, היא מלמדת ילדים כיצד לאפות, כשההתמחות שלה היא מתכוני אפייה קלילים ומהירים שהיא מלמדת גם את המבוגרים.
תוכלו ללמוד אצלה כיצד מכינים סברינה תוך חצי שעה או עוגת בסבוסה, והיא גם תשמח להכיר לכם את השיטות המיוחדות שלה להכנת מאפים ממולאים עם זעתר וממתקים נטולי סוכר. משך הסדנה שלוש שעות ומחירה 250-200 שקלים.
בנוסף לסדנאות סאוסן גם מכינה בהזמנה מראש מגשים של קינוחי כוסות שבהם היא משלבת קרמים צבעוניים, קישוטי סוכריות ופרחים אמיתיים (150 שקלים למגש עם 35 כוסות).
04-8395892, 054-9116390, לא כשר
שוקולד הקונדיטוריה
מקום כמו זה, אתם ממש לא מצפים למצוא בכפר דרוזי: קונדיטוריה קטנה עם מבחר של עוגות מוס (160 שקלים לעוגה גדולה), כאלה שתוכלו למצוא רק בפטיסרי נחשבים. המקום שייך למהא וחוסאם והבה, שביתם נמצא בקומה העליונה.
מהא למדה קונדיטוריה אצל אסטלה לפני 14 שנים ולאחר מכן המשיכה ללמוד גם ב"בישולים". את המקום שלה שהיא פתחה עם בעלה לפני תשע שנים, ושם היא מכינה עוגות שנארזות לתוך אריזות קרטון מעוצבות ומרשימות, פרלינים משוקולד ולרונה (120-60 שקלים), פאי אגוזים שקדים ודבש וגם סברינה מופלאה (שאתם חייבים לטעום).
יש שם גם מבחר עוגיות וקינוח שוקולד בצורת פקק של בקבוק יין שמכיל רום נטול אלכוהול (50-30 שקלים). מבחר העוגות שלה כולל גם פאי טופי קרמל בוטנים ואגוזי לוז (120-50 שקלים), מוס חמאת בוטנים עם מוס שוקולד ופאי קרם פיסטוק פטיסייר, שמשלב בין קרם בעל מרקם מושלם, בצק פריך שנמס בפה וקרם פיסטוק עשיר טעם. את הכול היא מכינה על פי המתכונים האישיים שלה ועל כן כמעט כל עוגה או קינוח שתקנו כאן יהיה ייחודי למקום.
בוויז: שוקולד הקונדיטוריה, 04-8396239, 054-6481452, לא כשר
המטבח של נורה
מסעדה כשרה שנפתחה לפני 16 שנה, השייכת לנורה חסיסי, אימא גאה של קצין בצבא ושל שוטר, אבל לפני הכל היא בת למשפחה דרוזית מיוחסת. קירות המסעדה שלה עמוסים בעיטורים שקיבלו אביה וסביה ובתעודות הוקרה שונות שנורה קיבלה משרי הממשלה, מפרקליטות המדינה ואפילו ממשרד החוץ.
כשהיא לא מוזמנת להרצות בחו״ל על דו קיום, היא מארחת במסעדה קבוצות של 120-30 איש בתיאום מראש. בדרך כלל כשיש אירוח של קבוצה המסעדה פתוחה גם לקהל הרחב, כך שאם תרצו להגיע לא כקבוצה, רק תתקשרו לוודא שהמקום פתוח.
המסעדה ממוקמת בחצר ביתה של נורה, ואם תרצו היא תשב איתכם ותספר לכם על ההיסטוריה המשפחתית היוצאת דופן שלה, ועל הסיפור האישי שלה: אובדן ילדיה, העבודה במפעל אלקטרוניקה שנסגר ועל איך התגלגלה לבישול בעזרת המנטור - השף חיים כהן.
ומה אוכלים כאן? ארוחה אצל נורה כוללת 20 מנות (כולל קינוח, שתיה קלה וקינוח) ומחירה נע בין 120-80 שקלים לאדם (לא כולל מע"מ).
בוויז: המטבח של נורה, 04-8393608 או 052-3848576, כשר
Home kitchen
מסעדה ביתית שממוקמת בחצר בית פרטי בשכונה החדשה של הכפר. המסעדה שייכת לבני הזוג מיסא ואיאד מקלדה ופועלת מזה שנה וחצי יום אחד בשבוע בלבד. במהלך השבוע כל אחד מבני הזוג עוסק במקצועות שאינם קשורים לבישול.
אהבתם המשותפת לעשייה קולינרית הביאה אותם לקבלת החלטה להקים מקום שיגיש אוכל שלא פוגשים בדרך כלל בכפרים דרוזיים. גולת הכותרת במקום היא ההמבורגר שף הראשון בדלית אל כרמל: על הבשר במקום אחראי איאד, ואשתו מיסא - שמבשלת בבית הוריה כבר מגיל 14 - משלימה אותו עם הסלטים. גם המלצרים הם בני המשפחה, ובבית יש בו גם פינת משחק לילדים.
את התפריט של המסעדה שלהם הרכיבו יחד וכל המתכונים הם מתכונים מקוריים שלהם. יש שם אסאדו מעושן (85 שקלים) והמבורגר נהדר שעשוי מתערובת של שפונדרה, שייטל ואנטרקוט, ולאחר צלייה על הפלאנצ'ה גם עובר אפייה קצרה בטאבון (40-65 שקלים).
את החומוס מכינה עבור המסעדה אימו של איאד, ואת הלחמניות והפוקאצ׳ות מייצרים עבורם במיוחד במאפיה מקומית.שימו לב שהמסעדה פועלת רק בימי שישי מהצהריים עד הערב.
בוויז: Home Kitchen רחוב החורש, 04-8397380, 052-5903891, לא כשר
מסעדת לב הכפר
המסעדה הזו, שקיימת כאן כבר 15 שנה, נחשבת למסעדה הכי טובה בכפר, ולא סתם: מי שאחראי כאן על הבישולים היא שמיה, מאמא דרוזית בעלת יד עדינה, שמגישה במסעדה אוכל ביתי ואישי. בימי ראשון המקום סגור ומארח את חיילי צה״ל. בשאר השבוע המסעדה פתוחה עד הערב ומגישה את כל הקלאסיקות של המטבח הדרוזי.
גולת הכותרת היא ללא ספק ארוחת טעימות שמתחילה עם מבחר מנות פתיחה בהן עלי גפן נהדרים וכרוב ממולא מהטעימים שאכלנו, וגם חומוס המוגש עם שמן זית וצנוברים, סלט ירקות, כדורי פלאפל זהובים, קובה ענקית ממולאת בתערובת בשר בעלת תיבול מושלם, חמוצים וקישואים קטנים ממולאים באורז מעודן.
אחרי זה מוגשת פלטה בשרית שכוללת פרגית, כבש, קבב וחזה עוף. על כל הטוב הזה תשלמו 110 שקלים (כולל לימונדה), ושימו לב, התשלום במזומן בלבד.
בוויז: מסעדת לב הכפר, 04-8393990, לא כשר
סיורים של אבתיסאם חלבי
אבתיסאם היא תושבת הכפר שהעולם הגדול תמיד סיקרן אותה. היא למדה הוראת אנגלית ובמשך שנים הייתה מורה בבית ספר שלימדה תיירות ואנגלית. לפני שנה עשתה הסבה והפכה למורת דרך והיום היא מדריכה סיורים בכפר שלה, בעברית רהוטה ובסובלנות גדולה.
בין השאר היא גם מעבירה סיורים קולינריים והיא תשמח להפגיש אתכם עם האנשים והמטעמים הכי מיוחדים ולהכיר לכם את הסיפורים הכי מעניינים. הסיור שלה עורך 3-4 שעות ויכול להתאים כמו לזוג וכך גם לקבוצות של 60-50 משתתפים. המחיר הוא כ-1000 שקלים לסיור (בהתאם לתוכן הסיור וכמות המקומות שבהם מבקרים).
054-3833360
לסיור הקולינרי בדלית אל-כרמל ובעוספייה יצאנו עם יועץ התיירות גיא מלל, לרגל אירוע להנצחת זכרם של החללים הדרוזים. האירוע, שיתקיים ב-20 בספטמבר ונקרא - "בשביל הבנים הדרוזים", נוסד לזכרם של הלוחמים בני העדה הדרוזית שנפלו במערכות ישראל, והוא מתקיים ביוזמת עמותת "בשביל הבנים הדרוזים", זו השנה השביעית.