בעוד שעל מפת המטבח הערבי מככבים בצפון הארץ עכו, הכפר מעיליא ועוד מספר כפרים ויישובים ערביים, בפועל מפת טיולי ה"טעימות" היא רחבה הרבה יותר.
טירה, לדוגמה, נמצאת במרכז הארץ, חצי שעה נסיעה מתל אביב, שבע דקות מכפר סבא ושלוש דקות מכוכב יאיר, ומציעה קולינריה לא פחות טובה מהקולינריה בגליל.
אבל קודם כל - למי זה מתאים? בראש ובראשונה לחובבי חומוס: טירה מציעה מבחר חומוסיות מעולות, כאלה שלא יאכזבו שום חיך של מכור לחומוס.
טירה גם מושלמת לחובבי מתוקים, שיכולים למצוא פה מבחר עשיר של ממתקים ערביים מוכרים: בקלאוות, כנאפה, עוגיות מסורתיות, מעמולים ועוד פנינים.
גם חובבי המאפים ימצאו בטירה מאפיות עם פחמימות מעולות במגוון טעמים וצורות: פיתות משולשות ממולאות עלי תרד בר, בייגלה שומשום ממכר, פיתות לוהטות הנאפות בטאבון בשיטה המסורתית ועוד.
חובבי הקפה והתבלינים ימצאו כאן חנויות תבלינים נפלאות שבהן גם ייטחנו לכם את הקפה אבל גם קולים אותו. אנחנו ממליצים בכל מקרה להיכנס לאחת כזאת ולהתענג על הארומה המשכרת.
אז מה הסיפור של טירה? טירה היא אחת מערי "המשולש" הקטן, הכולל גם את טייבה וקלאנסוואה, שכנותיה. לטירה יש שתי כניסות – אחת מכיוון כפר סבא במערב והשנייה במזרח מכיוון כביש כוכב יאיר ו"המשולש".
טירה הפכה לישוב עירוני רק בשנת 1991, וכיום בטירה חיים כ-27,000 תושבים, רובם מוסלמים. בשנים האחרונות טירה עוברת התחדשות – מדרכות משופצות צצו, חנויות יוקרה נפתחו ברחוב הראשי, רשתות אופנה ומותגים התמקמו בעיר, ועושה רושם כי טירה עלתה על המסלול המהיר והטעים לעיר קולינרית מעניינת.
גם אם מעולם לא ביקרתם בטירה, בטח שמעתם על השוק שמתקיים בה בשבת: זה שוק של ירקות, פירות, תבלינים, ביגוד, צעצועים, חפצים לבית ועוד, הכל בשפע ובזול. אבל אנחנו כאן בשביל האוכל - אלה המקומות שלא כדאי לכם לפספס.
חומוס לול
בטירה יש מבחר חומוסיות מצויינות, רובן ככולן נפתחות בשעות הבוקר ונסגרות בשעות הצהריים המאוחרות, כשנגמר החומוס בסיר. מנה של חומוס בישיבה תעלה בדרך כלל 20-25 שקלים, וחומוס במשקל לקחת הביתה יעלה 12-15 שקלים לחצי קילוגרם.
החומוס הכי מוכר בטירה זה "חומוס לול", חומוסייה שנמצאת בכיכר קטנה ברחוב צדדי (הגישה לחומוסייה מהכניסה של כפר סבא). בצהריים רוב השולחנות בתפוסה מלאה ותור של אנשים משתרך בחוץ בשביל לאסוף חומוס הביתה.
צמוד לחומוסיה יש מאפייה-קונדיטוריה נחמדה, שם תמצאו לצד פיתות עם זעתר גם רוגעלך שוקולד, עוגות יום הולדת, עוגיות וכל מה שמוצאים בקונדיטוריות, והמחירים – מפתיעים לטובה.
חומוס בלאדי
חומוסייה נוספת ותיקה ופופולרית זאת חומוסיית בלאדי, שנמצאת ברחוב הראשי. החומוס שם טעים מאוד ואותנטי, בדיוק כמו שחומוס הנושא את השם "בלאדי" צריך להיות: כבד, צפוף, טחון גס ופיקנטי במידה הנכונה. במקום יש מצוקת חנייה שמקשה על הגישה אליו, אבל ברגע שתתגברו על המכשול הזה - הרווחתם.
חומוס אבו עומר
חומוס אבו עומר נמצא ברחוב "השלום" (א-סאלם) בכיכר הצמודה לשוק. הבעלים, אבו עומר, והצוות מכניסי אורחים ועם גאוות יחידה בכל הנוגע לחומוס הנהדר שלהם. יש שם אחלה אווירה לחובבי חומוס אמיתיים. אם סיימתם את המנה וביקשתם תוספת - לא יחייבו אתכם על הריפיל (זה אומנם לא מוזכר שם בשום מקום, אבל בפועל זה מה שקורה).
ביחד עם המנה מקבלים ירקות חתוכים וחמוצים. בשישי ושבת נמצא שם אב המשפחה ומטגן כדורי פלאפל ענקיים וטעימים בחזית המסעדה.
חומוס אחמד
חומוס נוסף שכדאי להכיר זה החומוס "התת קרקעי" שבכיכר סמארה, שנקרא חומוס אחמד. ולמה תת קרקעי? כי הוא נמצא חצי קומה מתחת למפלס הרחוב בכיכר המרכזית של העיר, על הרחוב הראשי מול בניין העירייה.
בחומוס אחמד תקבלו מנת חומוס טחון במרקם קטיפתי בטעם עדין, ולצד המנה עגבנייה ובצל - וזהו. זה בערך כל מה שמציעים שם וזה גם נחשב הסוד לחומוסייה טובה במגזר הערבי - ככל שהחומוסייה מינימליסטית יותר – החומוס שלה משובח יותר.
מתוקים
המתוקים הערביים המסורתים – הבקלאווה והכנאפה – הם גולת הכותרת של הממתקים באזור. בטירה יש שני מקומות נחשבים המציעים את המתוקים הנחשקים האלה: הוותיק מביניהם זה בקלאווה "האחים סמארה" (בכיכר סמארה) והשני זה "ממתקי נצרת", שנמצא ברחוב הראשי (לכיוון היציאה במזרח).
בממתקי נצרת תמצאו מבחר גדול של בקלאוות, המצטיינות בפריכות יוצאת דופן. אחרי ניסיונות רבים של טעימות מסוגי הבקלאוות השונים, אנחנו ממליצים על הבקלאווה הכי פחות מתוקה שהיא בעצם כדור בגודל כדור גולף, עשויה מאטריות כנאפה (לרוב קוראים להן אטריות קדאיף, שזו טעות מעליבה לממתק היוקרתי הזה) וממולאת בפיסטוק.
אם כבר הגעתם עד לכאן תשאלו מה זה "פררו" (כמו כדורי השוקולד פררו-רושה) או קדאיף יווני, זה השם הרשמי שלהם.
לבקלאווה מספר שלבים בהכנה, ולרוב יצירת בקלאווה לוקחת יומיים שלמים. חשוב להיות מדוייקים ולעבוד עם חומרים טריים ואיכותיים ובמינון מדוייק, אחרת הבקלאווה תעשה לכם צרבת בגרון.
כאן גם יש כמעט תמיד ארבעה סוגי כנאפה שונים. משעשע לראות את התור הארוך בכניסה ל"יאפה-כנאפה" בשוק הפשפשים ביפו, של אנשים שממתינים לרכוש את הכנאפה הכי מיוחצנת בארץ עם הגלידה הטורקית המיוחדת מעליה. זה משעשע כי בממתקי נצרת תמצאו את אותו המוצר בדיוק - בלי להמתין שעה ורבע בתור.
זה המקום להצטייד במתוקים הביתה, אותם יארזו לכם במגש קלקר סגור בניילון נצמד (מי שלא לוקח הביתה - שלא יצטער אחר כך). בתקופת הרמאדן תמצאו שם ממתקי רמדאן מסורתיים כמו קטאייף ועאוומה - כיסוני בצק ממולאים וכדורי בצק קטנים המטוגנים בשמן עמוק וטבולים במי סוכר.
מאפים ומאפיות
בטירה פועלות, כאמור, גם מספר מאפיות. מאפייה מומלצת במיוחד נמצאת בכיכר של "ממתקי נצרת" (בצפון מזרח) ונקראת "האופה הקטן".
זו מאפייה שהיא גם מעדנייה וגם חנות מכולת, ובין המאפים כאן תמצאו פיתות ענקיות בצורת משולש ממולאות בעלי תרד בר או ממולאות גבינה.
על הדלפק תמצאו פיתות עיראקיות ענקיות, פיתות כיס מקמח רגיל או מקמח מלא, ופיתות בסגנון פיתה תימנית. אנחנו ממליצים על הבייגלה שומשום המאורך (יש הקוראים לו "קעק"), הדומה בצורתו לבייגלה הירושלמי המסורתי, אבל בטעם אחר.
הבייגלה הזה, בניגוד לאחיו הירושלמי חסר הטעם, עשוי במינון המדוייק של מתיקות ומליחות, ולרוב הוא טרי, אוורירי, נימוח ועם תועפות שומשום צפוף למעלה. הבייגל הזה הולך מעולה עם זעתר או עם חמאה.
במקום יש מבחר של מאפים מתוקים לצד חומוס וטחינה ארוזים במשקל (אריזות של 250-500 גר') - 12 שקלים לחצי קילוגרם טחינה נהדרת ו-15 שקלים לחצי קילוגרם חומוס.
חובבי החריף יוכלו למצוא כאן צנצנת עם חריף אדום במחיר של 10 שקלים לצנצנת. יש שם גם ירקות כבושים בעבודת יד, זיתים, כרוב אדום או לבן, עגבניות כבושות ועוד.
מאפים, פיתות ושאר פחמימות
אם אתם כבר בכיכר של "ממתקי נצרת" ו"האופה הקטן" אז יש לכם הזדמנות להתרשם מגל ההתחדשות שפוקד את העיר, ומביא איתו אווירה מפונפנת יותר. כנסו לרחוב א-סולטני הנמצא כ-150 מטר מהאופה הקטן, ותמצאו את Joud - בייקרי חדש שהוא גם מעדנייה, גם מסעדה וגם מאפיית לחמים יפהפיה.
העיצוב מרשים ונוצץ וההיצע כולל לחמים, לחמניות, מוצרי מעדניה ומסעדה. בין המטבח לחלל הישיבה מפריד חלון שקוף שניתן דרכו לצפות במלאכת הטבחים.
גם המסעדה האיטלקית רומא היא חלק מגל ההתחדשות כאן, ושווה לשים לב גם למאפיית "פיס אוף קייק" הנהדרת המחזיקה גם מבחר עוגות טבעוניות.
אם אתם חובבי מאפים אותנטים אז אתם מוזמנים לבקר במאפייה המציעה פיתות כיס הנאפות בשיטה המסורתית על גבי טאבון מודרני. זו מאפייה קטנה, בגודל של קיוסק, הממוקמת ברחוב צדדי, ובה דלפק קטן המשרת את הלקוחות.
כדורי בצק שטוחים, שתפחו על גבי מגש גדול, נכנסים לטאבון בזה אחר זה, מבלים שם 2-3 דקות, נאפים, מתנפחים ונשלפים החוצה לוהטים ומלאי אוויר חם.
את המאפייה הזו תמצאו ברחוב עומר אל חטאב (לצד בית הקפה "אספרסו קלאב", לא רחוק מפיצה רומא).
קפה ותבלינים
לסיום הסיבוב הטעים שלנו בטירה, מגיע לנו קפה אורגינל. יש כאן מספר חנויות טובות הפזורות לאורך הרחוב הראשי, אבל ההמלצה שלנו היא לחפש את חנות השוקולד, תבלינים, מוצרי אפייה ועוגות הנקראית SHANTOL.
החנות נמצאת ברחוב השלום (א-סאלם, הרחוב של חומוס אבו עומר) ויש בה סוגים שונים של תבלינים, ממתקים, מוצרים אפייה וגם קפה, הנקלה ונטחן במקום.
תוכלו ללקט כאן תבלינים ופיצוחים, וגם תוכל לרכוש מצרכים להכנת כנאפה בייתית - כולל את הגלידה הטורקית המבוקשת הנמכרת ב"יאפה-כנאפה". המקומיים אומרים שכאן המחירים הכי זולים בסביבה.
אלונה גלבוע היא מורת דרך ומדריכה טיולי טעימות