בתי אוכל רבים כבר הבינו שהדרך לליבם של הסטודנטים, שמחפשים אחר מקום בילוי אטרקטיבי שיאפשר להם להשתחרר מעט מלחץ המבחנים והמטלות היומיומי, וישמש כמקום מפגש חברתי בו יוכלו לשבת על בירה ונשנוש טעים - עוברת דרך כיסם קיבתם של הסטודנטים, וגם - חשוב לא פחות - המיקום בו הם פועלים.
עוד כתבות בערוץ האוכל שיכולות לעניין אותך:
מקומות כאלה אפשר למצוא בלא מעט יישובים בארץ, בעיקר באלו הממוקמים בסמיכות למכללות ולאוניברסיטאות, בהם לכוח הסטודנטיאלי יש לא מעט משקל על המכלול התרבותי בעיר. ובאופן מפתיע (ואולי לא?), לא מעט מהמקומות הללו הוקמו בכלל על ידי מי שהיו או עדיין - סטודנטים בעצמם, ולומדים במוסדות האקדמיים הסמוכים.
אחת מהערים האלו היא שדרות, שסמיכותה למכללת ספיר הפכו אותה ואת הקיבוצים שסביבה, למקום בילוי תוסס וקולינרי הרבה יותר משהיו בעבר. מרבית מבתי האוכל שנפתחו בעיר במהלך השנים האחרונות, הוקמו דווקא על ידי סטודנטים וסטודנטים לשעבר מהמכללה הסמוכה, שהקימו את העסקים שלהם במהלך הלימודים או עם סיום התואר, ונחשבים עד היום לחוד החנית של העיר ושינו את פניה.
כך למשל, את ההמבורגרייה הפופולרית בעיר - "רד בורגר", הקים מוטי כהן, תושב צפת במקור, שעבר להתגורר בשדרות בעקבות לימודיו ב"ספיר". גם את מסעדת "פסטה וזהו", שבה מגישים פסטה טרייה המיוצרת במקום, הקימו עידן קדוש, יליד דימונה, ושיר, שנפגשו במהלך הלימודים במכללה והפכו לשותפים עסקיים.
מספר שנים לפני שהמקומות הללו נפתחו, פעלה בשדרות מסעדת "סושימוטו" - האסייתית הראשונה באזור שער הנגב שנפתחה בעיר לפני שמונה שנים על ידי ניר וגל שוחט-סלע, זוג סטודנטים שהכירו במהלך לימודיהם ואף נישאו כמה שנים מאוחר יותר. "סושימוטו", התחיל את דרכו כשירות המעניק משלוחי סושי לתושבי האזור, ובעקבות ההצלחה האדירה לה זכה - החליטו בני הזוג לפתוח מקום משלהם במרכז המסחרי בשדרות, בו אפשר יהיה ליהנות מהסושי ומשאר המנות האסייתיות שמגישים שם.
גם "פיצה ארטישוק" ו"פאב שדרות" הצמוד אליה, נפתחו על ידי סטודנטים: את הפאב הקימו חן וקנין מאשדוד ושחף פריפז מנתניה, שבדומה לאחרים שהוזכרו כאן - גם הם הגיעו לעיר בעקבות לימודי התואר, ובסוף מצאו את עצמם מנהלים עסק הפונה בעיקר לקהל הסטודנטים באזור, ולא פחות חשוב מזה - הביא בשורה חשובה לשדרות בדמות מרכז תרבות כיפי שבו מציעים גם תפריט אוכל ואלכוהול.
אחד מהבליינים העיקריים במקום, ומי שבהמשך גם החל לעבוד שם כברמן, הוא זיו רחיפור מקרית גת, שהגיע גם הוא לעיר בעקבות לימודי התואר. בין השלושה נרקם קשר מיוחד, והם החליטו לפתוח יחד את הפיצרייה הראשונה בשדרות (שאינה רשת), וכך נולדה לה "פיצה ארטישוק".
אבל עם כל הכבוד לשדרות, אחת הערים הכי סטודנטיאליות בארץ היא, ללא ספק, באר שבע. שם, ברחובות רינגלבלום ויוסף בן מתתיהו הסמוכים לאוניברסיטה, התפתח אזור בילויים שבו 99% מהקהל הם סטודנטים המתגוררים בעיר או ביישובים באזור.
בקיץ האחרון, נפתח שם פאב סטודנטיאלי שזכה לשם המאוד לא שגרתי - "הדוקטור מרכז הנגב". את המקום פתחו שני סטודנטים לרפואה, נריה יוחאי ושלומי פרץ, דתל"שים שגדלו יחד בישיבת בני עקיבא. המטרות של השניים היו להקים מקום שיספק מרפא לכל הקשיים שבקיום, לאפשר לצעירים לנוח לכמה שעות ממירוץ החיים האינטנסיבי ולהעניק "תרופה" (במקרה הזה מדובר בבירה) נגד כאבי החיים.
עסק נוסף שהוקם בעיר על ידי סטודנטים הוא, Woker - Asian open kitchen. צחי גויסקי ועידן דטהר, שלמדו במוסדות אקדמיים בבאר שבע, החליטו להביא לבירת הנגב מקום שיגיש אוכל אסייתי במחירים נוחים ובאווירה קלילה, והכי חשוב - יהיה נגיש לקהל הסטודנטיאלי.
חיפשו לאכול פסטה בזול - והקימו רשת מזון בפריסה ארצית
ברחובות, הידועה גם היא כעיר אטרקטיבית לסטודנטים בעיקר בשל העובדה שמחירי השכירות בה אינם גבוהים בהשוואה לשאר ערי המרכז, והיא מציעה לא מעט מקומות בילוי מגניבים, פועל הבר האקולוגי "בירה נקודה." שהביא לעיר את בשורת הבירה במחיר השווה לכל כיס, גם לסטודנטים. את המקום פתח עומר כהן, סטודנט למנהל עסקים בעיר, שהחליט לעשות בה מהפך במחירי הבירה.
לצד אלו שהקימו מסעדה או בר בעיר אחת, יש גם כאלה שהצליחו להתרחב למקומות נוספים ומנהלים רשת מזון שלמה בעלת סניפים הפרוסים בארץ. כזו היא רשת "פסטה בסטה", שהוקמה בירושלים על ידי חיים אברהמי ושיר בקר, סטודנטים וחברים טובים, שעברו להתגורר בעיר בעקבות לימודיהם.
השניים, שהתאהבו בשוק "מחנה יהודה", החליטו לפתוח בו בר פסטה המציע פסטה איכותית שמיוצרת במקום במחירי שוק. המקום זכה להצלחה רבה בעיר וכיום, תשע שנים אחרי שהוקם, הרשת מחזיקה מעל עשרה סניפים בפריסה ארצית.
ומירושלים לגליל העליון: תחת עץ אלון עתיק בחורשת טל, פועל מדי שבת אחד מהמוסדות המיתולוגיים בתחום המאפה התימני. את "ג׳חנון וחצי" הקים אייל תמיר, שהיה בזמנו סטודנט באזור ופתח את המקום בניסיון להרוויח כמה שקלים במהלך לימודיו. דיי מהר הפך המקום לפופולרי במיוחד על תושבי האזור, כמו גם על המטיילים העושים דרכם לעמק החולה ולחרמון, וכיום אפשר גם לקבל את הג'חנון במשלוח עד הבית (לתושבי עמק החולה והסביבה).
מקומות בילוי קולינריים שהסטודנטים אוהבים
"גרין פאב" שבקיבוץ ניר עם הסמוך לשדרות, הוא הבית השני של כל מי שלומד במכללת "ספיר" ולמד שם ב-15 השנים האחרונות. מדובר בפאב קיבוצי קלאסי, שמשמש גם כמסעדה וכמועדון עבור חברי הקיבוץ.
תפריט האוכל במקום כולל המבורגר מעולה, לחמניות גבינה נטולות גלוטן, אמפנדס שמייצרים בעבודת יד עבור המקום (33 שקלים) וסלט קיסר, הנחשב גם למנת הדגל של הפאב (47 שקלים).
ב״פיצה ארטישוק״ שבשדרות, מציעים דילים מתחלפים לסטודנטים הכוללים בירה בעשרה שקלים בהזמנת פיצה או 20% הנחה על כל התפריט.
״החומוס של הטחינה", החומוסייה שהתחילה את דרכה כמקום מפגש סטודנטיאלי בשנת 2010 בשדרות והוקמה על ידי כמה חברי ילדות מקיבוץ כפר עזה הסמוך, הפכה מאז לרשת חומוסיות בפריסה ארצית.
הסניף הראשון שלה בשדרות, שנחשב עדיין לאחד מהמקומות האהובים על הסטודנטים הלומדים במכללה הסמוכה, מציעים לצד החומוס גם גזוז ולימונדה, ואפשרות לריפיל חופשי. אפשרות נוספת היא ליהנות שם ממבצע ״חומוס מאוהב״ שכולל צלחת חומוס, שלושה כדורי פלאפל וגזוז ב-35 שקלים. והשוס - גם במבצע הזה יש אפשרות לריפיל חופשי.
"הפגז של אלבז" הוא אחד מבתי האוכל היותר זולים לאכול בהם בשדרות, והסטודנטים פוקדים אותו לא מעט. האמת? אפשר להבין אותם. כי בינינו, איפה עוד תוכלו למצוא שקשוקות נהדרות בתוך בגט ענק שעולות 16 שקלים, סלט מעולה עם בורגול, טחינה וירקות ב-25 שקלים או שניצל דק עם ציפס ב-25 שקלים?
כפי שסיפרנו לכם בתחילת הכתבה, באר שבע נחשבת לעיר ידידותית במיוחד עבור הסטודנטים, וכראייה לכך רק באזור האוניברסיטה עצמו יש היצע מרשים של מקומות שמספקים הרבה נחת (ובטן שבעה) במחירים זולים במיוחד.
בין היתר, פועלים בעיר כריכיית "פינת אוכל" - אותה פוקדים הסטודנטים לאורך כל שעות היום, המבורגריית Alcapone Burger המציעה המבורגרים במחירים חסרי תקדים (35 שקלים להמבורגר במשקל של 200 גרם) ותוספת בייקון, כמוה סביר שלא תמצאו בהמבורגריות נוספות בעיר.
ב-Rooster הסמוכה לאוניברסיטה, מציעים ארוחת רוטיסרי מלאה הכוללת גם תוספות הנערמות על גבי מגש במחיר הנע בין 48-38 שקלים. בבית הקפה שנפתח ממש לא מזמן, "הצריף", מציעים ארוחות בוקר במחירים נוחים, ודיל צהריים ב-49 שקלים שמוגש באווירה נעימה על מרפסת חיצונית עם דק.
"הספרייה" מבית קבוצת "קמפאי" - החולשת על עסקי מזון נוספים בעיר - הפכה מזמן לאחד המקומות האהובים על הסטודנטים בבאר שבע, בין היתר בזכות הפסטיבלים המתארחים מפעם לפעם במקום, הקוקטיילים המוגשים שם בכוסות ענק וגם בשל תפריט האוכל המציע מנות שמחירן נע בין 30-15 שקלים.
ומה קורה בגזרת הברים הסטודנטיאליים בבאר שבע? בין הברים החביבים על הסטודנטים בעיר אי אפשר שלא לציין את בר ה"גיזה", שנפתח על ידי סטודנטים שנשארו להתגורר בעיר גם אחרי שסיימו את לימודיהם, ולצידו גם בר ה-Barshuk ו"בר אילן". מקום נוסף בעיר שזוכה לאהדה, הוא ה-RootS bar & kitchen השוכן בסמיכות ל"פינת אוכל".
באזור המכללה האקדמית "תל חי" שבגליל העליון, פועלים שני בתי אוכל המשמשים מוקד עלייה לרגל עבור הסטודנטים המתגוררים באזור. אנחנו מתכוונים, כמובן, ל"פוקצ'ה גן צפון" - מסעדה איטלקית-ים-תיכונית ול"קלומפוס", דיינר המציע תפריט לילה מוזל (בין השעות 23:00-22:00). שניהם, אגב, שייכים לאותם הבעלים ועובדים בהם לא מעט סטודנטים.
עוד באזור: חומוסייה מדליקה הנקראת "נגה ולואיז", בעלת עיצוב צבעוני בסגנון וינטג', שתי מרפסות ותפריט לא יקר המציע תשע מנות חומוס עם תוספות שונות (36-21 שקלים) ומנות בבגט (45-25 שקלים).
ומה אוכלים הסטודנטים של חיפה? בעיקר את הפיצה שמכינים בפיצריית "קרוסטה פיצה וחברים", הפועלת בסמוך לאוניברסיטה ומציעה אווירה של בר ומבצעים שווים. ב-Nola Socks Pub, שאהוב גם הוא על הסטודנטים, נערכות לא מעט הרצאות חינמיות על הבר ומוצעת ארוחת המבורגר הכוללת גם צ'יפס ושליש בירה ב-55 שקלים. ואם זה לא מספיק - בימי ראשון, מציעים שם מבצע של 1+1 על הבירה לאורך כל הלילה.
בבר "חונטה", הפועל במתחם הטכניון, מארחים הרצאות של מהנדסים ואחת לשבוע, בימי שני, מציעים את כל משקאות הבר ב-19 שקלים. גם בר הקפה השיתופי, "בר גלים", נערכות לא מעט הרצאות והופעות, ובימי ראשון מתקיים במקום גם ג'אם סשן.
באזור מכללת רופין שבשרון, פועלים שני מקומות סטודנטיאליים שעמוסים תמיד עד אפס מקום, זאת על אף שאינם מציעים דילים מיוחדים לסטודנטים. במקרה הזה, כך נראה, האווירה מספקת להם את כל מה שהם צריכים: המקום הראשון הוא סניף "יומנגוס" הנמצא בתחנת הדלק שבצומת רופין, והשני הוא "פיצת שבתאי" שבכפר ויתקין.
האזורים הסטודנטיאליים ביותר בבירה הם רחוב עזה - בו פועלים כמה מקומות לא כשרים דוגמת Burger Room JLM, שבו ישנו גם חדר ייעודי למשחקי וידאו, ורחוב שושן - שם נמצא בר ה"קקטוס 9" המציע ליין טכנו וליין ישראלי בצהרי שישי, ה"מזקקה" ו"שושנה", שם גם בנו לאחרונה גינה אקולוגית חברתית.
ברחוב החבצלת בעיר פועלים מקומות כמו "הקסטה" ו״התקליט״ וברחוב הורקנוס, שהפך בשנים האחרונות למרכז הבילוי האלטרנטיבי בעיר, פועל הבר "חצי תוכי", שבו משקה ג׳ק דניאלס עם קולה עולה 39 שקלים, ובימי שני יש בירה ויין ללא תחתית.
גם בר ה-Sira הפועל מזה עשור נחשב למעוזם של הסטודנטים בעיר, וכך גם ״קפה בסתת״ המציע תפריט צמחוני-טבעוני ומבצע של 1+1 על היין והקוקטיילים (מדי יום בין 16:00-14:0).
בשער 7 של אוניברסיטת תל אביב, נמצא הבר הסטודנטיאלי ״החוג הצפוני״, שבו לרגל תחילת שנת הלימודים ינסו לשפר את מצב רוחם של הסטודנטים עם דיל של 1+1 על כל האלכוהול שבתפריט (בימים ראשון-חמישי בין 20:30-12:00). ומה יש לאכול שם? סלטים במחירים של עד 40 שקלים, פיצות עד 50 שקלים, כריכי ביס בעשרה שקלים ועוד.
מקום נוסף שזוכה לאהדה בקרב הסטודנטים ופועל לא רחוק מהאוניברסיטה הוא "ראש פינה", הנחשב לבר הסטודנטים האולטימטיבי ולאחד מהברים השכונתיים והוותיקים בתל אביב. במקום ישנה אווירה לא מחייבת ותפריט אוכל הכולל כריכים, טוסטים מיתולוגיים ונקניקיות שף.
גם בשני הסניפים של רשת בתי הקפה הירושלמית - "דה סטריטס", הפועלים ברחוב אבן גבירות ובקינג ג'ורג', אפשר למצוא לא מעט סטודנטים במיוחד, אגב, בסניף שנמצא ברחוב קינג ג׳ורג׳, שם ישנה קומת גלריה המיועדות למי שמחפשים קצת שקט. שני המקומות פועלים 24/7, העסקיות מוגשות עד השעה 18:00 בערב והתפריט מציע מגוון אופציות טבעוניות במחירים נוחים.