העונה הכי נעימה בשנה התערבבה עם הגל השלישי של הקורונה ועם חופשת חנוכה, אבל גם בתוך כל זה יש דברים טעימים לאכול ומקומות שאפשר לעשות בהם פיקניק מגניב: בחרנו 10 אנשי אוכל ובשלנים, מצפון ועד דרום, שמוכרים מארזי פיקניק, וביקשנו מהם גם המלצות לטיולים באזור שלהם.
ביניים
מסלול מעגלי לחירבת עיטאב ועין חוד
סיון קראוס וכנרת לבבי לא חיכו לקורונה כדי לכבוש את שבילי הרי ירושלים עם המיזם שלהן, "טנא פיק אנד גו" - סלי פיקניק למטיילים, איתו יצאו לדרך כבר לפני שנתיים. אז כן, הן הקדימו את זמנן, "אבל מה שהולך עכשיו עם הקורונה זה טירוף", אומרת קראוס.
"יש לנו אינספור הזמנות של סלים למגוון ימי חופש, לקיחת אוויר, בילוי זוגי, בריחה זוגית, חגיגה משפחתית, מפגשים בטבע - כולם מחפשים את הבחוץ, את הביחד, רוצים לבלות סביב אוכל טוב כי אין מסעדות וברים, ולא מחפשים סתם טייק אוויי אלא משהו מיוחד יותר", היא אומרת ומדגישה שהן בעיקר נותנות מענה למי שמחפש חוויה, ולא הסעדה. "אנשים פשוט גילו מחדש את הטבע ואת הפיקניקים, ונכון שיש עכשיו המון מיזמים של פיקניקים, אבל לנו יש קו ייחודי בהקשר האקולוגי, ממנו התחלנו. כי אנחנו נותנות כלים רב־פעמיים ויפים, ולא חד־פעמיים, ושמיכה, וקרש עץ, והכל הולך איתך הביתה, כמזכרת מהבילוי בטבע, כולל כמובן הסל עצמו".
9 צפייה בגלריה
פיקניק מסלול - סיון בר גיורא
פיקניק מסלול - סיון בר גיורא
סיון בר גיורא
(צילום: אלכס קולומויסקי)
ומה בתוך הסל? יש כמה סוגים של סלים, אבל הסל הקלאסי הוא הכפרי, שמכיל יין של יקב גוש עציון, לחם מחמצת כפרי, ממרחים שווים של פסטו, עגבניות, טפנד וזיתים, לביבות או מאפה מלוח אחר שמכינים בכל יום, גבינות, ירקות בייבי, פירות העונה לקינוח, וכמובן גם עוגיות ועוגה שהשתיים אופות בעצמן. "וזה תמיד מפנק. התחילו תותים? אז ברור שבסל יש תותים, למרות שהם עדיין מאוד יקרים. אנחנו לא יכולות שלא לתת ללקוחות את הדברים המושקעים. כשאוספים את הסל הלחם חם, העוגה נימוחה, הירקות הכי טריים ותמיד אומרים לנו 'וואו, איך חשבתן על הכל'. כן, וחשבנו אפילו על שקיות הנייר שאורזות הכל, כדי לא לפגוע בטבע. אנחנו גם שולחות את כולם למסלולים ולפיקניקים בסביבה. יש מסלולים קצרים ויש ארוכים למיטיבי לכת".
כחלק מהשירות הן שולחות מיקומים עלומים בווייז ומכוונות את הלקוחות למקומות מבודדים, פינות חמד שאספו בכל האזור, שהוא בעונה הזו ירוק ומטריף מתמיד. וגם מי שרוצה עזרה בבניית יום טיול יקבל מהן ייעוץ. למשל, הן ממליצות על מסלול מעגלי לחירבת עיטאב ועין חוד, שמתאים גם לילדים. מתחילים מחורשה מתוקה צמוד לנס הרים, רושמים בווייז "שביל עיטאב" ומגיעים לנקודת ההתחלה. תוכלו לנוח בנקרות היפות שבהר ואף להסתתר מפני ממטרים אם בחרתם לטייל ביום גשום. בדרך יש עלייה מאתגרת אך קצרה ובחירבת עיטאב יחכה לכם נוף מרהיב על כל השפלה. מעיין עין חוד הוא מקום קסום ומוצל לשבת ולנוח בו.
מחירים: הסל הקלאסי הזוגי – 350־450 שקל. יש קבוצות שמעדיפות להחזיר את הסלים והכלים, ואז המחיר מותאם. לפרטים והזמנות: 052-8476666. הסלים כשרים, ויש גם התאמה למהדרין (ההזמנה והתשלום נעשים בטלפון, והאיסוף – ממושב בר גיורא)
ביניים
ג'בל חופירה, על גבול ירדן, מעל לסכר של עין יהב יש תצפית ושולחנות קק"ל, חניון הזיל
"עפרוני במדבר" הוא קייטרינג חלבי שמנהלות אמא ובת — נעמי רותם ושרון עפרוני, שמציעות למי שמגיעים לטייל בערבה ארוחות בוקר בטייק אוויי שאפשר לאכול בשטח. ולא, הן לא היו צריכות את הקורונה כדי לארוז באהבה את הירקות, הגבינות והריבות של המדבר. אבל הן בהחלט יודעות לתת את המענה הנדרש בימים הללו, שבהם פיקניק בשטח הוא מסעדת השף העדכנית.
9 צפייה בגלריה
פיקניק מסלול - נעמי רותם עפרוני במדבר עין יהב
פיקניק מסלול - נעמי רותם עפרוני במדבר עין יהב
נעמי רותם, עפרוני במדבר עין יהב
(צילום: חיים הורנשטיין)
"אנחנו מאוד אוהבות את העבודה הזו, ועושות אותה כבר שנים מכל הלב", אומרת נעמי. "הבסיס לסלי הפיקניק שלנו הם הירקות שגדלים כאן בערבה, ובהם פלפלים, חצילים, עגבניות, מלפפונים, הכל נקטף ישר מהשדה אל תוך הסלסילה. גם הלחם הוא ישר מהתנור שלנו — לחמניות, פיצות, פוקאצ'ות — הכל במנות אישיות. בסלסילה גם ריבות שאנחנו מכינות לבד, מאפים מלוחים ומתוקים, גרנולה ביתית שאנחנו מכינות, יחד עם יוגורט שאותו אנחנו לא מכינות", צוחקת נעמי. עוד בארוחות החלביות – גבינות צהובות ולבנות, גבינות מתובלות, "ולפעמים גם צזיקי, בכל פעם אני ממציאה משהו חדש, כדי לא לשעמם את עצמי", נעמי מודה.
הקייטרינג של משפחת עפרוני בעין יהב (משק 96) הוא הראשון שקם בערבה, אי שם בשנת 1972. "כיוון שאנחנו מראשוני המתיישבים כאן, התחלתי את הקייטרינג בבית. היום אני מפעילה את הכל מתוך מטבח מקצועי, עם כשרות של המועצה שלנו, ומארגנת בנוסף לסלי פיקניק גם כיבוד עשיר, כשר וחלבי לאירועים מיוחדים. הכי אני אוהבת לארגן אירועים מיוחדים, כי אז אני יכולה להכין פינגר־פוד קלאסי ומעניין יותר, ובגדול אני גם פסלת, ולכן אני גם מאוד אוהבת לקשט את האוכל שלי. אבל עכשיו זה לא רלוונטי, אז אנחנו בסלי הפיקניק. וחוצמזה יש לי גלריה יפה שהמטיילים תמיד מוזמנים אליה לפני או אחרי האוכל", היא אומרת.
לאן מטיילים בסביבה? אם רוצים לשבת ולאכול בתוך הנוף, יש לנו שתי תצפיות מאוד יפות כאן: האחת היא ג'בל חופירה, על גבול ירדן, משם רואים גם את ירדן וגם את ישראל, ותצפית נוספת שנמצאת מעל לסכר של עין יהב, שם ניצבים שולחנות של הקרן הקיימת ואפשר להסב אליהם ולאכול תוך כדי שצופים על כל הנוף. ויש עוד מקום יפה לזכרו של בן היישוב רותם שני ז"ל, חניון הזיל, בו יושבים בתוך השדות וסופגים את השקט המדברי.
עוד מקומות מומלצים לטיול בסביבה: דרך השלום מעין יהב למושב עידן, שנחנכה על ידי הקרן הקיימת ונמצאת ממש על קו הגבול עם ירדן. לאורכה יש מספר מצפים, וכאשר הולכים בה יש להקפיד על סימון קק"ל. את הדרך חוצה נחל גדרון, שעובר גם בין מטעי התמרים הציוריים של האזור.
מחירים: 130 שקל לזוג, והסלסילה מגיעה עם כלים חד־פעמיים מתכלים. להזמנות: 052-8991127
ביניים
טיולים רגליים ורכובים בפארק עדולם, בחרבת צורה, ובתל עזקה
בימים כתיקונם אבי רוזנבוים מפעיל את מתחם האירועים "נפלאות הגריל הארגנטינאי" בקיבוץ נתיב הל"ה שבעמק האלה, למרגלות הרי ירושלים. אבל בשנה האחרונה כולנו יודעים איך הקורונה עצרה את שעטת האירועים, ורוזנבוים, כמו רבים מהקולגות שלו, נאלץ לחשב מסלול מחדש. את הגריל הוא העמיד בחצר הבית שלו במושב שריגים, ומכאן הוא ממשיך לעשות את מה שהוא עושה כנראה הכי טוב - אסאדו.
9 צפייה בגלריה
פיקניק מסלול - אבי רוזבוים עמק האלה אסאדו
פיקניק מסלול - אבי רוזבוים עמק האלה אסאדו
אבי רוזנבוים, עמק האלה אסאדו
(צילום: שלו שלום)
בכל יום רביעי מהצהריים ועד שמונה בערב אפשר להגיע לשריגים ופשוט ללכת בעקבות הריח שמסתלסל מבעד לחצר של בית המשפחה המטופח. יחד עם בנותיו שרון ונעמה ורעייתו יעל הוא מפעיל גריל פחמים שעליו רוחשים נתחי בשר מעולים וכשרים, שעושים את דרכם לתוך ג'בטות שמנמנות שנאפות כאן במקום. באים ועולים פודיז שמכירים את המקום והתמכרו לקונספט, רבים תושבי האזור, אבל גם מטיילים ששמעו על הגריל של אבי ומציצים סקרנים מהשביל, והגרילמן מנופף לעברם בכובע הבוקרים שלראשו ומחייך. בכריכים של אבי יש נקניקיות צ'וריסו לא חריפות, המבורגר, שייטל או אסאדו מפורק, "שזה הכריך המוביל והמועדף על רוב האורחים". יש גם צ'ימיצ'ורי שמכינים כאן בבית יחד עם עגבנייה וחסה לביס הקרניבורי המושלם. המחירים ידידותיים — בין 30 ל־40 שקל לכריך. אין אכילה במקום, אבל יש בהחלט הרבה פינות פיקניק נחמדות באזור, שאבי ומשפחתו מכוונים אליהם. ואם אתם רוצים לנפנף בעצמכם, אפשר גם לרכוש בהזמנה מראש בשרים טריים או קפואים למנגל.
לאן מטיילים באזור? בהמלצת אבי אפשר לצאת בהליכה קלה ונעימה לפארק עדולם, שנמצא ממש קרוב ויש בו המון פינות חמד לטיולים רגליים או רכובים, לפיקניקים ולטיולי אופניים. אפשר גם לעלות לחרבת צורה, שממנה יש תצפית יפה מאוד לכיוון כל רצועת החוף מעזה ועד אשדוד. כמו כן אפשר לעלות לתל עזקה, במרחק ארבע דקות נסיעה משריגים, "ושם יש שרידים ארכיאולוגיים מדהימים שנחשפו רק בשנים האחרונות ומצביעים על מרכזיותו של האזור בתקופות העתיקות", אומר אבי.
להזמנות בשרים במהלך השבוע, או להזמנת כריכים בימי רביעי: 054-4341282
ביניים
חוף הים, עתיקות קיסריה, נחל תנינים או בריכות הדגים של מעגן מיכאל
ליילה עמאש, בשלנית מג'סר א־זרקא, מכינה בהזמנה שלל מנות מהמטבח שלה. היא לא מבשלת מראש, כך שצריך להזמין סמוך למועד שבו רוצים לאסוף. "בדרך כלל אוכלים אצלי במטבח, אבל עכשיו בזמן הקורונה מזמינים ובאים לקחת. יוצאים בשבת בבוקר? תתקשרו בשישי, ואני אקום מוקדם ואכין ואארוז. האוכל תמיד יהיה מוכן חצי שעה לפני מועד האיסוף", היא מבטיחה.
אז מה ליילה מציעה? עלי גפן, צמחוני ועם בשר, קובה בורגול מטוגנת, גם צמחוני במילוי ירקות וגם במילוי בשר עגל עם בצל מטוגן וצנוברים. כמו כן, היא מכינה מנות של ירקות ממולאים - קישואים, חצילים, כרוב, "הכל ברוטב, בגרסה צמחונית או בשרית". ויש גם מקלובה אורז עם המון ירקות כמו גזר, כרובית, חצילים, גרגירי חומוס, גמבה ופלפל בכל הצבעים. אפשר לבקש את המנה עם עוף.
9 צפייה בגלריה
פיקניק מסלול - ליילה עמאש
פיקניק מסלול - ליילה עמאש
ליילה עמאש
(צילום: אלעד גרשגורן)
יש גם סוגים שונים של תבשילי אורז, כמו מג'דרה או אורז לבן עם ירקות, אורז מתובלן עם עוף, וגם סיידיה - אורז עם דגים, בצל והרבה כורכום, וליד זה סלט טחינה וסלט ירקות. תבשיל נוסף הוא כרובית אפויה בתנור עם טחינה ובצל, ויש גם מנזלה - חצילים מטוגנים שמתבשלים ברוטב עגבניות שאוכלים עם פיתה טרייה, שגם היא מגיעה מהתנור של ליילה. מיטיבי הלסת יכולים להזמין גם סינייה - "תבשיל של בשר טחון עם תבלינים, פטרוזיליה, שום ובצל, אבל במקום לעשות ממנו קציצות, אני משטחת אותו בתבנית, אופה בתנור, ואחרי שהוא מוכן יוצקת רוטב עגבניות או טחינה עם הרבה לימון".
יש לליילה גם סלטים כמו טבולה, חומוס, טחינה, סלט פיקנטי של חצילים מטוגנים עם זיתים, סלט תירס, סלט ירקות עשיר, סלטי כרוב, סלט ירק ועוד. המנות מגיעות עם כלים חד־פעמיים.
ולאן נטייל באזור? "למי שלא גר בסביבה, אני ממליצה לבוא ולטייל אצלנו בכפר הדייגים, זו חוויה מקסימה", מזמינה ליילה, ומזכירה שבמקום נמצא גם "הגסטהאוס של ג'וחא", שמציע אווירה של פשטות וניתוק, וכן תושבים־אמנים שמקיימים בבתיהם סיורים וסדנאות שונות בתשלום. אפשר גם לקפוץ לעתיקות קיסריה שבסמוך, למסלול נחל תנינים ליד מעגן מיכאל או לשוטט באזור בריכות הדגים של מעגן מיכאל ולראות המון ציפורי מים. ואם אתם רוצים לתפוס ראש, טיילו על קו החוף של הכפר.
מחירים: ארוחת צהריים: בשרית – 85 שקל, צמחונית – 75 שקל. לילדים: בשרית – 75 שקל, צמחונית – 70 שקל. יש עלי גפן, סמבוסק ועוד. טלפון: 050-9622486
ביניים
מגדל התצפית הסמוך לקיבוץ, בתרונות רוחמה, אתר ראשונים
לילי שיפר מקיבוץ רוחמה שבצפון הנגב ("כשנוסעים בכביש שש, אנחנו נמצאים חמש דקות מצומת בית קמה") הגיעה להכנת סלי פיקניק לגמרי במקרה. לא מזמן היא הכינה סל פיקניק לבילוי עם חברים, והתגובות היו אוהדות. שיפר הבינה שבתוך הזמן הפנוי שנוצר אצלה בעקבות יציאתה לפנסיה, היא יכולה לשבץ עיסוק מענג שכל כך נדרש עכשיו, וכך הקימה את "סלי־לי" - סלי פיקניק למטיילים. שיפר, שהיא גם חובבת טבע מושבעת שמרבה לצאת עם חברים ומשפחה לטיולים ולפיקניקים בסביבה, חיברה את התשוקה שלה לנוף המקומי עם אהבתה לבישול, ואת שמחת העיסוק החדש ניתן לשמוע בקולה המתרונן.
"אני אופה, מבשלת, מטפחת גינה, אוהבת דברים יפים סביבי, ומאז הקורונה בכל יום מבשלת לנכדים שלי ארוחת צהריים כי הם בבית. יש לי שבעה נכדים בקיבוץ", היא מספרת, ומיד מפרטת לגבי המטעמים שתמצאו אצלה בסלים: פוקאצ'ה מקמח שיפון, מאפה פילו ממולא בגבינה, פשטידות אישיות, סלט עשיר, ותוספות של מטבלים כמו ארטישוק, ממרח זיתים, מטבוחה, לאבנה, פסטו, חמאה, ולקינוח סוגי עוגיות, "ויש גם אפשרות להזמין עוגת תפוחים או סופלה שוקולד. בסל גם בקבוק זכוכית של לימונדה ביתית", היא מדגישה. אפשר לבחור בין סל לדרך, שאין צורך להחזיר את הכלים השלובים בו, ויש גם סל שצריך להחזיר "ומוגש בכלים יפים, ממש כמו במסעדה".
ולאן לוקחים את הסל? 50 מטר לפני שנכנסים לרוחמה, קחו פנייה שמאלה, הגיעו ל"מגדל התצפית" ושם תמצאו פנורמה של 360 מעלות של נוף פתוח מהמם, "וכרגע בדיוק זרעו, מתחילה הנביטה", מתלהבת לילי. "אני מדברת איתך ומחלון הבית משקיפה על הנביטה, בואו", היא מזמינה. גם אתר ראשונים (ימינה בעלייה לרוחמה) בנגב מומלץ לטיולים משפחתיים בעלי נופך היסטורי, וכמובן "כל השבילים מובילים כאן לנוף מרחיב לב, ששווה להרחיק בשבילו מהכבישים הסואנים של המרכז. רק אנא, אל תעלו על השדות החרושים, זה לא דשא, ואת האשפה קחו הביתה, אין מי שיאסוף את האשפה שלנו בטבע, השאירו טבע נקי עבורנו ועבור בעלי החיים", מבקשת לילי.
והמחירים? 220 שקל לזוג כאשר מחזירים את הכלים, ו־250 שקל כאשר לא מחזירים את הכלים. ולמשפחות שמגיעות לטייל ורוצות להזמין סל, לילי מבטיחה להכין סל יפה ומשביע עבור שני הורים ושלושה ילדים גם בתקציב של 300 שקל. אנחנו אוהבים מאוד את הגישה הנדיבה והמתחשבת, ואת המחירים המשתלמים. שאפו.
להזמנות: 054-7995258
ביניים
פינות חמד ברחבי הקיבוץ, שיטוט בין המטעים ועלייה לקלעת נמרוד בדרך לחרמון
בלוגרית האוכל רחלי אררה מכניסה את זיכרונות ילדותה לצנצנות זכוכית, שבהן היא אורזת סלטים תוניסאיים שיעיפו לכם את בלוטות הטעם. בבלוג האוכל שלה, "בולו" — מחווה לעוגייה של העדה, היא מספרת על מקורות האהבה שלה לאוכל העז הזה, ומעניקה מתכונים מהמטבחים שעליהם גדלה, התוניסאי והצרפתי. זה גם האוכל שהיא מבשלת. בתקופת הקורונה - היא אורזת למי שבא לקחת. עכשיו היא משתפת פעולה עם יקב פלטר שבקיבוץ עין זיוון ברמת הגולן - וסלסילות הפיקניק כוללות יינות של היקב ומאכלים של רחלי.
9 צפייה בגלריה
פיקניק מסלול - רחלי אררה קיבוץ יפתח
פיקניק מסלול - רחלי אררה קיבוץ יפתח
רחלי אררה, קיבוץ יפתח
(צילום: אפי שריר)
קודם כל, הגבינות הן גבינות העיזים של מחלבת "ברה", שמנוהלת על ידי ענבר קורן־פלטר, רועת עיזים וגבנית מרשימה מאוד, וכן, גם מבעלי היקב. עוד בסל לחמים מיוחדים ועימם הצנצנות של רחלי, שמשתנות משבוע לשבוע "אבל בדרך כלל מכילות גרנולה צלויה עם חמאה ודבש, וסלטים תוניסאיים כמו סלטה משוויה — עגבניות ופלפלים שרופים שקוצצים ומערבבים עם שמן זית ושום, סלט טורשי — של דלעת ואריסה, וסלט זר עלים, שאת חלקם אני מגדלת בגינה שלי". תמצאו כאן שילובים של עלי חרדל, רוקט, לבבות חסה ושאר ירוקים ברוטב ויניגרט הדרים. לצידם — ממרח סלק, טחינה שחורה וריבות שרחלי רוקחת מפירות שהיא קוטפת מהמטעים הנשירים באזור (נקטרינות, תפוחים, תפוזים סיניים), בהתאם לעונה. "ויש גם טופי מלוח, חמאות מתובלות ולפעמים גם קרמבל תפוחים", היא מעדכנת.
מחירים: מחיר הסל משתנה בהתאם לסוג היין, וגם כיוון שכאן מאפשרים לבחור את תכולת הסל. את הסלים אוספים ביקב. המקום פועל כמו חנות, והמטיילים עוברים בין המקררים והמדפים ובוחרים מה להכניס לסל. המחיר הממוצע הוא 300 שקל לסל שמספיק לשניים־שלושה אנשים, ומוגדר על ידי רחלי כ"סל מפנק מאוד". אפשר לאכול בגינת היקב בחוץ, ואפשר גם לשבת בפינות החמד בקיבוץ עין זיוון, לשוטט בין מטעי הקיבוץ, לקפוץ להציץ בפסגות המושלגות של החרמון (כבר יש שלג!) ולעלות לקלעת נמרוד בדרך לחרמון.
להזמנות: 077-9100355
ביניים
נחל תנינים, פארק הנדיב, הר חורשן
לפני שנתיים פתחה אילאיל שמש מיישובי אלונה (המושבים עמיקם, אביאל וגבעת ניל"י) את "הקציצרייה", מטבח פופ־אפ שנועד לענות על הצורך בארוחות צהריים ביתיות באזור, וגם לאפשר לה להתפרנס מהבית. וכך, אמהות שהיו בדרך לאסוף את הילדים מההסעה עצרו אצלה כדי לקחת מנה של ספגטי־קציצות־רוטב, ילדים שחזרו מהלימודים והוריהם היו בעבודה נכנסו אליה כדי לאכול צהריים בתשלום, וגם טבעוני האזור קיבלו מענה. "בסגר הראשון הכל נעצר, כשאנשים גילו את חדוות הבישול והאפייה בעצמם, אבל בסגר השני לכולם כבר נמאס לבשל, הילדים בבית, ההורים בבית, וכולם באו שוב לקחת אוכל", היא צוחקת.
9 צפייה בגלריה
פיקניק מסלול - אילאיל שמש מושב אביאל
פיקניק מסלול - אילאיל שמש מושב אביאל
אילאיל שמש, מושב אביאל
(צילום: גיל נחושתן)
עכשיו היא מעדכנת את המטבח בהתאם לדרישות מטיילי השטח, ומציעה מנות מבושלות וארוזות לקחת, למטיילים בסביבה. התפריט כולל תבשילים כמו ספגטי הקציצות המפורסם שלה, או מנה לטבעונים של קציצות טופו, בטטה וג'ינג'ר עם רוטב קארי מסמאן ואורז. ועכשיו בחורף, יש גם מרקים. "לפעמים זה מרק של חומוס־מנגולד ומלא ירוקים, ולפעמים זה מרק של כרישה־בצל־פטריות, שאפשר לקחת עם קופסה של מאפי שמרים גדולים מאוד, ממולאים בהמון המון גבינות ותרד".
מחיר מנה מבושלת בשרית או צמחונית: 40 שקל. קערת מרק: 25 שקל. יחידה גדולה של מאפה גבינות ותרד: 15 שקל. המנות מגיעות בכלים מתכלים. יש לתאם מראש את ההזמנה, ומגיעים לקחת מהמטבח של שמש ביישוב אביאל.
מי שרוצים להרוויח גם פעילות משפחתית — שמש מעבירה סדנת בישול משפחתית אצלה במטבח, "וכעבור כמה שעות של בישולים, ולאחר שאכלנו, אפשר לארוז את מה שנשאר ולטייל בסביבה. למשפחות גדולות או לחבורות שרוצות לצאת לטיול באזור אני עושה להם תחקיר מראש מה הם אוהבים ורוצים לאכול, ובונה להם תפריט שיתאים לשעה ביום ולמסלול הטיול". המחיר בארוחות הקבוצתיות: 100 שקל לאדם, בקבוצה של מינימום עשרה משתתפים.
"הטיולים באזור מזכירים שיטוט בחבל טוסקנה. זה אזור מטריף ביופיו, עם הרבה מאוד מעיינות, פינות חמד נסתרות בין הרים וגבעות, מטעי אפרסמונים ורימונים והרבה טבע פראי. האזור ידוע גם ביקבים הקטנים הפזורים בו ומאפשרים גם סיורים וטעימות יין", אומרת שמש.
בסביבה הקרובה ישנו נחל תנינים, ולצידו מעיינות האזור. אזור רמת הנדיב נמצא עשר דקות מכאן ומאפשר טיולי טבע ושטח, עם נוף ירוק ומשוגע, וכמובן פארק הנדיב המטופח בעלייה לזכרון יעקב. חובבי החורשות יכולים לטייל בגבעת עדה או בשמורת הר חורשן. "אני גם ממליצה ליצור קשר עם 'טוקטוק אלונה', שמציעים טיולי שטח באזור בקלאב־קארים או ריינג'רים", אומרת שמש.
אילאיל שמש, הקציצרייה 052-4638496
ביניים
נחל תבור, צפייה בנדידת העופות, גן לאומי כוכב הירדן
זיו פרוכטמן, יליד כפר רופין שבעמק בית־שאן, התחיל את דרכו הקולינרית בבישול ביתי. עכשיו הוא חוזר אליו, לאחר שעשה סיבוב בעיר הגדולה. "ב־2016 הייתי שף במסעדת מלגו ומלבר. אחרי שנה נסעתי לעשות סטאז' במסעדת שלושה כוכבי מישלן בסן־סבסטיאן בספרד. חזרתי לעוד שנה במלגו, ואחר כך טסתי לעבוד בבית מלון עם מסעדה של שני כוכבי מישלן בעמק הלואר. קינחתי בטיול קולינרי בצרפת, וחזרתי", מספר פרוכטמן.
9 צפייה בגלריה
פיקניק מסלול - זיו פרוכטמן ארם נהריים
פיקניק מסלול - זיו פרוכטמן ארם נהריים
זיו פרוכטמן, ארם נהריים
(צילום: אפי שריר)
זה שנה, את כל הטוב הזה הוא מממש כאן בעמק בית־שאן, במבנה של מאפיית "אגדת לחם" שבאתר התיירותי חצר גשר הישנה, השייך לקיבוץ גשר. בהתחלה הוא השתלט על התנור של המאפייה ויחד עם שותף החל לעשות לחמי מחמצת. בינתיים השותף פרש, הקורונה הצטרפה לחיינו, וכיום, בחסות התו הסגול, פרוכטמן מציע סלסילות פיקניק למטיילים באזור, וכן אירועי קפסולות פרטיים שכוללים סיורים בשטח הקסום.
בסלסילות הפיקניק תמצאו כמובן את לחמי המחמצת הנאפים במקום, גבינות ממחלבת "עז עיז" ממנחמיה הסמוכה, שלל מזטים שמורכבים מחומרי גלם הגדלים באזור, וירקות ופירות מחקלאי האזור. "הייתי חקלאי פה ואני רוצה לפרגן לאנשים שחיים ועובדים פה את האדמה", הוא אומר. "ויש גם מתוקים משתנים — לפעמים אלפחורס, לפעמים פחזניות ממולאות בקרם. המקום כשר חלבי, אין דגים או בשר, ואת הסלסילות באמת אפשר לאכול בקלות בשטח, ולהוסיף להן גם יין או בירות".
לאירועי הקפסולה בחצר המאפייה, הנערכים בהזמנה מראש, יש תפריט מגוון יותר, שנשלח ללקוח, כולל לו"ז של הסיור. "החוויה כוללת זמן איכות עם שף פרטי, אוכל טוב, וטיול מרגש על הדרך", הוא אומר. "והתפריט מתאים את עצמו ללקוח לפי העדפות, ואפילו לפי עדות".
פרוכטמן מקיים במקום גם סדנאות בישול: מאפי שמרים מתוקים ומלוחים, לחמי מחמצת, סדנה איטלקית, סדנת אוכל מקומי, סדנת ליקוט וסדנאות ילדים של עוגות שמרים ופיצה.
ואם אתם כבר כאן, מומלץ לנסוע לבריכות הדגים של עמק המעיינות ולראות את נדידת העופות. מומלץ גם לסייר בשטח שליד המבנה של המשטרה הבריטית, וכן לצאת לסיור רגלי לנחל תבור הקרוב.
מחיר: סלסילה זוגית 98 שקל, ועוד 45 שקל לכל סועד נוסף. אם אוכלים במקום מקבלים כלים רב־פעמיים. אם לוקחים לדרך - זה בחד־פעמיים.
לפרטים והזמנות של סלסילות או ארוחות קפסולה: 050-4505554. כשר
ביניים
האגם הסמוך, פסגת הר בנטל, טרקטורונים שיוצאים מהקיבוץ לכיוון הגבול הסורי
"אני עושה כבר יותר מ־20 שנה סלסילות פיקניק, שחוץ מהגבינות, כל המאכלים בהן הם מעשה ידיי", אומרת שפרה מיכאלוביץ' מקיבוץ מרום גולן. "יש בסלסילה לחמים, מאפים משתנים – עכשיו אני בעניין של חצ'פורי – 8 סוגים של סלטים — שגם הם מתחלפים, תלוי בעונה ובמצרכים שמגיעים לסופר השכונתי. עכשיו יש סלט תפוזים ואשכוליות עם טרגון, פלפלים עם פטה, סלט שוק. בסלסילה גם עוגיות וריבות שאני עושה, וגם מפה וכלים רב־פעמיים — ולכן צריך להחזיר לי אותה, גם אם לפעמים זו קצת טרחה".
9 צפייה בגלריה
פיקניק מסלול - שפרה מרום גולן
פיקניק מסלול - שפרה מרום גולן
שפרה מיכאלוביץ', קיבוץ מרום הגולן
(צילום: אילן הדר)
בימים כתיקונם היא מארחת בבית, עושה ארוחות קונספט ועובדת עם היקבים בסביבה, אבל עכשיו היא רק עם הסלסילות, וקוראת לעצמה "הטובים של שפרה". "הכל התחיל כשהייתי שפית במסעדה כאן בקיבוץ, וכבר אז עשיתי סלסילות למטיילים. כאשר עברתי לקייטרינג הביתי שלי, הסלסילות עברו איתי. חייבים להזמין מראש, כי הסלסילות מוכנות ממש לפני האיסוף".
ואיפה מטיילים באזור? קודם כל, אפשר לעלות ברכב לפסגת הר בנטל, שהקיבוץ שוכן ממש למרגלותיו, וממנו לערוך תצפית. ביום טוב רואים מהחרמון אל תוך הרמה הסורית ועד עמק החולה. ויש עוד שתי אופציות שוות: רכיבת סוסים מהחווה שבתוך הקיבוץ, בסיור מעגלי עם מדריך, למרגלות הר בנטל ובתוך החורש שסביבו. אפשר גם לקחת טיול טרקטורונים וטומקארים שיוצא מהקיבוץ לכיוון קו הגבול הסורי, דרך המטעים והשדות.
ואם אתם רוצים רק לשבת ולאכול את המטעמים של שפרה בתוך הנוף המדהים, בחצר האחורית יש אזור שבו רוכשי הסלסילות יכולים לשבת ולאכול תוך צפייה על החרמון, וגם על האגם שנמצא במקום, אומרת מיכאלוביץ', וממליצה גם על טיול רגלי במעמקי יער אודם שנמצא במרחק נסיעה קצר.
מחיר סלסילה: 300 שקל לזוג.
לפרטים ולהזמנות: 050-5303351
ביניים
סצנת האוכל הגואה בחיפה היא לא סיפור חדש, אבל כשהמסעדות סגורות, החיפאים, כמו כולם, מחפשים למלא את הבטן והנפש באוכל טוב, וטרנד הטייק אוויי לספסל הקרוב תפס גם בעיר הכרמל והים. משאיות אוכל (פוד־טראקס) פועלות ברחבי העיר, ואני הגעתי לאחת כזו מוצלחת במיוחד.
על הטיילת לחוף הים בשכונת עין הים, בין המאות שעושים הליכה ברגל לאורך שעות היום, בחלקת דשא עם ספסלים, עומדת משאית קטנה וכתומה ומציעה אוכל הודי טבעוני. התור לא קצר, אבל באוויר הפתוח ועם הנוף לים, כשמאחוריכם הכרמל, נעים להמתין. כשיגיע תורכם להזמין, תגלו תפריט לא גדול, כך שלא תצטרכו להתלבט יותר מדי, ובו מנות הודיות קלאסיות, כמו מלאי קופטה (35 שקל), סמוסה (15 שקל) וגם סלט מלפפונים (25 שקל), שאולי פחות יזכיר את המסעדה של הגסטהאוס בפושקר, אבל הוא מצוין ובטעמים של המזרח הרחוק.
האוכל יוגש חם, ואיתו תלכו לשבת על הספסל הקרוב, על הדשא עם מחצלת, או טוב מזה – על החוף, שלושה צעדים מאחורי הדוכן, ולהרוויח שקיעה יפה או שמש חמימה. בימים היפים של דצמבר, כשעוד לא גשום וקר מדי, שווה לבוא לבקר בנקודה היפה הזאת.
את העסק המתגלגל פתחו שלושה שותפים צעירים שגרים בחיפה, וגם היו בהודו כמובן, ורצו להקים משהו שישלב אוכל טוב, אנשים ואווירה. חוץ מלעמוד בנקודת החוף היפה הזאת, הם נוסעים עם משאית האוכל שלהם ברחבי הארץ, ובתקופות יפות יותר – עושים גם אירועים.
ימי שלישי עד שבת, מ־12:30 ועד גרגיר האורז האחרון, www.salamtruck.com, בפייסבוק: SalamTruck, 051-5072526.
מילים: בר זגה
ביניים
כיכר ציון היא אחד המקומות המרכזיים והמפורסמים בירושלים, ובעבר הייתה מוקד להפגנות היסטוריות, אך עם השנים קצת הוזנחה. בשנים האחרונות היא עברה מהפך שכלל שיפוץ מקיף. האדריכלים שתיכננו את השיפוץ ביקשו להפוך אותה ל"קרחת יער אורבנית", מטרה שנשמעה יומרנית למדי, אך מסתבר שהפכה להצלחה מסחררת. את הכיכר הריקה, שסבלה מהיעדר צל, הם מילאו בספסלי רחוב יפים ובעצים בוגרים, והכיכר הפכה למקבילה של כיכר דיזנגוף בתל־אביב, עם עשרות אנשים שיושבים על הספסלים במרחקים, כצו השעה. לאחר כמה שנים שמרכז העיר סבל מירידה במספר המבקרים בגלל התחרות עם הקניונים, ובהמשך מול שוק מחנה יהודה, בשבועות האחרונים יש התעוררות מפתיעה.
9 צפייה בגלריה
פיקניק מסלול - כיכר ציון ירושלים
פיקניק מסלול - כיכר ציון ירושלים
כיכר ציון ירושלים
(צילום: שלו שלום)
המיקום האסטרטגי, בין מדרחוב בן יהודה, מדרחוב נחלת שבעה ורחוב יפו הסגור לתנועת רכבים, הופך את הכיכר למקום נהדר למי שמשוטט במרכז העיר ומבקש לעצור להפסקה. העירייה הציבה במקום פסנתר, ואפשר לשבת לאכול צהריים, להתבונן בקהל הירושלמי המגוון שעובר במרכז העיר, ואם יהיה לכם מזל, תהיה גם מוזיקה נעימה ברקע.
בסביבה יש הרבה מקומות שאפשר לאכול בהם פלאפל, פיצה והמבורגרים, אבל בשנה האחרונה נפתחו כמה מקומות חדשים, דווקא בתקופת הקורונה. אחד מהם הוא Sushi Place, חור בקיר ברחוב יואל משה סלומון, שמציע קערות סושי, ניגירי וטאוטאו – סנדוויץ' סושי, תפריט פשוט שמבוסס על דגים וחומרי גלם מעולים.
מי שלא מוותר על חוויית חומוס ירושלמית מוזמן לאייזק, חומוס קטן ואיכותי מאחורי כיכר ציון ברחוב שמאי, עם חצילים מטוגנים נהדרים.
אופציה נוספת היא נפוליאון, פטיסרי צרפתי שנפתח במדרחוב נחלת שבעה. מי שרעב יכול לקחת מגוון סנדוויצ'ים ומנות, שכוללות צלחת גבינות או צלחת דגים מעושנים, שייתנו לכם הרגשה שאתם בפריז. אבל היתרון בנפוליאון הוא בגזרת המתוקים – שם מכינים מרמלדה תוצרת בית, עוגות ואקלרים איכותיים, והכי חשוב – קונכיות מאפה ספוליאטלה פריכות, שנדיר למצוא בירושלים.
מילים: יעל פרידסון