כשהיא בת 21, בהיריון ולא יודעת מילה אחת בעברית, עלת ליאת ג'נטלי מלונדון לישראל יחד עם בעלה. זה היה לפני קצת יותר מעשור: בחורה צעירה אפרו-בריטית, בת לאב ישראלי ואימא בריזלאית, דוברת אנגלית, עורכת דין במקצועה, שכבר הספיקה בגיל צעיר לעבוד בפירמות של עורכי הדין הנחשבים ביותר בלונדון.
הזוג הצעיר התמקם בתל אביב, ולאחר הלידה ליאת המשיכה את הקריירה שהתחילה בלונדון, ועבדה בארץ כעורכת דין, כשבן זוגה עוסק, עד היום, בתחום המשחקים המקוונים.
העסק שלה, "Caked & Baked", שבו היא אופה עוגות יום הולדת מיוחדות, קרה ממש במקרה, ולאחרונה התפתח לחנות עוגות ברחוב דיזנגוף בתל אביב, שנפתחה ממש לפני הקורונה: "אם היית שואל אותי לפני 11 שנים אם אני אופה עוגות, הייתי צוחקת לך בפרצוף. זה נשמע לי הזוי שרק בשנת 2008 עבדתי באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בלונדון, ועכשיו אני במטבח מכוסה בקמח ובקרם חמאה - ועוד בתל אביב".
היום, ג'נטלי בת 32 עם שלושה ילדים שמדברים עברית, אנגלית ופורטוגזית – וכולם לומדים במערכת החינוך בתל אביב.
אז איך בכל זאת התחלת לאפות?
"את העוגה הראשונה שלי אפיתי בשנת 2010 ליום ההולדת הראשון של בתי. לא היה לי מושג אז מה אני עושה, אבל ידעתי שצריכה להיות מסיבת נושא עם עוגת נושא - כדי שתתאים. אז, הייתי בתל אביב רק שנה, אפילו לא ידעתי איפה למצוא פונדט, אז אימא שלי הביאה קצת במזוודה שלה מלונדון כשהגיעה לבקר. זאת לא הייתה עוגה מדהימה, אבל אפיתי אותה בהדרכת אמי. כילידת שנות השמונים, גדלתי על שבועון אימא שלי הייתה מקבלת הביתה ונקרא 'עוגות יום הולדת לנשים'. זה היה כמו התנ"ך בבית כי בעזרתו אימא תמיד הכינה את עוגות ימי ההולדת שלנו. אני זוכרת שהיא הייתה נשארת ערה עד מאוחר בלילה, ובבוקר יום ההולדת היינו קמים ופוגשים לראשונה את היצירה החדשה. כשהפכתי לאימא, היה לי ברור שאני גם אכין עוגות לילדים שלי, למרות שלא היה לי שום מושג איך עושים את זה".
האלמנט הכי חשוב בטקס
כמה שנים אחר כך, שני ילדים נוספים ולא מעט עוגות ימי הולדת עשו את שלהם. החברים שלה התחילו לבקש ממנה לאפות עבורם עוגות עבור הילדים שלהם, משם זה התגלגל לחברים של חברים, וכך מפה לאוזן המטלה הפכה לביזנס. "הייתי בהכחשה זמן מה", היא אומרת, "אך בסופו של דבר אני מודה שהכל יכול לקרות ושהפכתי להיות 'ליידי של עוגות', והעסק שלי - Caked & Baked, נולד רשמית".
משם היא המשיכה לעשות סדנאות אפייה בנושאים שונים כמו סדנת אפייה ללא גלוטן, ושבועות ספורים לפני תחילת הקורונה, פתחה ג'נטלי עם שותפה מתחום המדיה החברתית את החנות "בייקר סטריט TLV" ברחוב דיזנגוף בתל אביב. "אין לזה שום קשר למקום מגוריו של הבלש שרלוק הולמס", היא מסבירה, "זה רק כי שותפתי ואני - שתינו מלונדון שתינו עוסקות בתחום האפייה האנגלית".
מה דעתך על עוגות יום הולדת שיש בארץ?
"כשהגענו לארץ, הייתי בשוק שרוב הישראלים מעדיפים ביום ההולדת של ילדיהם עוגת שוקולד פשוטה עם סוכריות צבעוניות. מהמקומות שמהם אני מגיעה - כמו אנגליה, ברזיל ואפילו ארצות הברית – העוגה היא אחד הדברים הכי חשובים בכל טקס יום הולדת, יש לה משמעות חשובה מאוד באירוע – היא מעוצבת בהתאם ולרוב נראית יוקרתית. הקטע הוא שלא נוגעים בעוגה, אולי רק בסוף הטקס יטעמו אותה – אבל היא לא מיועדת רק לילדים במסיבה".
דווקא בשנים האחרונות הורים כאן כן משקיעים בעוגות מעוצבות לילדים.
"נכון, בשנים האחרונות זה התפתח מאוד בארץ, אולי בזכות תוכניות טלוויזיה של בישול ואפייה מחו"ל. וזה נכון שהיום אנחנו רואים עוגות מעוצבות כמעט בכל מקום - אבל עדיין רובן בפנים עשויות משוקולד פשוט וזול. שותפתי ואני החלטנו, שאנו מתמקדות לא רק בסגנונות היצירתיים שלנו, אלא גם בטעם המטורף של העוגות האלה. הטעם הוא תמיד הדבר החשוב ביותר עבורנו, ולכן אנו משתמשות בחומרים האיכותיים והיקרים ביותר בכל העוגות - אין קיצורי דרך בנושא זה".
ואיך הגעת לקליפ של פארל וויליאמס וג'יי זי?
"חיפשו ברחבי העולם אנשים אפריקאים שחורים ומצליחים לקליפ שלהם שעשו בארצות הברית ונקרא 'יזמים' (Entrepreneurs). בתקופת הקורונה יצאו צוותי צילום לרחבי סקוטלנד, ארצות הברית, צרפת, יפן ואנגליה בשביל הצילומים, ואני היחידה שהביאו עבורה צוות הפקה מישראל. הם התעניינו בעוגות תלת מימד שאני אופה, כמו העוגה שאפיתי לאחרונה של R2D2 (הרובוט מסרטי "מלחמת הכוכבים", ש.ש.)".
בקליפ ג'נטלי האופה מופיעה לשניות בודדות, לצד יזמים שחורים נוספים מתחום החקלאות, הריקוד, האופנה, האנימה וההוראה, ומופיעה שם גם השחקנית איסה ריי (מהסדרה "לא בטוחה"), שהפכה לקולנוענית מצליחה, והיום היא בעלת חברת הפקה מכובדת.
את מלמדת את הילדים שלך גם להכין עוגות?
"התשובה היא בהחלט – שלושתם מתעניינים, אם כי הם לא מספיק גדולים כדי להכין עוגות ראוותניות".